Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Moja działka na Dębowym Lesie

Moja działka na Dębowym Lesie

sarenka 09:03, 24 wrz 2018

Jak tu ładnie u Ciebie super fotki
AgataM 09:33, 24 wrz 2018

gobasia napisał(a)

pytanie nie do mnie.... ale-- kupuję tulipany w B już kilka lat i zawsze kwitną..pomyłki zdarzaja się w odmianach
.Myślę,że problemem jest złe przechowywanie donic lub przelanie wodą

Cebule są w dobrej ziemi. Całe donice wsadzam w docelowe miejsce w ogrodzie. Gdy się ochlodzi przysypuję liśćmi lub okladam świerczyną
Czy to dobrze robię?
anabuko1 11:36, 24 wrz 2018

anka_ napisał(a)
Aniu masz super pigwę. Powiedz mi proszę jakie ma u ciebie warunki. Ja mam jedną dorosłą ale nigdy nawet nie kwitła. Choć ładne z niej drzewko to zaczyna mnie wkurzać. Kupiłam jeszcze maluszka odmianowe go, szczepionego i po cichu liczę na niego.

Aniu . Ja też pigwe kupiłam dawno.Myśląc że to krzew posadziłam ja pod gruszą. Rosła na początku bardzo wolno. Liście miała inne. Ja ja nawet przycinalam. Nie kwitla.
Po kilku latach zakwitla jak jabłoń. A ja już wtedy zbaranialam . I myślałam czy to pigczesnuejwa czy nie. I znalazłem w necie ,że to co mam to pigwa i rośnie jak drzewo. To raz dwa z pod tej gruszy ja przesadzilam . I zaczęła w nowym miejscu rosnąć szycbciej. Normalna ziemia. I nic jej na głowę już nie wchodzi .Już jest krzakiem na ponad 2 wysokim i 2 lub więcej szerokim .Owoce na wielkie. W tamtym rocieku miała 2 owoce .Ale wcześniej spadły i nie spróbowaliśmy . W tym ma kilkanaście. To już będę wiedziała jak smakuje.

Pokaż mi swoją jak wygląda. Może masz taką jak moja ?
Waclaw 17:23, 24 wrz 2018

anabuko1 napisał(a)

Wacławie, to bardzo miłe.Ale przyznaj,że takich osób do których i ty się zaliczasz jest już maleńko.Szkoda.Bo kartka i życzenia odręcznie pisane są niepowtarzalne i milsze i chętniej jeszcze raz się czya patrzy na nie , niż na wszech popularne i wygodne smsy.

Tak, już coraz mniej osób pisze ręcznie. Zgadzam się z Tobą, że kartki pisane ręcznie dają więcej radości.
anabuko1 19:53, 24 wrz 2018

sarenka napisał(a)
Jak tu ładnie u Ciebie super fotki

Bardzo ci dziękuję.
Póki nie ma niskich temperatur to ogród jeszcze ładny.Jeszcze ma kolory.
Także trzba się cieszyć, póki jeszcze je widzimy.

anabuko1 20:02, 24 wrz 2018

AgataM napisał(a)
Cebule są w dobrej ziemi. Całe donice wsadzam w docelowe miejsce w ogrodzie. Gdy się ochlodzi przysypuję liśćmi lub okladam świerczyną
Czy to dobrze robię?

Ja cebule tulipanów sadzę bezpośrednio do ziemi.
I przyznam,ze niczym nie przysypuję.I dają sobie radę.Ale każdy jak uważa tak robi
Dalie- jeszcze cieszą, dopóty nie ma przymrozków.

anabuko1 20:09, 24 wrz 2018

Waclaw napisał(a)

Tak, już coraz mniej osób pisze ręcznie. Zgadzam się z Tobą, że kartki pisane ręcznie dają więcej radości.

Szkoda,że jest ich już nie wiele.:
pozdrawiam cieplutko.
Bo u mnie zimnica, wieje.W nocy coś popadało trochę.Ot nam się jesień zaczęła Ale słonko przez chmury się przedzierało

I dalie

ElzbietaFranka 21:04, 24 wrz 2018

U mnie na osiedlu duzo krzewow pigwy czy pigwowca nie wiem nigdy jaka nazwe zastosowac. Moze jutro pozbieram bo podobno dobre drzemy sa i nalewki.

Aniu a co ty robisz z pigwy.
Zimno sie zrobilo, ale na szczescie bedzie cieplej ten wiatr najgorszy. U nas lało cala noc wiec troche ziemia nasiakla.
anabuko1 21:43, 24 wrz 2018

ElzbietaFranka napisał(a)
U mnie na osiedlu duzo krzewow pigwy czy pigwowca nie wiem nigdy jaka nazwe zastosowac. Moze jutro pozbieram bo podobno dobre drzemy sa i nalewki.

Aniu a co ty robisz z pigwy.
Zimno sie zrobilo, ale na szczęście bedzie cieplej ten wiatr najgorszy. U nas lało cala noc wiec troche ziemia nasiakla.

Elu to za pewne pigwowiec.Najbardziej popularny u nas.
Mniejszy krzew, ma m trochę kolce ??
Kwitnie ładnie wiosną bardzo intensywnym ciemno-pomarańczowym pięknym kolorem
Nalewki są z pigwy, czy pigwowca jedne z najlepszych,tz.pigwówka
Ja zamierzam z niej zrobić nalewkę i trochę do herbatki zostawię .

U mnie też zimnica.BRR!
A może człowiek po tych letnich pięknych temperaturach jeszcze się nie przyzwyczaił,że u nas jesień to raczej chłodna.W nocy trochę popadało, podlało.Ale całej nocy to nie padało.A wiatr duży,zimny.Jesień nas ostrym wejściem przywitała.

Mąż mi mówił,że gdzieś widział temperatury nocne za parę dni 1 stopień!
To już po liściach zielonych będzie ii kolorach w ogrodzie.Dalie mogą pójść spać

Róża elmshorn
anka_ 21:46, 24 wrz 2018

anabuko1 napisał(a)
Pokaż mi swoją jak wygląda. Może masz taką jak moja ?
Aniu nie mam pojęcia jaką mam (tą starszą), ale z niej juz ładne drzewko. Ma tak ok 2,5m. Jak tylko pogoda pozwoli to cyknę jej fotkę. Dobrze, że chociaż owocami pigwowców mogę się cieszyć.
Anka Kiedyś będzie tu ogród "Będziesz mieć w życiu ciężkie chwile, ale to one własnie zawsze są tym, co pozwala otworzyć oczy na znaczące rzeczy w twym życiu, których wcześniej nie mogłeś dostrzec" Robin Williams
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies