Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "brzozy"

Moja "przyziemna" :) pasja 23:22, 26 wrz 2014

Do góry
Mam nadzieję, że Gosia-malkul nie obrazi się za wklejenie jej zdjęcia, ale to w ramach mojego dylematu

Kłosownicę zakupiłam już dawno z myślą, że utworzy prosty dywan na mojej rabacie z brzozami.

Niestety uwielbiam też Gracillimusy i pomyślałam, że za kłosownicą i brzozami zrobię z nich szczelny szpaler.

Czy to nie będzie głupio wyglądać? bo jakoś straciłam przekonanie...

Co radzicie:

1. kłosownica + Gracki
2. sesleria + Gracki
3. kłosownica solo
4. kłosownica + Gracki oddzielone czymś delikatnym, kwitnącym, średniej wielkości - czym?

a może opcja nr 5? jaka?

edit: seslerię planowałam na wypełnienie pojedynczej brzozy oddzielonej od reszty murkiem, tej przy placyku wypoczynkowym.

Dla przypomnienia plan

Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 23:05, 26 wrz 2014

Do góry
malkul napisał(a)

Gosia, wiesz, że od lata mam kupioną kłosownicę pod brzozy. Jak by Ci się za nią widziały Gracki, taki szpaler zwarty chciałam . Coś mi teraz to nie gra i nie wiem, czy łączyć, czy wymienić jedno, czy drugie, a może zostawić i miskanty i kłosownicę, ale oddzielić, tak minimalnie, czymś kwitnącym (tylko czym?, coś lekkie, nowoczesne, werbena niestety za późna).
Moja "przyziemna" :) pasja 21:45, 26 wrz 2014

Do góry
Luki napisał(a)
Jagoda ja CIe tak doskonale rozumiem z tym betonowym płotem z doświadczenia jak będzie tylko częściowo widoczny pozasłaniany w różnych miejscach to więcej to mnie to już tak nie przekadza. Na zdjęciach zawsze bardziej rzuca się w oczy, ale jak ja patrze na swój za roślinami to już mi tak nie przeszkadza jak kiedyś

Oby ten niski murek zasłonić na początek, to już będzie lepiej. Może brzozy odciągną uwagę od tego co nieciekawe .
To tu... 21:35, 26 wrz 2014

Do góry
Crumble i ja jutro zrobię
Wszyscy narzekają, a ja kocham jesień ze względu na zbiory i kolory.
I moje brzozy mimo smiecenia też kocham mimo wszystko
W jakiej odległości sadzić? 16:21, 26 wrz 2014

Do góry
skarabeusz napisał(a)
Witam, to mój pierwszy post, bo wzięłam się za ogród.. Posadzone mam tuje szmaragd 160cm w szpalerze, ale metr od płotu i zastanawiam się czy mogę coś posadzić między tujami, a płotem? Czy zasadzenie brzozy pożytecznej im nie zaszkodzi? Czy może zostawić jak jest i nie kombinować? Z góry dziękuję za odpowiedź.

Jeśli Cię denerwuje ta pusta przestrzeń to najwyżej przesuń ten szpaler bliżej płotu, drzew nie ma sensu tam sadzić, bo będą ze sobą konkurować.
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 15:40, 26 wrz 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Sad posadź dalej, a brzozy z wrzosowiskami i trawami daj na widoki z okien

Tak zrobię. Serdecznie dziękuję, za odpowiedź ) Brzozy, wrzosy i trawy, będzie pięknie.
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 14:18, 26 wrz 2014

Do góry
emilia napisał(a)
Mam ogród z domem na 2000m kw. Z tyłu za tą działką pozostaje 3000m kw. do zagospodarowania. Chcę połowę przeznaczyć na sad, a drugą połowę na kępę brzóz i inne drzewa ozdobne - lasek. Proszę o poradę, czy bliżej domu posadzić sad czy drzewa ozdobne a sad na końcu działki. Działka jest wąska i długa.

Sad posadź dalej, a brzozy z wrzosowiskami i trawami daj na widoki z okien
Zielonym do góry... 12:08, 26 wrz 2014

Do góry
bdan napisał(a)

Krakus witam w Twoim wątku.
Jesteś na etapie planowania a to etap, który mnie tez interesuje, bo 12 ar mam jeszcze do zagospodarowania.

Odnośnie nasadzeń przed brzózkami. U mnie mam na końcu zastany drzewostan, brzozy i przed nimi świerki. I Od strony brzóz gałązki są suche (180 stopni), lub w ogóle gałęzie tam nie wyrosły. Odległość gdzieć 2-3 m.

Pytałam u Danusi w ostatni weekend (możesz poszukać) czy jeżeli przed brzozy dosadzę serby, czy tez im to może grozić. Napisała, że niestety tak.
Tak więc przed brzozy nie będę sadzić serbów, bo byłm nie przeżyła, żeby marniały .

Doczytaj sobie jeszcze, bo szkoda kasy

Witaj

To mnie zmartwiłas... a czamu taki stan rzeczy? czemu tam łysieje?

ja chce się zasłonić od drogi coby ogród nie był cały na widoku...
Zielonym do góry... 11:49, 26 wrz 2014

Do góry
Krakus napisał(a)

Witaj,

te wzdłuż drogi na razie same a przed nimi planuje serby...mam tam teraz posadzone swierki

Krakus witam w Twoim wątku.
Jesteś na etapie planowania a to etap, który mnie tez interesuje, bo 12 ar mam jeszcze do zagospodarowania.

Odnośnie nasadzeń przed brzózkami. U mnie mam na końcu zastany drzewostan, brzozy i przed nimi świerki. I Od strony brzóz gałązki są suche (180 stopni), lub w ogóle gałęzie tam nie wyrosły. Odległość gdzieć 2-3 m.

Pytałam u Danusi w ostatni weekend (możesz poszukać) czy jeżeli przed brzozy dosadzę serby, czy tez im to może grozić. Napisała, że niestety tak.
Tak więc przed brzozy nie będę sadzić serbów, bo byłm nie przeżyła, żeby marniały .

Doczytaj sobie jeszcze, bo szkoda kasy
Ogród z tatarakiem w tle 10:39, 26 wrz 2014

Do góry
Ewo, czy jeśli dam w okręg 3 brzozy pożyteczne, to po drugiej stronie ogródka mogę nawiązać do nich robiąc za świerkami taki zagajnik brzozowy z kulkami bukszpanowymi tj. u Sylwi?
A w narożniku taki kącik z ławką?
Ogród z tatarakiem w tle 10:16, 26 wrz 2014

Do góry
EwaG napisał(a)

Jak liście irysów dobrze się trzymają przez cały sezon to moga zostać. Ciekawe jaki kolor mają kwiaty. Włąsciwie z białym kolorem pni to każde będą wyglądać dobrze.

Trawy oczywiście przed tujami, ale to wymagało by dodatkowej pracy.

Co do lini za kulkami to chyba jako ograniczenie rabaty na koću; to takie rabaty najlepiej jak mają 1,5-2 m szerokości.
Ja cyba bym nie robiła jednak ograniczenia. Pomysł z hortensją wydaje mi się dobry. Wiem, że tu panuje powszechne umiłowanie dla odm. 'Limelight'. A Ja bym widziała jakąś niską o bardziej delikatnych w wyrazie kwiatach i sztywnych pędach. Przez swą delikatność dobrze by się komponowała z brzozami i nie przytłaczała przedogródka (np. dodm. DART'S LITTLE DOT 'Darlido'). Przecież trzeba jej posadzić kilka sztuk - ile tam jest metrów? I bez dodatkowych roślin (niższe piętro już masz - kulki i trawki).

Ewo,
liście irysów wg mnie wyglądają fajnie, jak strzały. Kwitną na fioletowo.
To zdjęcie z okresu kwitnienia, jeszcze podsadzone rudbekiami.

Czy na tym zdjęciu są brzozy pożyteczne? Mozna jakoś ograniczyć ich wzrost?

Zielonym do góry... 09:45, 26 wrz 2014

Do góry
Kasial napisał(a)
Brzozy i lawenda! To musi być piękny widok i zapach
Też chciałam brzozy ale moje druga połowa coś nie bardzo, poza tym zaraz pod lasem, za ogrodzeniem mam ich dużo, więc jest sukces połowiczny

tzw zapożyczone tło też dobrze mieć bo za darmo i miejsca nie zajmuje na działce
Ogród Eli 09:20, 26 wrz 2014

Do góry
elzbieta_g napisał(a)

ale i ja za późno tu trafiłam , o 3 lata za późno

A ja chyba za wcześnie bo nie mam czym się chwalić. Ale brzozy rosną !!! i kompost mam
Zielonym do góry... 08:42, 26 wrz 2014

Do góry
Brzozy i lawenda! To musi być piękny widok i zapach
Też chciałam brzozy ale moje druga połowa coś nie bardzo, poza tym zaraz pod lasem, za ogrodzeniem mam ich dużo, więc jest sukces połowiczny
Ogród Margaret-ki :) 23:32, 25 wrz 2014

Do góry
Margaret_ka napisał(a)

No tak, szkoda. Marta to nie koniec fotek, już wrzucam kolejne.

Pora na dalie, które od serca podarowała mi koleżanka Madzia.
Ten krzak jest większy ode mnie, ma z 1,9m wysokości. Kwitnie obłędnie.
W tle stawik w barwach jesieni. Brzozy gubią swe liście - szkoda że wprost do stawu.

Piękne te dalie, naprawdę kolor wow
Moje się położyły po deszczach, a u Ciebie taki duży fajny krzak
Orzeszkami też się poczęstuję
Zielonym do góry... 22:38, 25 wrz 2014

Do góry
Benia napisał(a)

Witam, ponieważ tak mi się brzózki w ogrodzie też marzą czy mogę zapytać czy one same będą rosły czy będą może mieć jakieś towarzystwo?

Witaj,

te wzdłuż drogi na razie same a przed nimi planuje serby...mam tam teraz posadzone swierki ale coś u mnie chorują i nie wiem czemu...w kacie gdzie na razie pustka to będzie kącik typowo brzozowo ogrodowiskowy...brzozy+traw+berberysy może wrzosowisko jak w ogrodzie z lustrem...

też widziałem kiedyś fajny pomyssł na szpaler brzóz a w nogach cały pas lawendy pieknie wyglądało..brzoza pijus więc dla lawendy też spoko...ale 50 m lawendy to ....
Moja "przyziemna" :) pasja 22:23, 25 wrz 2014

Do góry
butterfly napisał(a)

Przekonana ?

Beatko, mając w głowie Twoją rabatę, to ja jestem absolutnie przekonana! Ona mi się niesamowicie podoba i znam ją na pamięć , dziś się nawet gapiłam na Twoją seslerię .

Ja mam co prawda kłosownicę już kupioną (chyba za mało), ale właśnie u Ciebie sesleria zawróciła mi w głowie, dlatego waham się.

Za brzozy daję Gracillimusy i nie wiem, jak z kłosownicą to będzie wyglądać, coś mi się to nie zgrywa.
Moja "przyziemna" :) pasja 22:17, 25 wrz 2014

Do góry
polinka napisał(a)
Na spokojnie muszę nadrobić Twoje rozważania brzozowe bo temat jak najbardziej dla mnie interesujący. Brzozy planuję na kolejny rok i jestem ciekawa co do nich planujesz? Jakiś czas temu pisałaś o lustrze i wodnej ścianie, muszę się koniecznie cofnąć do tych rozważań
Powodzenia przy cisach

Zapraszam, może w czymś będą pomocne .

Poli, lustra u mnie nie będzie (nie przekonuje mnie ), ale już ściana wodna... mam wielką nadzieję, że powstanie.
Moja "przyziemna" :) pasja 22:14, 25 wrz 2014

Do góry
Zielona napisał(a)
Wykopywałam zeszłoroczne brzozy (wsadzałam około 2 metrowe z dość małych doniczek). Miały po roku podwojone bryły, ale zwarte, nie takie rozgałęzione, czyli jakieś 0,5m średnicy. Skoro jesteś w stanie wsadzić pozostałe rośliny, to moim zdaniem wszystko będzie rosło... Ja moim brzozom będę dosadzała po 2 latach towarzystwo... i tez mam nadzieję na powodzenie akcji

Po dwóch latach nie będziesz miała większych problemów. Ciekawa już jestem pomysłów .

Moja "przyziemna" :) pasja 21:58, 25 wrz 2014

Do góry
Jagoda, moje brzozy siedzą już drugi sezon. Kupowałam je jak jeszcze nie miały białej kory , bardzo młodziutkie
2 szt przesadzałam sama po roku (o parenaście cm, ale to już szczegół ) - dała radę
zeszłej jesieni sadziłam między nie setkę czosnków - też dałam radę, chociaż nie powiem, było cięzko i nie raz przeklinałam po co mi to
Mało tego - rabata była podlewana parę razy tylko po posadzeniu - nawet w najwieksze upały nic nie podlewałam. A jak wiesz (albo i nie) rosną tam i seslerie, i derenie, i miskanty, i hortensje w pobliżu...
na wiosnę mam nadzieję ze dostanę ładne kulki bukszpanowe i posadzę im w nóżki.

Wiem, ze brzozy to pijusy - i chyba w przyszłym roku nie obędzie sie bez podlewania - ale 2 sezony rabata radziła sobie sama, bez uszczerbku.

Przekonana ?
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies