Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "brzozy"

Mój ogród nad rzeką... 21:01, 21 wrz 2014

Do góry
Ewkakonewka napisał(a)
Tak brzozy robią klimat pozdrawiam macham

Powinnam nazwać wątek "Mój ogród wśród brzóz"
Wszyscy zwracają na nie uwagę

Mój ogród nad rzeką... 20:37, 21 wrz 2014

Do góry
Tak brzozy robią klimat pozdrawiam macham
Ogródek....kiedyś będzie ! :) 20:30, 21 wrz 2014

Do góry
Skula napisał(a)
brzozy trochę brudzą to prawda , ale jakże są piękne i to rekompensuje wszystkie wady
zresztą nie ma bezobsługowych ogrodów
nawet przy żwirowych trzeba się napracować !

Nic dodać nic ująć
Moja "przyziemna" :) pasja 20:06, 21 wrz 2014

Do góry
Pawlus napisał(a)
Brzozy bronią się same sobą i podejrzewam, że nawet kwadrat wysypany ciemnym kompostem wyglądałby czadowo

Na to liczę .

Zakładam, że na pewno będę coś później zmieniać, bo moje "projekty" są niestety tendencyjne z uwagi na porę roku, w której powstają .
Rzucona na głęboką wodę... zakładam swoją zieloną odskocznię 19:59, 21 wrz 2014

Do góry
katiaxx napisał(a)
wrzucam właśnie dla Ciebie fotki brzozy papierowej, jeśli chcesz zerknij do wątku.

dziękuję

ewa004 napisał(a)
Ale Ci się udało z trawa
Zakupy fajne ,teraz tylko sadzić i patrzeć jak rośnie .

udało udało ale przez nią nic posadzić mi się nie udało

Aniulka napisał(a)
Witaj
Doczytałam o rojnikach,rozchodnikach.Sporo mam ich u siebie w przeróżnych przydasiach,konarach.Te w saganach chowam do garażu,rosnące w konarach okrywam gałęziami świerkowymi,jeśli jest zima bezśnieżna.Te,które rosną w gruncie niczym nie okrywam.
Twoja kompozycja rojnikowa urocza
Miłego dnia

to ja swoją uroczą chyba też schowam do garażu dziękuję.
Moja "przyziemna" :) pasja 19:56, 21 wrz 2014

Do góry
Brzozy bronią się same sobą i podejrzewam, że nawet kwadrat wysypany ciemnym kompostem wyglądałby czadowo
Ogródek....kiedyś będzie ! :) 19:54, 21 wrz 2014

Do góry
brzozy trochę brudzą to prawda , ale jakże są piękne i to rekompensuje wszystkie wady
zresztą nie ma bezobsługowych ogrodów
nawet przy żwirowych trzeba się napracować !
Moja "przyziemna" :) pasja 19:47, 21 wrz 2014

Do góry
Pawlus napisał(a)
Fiu, fiu. Zapowiada się super. Tylko co wiosną? Trawy, jeżówki i werbena kwitną latem.
Duży jest ten kwadrat z brzozą? Może kostka bukszpanowa?
http://media-cache-ec0.pinimg.com/736x/84/3d/91/843d91ef03407bdd02f530e911a16f20.jpg

....teraz to nie wiem, czy całkiem planów nie zmienię, po tej fotce!!!!!! boska!

Po pierwsze liczę, że brzozy są ozdobą samą w sobie , a po drugie kłosownica bardzo szybko rusza. To jest ciepłe miejsce.

Kwadrat, tak pi razy drzwi, nie będzie mniejszy niż 2x2m. Ciekawe, jakie wymiary ma ten z linka...
Moja "przyziemna" :) pasja 19:29, 21 wrz 2014

Do góry
Luki napisał(a)
Ja kupuje w całości strasznie mi się pomysł podoba... ah ta Twoja konsekwencja w planowaniu to łopata w dłoń i możesz działać z tym koksem, a pod tą brzozą w żwirku może zielona hakonechloa albo Ice Dance (chociaż tu białe paski, albo będą idealnie pasować, albo mogą drażnić)

Przeniesienie skrzyń - wykopanie owocówek - równanie terenu - zakup mnóstwa ziemi od ogrodnika, bo tam płytko jest piach - sadzenie cisów.

Tak wygląda wstępny plan działania.

Myślałam o Ice Dance (bardzo ją lubię), ale przyszła mi na myśl sesleria, bo nie wymarza i szybko startuje, nie wiem też, jakby sobie ID poradziła na takiej patelni. U Motylka sesleria jest cudna i też w pobliżu są brzozy.
Dla odmiany czas na zmiany... 18:00, 21 wrz 2014

Do góry
Jagodaa napisał(a)
Betka, dziś sobie myślałam o Tobie przy okazji zestawienia brzozy+perovskia i przyleciałam zobaczyć. Obłok zachwycający! Do tego wianki śliczne pleciesz .

cześć Jagooo...to miłe że tak właśnie Ci się kojarzę...zaraz lecę do Ciebie zobaczyć to zestawienie...ale powiem Ci że byłoby cudnie...i dziękować za wianek
Ogródek Iwony 17:46, 21 wrz 2014

Do góry
Iwk4 napisał(a)

Hi, hi
To ja też będę krzuyczeć na nią zawczasu, ale najpierw muszę ją kupić i chciałabym w tym pustym miejscu na tej rabacie:

Ujęcie z drugiej strony:

i muszę tu dodać coś czerwonego jeszcze, może berberysy bagatelle albo admiration? Bo żurawki na słońcu nie wiem, czy wytrzymają.
A obok tej rabaty będzie wyłożony kostką wjazd na podwórko, tak jak kończy się nowa trawka. I wtedy niestety moja wierzba zostanie wycięta. Zamiast niej kawałek dalej będą brzozy i hortensje .

georgia peach, berry smothie, marmelade na pewo dadzą radę mam w pełnym słońcu ale wiesz z nimi czasami problem bo opuchlaki je lubią...
Rzucona na głęboką wodę... zakładam swoją zieloną odskocznię 16:57, 21 wrz 2014

Do góry
wrzucam właśnie dla Ciebie fotki brzozy papierowej, jeśli chcesz zerknij do wątku.
Ogródek Iwony 16:48, 21 wrz 2014

Do góry
Powinien się wtedy trochę przysłonić widok garażu z ławeczki:

Zamiast wierzby będą dalej brzozy:

Ogródek Iwony 16:40, 21 wrz 2014

Do góry
beata_kulesza napisał(a)
Oj będzie ładnie jak magnolia zakwitnie z cebulowymi. Czego bardzo Ci życzę. A jak nie zakwitnie to trochę pokrzycz na nią może się weźmie do roboty. U mnie poskutkowało od 2 lat cieszę się pięknymi kwiatami na wiosnę

Hi, hi
To ja też będę krzuyczeć na nią zawczasu, ale najpierw muszę ją kupić i chciałabym w tym pustym miejscu na tej rabacie:

Ujęcie z drugiej strony:

i muszę tu dodać coś czerwonego jeszcze, może berberysy bagatelle albo admiration? Bo żurawki na słońcu nie wiem, czy wytrzymają.
A obok tej rabaty będzie wyłożony kostką wjazd na podwórko, tak jak kończy się nowa trawka. I wtedy niestety moja wierzba zostanie wycięta. Zamiast niej kawałek dalej będą brzozy i hortensje .

Moja "przyziemna" :) pasja 16:17, 21 wrz 2014

Do góry
Danusiu, wiem, ale moje serby nie będą za brzozami. Brzozy będą między dwoma szpalerami świerków, będą się stykać z jednym świerkiem na początki i z jednym na końcu, więc powinno być ok.
Moja "przyziemna" :) pasja 16:11, 21 wrz 2014

Do góry
Jagodaa napisał(a)
Chyba będę zmuszona wprowadzić lekkie zmiany do mojego projektu rabaty z brzozami.

Wciąż nie dawało mi spokoju, czy 7,5-metrowy odcinek pomieści 3 brzozy. Do tego trzeba zachować odstęp od świerków z jednej strony, a z drugiej od donicy.

Po obejrzeniu wczoraj dorosłych egzemplarzy, widzę, że aby drzewa były dostatecznie wyeksponowane, powinny być tylko dwa. A dwa... jakoś dziwnie.

Jagoda nie wiem jaki masz układ ale ja akurat chciałam sadzić serby koło brzóz; tu masz moje dylematy
https://www.ogrodowisko.pl/watek/4809-ogrod-nie-tylko-bukszpanowy-czesc-iii/posts/1333608

Danusia odpowiedziała:

"jest takie niebezpieczeństwo, że jak zostaną blisko posadzone, to z powodu cienia i zagęszczenia ogołocą się"
Tak wiec moje brzozy "zjadły" drzewa koło siebie, tyle, że one są dosyć duże
Życie w wiejskim ogrodzie 15:38, 21 wrz 2014

Do góry
Ewa_w_ogrodzie napisał(a)
A ja dzisiaj dorwałam czosnki do ręki w biedronce a raczej czosnek bo okazało się ze pakowane po 1 sztuce i się wycofałam bo ile tych torebek musialabym kupic żeby cos bylo widac. Za to z zapowiadanego deszczu nic a nic się nie sprawdziło i w końcu posadzilismy dzisiaj cisy i brzozy, nich sobie rosną i robią tło dla przyszłorocznych nasadzen. Ale się cieszę

Pewnie wpadły Ci Gladoatory w ręce bo pakowane były pojedynczo Też sobie je kupiłem ale ostatnie 3 sztuki Więcej nigdzie nie udało mi się spotkać Spróbuj jeszcze poszukać w Lidlu tam dużo większy wybór czosnków
U mnie wczoraj lało do samego wieczoru i popsuło mi ogrodowe plany ale deszcz też potrzebny bo było już sucho Lecę do ciebie zobaczyć te nowe nasadzenia
Moja "przyziemna" :) pasja 14:06, 21 wrz 2014

Do góry
Chyba przesunę to tak, że dwie brzozy zostaną na tej rabacie, a trzecia pójdzie koło placyku wypoczynkowego, będzie odgrodzona, ale łącznie utworzą szpaler. Muszę zgrać linie i wymiary przedłużanej donicy, bo będzie musiała być trochę dłuższa i to mi w sumie pasuje o pierwszej wizji.

I może będzie nawet bardziej oryginalnie .
Moja "przyziemna" :) pasja 13:57, 21 wrz 2014

Do góry
Chyba będę zmuszona wprowadzić lekkie zmiany do mojego projektu rabaty z brzozami.

Wciąż nie dawało mi spokoju, czy 7,5-metrowy odcinek pomieści 3 brzozy. Do tego trzeba zachować odstęp od świerków z jednej strony, a z drugiej od donicy.

Po obejrzeniu wczoraj dorosłych egzemplarzy, widzę, że aby drzewa były dostatecznie wyeksponowane, powinny być tylko dwa. A dwa... jakoś dziwnie.
Trawiasto-hortensjowe ranczo ze stawem 12:13, 21 wrz 2014

Do góry
Trochę Was ponudzę prawie tymi samymi zdjęciami.
Kora brzozy Fascination zaczyna się łuszczyć.

Strasznie szybko "przytyła". Linka do usunięcia.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies