Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "ElzbietaFranka"

Kiedyś będzie tu ogród 15:59, 25 wrz 2018

Do góry
Witam Aniu widze, ze oczko juz zrobione. Jakies tam foty pokazalas. Reszta w emailu.
Ptasi gaj 12:57, 25 wrz 2018

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)
Teraz na termometrze 6 stopni boję się aby przymrozku na wsi nie było. Jeden dzień i może załatwić cała roślinność. Tak było 3 lata temu.

Ja też się boję. A mąż gdzieś zobaczył prognozę ,że lada dzień ma być w nocy 1 stopień. To u mnie od łąk może być przymrozek.
Gożdzikowa - wiejski ogród 11:37, 25 wrz 2018

Do góry
gobasia napisał(a)

Aniu
u mnie w tym roku jest klęska urodzaju i nie tylko na pomidory

jak żyję (a trochę już chodze po tej ziemi)nie widziałam tylu orzechów na drzewie co w tym roku i co ja z nimi zrobię? będę palić w piecu zamiast węgla

Oj tam Basiu id nadmiaru głowa nie boli. Piękne aż radość bierze. Orzech to najcenniejszy owoc dla mózgu. W naszym wieku trzeba dużo orzechów jeść.
Wrzucaj jako przyprawę do zupy, kartofli, sałatek. Kręć ciasta orzechowe. Rizdaj dzieciom, sąsiadom i będzie dobrze.
Obrodziły w tym roku owoce, kasztany, żołędzie leżą gruba warstwa na ziemi. Dziki penetrują wszędzie mają radoche bo nigdy tyle żołędzi nie leżało nie muszą ryć w glebie.

Jest urodzaj bo wiosna dopisała gorzej z latem. Jesień też jeszcze będzie piękna to chwilowy wybryk zimy.

Pozdrawiam
Ptasi gaj 10:56, 25 wrz 2018

Do góry
Kasya napisał(a)
Alez tu jesiennie...ja jeszcze nie chce, nie lubie tak nagle... uciekam

U mnie to wstep do jesieni Kasiu. Roze sie dobrze trzymaja pojedynczo kwitna maja duzo paczkow. Trawki zielone, trawniczek tez podsiany nawozem jesiennym. Cynie kwitną. Grzybki rosna u mnie od polowy sierpnia teraz jest duzy wysyp.
Ogrodowe kreacje 00:40, 25 wrz 2018

Do góry
Z tych pieńków można coś zrobić. Wydłubać trochę środka i posadzić kaktusiki, rzuć na rabaty. Przedtem popryskaj antygrzybiczne.

Tulipanowiec tfu tfu będzie rósł rozłożysty u mnie wąski.
Ptasi gaj 00:32, 25 wrz 2018

Do góry
Teraz na termometrze 6 stopni boję się aby przymrozku na wsi nie było. Jeden dzień i może załatwić cała roślinność. Tak było 3 lata temu.
W moim małym ogródeczku - Dorota 22:15, 24 wrz 2018

Do góry
21 wrzesnia byla super pogoda, wykapalam sie przypadkiem w oczku ciepla woda.

Piekne widoki zalewu. Piekne ogrodu.
Stipa to tegoroczna? Moje tegoroczne nie kwitna, sialam w lutym pieknie rosna ale nie kwitna. Ale juz nie bede siac nie ma sensu lepiej kupic.
Obok stipy na obrzezach rosnie roslina z malymi kwiatkami na str 707 pierwsza fota co to?

Dorotko pieknie o kazdej porze roku masz. U mnie tez juz jesien malymi kroczkami nadchodzi.

Pozdrawiam
Czy chodzi Ci o tę roślinę ? To jest wilczomlecz. Świetna roślina doniczkowa, która bardzo dobrze radzi sobie w gruncie. Kwitnie od maja bez przerwy.
Raczej nie chciałabym się nawet przypadkiem skąpać we wrześniowym oczku wodnym, ale rzeczywiście mieliśmy piękną, słoneczną końcówkę lata. U nas dziś okropnie wieje, pozrzucało szyszki ze świerków. Będą świeże do zimowej dekoracji. Stipę mam trzeci rok, niektóre przezimowały i te są najładniejsze. Za miłe słowa bardzo dziękuję, motywują do jeszcze większej staranności.
Pozdrawiam

Ptasi gaj 21:57, 24 wrz 2018

Do góry

Na koniec grzybki z własnego ogrodu

Grzybki takie we własnym ogrodzie to luksus. Też chcę takie .
Tylko, że ja nie mam brzóz, chociaż mam jedną na wrzosowisku, ale to taka brzoza nie brzoza, pod nią żaden grzybek nie urośnie.
Zimnica straszna, deszczu wciąż mało, tyle pokropiło, co kot napłakał a wiatr sypnął orzechami.
Dziś odpaliłam centralne, w nocy ma być tylko 7 stopni. Koniec lata trzeba jednak już sadzić czosnki i tulipany.
A tymczasem u Ciebie w ogrodzie nadal lato, tylko te kilka listków z brzozy zwiastuje jesień.
Pozdrawiam
Moja działka na Dębowym Lesie 21:43, 24 wrz 2018

Do góry
U mnie na osiedlu duzo krzewow pigwy czy pigwowca nie wiem nigdy jaka nazwe zastosowac. Moze jutro pozbieram bo podobno dobre drzemy sa i nalewki.

Aniu a co ty robisz z pigwy.
Zimno sie zrobilo, ale na szczęście bedzie cieplej ten wiatr najgorszy. U nas lało cala noc wiec troche ziemia nasiakla.

Elu to za pewne pigwowiec.Najbardziej popularny u nas.
Mniejszy krzew, ma m trochę kolce ??
Kwitnie ładnie wiosną bardzo intensywnym ciemno-pomarańczowym pięknym kolorem
Nalewki są z pigwy, czy pigwowca jedne z najlepszych,tz.pigwówka
Ja zamierzam z niej zrobić nalewkę i trochę do herbatki zostawię .

U mnie też zimnica.BRR!
A może człowiek po tych letnich pięknych temperaturach jeszcze się nie przyzwyczaił,że u nas jesień to raczej chłodna.W nocy trochę popadało, podlało.Ale całej nocy to nie padało.A wiatr duży,zimny.Jesień nas ostrym wejściem przywitała.

Mąż mi mówił,że gdzieś widział temperatury nocne za parę dni 1 stopień!
To już po liściach zielonych będzie ii kolorach w ogrodzie.Dalie mogą pójść spać

Róża elmshorn
W moim małym ogródeczku - Dorota 21:41, 24 wrz 2018

Do góry
21 wrzesnia byla super pogoda, wykapalam sie przypadkiem w oczku ciepla woda.

Piekne widoki zalewu. Piekne ogrodu.
Stipa to tegoroczna? Moje tegoroczne nie kwitna, sialam w lutym pieknie rosna ale nie kwitna. Ale juz nie bede siac nie ma sensu lepiej kupic.
Obok stipy na obrzezach rosnie roslina z malymi kwiatkami na str 707 pierwsza fota co to?

Dorotko pieknie o kazdej porze roku masz. U mnie tez juz jesien malymi kroczkami nadchodzi.

Pozdrawiam
Moja działka na Dębowym Lesie 21:04, 24 wrz 2018

Do góry
U mnie na osiedlu duzo krzewow pigwy czy pigwowca nie wiem nigdy jaka nazwe zastosowac. Moze jutro pozbieram bo podobno dobre drzemy sa i nalewki.

Aniu a co ty robisz z pigwy.
Zimno sie zrobilo, ale na szczescie bedzie cieplej ten wiatr najgorszy. U nas lało cala noc wiec troche ziemia nasiakla.
Ranczo Szmaragdowa Dolina 21:04, 24 wrz 2018

Do góry
Piekny ognik, tak misie podobaja, a u mniecos nie moze sie zadomowic. Nie kwitnie jakis dziwolag. Widzac twoj musze przesadzic w inne miejsce, albo kupic jakas inna odmiane bo byl o czerwonych owocach.

Elu może mu pączki wiosna umraża? Ja mam trzy ogniki, ale jeden jeszcze nie kwitł bo mały, może w następnym sezonie się uda, a drugi ma tylko kilka koralików w tym roku i po raz pierwszy właśnie
Ranczo Szmaragdowa Dolina 20:55, 24 wrz 2018

Do góry
Piekny ognik, tak misie podobaja, a u mniecos nie moze sie zadomowic. Nie kwitnie jakis dziwolag. Widzac twoj musze przesadzic w inne miejsce, albo kupic jakas inna odmiane bo byl o czerwonych owocach.
Ogród Małej Mi 2017 20:50, 24 wrz 2018

Do góry
Mala_Mi napisał(a)

Tak, red sansed

To sie ciesze, ze taki dobry zakup zrobilam. W przyszlym bede miala kolorowo na tle brzoz derembos.

Najgorszy ten piekielny wiatr. Ma ustac. W słońcu bardzo cieplo.
Ogrodowe kreacje 20:47, 24 wrz 2018

Do góry
Aurelia to fakt werbena mroluje nad wszystkimi kwiatami. Pokaz ta jablonki oni tam robili, duzo scieli. Ja musze podciac brzozy nad altanka bo wysokie a pozniej jeszcze bedzie gorzej.
Jak tam u ciebie cieplo.
Bylinowa łąka 20:40, 24 wrz 2018

Do góry
Gosiu witam dlugo nie bylam. Podziwiam twoja walke z chwastami przy robieniu nowych rabat. Musisz miec duzo werwy, ja bym sie poddala.
Ale przyznam masz mnostwo roslinnosci. Za 2 lata to bedzie piekna laka bylinowa.
Gosiu gdzies wyczytalam aby sie pozbyc przynajmniej tej gornej warstwy zielonej trawnika to przykryc ciemna folia i slonce wypali spod.

Teraz sobie przypomnialam, jak robilam oczko i trzeba bylo folie rozciagnac aby byla gietka bylo mocne slonce lezala pol godziny na trawie i po polgodziny trawa byla ugotowana. Moze wyprobujesz ten sposob aby sobie ulatwic.

Jesien juz przyszlam u naszaledwie dzisiaj 10 STOPNI wiatr wieje, ze glowe urywa, przeblyski slonca grzeje bardzo mocno w zacisznym miejscu.

Pozdrawiam
Ogród Małej Mi 2017 20:39, 24 wrz 2018

Do góry

Tak, red sansed
Ogród Małej Mi 2017 20:01, 24 wrz 2018

Do góry
Mala_Mi napisał(a)
Jesień idzie.. nie ma na to rady...
Klony w większości pogubiły liście (susza i mączniak), reszta się przebarwia..

Aniu czy to klon "red sansed", ew jak sie nazywa. Pieknie sie przebarwia, kupilam 3szt w tym roku.
Kwiaty we włosach 23:28, 23 wrz 2018

Do góry
Goniu zajrze jutro oczy sie juz kleja

Dobranoc
Ptasi gaj 23:20, 23 wrz 2018

Do góry
gosika67 napisał(a)
Cześć Ela u mnie też krzewuszki kwitną, ostróżka pierwszy raz zakwitła, kuklik ma kwiatki. Teraz u nas pada.Mam jeszcze trawnik do koszenia.Sypałaś nawóz jesienny?
Jeszcze kolorowo u Ciebie, nie widać nadchodzącej jesieni. Trawnik masz taki zieloniutki.Pozdrawiam.W ub.r. też miałam własne grzybki, muszę zobaczyć co pod sosnami.

U nas nie pada, ale leje mocno. Deszcz bardzo potrzebny wszystko zeschniete jak nie podlewane.
Pogoda ze skrajnosci w skrajnosc. W piatek nie do wytrzymania bardzo goraco a za 12 godz 14 stopni mniej.

Wczoraj eM krotko trawnik skosil mial nawozic, ale za duzy wiatr. Dzisiaj rozsial nawoz florowit jesienny troche pozno, ale trawa sie nie domagala dobrze wyglada no i te upaly wiec wstrzymywalismy sie z nawozeniem.

Taka miednice zbieram co drugi dzien. Paluchy mnie bolą od obierania rece brudne bo to maslaki. Czesc susze i zamrazam a od jutra bede marynowac.
Juz sporo zebralam lubie te moje grzybki siedza w trawie pod drzewami siesze sie jak je widze. Nie musze chodzic do lasu.

W zeszlym ruku mikoryze grzybowa wszczepilam w ziemie w przyszlym powinny sie juz pokazac borowiki.
Rosnie u mnie duzo innych grzybow ale z blaszkami nie zbieram bo sie nie znam. EM mowi, ze to rydze ale nie ma pewnosci.
Popada to moze kanie sie pojawia.

Horty ladnie sie przebarwiaja teraz niektore kwiaty to bordowe i zaczynaja kwitnac mlode biale.

Trawy zaczynaja sie przebarwiac patrzylam dzisiaj na afrykanska od spodu lapie pomaranczowy kolor. Jak mrozu nie bedzie to bedzie dobrze.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies