Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Kiedyś będzie tu ogród

Kiedyś będzie tu ogród

mikina34 13:58, 08 paź 2018

Aniu, rozczuliłaś mnie tym zbieraniem żołędzi

A powiedz mi, bo kojarzę, że o truskawkach wiesz wszystko, czy jak teraz na listkach są plamki ciemne to coś z nimi robić czy odpuścić?
Toszka 19:16, 08 paź 2018

o, podpinam się pod pytanie
anabuko1 19:44, 08 paź 2018

To prawda zaserwowałaś nam "Magię wschodzącego słońca".
Fajerwerki rożnych barw.Cudne
Bogdzia 20:42, 08 paź 2018

Cudne widoki wschodzącego słońca, musiałas rano wstac by je zrobic. Co do jeziorka to myśle że ryby powinny byc bo inaczej to komary Cię zjedzą. U mnie pomp nie ma , sporą częsc lustra wody zajmują lilie wodne ale jeśli chce sie miec piękną przejrzystą wodę to bez pomp się nie obejdzie.Ja takiej przejrzystej nie chcę bo sztucznie wygląda ale przyznaję że trochę bardziej przejrzysta by sie przydała.
anka_ 20:54, 08 paź 2018

Kasia_CS napisał(a)
Ale cudowne niebo!!
I poranna kawka przy takich widokach inaczej smakuje...

sylwia_slomczewska napisał(a)
Przepiękny wschód słońca Ja też mam oczka wodne bez pomp i ryby pływają i w pełnym słońcu, a woda czyściutka
Aby Sylwuś tak dalej

Mariposa napisał(a)
Zazdroszczę, że możesz takie wschody i zachody oglądać, magia w czystej postaci
Podglądam, bo też myślę o wodzie w ogródku, na duże oczko nie mam miejsca, ale szukam pomysłów na ciurkadełko - zajrzę do Małej_Mi.
Pozdrawiam w ten cudny niedzielny poranek
Elu zdecydowanie bardziej wolę wschody słońca niż zachody (te drugie to chyba, że w górach albo nad morzem).
Do wody w ogrodzie, w jakiejkolwiek formie gorąco namawiam.

Kasya napisał(a)
alez niebo w kolorach jesieni
Może burza słoneczna która dotarła na ziemię maczała w tym palce.

Anka Kiedyś będzie tu ogród "Będziesz mieć w życiu ciężkie chwile, ale to one własnie zawsze są tym, co pozwala otworzyć oczy na znaczące rzeczy w twym życiu, których wcześniej nie mogłeś dostrzec" Robin Williams
anka_ 21:29, 08 paź 2018

Gosialuk napisał(a)
Ty Aniu, to jak widzę ranny ptaszek jesteś. Dlatego i ptaszki cię lubią.
Gosiu tak jakoś mało snu mi potrzeba. I bardzo lubię poranną kawkę o wschodzie słońca, kiedy jeszcze nie zaczął się codzienny zgiełk i ryk maszyn a słychać jedynie śpiew ptaków.

tulucy napisał(a)
Aniu u nas jest problem z energią do pompy, nie ma opcji na pompkę na prąd, bo przewody byłyby na wierzchu.... Solarna może ale to musiałoby być na słonecznym miejscu... Jak ogarnę rozgrzebane tematy, to zacznę kombinować.

Łucjo u mnie też jest oczko kilka metrów od domu i potrzebne jest puszczenie kabla. Będzie puszczony w ziemi, a przy kaskadzie będą gniazda wtykowe.
Kombinuj, kombinuj... warto.

marba napisał(a)
Cudny ten wschód słońca. Ileż pięknych widoków nam umyka.
Niestety Basiu masz rację.
Zawsze zadziwia mnie fakt, że te magiczne kolory przy wschodzie słońca trwają tylko chwilkę. Od szarówki przez te magiczne kolory do wschodu słońca i końca magii minęło zaledwie 20 min. Ale warto łapać te chwile.

Gosiek33 napisał(a)
Zachwycam się tymi widokami

Anka Kiedyś będzie tu ogród "Będziesz mieć w życiu ciężkie chwile, ale to one własnie zawsze są tym, co pozwala otworzyć oczy na znaczące rzeczy w twym życiu, których wcześniej nie mogłeś dostrzec" Robin Williams
anka_ 22:21, 08 paź 2018

mikina34 napisał(a)
Aniu, rozczuliłaś mnie tym zbieraniem żołędzi

Moniuś... no inwazyjny on, ale jak pozbawić się teraz takich widoków. A to dopiero początek przebarwień.

mikina34 napisał(a)
A powiedz mi, bo kojarzę, że o truskawkach wiesz wszystko, czy jak teraz na listkach są plamki ciemne to coś z nimi robić czy odpuścić?

Toszka napisał(a)
o, podpinam się pod pytanie

Hm... Powiem tak- jakbym zapytała sąsiada powiedziałby, że pryskać na grzyba. Ale ponieważ ja nie używa chemii to powiem- odpuścić. O tej porze roku nie ma w zasadzie siły żeby wszystkie listki były czyste. Chyba, że naprawdę te zmiany są w zmasowanej ilości. ale to by świadczyło o tym, że na jakimś etapie była zaniedbana pielęgnacja.
Ja wiosną wszystkie pozimowe, uschnięte liście dokładnie grabię i usuwam z zagonów. Jak minie niebezpieczeństwo dużych mrozów i na tyle wcześnie zanim serduszko zacznie puszczać (żeby nie uszkodzić). Ja ma tego typu narzędzie pracy i doskonale się sprawdza https://zielen24.pl/product-pol-1481-Grabie-do-lisci-z-tasmy-oprawione-Kard.html. W sezonie idzie gnojówka z pokrzyw (poza porą owocowania). Działa grzybobójczo i wzmacniająco. Zaraz po zbiorach a najpóźniej do połowy lipca koszę wszystko, wygrabiam i usuwam z zagonów.
JoannA 22:42, 08 paź 2018

anka_ napisał(a)

Moniuś... no inwazyjny on, ale jak pozbawić się teraz takich widoków. A to dopiero początek przebarwień.

Muszę koniecznie wybrać się na spacer do lasu bo uwielbiam te przebarwiające się klony. Wyglądają niesamowicie takie płonące.
Dużo się u Ciebie dzieje Aniu. Oczko masz cudowne, a tętniące w nim życie daje tyle radości.
Pozdrowienia zostawiam
anka_ 22:46, 08 paź 2018

anabuko1 napisał(a)
To prawda zaserwowałaś nam "Magię wschodzącego słońca".
Fajerwerki rożnych barw.Cudne

Niestety nie każdy wschód słońca jest tak spektakularny. I wszystko trwa chwilkę... jak film w przyśpieszonym tempie.

Bogdzia napisał(a)
Cudne widoki wschodzącego słońca, musiałas rano wstac by je zrobic. Co do jeziorka to myśle że ryby powinny byc bo inaczej to komary Cię zjedzą. U mnie pomp nie ma , sporą częsc lustra wody zajmują lilie wodne ale jeśli chce sie miec piękną przejrzystą wodę to bez pomp się nie obejdzie.Ja takiej przejrzystej nie chcę bo sztucznie wygląda ale przyznaję że trochę bardziej przejrzysta by sie przydała.

Bożenko ja tak wstaję. I bardzo lubię te poranki, kawkę o wschodzie słońca, ciszę- tylko śpiew ptaków słychać. Lubię łapać te chwile, zanim zacznie się cały zgiełk.
Co do oczka to rybki będą. Na lilie jest specjalna półeczka, ale to już wiosną. Pompa tez musowo, bo kaskada w planach. Ale to już nie wiem kiedy, bo w tej chwili jest daaaaleko poza moimi możliwościami finansowymi. Do tej pory mam nadzieję, że roślinki spełnią swoje zadanie.

2017- przymiarki do trójkątnej- w czerwonych doniczkach naszykowane miskanty do sadzenia.

A to fotka z dzisiejszego dnia... Chyba się im u mnie spodobało...

anka_ 23:19, 08 paź 2018

ElzbietaFranka napisał(a)
Anka wyslij jak jest, chrzan kadry.

Elu przede wszystkim bardzo ci dziękuję za zdjęcia poglądowe z budowy twojego oczka. Bardzo ułatwiły mi pracę. Niestety ja takiej dokładnej dokumentacji nie posiadam, bo robota była w deszczu na wariata.
Chciałam dzisiaj pstryknąć fotkę z góry ale z przyczyn technicznych wyższe piętro jest chwilowo niedostępne (mam gniazdo szerszeni).

Ale od początku...
W wykop poszła wełna mineralna, no to agrowłóknina gęsta i folia.
Oczko (tafla wody) ma w najszerszych miejscach wymiary 7m x 4,8m.
Rozmieszczenie półek:

Od brzegów do czerwonej linii idzie strefa płytka- głębokość od lustra wody od 25 cm (tam gdzie plaża) do ok 40 cm bliżej kaskady.
Jasna zieleń - półki na lilie wodne.
Jasno niebieski- dodatkowa półka ułatwiające ewentualne wejście w strefę głęboką.
Ciemno niebieski- strefa głęboka- głębokość ok 1,5 m.

W strefie 'plaży'- wyjście dla zwierzaków- brzegi bardzo łagodne, nieco bardziej ostre im bliżej kaskady.

Na brzegach półki nieco większe otoczaki mające za zadanie trzymać drobniejszy żwir.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies