Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "brzozy"

Kosolkowa Pasja 07:55, 22 wrz 2014

Do góry
Mirka napisał(a)
Kosolka jak posiejesz werbenę o de mnie to będzie suuuuper rabatkaPowiedz mi jak wielką masz działeczkę na fotka wydaje się duża no i lasek z boku bardzo fajnyco tam masz posadzone za drzewa?

Mirka, cała działka ma ok 45arów, więc niemało, ale "laskiem"trochę ją zmiejszylismy Lasek tworzą brzozy, modrzewie (mnóstwo wypadło, sadziliśmy duże, nie dały rady) i świerki - sporo jeszcze musimy dosadzić w puste miejsca. A poniżej, za tą rabatą mam derenia, krzewuszki, bzy, śliwoiśnię.. COś tam jeszcze
Tak, werbenka pójdzie tam między innymi Nada delikatności
Pozdrawiam!
Moja "przyziemna" :) pasja 01:14, 22 wrz 2014

Do góry
Jagodaa napisał(a)

że słońce, że grzyb, że sucho, że ciąć trzeba... chyba za dużo mam na razie roboty, żeby kulki hodować... później pewnie zaryzykuję

Zaryzykuj brzozy, kulki i trawy będzie bosko. Moje rosną pod brzozami i dają radę
Ogrodnik Mimo Woli cd 22:15, 21 wrz 2014

Do góry
ale kusisz!!! a ja taka skora na pokusy mam jeszcze jedno drzewo do kupienia i wiem że mają... a na zieleni to życie mieli taką cudną kompozycję z hortensji i rutewki... a i ostróżki śliczne do tego...
też indywidualnym jestem, a pamiętam jak nam kiedyś w sobote po zamknięciu otworzyli jak przyjechaliśmy po brzozy.
Mój ogród nad rzeką... 21:01, 21 wrz 2014

Do góry
Ewkakonewka napisał(a)
Tak brzozy robią klimat pozdrawiam macham

Powinnam nazwać wątek "Mój ogród wśród brzóz"
Wszyscy zwracają na nie uwagę

Mój ogród nad rzeką... 20:37, 21 wrz 2014

Do góry
Tak brzozy robią klimat pozdrawiam macham
Ogródek....kiedyś będzie ! :) 20:30, 21 wrz 2014

Do góry
Skula napisał(a)
brzozy trochę brudzą to prawda , ale jakże są piękne i to rekompensuje wszystkie wady
zresztą nie ma bezobsługowych ogrodów
nawet przy żwirowych trzeba się napracować !

Nic dodać nic ująć
Moja "przyziemna" :) pasja 20:06, 21 wrz 2014

Do góry
Pawlus napisał(a)
Brzozy bronią się same sobą i podejrzewam, że nawet kwadrat wysypany ciemnym kompostem wyglądałby czadowo

Na to liczę .

Zakładam, że na pewno będę coś później zmieniać, bo moje "projekty" są niestety tendencyjne z uwagi na porę roku, w której powstają .
Rzucona na głęboką wodę... zakładam swoją zieloną odskocznię 19:59, 21 wrz 2014

Do góry
katiaxx napisał(a)
wrzucam właśnie dla Ciebie fotki brzozy papierowej, jeśli chcesz zerknij do wątku.

dziękuję

ewa004 napisał(a)
Ale Ci się udało z trawa
Zakupy fajne ,teraz tylko sadzić i patrzeć jak rośnie .

udało udało ale przez nią nic posadzić mi się nie udało

Aniulka napisał(a)
Witaj
Doczytałam o rojnikach,rozchodnikach.Sporo mam ich u siebie w przeróżnych przydasiach,konarach.Te w saganach chowam do garażu,rosnące w konarach okrywam gałęziami świerkowymi,jeśli jest zima bezśnieżna.Te,które rosną w gruncie niczym nie okrywam.
Twoja kompozycja rojnikowa urocza
Miłego dnia

to ja swoją uroczą chyba też schowam do garażu dziękuję.
Moja "przyziemna" :) pasja 19:56, 21 wrz 2014

Do góry
Brzozy bronią się same sobą i podejrzewam, że nawet kwadrat wysypany ciemnym kompostem wyglądałby czadowo
Ogródek....kiedyś będzie ! :) 19:54, 21 wrz 2014

Do góry
brzozy trochę brudzą to prawda , ale jakże są piękne i to rekompensuje wszystkie wady
zresztą nie ma bezobsługowych ogrodów
nawet przy żwirowych trzeba się napracować !
Moja "przyziemna" :) pasja 19:47, 21 wrz 2014

Do góry
Pawlus napisał(a)
Fiu, fiu. Zapowiada się super. Tylko co wiosną? Trawy, jeżówki i werbena kwitną latem.
Duży jest ten kwadrat z brzozą? Może kostka bukszpanowa?
http://media-cache-ec0.pinimg.com/736x/84/3d/91/843d91ef03407bdd02f530e911a16f20.jpg

....teraz to nie wiem, czy całkiem planów nie zmienię, po tej fotce!!!!!! boska!

Po pierwsze liczę, że brzozy są ozdobą samą w sobie , a po drugie kłosownica bardzo szybko rusza. To jest ciepłe miejsce.

Kwadrat, tak pi razy drzwi, nie będzie mniejszy niż 2x2m. Ciekawe, jakie wymiary ma ten z linka...
Moja "przyziemna" :) pasja 19:29, 21 wrz 2014

Do góry
Luki napisał(a)
Ja kupuje w całości strasznie mi się pomysł podoba... ah ta Twoja konsekwencja w planowaniu to łopata w dłoń i możesz działać z tym koksem, a pod tą brzozą w żwirku może zielona hakonechloa albo Ice Dance (chociaż tu białe paski, albo będą idealnie pasować, albo mogą drażnić)

Przeniesienie skrzyń - wykopanie owocówek - równanie terenu - zakup mnóstwa ziemi od ogrodnika, bo tam płytko jest piach - sadzenie cisów.

Tak wygląda wstępny plan działania.

Myślałam o Ice Dance (bardzo ją lubię), ale przyszła mi na myśl sesleria, bo nie wymarza i szybko startuje, nie wiem też, jakby sobie ID poradziła na takiej patelni. U Motylka sesleria jest cudna i też w pobliżu są brzozy.
Dla odmiany czas na zmiany... 18:00, 21 wrz 2014

Do góry
Jagodaa napisał(a)
Betka, dziś sobie myślałam o Tobie przy okazji zestawienia brzozy+perovskia i przyleciałam zobaczyć. Obłok zachwycający! Do tego wianki śliczne pleciesz .

cześć Jagooo...to miłe że tak właśnie Ci się kojarzę...zaraz lecę do Ciebie zobaczyć to zestawienie...ale powiem Ci że byłoby cudnie...i dziękować za wianek
Ogródek Iwony 17:46, 21 wrz 2014

Do góry
Iwk4 napisał(a)

Hi, hi
To ja też będę krzuyczeć na nią zawczasu, ale najpierw muszę ją kupić i chciałabym w tym pustym miejscu na tej rabacie:

Ujęcie z drugiej strony:

i muszę tu dodać coś czerwonego jeszcze, może berberysy bagatelle albo admiration? Bo żurawki na słońcu nie wiem, czy wytrzymają.
A obok tej rabaty będzie wyłożony kostką wjazd na podwórko, tak jak kończy się nowa trawka. I wtedy niestety moja wierzba zostanie wycięta. Zamiast niej kawałek dalej będą brzozy i hortensje .

georgia peach, berry smothie, marmelade na pewo dadzą radę mam w pełnym słońcu ale wiesz z nimi czasami problem bo opuchlaki je lubią...
Rzucona na głęboką wodę... zakładam swoją zieloną odskocznię 16:57, 21 wrz 2014

Do góry
wrzucam właśnie dla Ciebie fotki brzozy papierowej, jeśli chcesz zerknij do wątku.
Ogródek Iwony 16:48, 21 wrz 2014

Do góry
Powinien się wtedy trochę przysłonić widok garażu z ławeczki:

Zamiast wierzby będą dalej brzozy:

Ogródek Iwony 16:40, 21 wrz 2014

Do góry
beata_kulesza napisał(a)
Oj będzie ładnie jak magnolia zakwitnie z cebulowymi. Czego bardzo Ci życzę. A jak nie zakwitnie to trochę pokrzycz na nią może się weźmie do roboty. U mnie poskutkowało od 2 lat cieszę się pięknymi kwiatami na wiosnę

Hi, hi
To ja też będę krzuyczeć na nią zawczasu, ale najpierw muszę ją kupić i chciałabym w tym pustym miejscu na tej rabacie:

Ujęcie z drugiej strony:

i muszę tu dodać coś czerwonego jeszcze, może berberysy bagatelle albo admiration? Bo żurawki na słońcu nie wiem, czy wytrzymają.
A obok tej rabaty będzie wyłożony kostką wjazd na podwórko, tak jak kończy się nowa trawka. I wtedy niestety moja wierzba zostanie wycięta. Zamiast niej kawałek dalej będą brzozy i hortensje .

Moja "przyziemna" :) pasja 16:17, 21 wrz 2014

Do góry
Danusiu, wiem, ale moje serby nie będą za brzozami. Brzozy będą między dwoma szpalerami świerków, będą się stykać z jednym świerkiem na początki i z jednym na końcu, więc powinno być ok.
Moja "przyziemna" :) pasja 16:11, 21 wrz 2014

Do góry
Jagodaa napisał(a)
Chyba będę zmuszona wprowadzić lekkie zmiany do mojego projektu rabaty z brzozami.

Wciąż nie dawało mi spokoju, czy 7,5-metrowy odcinek pomieści 3 brzozy. Do tego trzeba zachować odstęp od świerków z jednej strony, a z drugiej od donicy.

Po obejrzeniu wczoraj dorosłych egzemplarzy, widzę, że aby drzewa były dostatecznie wyeksponowane, powinny być tylko dwa. A dwa... jakoś dziwnie.

Jagoda nie wiem jaki masz układ ale ja akurat chciałam sadzić serby koło brzóz; tu masz moje dylematy
https://www.ogrodowisko.pl/watek/4809-ogrod-nie-tylko-bukszpanowy-czesc-iii/posts/1333608

Danusia odpowiedziała:

"jest takie niebezpieczeństwo, że jak zostaną blisko posadzone, to z powodu cienia i zagęszczenia ogołocą się"
Tak wiec moje brzozy "zjadły" drzewa koło siebie, tyle, że one są dosyć duże
Życie w wiejskim ogrodzie 15:38, 21 wrz 2014

Do góry
Ewa_w_ogrodzie napisał(a)
A ja dzisiaj dorwałam czosnki do ręki w biedronce a raczej czosnek bo okazało się ze pakowane po 1 sztuce i się wycofałam bo ile tych torebek musialabym kupic żeby cos bylo widac. Za to z zapowiadanego deszczu nic a nic się nie sprawdziło i w końcu posadzilismy dzisiaj cisy i brzozy, nich sobie rosną i robią tło dla przyszłorocznych nasadzen. Ale się cieszę

Pewnie wpadły Ci Gladoatory w ręce bo pakowane były pojedynczo Też sobie je kupiłem ale ostatnie 3 sztuki Więcej nigdzie nie udało mi się spotkać Spróbuj jeszcze poszukać w Lidlu tam dużo większy wybór czosnków
U mnie wczoraj lało do samego wieczoru i popsuło mi ogrodowe plany ale deszcz też potrzebny bo było już sucho Lecę do ciebie zobaczyć te nowe nasadzenia
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies