Aniu . Ja też pigwe kupiłam dawno.Myśląc że to krzew posadziłam ja pod gruszą. Rosła na początku bardzo wolno. Liście miała inne. Ja ja nawet przycinalam. Nie kwitla.
Po kilku latach zakwitla jak jabłoń. A ja już wtedy zbaranialam . I myślałam czy to pigczesnuejwa czy nie. I znalazłem w necie ,że to co mam to pigwa i rośnie jak drzewo. To raz dwa z pod tej gruszy ja przesadzilam . I zaczęła w nowym miejscu rosnąć szycbciej. Normalna ziemia. I nic jej na głowę już nie wchodzi .Już jest krzakiem na ponad 2 wysokim i 2 lub więcej szerokim .Owoce na wielkie. W tamtym rocieku miała 2 owoce .Ale wcześniej spadły i nie spróbowaliśmy . W tym ma kilkanaście. To już będę wiedziała jak smakuje.
Pokaż mi swoją jak wygląda. Może masz taką jak moja ?
Ja cebule tulipanów sadzę bezpośrednio do ziemi.
I przyznam,ze niczym nie przysypuję.I dają sobie radę.Ale każdy jak uważa tak robi
Dalie- jeszcze cieszą, dopóty nie ma przymrozków.
Szkoda,że jest ich już nie wiele.:
pozdrawiam cieplutko.
Bo u mnie zimnica, wieje.W nocy coś popadało trochę.Ot nam się jesień zaczęła Ale słonko przez chmury się przedzierało
I dalie
Elu to za pewne pigwowiec.Najbardziej popularny u nas.
Mniejszy krzew, ma m trochę kolce ??
Kwitnie ładnie wiosną bardzo intensywnym ciemno-pomarańczowym pięknym kolorem
Nalewki są z pigwy, czy pigwowca jedne z najlepszych,tz.pigwówka
Ja zamierzam z niej zrobić nalewkę i trochę do herbatki zostawię .
U mnie też zimnica.BRR!
A może człowiek po tych letnich pięknych temperaturach jeszcze się nie przyzwyczaił,że u nas jesień to raczej chłodna.W nocy trochę popadało, podlało.Ale całej nocy to nie padało.A wiatr duży,zimny.Jesień nas ostrym wejściem przywitała.
Mąż mi mówił,że gdzieś widział temperatury nocne za parę dni 1 stopień!
To już po liściach zielonych będzie ii kolorach w ogrodzie.Dalie mogą pójść spać
Aniu nie mam pojęcia jaką mam (tą starszą), ale z niej juz ładne drzewko. Ma tak ok 2,5m. Jak tylko pogoda pozwoli to cyknę jej fotkę. Dobrze, że chociaż owocami pigwowców mogę się cieszyć.