Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Ogród Botaniczny w Chicago - Chicago Botanic Garden 00:16, 15 sie 2024

Do góry
Za drzwiami do ogrodu... 00:15, 15 sie 2024

Do góry
A skoro już przechwałki...to wytłumaczę przy okazji swoją dłuższą tu nieobecność!
Pisałam, że miałam w tym sezonie wielkie tyły w ogrodzie. I nie wiem, czy bym je nadrobiła, gdyby nie prawie przymusowa mobilizacja! Oczywiście planowałam na urlopie zająć się dokładniej ogrodem, ale upały i ogrodowe wojaże oraz nie najlepsza zdrowotna forma jakoś nie sprzyjały tym ambitnym planom. Ale po powrocie z krótkich wakacji dostałam tydzień na przygotowanie ogrodu do nagrania "Rok w Ogrodzie". Tylko dzięki usilnym namowom koleżanek i ich pomocy w końcu zgodziłam się wziąć udział w tym przedsięwzięciu. Nie bardzo chciałam, bo wolałabym by ogród kręcony byłby w różanym okresie, a był przed drugim kwitnieniem róż i trochę w trakcie przeróbek, bo odpuściłam bukszpanowe kulki i ćma wygrała oraz miałam rozpoczęte przeróbki w jednej z rabat. Po za tym nie czułam się na siłach w tak krótkim czasie ogarnąć "po mojemu" ogrodu po mojej dłuższej w nim nieobecności. Ale ogólnie cieszę się, że będę miała pamiątkę w postaci nagrania, choć stresujące to było dla mnie okropnie. Aniu -Anabuko i Agnieszko- Agapant- bez Was nie byłoby to możliwe- Wielkie dzięki!!! Oczywiście wdzięczna też jestem za pomoc mężowi i synowi oraz dwóm znajomym Małgorzatom Córci za pyszne deserki dla uświetnienia wydarzenia i mamie za pomoc w kuchni w tym dniu
Ciekawa jestem jak wyszło, bo było upalnie i trudne warunki świetlne, ale efekty zobaczymy dopiero zimą.

Ogród Botaniczny w Chicago - Chicago Botanic Garden 00:13, 15 sie 2024

Do góry
Ogród Japoński
Ogród Botaniczny w Chicago - Chicago Botanic Garden 00:10, 15 sie 2024

Do góry
Grzebiuszka ziemna 23:21, 14 sie 2024

Do góry
Dzięki Dziewczynki
Przemeblowałam miejsce przed ogródeczkiem ziołowo-kuchennym i zrobiłam sobie "francuską kawiarenkę" a co! Teraz tam pijam poranną kawkę w piżamie

Kuchenno - ziołowy i nie tylko no i mój cudowny, inteligentny, współpracujący, rozmawiający ze mną (po psiemu rzecz oczywista) piesek Pola

Żałuję, że nie znam nazwy tej odmiany lawendy, 4 krzaki w szpalerze już dawno przycięte a ta kwitnie po raz drugi

Za drzwiami do ogrodu... 23:09, 14 sie 2024

Do góry
Makao napisał(a)
Ja pierdykam ile pomidorów
Rozwaliłaś system

A ile jeszcze na bieżąco zjadamy, to już nie fotografuję przecież
Teraz zajadamy się już też papryką i rzodkiewką,nie wspominając o ziemniakach i fasolce, cukinii i ogórkach( że szklarnie, bo w gruncie słabe)
Malinowy zakątek 22:03, 14 sie 2024

Do góry
NowaKiKi napisał(a)

tylko nie wiem kiedy powinnam go zerwac
Mam tylko jeden owoc i mam stracha że jak zerwe to bedzie niedojrzały

W teorii to jak ogonek łączący roślinę przyschnie i to miejsce zetknięcia z ziemią będzie zażółcone. No i już nie będzie taki błyszczący, a bardziej matowy w kolorze.
Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały 22:02, 14 sie 2024

Do góry
Patrycja_KG_Lu napisał(a)

W obecnej chwili uroku tej rabacie dodają supertunie i jezowki. Inne nasadzenia potrzebuja jeszcze czasu.

A hakonki rzeczywiscie lubia wode. I potrzebują czasu. U mnie zaczely pieknie rozrastac sie w trzecim roku (sadzilam maleństwa).
Za drzwiami do ogrodu... 21:58, 14 sie 2024

Do góry
Makao napisał(a)
Mam Annę Russian. Też mi tak trochę górą nie dojrzewa. Brak któregoś składnika.
W smaku bardzo dobra.
I Philovitę mam (o ile dobrze odczytałam karteczkę).

Mam też Betuxa. Najlepszy.
U mnie w tym roku prawie wszystkie mają twardą skórkę.

Malachitowa Szkatułka jest bardzo dobra i chyba też ma twardą skórkę.

W tym roku mam same czerwone pomidory i malinowe.
Jednak sprawdzanie które najlepsze jest dość intrygujące. Już wiem że wolę bardziej mięsiste niż wodniste.

U mnie ten sezon bardzo pomidorowy! Nie dość, że odmian co niemiara, to bardzo obficie plonują. Rwę koszykami Też wolę mięsiste, Malachitowa szkatułka bardzo mi odpowiada

Nowa działka, nowe wyzwania, nowi my ;) 21:34, 14 sie 2024

Do góry
Kontonaogrod napisał(a)
A na drogach tej wielkosci traktory

U nas też takich po wsi pełno, tylko drogi do nich nie dostosowane i np wyłamują słupki od gazu jadąc.
Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały 21:26, 14 sie 2024

Do góry
Patrycja_KG_Lu napisał(a)
Całościowe wnioski pomidorowe zamieszczę pod koniec albo po sezonie tak jak w zeszłym roku. Tak na szybko i w skrócie - jedliśmy tylko kilka odmian z 26, które mam w tym sezonie. Akurat te były w dzisiejszym dniu dojrzałe. Gusta smakowe są różne, ale obydwie stwierdziliśmy, że finalistą jest odmiana o wdzięcznej nazwie „Stara Babcina Malinówka”. Poniżej screen opisu od sprzedawczyni.

Ja już wybrałam swoje typy na przyszły sezon.
Mały ogród w wielkim mieście - metamorfoza 21:26, 14 sie 2024

Do góry
Zorientowałam się, że plan, który tu dałam to nie był prawdziwy plan. To był projekt na teraz, dla panów, którzy kładli mi trawę. Żeby zostawili mi miejsce na dwie zupełnie nowe rabaty. Ale docelowo chciałabym zmienić duuużo więcej, usunąć beton z części podjazdu itd.
Trawnik położyliśmy, żeby dzieci nie bawiły się już w kępkach przerzedzonej trawy i chwastów. No i żebym ja mogła ruszyć z ogrodem przez duże O.

Wklejam więc czysty plan mojego ogrodu do zaprojektowania na nowo. Ja do tego usiądę w wolnej chwili, ale jeśli ktoś lubi i potrafi - będę wdzięczna za pomoc.

Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały 21:19, 14 sie 2024

Do góry
Zabieram się powoli za zrobienie zdjęć rabatom. Pod oknem kuchennym wycięłam już niemal wszystkie kwiatostany mieczyków zostawiając im liście. Szałwia kwitnie drugi raz, supertunie Snowdrift wchodzą na kulki tujowe. ŚŚ trochę podrosła, wycięłam te odrosty od podkładki. Jeżówki mam nadzieję, że się rozmnożą. Po jednej z burz czesc leży niemal przy ziemi, a miała 110 cm wysokości. Zaczęłam obfite podlewanie Hakonechloa, bo to jedyny racjonalny powód dlaczego tak słabo rosną. Na rabacie brakuje jeszcze tylko rozchodników, dosadzenia krokusów oraz zamontowania oświetlenia dla ŚŚ.

Dla nowoodwiedzających wątek wrzucam plan rabaty.

Mały ogród w wielkim mieście - metamorfoza 21:13, 14 sie 2024

Do góry
Anda napisał(a)
Hej Magdo, przyszłam z rewizytą Dużo się zmieniło i widzę, że ogród podporządkowany jest dzieciom Pewnie jeszcze dużo się w nim zmieni, zwłaszcza, jak dzieci podrosną a mama złapie bakcyla ogrodowego

Co do rabaty pod drzewem, to jaką ona ma wielkość? Na planie za wyraźnie tego nie widać. A co to za drzewo przy tej rabacie?

Zacznij najlepiej od przygotowania ziemi, bo widzę, że jest bardzo sucha, ubita. Potrzebujesz kompostu, najlepiej takiego porządnego, z dobrej kompostowni.

Anda Rabat ma 2m x 1,5m mierzone jak na zdjęciu poniżej.

Drzewo to sosna, ponad 20-letnia. Nie pasuje tu, nie jest ładna, brudzi igłami na tarasie i na trawniku, ale wisi na niej huśtawka/drążek a ostatnio też gruba lina do wspinaczki. Na razie zostaje, ale zastanawiam się nad posadzeniem czegoś, co ją w przyszłości zastąpi. Daje dużo miłego cienia.

Ziemia wygląda na suchą i ubitą, ale to ziemia nawieziona pod trawnik. Trochę udeptana, muszę ją przekopać to dodam trochę kompostu.

Ogólnie ziemię mam luźną, leśną plus wierzchnia warstwa nawieziona.
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 21:04, 14 sie 2024

Do góry
Anda napisał(a)
Fajnie, że miałaś młodych do pomocy. Bardzo ładnie wyglądają, a syn do Ciebie podobny

Jeżyk fajniutki. W waszym ogrodzie mu na pewno dobrze

Zdrowia życzę, obyście się nie zarazili.

Starszy do Ema Młodszy do mnie, a charakterami odwrotnie
To już czwarty jeż w naszym ogrodzie, poprzednie czasem widujemy. Ten jest większy i ciut w innym kolorze igiełki ma

Trzymaj kciuki bo ostatni covid przypłaciłam chodzeniem o lasce.
Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały 20:50, 14 sie 2024

Do góry
Całościowe wnioski pomidorowe zamieszczę pod koniec albo po sezonie tak jak w zeszłym roku. Tak na szybko i w skrócie - jedliśmy tylko kilka odmian z 26, które mam w tym sezonie. Akurat te były w dzisiejszym dniu dojrzałe. Gusta smakowe są różne, ale obydwie stwierdziliśmy, że finalistą jest odmiana o wdzięcznej nazwie „Stara Babcina Malinówka”. Poniżej screen opisu od sprzedawczyni.
Sezon 2017 u Hanusi 20:50, 14 sie 2024

Do góry
Kasiu, dziękuję za uznanie,
Moje wiersze pisane na kolanie.
A wartość tego taka, że najwyżej warte są buziaka.
Czasami coś się zmyśli, czasami coś się przyśni,
i cieszy gdy komuś ich treść jest po jego myśli.

Ogród Botaniczny w Chicago - Chicago Botanic Garden 20:36, 14 sie 2024

Do góry
Ogród Botaniczny w Chicago - Chicago Botanic Garden 20:33, 14 sie 2024

Do góry
Ogród Botaniczny w Chicago - Chicago Botanic Garden 20:29, 14 sie 2024

Do góry
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies