Elu, no na tym zdjęciu "pseudo trawnik" był już na granicy w skali brzydoty...ale to też przez suszę...trawka czy nawet koniczyna która rośnie uschnęła i zostały tylko takie badyle jak na fotce... ale koszone jest
Teraz po deszczach jest dużo lepiej...ale to nie jest jeszcze trawniczek do gry w golfa...
Elu, że kaski na to dużo nie stracę to wiem...ale nie przkonuje mnie kompletnie opcja rycia "łomem" całego podwórka...a tam kamienie, cegły, dachówki, kawałki szkła, złom, można napotkać jakieś szmaty i Bóg wie co jeszcze... Ale trzeba będzie się za to zabrać...wyjścia nie ma...
Elu tam jest sporo drzew posadzonych po obu stronach i rząd porzeczek i agrestu, krzewów raczej tam już nie chcę, wolałabym jakieś byliny, pałka jest w naszym rejonie nad zbiornikami wodnymi bardzo ekspansywna, tatarak z kolei mam przy oczku i rosnąć nie chce. Coś mu nie spasowało chyba.
Nad barwinkiem myślałam, ale on jest u mnie bardzo ekspansywny i mam obawę , że w głąb rowu polezie i zawęzi przepust, a w czasie przyboru wody wszystkie śmieci się w niego zaplączą
Grzegorz nje znam nazwy tej trawy. Widze, ze masz proso ladne, ale dla mnie bardzo wiotkie. Pokaz trawe o ktorej pisales na moim watku, ze od spodu czerwona.
Fotki zrobionez trawamibardzo ladne.
Aniu jak okwitnie to przytne tez tak robie, teraz jeszcze za wczesnie za duzo pszczol z niego nektar spija.
Aniu nie wiedzialam, ze ma takie mozliwosci kulinarne. Hyzopmam w kilku miejscach to jeden z pierwszych krzakow na moim gruncie wraz z rozami.
Troche go zaniedbalam, ale jak bede robila porzadki na tej rabacie to go przesadze w inne bardziej eksponowane miejsce.
Bo jak kwitnie to rzeczywiscie bardzo ladnie wyglada, ale w grupie.
Mialam a moze gdzies jeszcze jest rozowy i bialy. Pewnie gdzies w zaroslach rosnie.
Skad go mam. W Warszawie byla moda na rabaty ziolowe klomby obsadzano ziolami od lebiodki do kocimietki. Na jednym rosla roina ktora mi sie bardzo podobala i urwalam galazke i wlozylam do wody po tygodniu pokazaly si spore korzenie wlozylam do ziemi i roslo nje mialam pojecia ze to hyzop pozniej jak kupowalam rozowy i bialy sie dowiedzialam. Wiosna nastepnego roku galazki przygielam do ziemi przysypalam i za miesiac zrobil sie duzy krzaczek.
Po
Jeszcze jak się mieniają owe gusta i ogrodowe tez.Ja traw kiedyś nie lubiłam.A teraz już zapraszam je do swojego ogrodu.Kilka pięknych dostałam od Halinki- zawitki , aby tylko się przyjęły u mnie
Kilka dosłownie miałam mniejszych swoich.
O fajnie,ze funkie kupiłaś.Ja nie wyobrażam sobie ogrodu bez nich .
ciekawa jestem jakie odmiany kupiłaś ??
Mam nadzieję,e lepiej się czujesz ?U mnie w cieniu było 25.
Pisalam wczesnjej o tojesci nie doczytalam sie ze to ma byc cos do obsadzenia rowu.
A ja bym tam posadzila tatarak lub palke wodna powyzej tych betonowych plyt przynajmniej z 3-4 kepy. A miedzy to posadziła tojesc plozaca niech zarasta lub barwinek.
Mozna jeszcze posadzic z. Pare krzakow derenia bialego.
Tam slonce czy cien?
Tojesc rozeslana to bardzo fajna roslina wejdzie wszedzie okryje wszystko mam ja przy oczku i nje tylko, ale kwitnie tylko raz dosyc dlugo. Jest jasnozielona i ciemnjejsza w zaleznosci gdzie posadzona tam jej ladnie. Lubi tez wode u mnje w oczku jest.
Jest jeszcze jedna roslina plozaca jasnorozowe wrzosowe male dzwoneczki mam ja ale nie wiem jak sie nazywa. Wytwarza korzuch na ziemii szybko rosnie.
Dwa. Lata temu Swierka opankwa.
Gosiu mam buty już odłożone i nie mogę się zebrac. Rijniki teraz kwitną.
Zrobiłam już miejsca, na skalniaku mam ich dużo, ale mrówki mi skalnik opanowały muszę popsikac podobno wrotycz dobry.
Jadę jutro to może coś zacznę sądzić.
Aniu człowiekowi jedną gusta się zmieniają masz ladne funkie.
Jak ja ich nie znosiłam jeszcze w zeszłym roku u kogoś na Ogrodowisku widziałam pełno funkii, myślałam sobie co ta kobieta w tych funkiach widzi to tylko liście.
Pytając Irenki z Miłkowa co posadzić na rabacie w cieniu pod sosnami odpowiada funkie i różaneczniki. Myślałam no nie uderzyła we mnie.
Po jakimś czasie myślę guru Ogrodowiska wie co mówi zaczęłam szukać jak wyglądają te co poleciła i mysle i mysle przyszla wiosna rabatę czas zacząć i skończyć pojechałam do szkółki nakupilan funkii i posadziłam.
Teraz nawet mi się podobaja i posadzenia jeszcze w innym miejscu.
Jestem jakoś senna dzisiaj w cieniu 32 chyba dlatego.
Jeszcze wam się odechce tego ogrodu z gumy.
Wszystko dobre do pewnego czasu. Pięć lat temu wszystko mu się podobało nie myślałam i zniszczeniu materii teraz myślę i odchodzę od wielu pomysłów.
Radziu nie waz sie zaslaniac roslinami tego pieknego muru tylko kulki.
Trzmieline zoltozielona mam wiec moge. Polecic, bialo zielona tez ładna tez mam ale w krzaczku. Moim zdaniem zielona jest bardziej zywotna.
Krwawnica piekna.
Radziu odnosnie trawnika. Masz kosiarke? Skos trawnik krotko glege zhakuj kup worek lub wiecej ziemi do trawnika kup trawe Wimbledon podlewaj i czekaj. To nie jest wcale taki duzy wydatek a bedziesz mial spokoj.