Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Pomóżcie wyczarować mi ogród

Pomóżcie wyczarować mi ogród

Viola 13:48, 05 paź 2014

Moje berberysy (mam 4 gatunki) nie powalają. Pisałam już, że w słabej ziemi rosną i pewnie dlatego takie mizerne. Jedynie Red Torch są wypasione - mają piękne listki i czerwone owocki Maria, mimo, że rosła od wschodu, zmarniała zupełnie, straciła prawie wszystkie liście(a tak liczyłam na jej przebarwienia jesienne), ale też ma ładne owoce - prawie identyczne jak Red Torch

Red Torch

Maria
Viola 14:17, 05 paź 2014

Loosiuu napisał(a)
Posyp kompostem Namęczyłaś się niewątpliwie, ale warto było, bo ładna ściana będzie Świetnie będzie jak ten ambrowiec się przebarwi na krwisty czerwony.
Teraz już sobie daj spokój z kopaniem, nie szalej Kręgosłup ważniejszy!

Filipie, a ja właśnie mam zamiar pozbyć się tych dwóch ambrowców (na ostatnim zdjęciu przed zdjęciami berberysów). Wystarczy mi jeden, który posadziłam z przodu ogrodu. A na tle tych żółtych tuj dałabym Śliwę wiśniową Pissardi lub Nigrę, albo inne kontrastowe drzewko Może ambrowce wymienię na coś? Tylko kto zechce bawić się w formowanie drzewek? Nawet nie wiem czy da się je "naprawić" A kolorki już są ładne

elzbieta_g 14:23, 05 paź 2014

berberysy też mnie jakoś nie zachwycają maria mam 3 szt...jeden ma owoce, drugi się przebarwia , a trzeci obleciał z liści i bądź tu ogrodniku mądry
Viola 14:27, 05 paź 2014

No i brzozy trochę podkasałam; po jednej gałązce na każdej brzozie. Jedna gałąź była spora, ale dobrze, że ją ciachnęłam po cała energia rośnięcia poszłaby w nią zamiast w górę.

Viola 14:28, 05 paź 2014

elzbieta_g napisał(a)
berberysy też mnie jakoś nie zachwycają maria mam 3 szt...jeden ma owoce, drugi się przebarwia , a trzeci obleciał z liści i bądź tu ogrodniku mądry

Właśnie, .... a miało być tak pięknie
Loosiuu 14:33, 05 paź 2014

Hmmm... wymieniłbym się za coś z chęcią za Ambrowca, ale u mnie mało miejsca na kolejne drzewo Teraz są małe, ale za kilka lat podskoczą, a nie chcę sobie zacienić całego ogrodu Zobacz do mnie jak platan przyrósł. Zrobiłem porównanie. Cięcie konieczne będzie.
Viola 16:22, 05 paź 2014

Loosiuu napisał(a)
Hmmm... wymieniłbym się za coś z chęcią za Ambrowca, ale u mnie mało miejsca na kolejne drzewo Teraz są małe, ale za kilka lat podskoczą, a nie chcę sobie zacienić całego ogrodu Zobacz do mnie jak platan przyrósł. Zrobiłem porównanie. Cięcie konieczne będzie.

Widziałam Filipie Twojego platana. Jest przepiękny. Takie drzewa mi się podobają - eleganckie i dostojne. Moje ambrowce kupilam na wyprzedaży w pakiecie, chciwość zwykła
Kamajla 16:44, 05 paź 2014

Marcin89 napisał(a)

Mi się wydaje, że chodziło o gazety i skoszoną trawę? . Ktoś na pewno Ci podpowie tutaj.

tak właśnie, gazet/kartony + skoszona trawa i polać wodą
Viola 16:48, 05 paź 2014

Kamajla napisał(a)

tak właśnie, gazet/kartony + skoszona trawa i polać wodą

O wlaśnie, skoszona trawa, wiedziałam, że na Was mogę liczyć
Loosiuu 19:23, 05 paź 2014

Może posadź wszystkie trzy w trójkącie równobocznym o boku 1m (sorki za matmę, ale nie wiedziałem jak to napisać ). Wtedy szybciej utworzą ładną koronę i nie będzie tak widać krzywych pni. Daj im wtedy więcej miejsca. Myślę, że warto to przemyśleć. Pomysł na podstawie tych platanów:

http://tvnmeteo.tvn24.pl/magazyny/maja-w-ogrodzie,13/odcinki-online,1,22,1,0/ogrod-na-skarpie-i-nadwislanskie-sady-odc-344,22141.html

Ja miałem u siebie taki plan z klonami, a potem pojechałem i się zakochałem w platanie