Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "brzozy"

Moja "przyziemna" :) pasja 11:42, 23 wrz 2014

Do góry
nieszka napisał(a)
Ja już widzę oczami wyobraźni tą nową rabatę (i chyba jednopniowe tam widzę) i jest super! A nie myślałaś żeby może kulki tujowe, tak jak masz w donicy tam gdzieś powtórzyć?

Zastanawiam się nad Danicami cały czas. W brzozach raczej ich chyba nie posadzę (choć nie jestem pewna, musiałyby być w linii prostej), ale może pasaowałoby je dać tu, gdzie przymiarkę ML robiłam, byłoby podobnie jak w donicy i kulki widoczne byłyby z daleka w przesmyku między donicą a murkiem z berberysami. Skłaniam się do posadzenia tam trójki .

https://www.ogrodowisko.pl/watek/4085-moja-przyziemna-pasja?page=392

Brzozy - może niepotrzebnie mieszam z tymi rozgałęzieniami .
Moja "przyziemna" :) pasja 11:39, 23 wrz 2014

Do góry
Jagodaa napisał(a)

I to jest właśnie moment, gdzie nie potrafię pomyśleć całościowo, tylko forsuję to co mi się podoba (jednostkowo), a może faktycznie wielopniowe brzozy u mnie nie pasują .

Myślę że potrafisz ocenić sama masz w głowie swój ogród i na pewno wybierzesz dobrze, ale co do forsowania - mam to samo, jak coś mi się podoba to nawet jeśli jest 100 przeciw to te argumenty przyjmuję do wiadomości ale jakoś pozostają bez wpływu na ostateczną decyzję .
Ostatnio nawet oglądałam jakiś ser. kryminalny i jest taki syndrom u detektywów że gdy mają pewne podejrzenia to robią selekcję dowodów tak aby dowieść swych podejrzeń - choć prawda może być całkiem inna.

I ja tak mam tylko w ogrodzie : jak coś chcę to znajdę wszystkie możliwe inspirki, wyrwane z kontekstu informacje aby sobie dowieść że ta opcja jest dobra, choć prawda może być całkiem inna
uff ale się pisałam, ale czy wiadomo o co mi chodzi ?
Pomysł na ogród 10:32, 23 wrz 2014

Do góry
myśląc o ogrodzie , myślałem też jak wpasować w otoczenie sam dom i jego sąsiedztwo
postawiłem na w miarę naturalne derenie i pęcherznice i taki nie strzyżony i nieformowany szpaler
co przy szutrowej drodze świetnie się sprawdza w roli parawanu i "łapacza kurzu"

po przeciwnej stronie drogi - tak gdzie przystrzyżony pas trawy posadziłem klony , brzozy i sosny - tez swojsko

i muszę przyznać że na mojej ulicy coraz więcej osób zaczyna wychodzić przed domy i porządkować teren - taki mój mały wpływ na innych
fajnie że się sąsiadom spodobało i tez chcą mieć wokół domu ładnie
Moja "przyziemna" :) pasja 10:15, 23 wrz 2014

Do góry
katiaxx napisał(a)

Tak, tez widziałąm, że na Twoim zdjęciu minimalistycznie ale i gatunków tam jest minimalnie trawa jako tło i brzozy. U ciebie "w kadrze" chyba będzie więcej. Myślę jednak że te brzozy są tak piękne że czy 2 czy 1 będą wyglądać super.

I to jest właśnie moment, gdzie nie potrafię pomyśleć całościowo, tylko forsuję to co mi się podoba (jednostkowo), a może faktycznie wielopniowe brzozy u mnie nie pasują .
Moja "przyziemna" :) pasja 08:28, 23 wrz 2014

Do góry
Jagodaa napisał(a)

Tu są te pospolite, one rosną dużo większe. Mam jedną taką .

No to mi dałaś do myślenia . Na tym zdjęciu z mojego linka dość minimalistycznie to wygląda... Sama już nie wiem .

Tak, tez widziałąm, że na Twoim zdjęciu minimalistycznie ale i gatunków tam jest minimalnie trawa jako tło i brzozy. U ciebie "w kadrze" chyba będzie więcej. Myślę jednak że te brzozy są tak piękne że czy 2 czy 1 będą wyglądać super.
Ogród Margaret-ki :) 08:15, 23 wrz 2014

Do góry
Tusiala napisał(a)
Śliczne szkoda, że jesień tak szybko zagląda do naszych ogrodów

No tak, szkoda. Marta to nie koniec fotek, już wrzucam kolejne.

Pora na dalie, które od serca podarowała mi koleżanka Madzia.
Ten krzak jest większy ode mnie, ma z 1,9m wysokości. Kwitnie obłędnie.
W tle stawik w barwach jesieni. Brzozy gubią swe liście - szkoda że wprost do stawu.

Moja "przyziemna" :) pasja 20:11, 22 wrz 2014

Do góry
butterfly napisał(a)
A ile masz miejsca tam gdzie będą 2 brzozy?
Sorki, moze już pisałas....

Max 7,5m. Na obu końcach tej przestrzeni jest świerk serbski, więc trzeba to uwzględnić, zostawić więcej miejsca. Dlatego nie wciskam tam na siłę 3szt.
Moja "przyziemna" :) pasja 20:07, 22 wrz 2014

Do góry
A ile masz miejsca tam gdzie będą 2 brzozy?
Sorki, moze już pisałas....
Moja "przyziemna" :) pasja 19:45, 22 wrz 2014

Do góry
Co mi radzicie?

Brzozy z jednym pniem, czy takie rozwidlone, jak poniżej?

http://www.zielonyogrodek.pl/brzozy-ozdobne-zima-brzoza-pozyteczna-i-biala-chinska
Trawiasto-hortensjowe ranczo ze stawem 19:43, 22 wrz 2014

Do góry
A widzisz, teraz chyba widzę różnicę. Te gęściutkie to może Fascination, a Doorenbos ma rzadszą koronę. Może ja je myliłam? Widzę w Zimozielonym gęste Fascination.

U mnie są dostępne właśnie małe D., kora jeszcze brązowa. Widziałam takie rozwidlone, jak tu na zdjęciu. Dwa pnie... może byłoby ciekawie?

http://www.zielonyogrodek.pl/brzozy-ozdobne-zima-brzoza-pozyteczna-i-biala-chinska

Zobaczę, jakie będą te kopane w październiku, a jak nie przypadną mi do gustu, kupię małe.
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 18:42, 22 wrz 2014

Do góry
Sonka napisał(a)
Madżenko miód na moje serce to Twój jesienny ogród, piękny o każdej porze ale już tak czekałam na trawy.

Sonko ogród zaczyna się wybarwiać jesiennie, brzozy zaczynają żółknąć...
Ale nowe fotki dopiero w sobote
Zakątek z fioletową ławeczką 18:27, 22 wrz 2014

Do góry
Irga z pniem brzozy - cuuudowna
Zakątek z fioletową ławeczką 15:03, 22 wrz 2014

Do góry
Kasiu brzózka będzie na rabacie trawiastej, myślę, że będzie jej tam dobrze i będzie fajnie zgrywać z red baronem Mam jeszcze w ogrodzie inne brzozyjedna odmiana to brzoza karłowata, ale coś zaczęła mi chorować A nad wrzosikami muszą pomyśleć
Pokażę nasz ogród 13:34, 22 wrz 2014

Do góry
Jagodaa napisał(a)
Pokaż brzozy .

Ale mnie rozbawiłaś - nie ma co pokazywać - 3 witki Później zrobię zdjęcia, baterie się ładują
Pokażę nasz ogród 13:21, 22 wrz 2014

Do góry
Pokaż brzozy .
Mój ogród nad rzeką... 10:31, 22 wrz 2014

Do góry
Chojna, zrobiłaś kupę fantastycznej roboty i, jak na laika, zrobiłaś to fenomenalnie!
A tutaj jest tylu życzliwych i znających się na rzeczy ogrodników, że pomogą Ci na pewno.
A ja będę kibicować i trzymać kciuki

Brzozy to najpiękniejsze drzewa ogrodowe, jak dla mnie.
Pięknie u Ciebie wyglądają.
Strasznie żałuję, że ta moja rosła za blisko domu.....
Moja "przyziemna" :) pasja 08:34, 22 wrz 2014

Do góry
Marzena2007 napisał(a)

Zaryzykuj brzozy, kulki i trawy będzie bosko. Moje rosną pod brzozami i dają radę

Jeszcze chwila i mnie przekonacie .
Kosolkowa Pasja 07:55, 22 wrz 2014

Do góry
Mirka napisał(a)
Kosolka jak posiejesz werbenę o de mnie to będzie suuuuper rabatkaPowiedz mi jak wielką masz działeczkę na fotka wydaje się duża no i lasek z boku bardzo fajnyco tam masz posadzone za drzewa?

Mirka, cała działka ma ok 45arów, więc niemało, ale "laskiem"trochę ją zmiejszylismy Lasek tworzą brzozy, modrzewie (mnóstwo wypadło, sadziliśmy duże, nie dały rady) i świerki - sporo jeszcze musimy dosadzić w puste miejsca. A poniżej, za tą rabatą mam derenia, krzewuszki, bzy, śliwoiśnię.. COś tam jeszcze
Tak, werbenka pójdzie tam między innymi Nada delikatności
Pozdrawiam!
Moja "przyziemna" :) pasja 01:14, 22 wrz 2014

Do góry
Jagodaa napisał(a)

że słońce, że grzyb, że sucho, że ciąć trzeba... chyba za dużo mam na razie roboty, żeby kulki hodować... później pewnie zaryzykuję

Zaryzykuj brzozy, kulki i trawy będzie bosko. Moje rosną pod brzozami i dają radę
Ogrodnik Mimo Woli cd 22:15, 21 wrz 2014

Do góry
ale kusisz!!! a ja taka skora na pokusy mam jeszcze jedno drzewo do kupienia i wiem że mają... a na zieleni to życie mieli taką cudną kompozycję z hortensji i rutewki... a i ostróżki śliczne do tego...
też indywidualnym jestem, a pamiętam jak nam kiedyś w sobote po zamknięciu otworzyli jak przyjechaliśmy po brzozy.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies