Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

To tu- to tam- łopatkę mam ! 15:20, 14 kwi 2021

Do góry
Wczoraj w ogrodzie do południa leżał śnieg. Po południu wyszło słonko i udało się dokończyć porządki.Jedno miejsce zostawiłam w spokoju. Pod tą kupką liści śpi sobie jeżyk.

Okancikowałam żywopłot w sadzie, wypieliłam. Graby już wypuszczaja nowe pączki. Buki jeszcze w zeszłorocznym ulistnieniu. Lada moment zaczną zrzucać te listki.

I dowód na to, dlaczego trzeba ciąć nisko świeżo posadzony żywopłot. Wypuszcza wtedy gałązki od samego dołu. Nie ma łysej stópki. Liści nie wybieram. Lekko mieszam je podczas wiosennych porządków z ziemią.Same się rozłożą.

Na liście prac został tylko warzywnik. W domu dobrze rośnie jarmuż, por i pomidory. W kolejce do wysiewu na zewnątrz jest marchew, pietruszka korzeniowa, buraki. W przyszłym tygodniu, jeśli pogoda się ustabilizuje kupię flance selerów.
Można już zrywać szczypiorek, a lada moment będą listki na kojącą nerwy herbatkę z melisy.

Obudził się pierwszy kuklik. Z przerażenia na widok aury, cały się pokurczył.

Chodźże na pole, do mojego ogrodu 15:14, 14 kwi 2021

Do góry
Przylaszczki, powoli kończą, są przecudne, zakochałam się w nich, mam nadzieję, że się rozsieją Niesamowicie są zmienne w kolorze, od intesywnego niebieskiego, po blady fiolet jak przekwitają. Teraz robią się limonkowe. No i kwitły ponad 3 tygodnie!

Paprotki, tu Adiantum stopowate pedatum, powoli budzą się do życia.

Chodźże na pole, do mojego ogrodu 15:06, 14 kwi 2021

Do góry
Tulipany, pojawił się pierwszy zawodnik w pąku - EE

Na "kółku" też już widać tulipsy. Mam tu też problem z carexami 'Ribbon Falls', wyglądają dramatycznie. Zdecydowanie najgorzej ze wszystkich moich roślin po zimie. Nie wiem czy je przymroziło, przewiało, czy coś innego? Podcięłam końcówki, jak to robię u siebie ze wszytkimi carexami, ale zastanawiam się, czy jednak nie ściąć ich do ziemi. W "sercu" widać, że żyją, bo są już młode listki.

Chodźże na pole, do mojego ogrodu 14:54, 14 kwi 2021

Do góry
No i może jeszcze roślinki.

Cudne szafirki, rosną w carexach Everlime, obok nich tulipany Virichic.

Bodziszki Rozanne świecą swoją świeżością

Groszek pachnący, wygląda super, hartuje się na tarasie.

Chodźże na pole, do mojego ogrodu 14:44, 14 kwi 2021

Do góry
Przy okazji może wrzucę krótką aktualizację z ogrodu, ale ogólnie deprecha... Były dosłownie trzy ciepłe i słoneczne dni, w których można było coś z przyjemnością zrobić. Wtedy też wpadła ekpia od prac brukarskich. Już wiem, że część prac będzie musiała być przeniesiona na jesień, trudno... ze względu na zalegający śnieg wykonawcy nie byli w stanie przyjść z początkiem marca i wszystko się posypało.

Nie jestem w stanie zrobić wertykulacji trawnika, a widzę, że trawa zaczyna rosnąć jak szalona. Trawnik jest tak masakrycznie mokry, że chyba będzie potrzebował ze dwa tygodnie słońca i wiatru, abyśmy mogli wjechać ze sprzętem..

Ekipie udało się wyznaczyć nowe rabaty więc mam miejsce na nowe nasadzenia i to mnie najbardziej cieszy, zwłaszcza, że przyjechała dostawa kul cisowych Jak pogoda pozwoli (= będzie ciepło i nie będzie padać), to w przyszłym tygodniu przyjadą robić patio z piaskowca.

Najbardziej śmieszy mnie to, że kilka lat temu nawieźliśmy tutaj kilkadziesiąt ciężarówek z ziemią, a teraz znów przyjeżdząją ciężarówki i tą ziemię wywożą... to jakieś nieporozumienie.. Najlepiej od razu zrobić raz a dobrze porządny projekt z wyznaczonymi rabatami, placykami, tarasami, fontannami i innymi elematami wodnymi, żeby potem nie babrać się znów w ziemi...

Pozdrawiamy razem z psem ogrodniczki (Taygą), która wszystkiego nadzoruje
Bylinowa łąka 14:40, 14 kwi 2021

Do góry
Gosialuk napisał(a)
Pierwszego dnia wiosny ciąg dalszy. Przynajmniej słonecznie było.

Gosiu,przepiękne widoki masz na tym wzgórzu
Edit. A sarenki to przycięły Ci bylinki

U mnie mnie też masowo ziarnopłonu i złoć
Metamorfozy ogrodowe 13:59, 14 kwi 2021

Do góry
Witam,
Proszę o pomoc w ogarnięciu tej rabaty. Co zmienić, by poprawić wygląd tego.
Jest to rabata w pełnym słońcu. Jest podłączone kropelkowe podlewanie.
Roślinność: Obiela, pigwowiec, tawula, berberys, trzmielina, hortensja, konik, lawendy, szałwia i itd. [img size=640x480size=640x480]https://www.ogrodowisko.pl/uploads/p/218/2187211/original.jpg[/img] [img size=640x480]
Od domowniczki do ogrodniczki ;-) 13:50, 14 kwi 2021

Do góry
effka napisał(a)

No właśnie tylko nie mam kiedy przekopać tego nowego poletka bo w pracy siedzę a jak wrócę to zimnica mnie przegania do domu. Wymyśliłam dzisiaj, że może jakieś ciski bym tam wsadziła takie kolumnowe i mocno bym je cięła. Kulki buksowe odpadają, cisowe tez bo je stipy zakryją a chcę jakiś zimozielony akcent. Rabata obok wygląda tak:

Sterczą tylko dwa buksowe stożki i dwie trzmieliny na pniu i nie wiem co dać na tej nowej części rabaty, czy cisy będa pasować, takie sterczące spomiędzy stip i jeżówek? (te prostokąty zielone to kolumnowe cisy). Czy jednak iść w trzemiliny na pniu ub stożki budkowe/cisowe jako kontynuacja istniejącej rabaty?

A co do kancikowania, ja rozpinam na dwóch palikach sznurem i lecę półksiężycem wzdłuż sznurka, jak gdzies falka wyjdzie poprawiam a na końcu wyrównuję nożycami (matko jak to napisałam wydaje mi się niedorzeczne, że tyle roboty z tym trawnikiem, żeby elegancko wyglądał).

Stożki ciskowe lub cis kolumnowy fajnie się sprawdzi. Masz tam bardzo trawiasto, a wiosną właśnie ten zimozielony akcent potrzebny.
Ze sznurkiem mam fale, nożyczkami też poprawiam
Ogród z uśmiechem 13:44, 14 kwi 2021

Do góry
jolanka napisał(a)

Piękny jest. Jolu masz wyjątkowe szczęście że możesz takie okazy gościć.
U mnie wszystko płochliwe. Niby "ptasi gaj", ale tylko śpiew słyszę. Teraz tak troluja, że można paść.
Szkoda, że pogoda taka marna nie można wyjść pod wieczór i posłuchać śpiewu.
U dutka wszystko długie grzywa wysoka i dziub długi jakieś to musi mieć znaczenie dla niego ten dziub.

Poza tym u ciebie wszystko bardziej rozwinięte, może masz bardziej działkę osłonięta.

Pozdrawiam i życzę zdrowia
Miłkowo - sezon 2016-2022 13:44, 14 kwi 2021

Do góry
i bez w donicy będzie kwitł, myślałam, że tylko liśćmi mnie obdarzy

żeby potem nie było nudno, wsadziłam patyki hortensji, uda się lub nie
Do raju daleko - u Ewy 13:43, 14 kwi 2021

Do góry
Ewa777 napisał(a)
Już zaczynają pękać pąki magnolii

i świdośliwa rwie się

Jaki cudny różowy kolor
Jaka to magnolia Ewa?
Normalnie jak się człowiek naogląda to mu się chciejstwa włączają

A szkółki muszę sobie zapisać, u nas taka bida z nędzą to może w końcu wybierzemy się do Trójmiasta.
Miłkowo - sezon 2016-2022 13:42, 14 kwi 2021

Do góry

te w końcu już kolor pokazują

pęcherznice Diabolo na pniu- w donicach, już w listeczkach
Miłkowo - sezon 2016-2022 13:39, 14 kwi 2021

Do góry

w donicy podagrycznik, bluszcz i hosta, niebawem wyjdzie

wzruszają te samosiejki drobnych bratków

Miłkowo - sezon 2016-2022 13:36, 14 kwi 2021

Do góry
Poszłam na ogród posprzątać po psach i z mega wielkim planem; wiało, śnieg i deszcz i zmarzłam i wróciłam.
Mało się zmienia, ale jednak coś.

od ulicy, berberysy już kwitną, a ligustr w dobrej kondycji

Milunia w ogrodzie - z widokiem na rozlewisko 13:30, 14 kwi 2021

Do góry

Koniec
Sezon 2017 u Hanusi 13:27, 14 kwi 2021

Do góry
hankaandrus_44 napisał(a)
Pogoda jest w sam raz na sadzenie, Zbyszku. Drzewka miały korzenie wymoczone i w błotko wsadzone. Oczywiście zasobne kompostowo i z dodatkami ekstra. A dziś i jutro niewielkie opady. i ciepło. To nic, że zaraz ptem się ochłodzi. Przecież to nie zimowy mróz.

Życze miłej niedzieli.

Jakie wiosenne kwiatki gdzie poszły?
Niby nie mróz i kwiecień, ale byłam coś tam posprzątac i bardzo zmarzłam. Pojadłam, zagrzeję się i może jeszcze pójdę, z naciskiem na może
Co zyczyć, zdrówka i pogody
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 13:25, 14 kwi 2021

Do góry

Ranczo Szmaragdowa Dolina II 13:23, 14 kwi 2021

Do góry

Psica po lesie na nowych zasadach.....takie teraz prawo

nie bardzo szczęśliwa

Ogród Małej Mi 2017 13:22, 14 kwi 2021

Do góry
Marlenaa napisał(a)
Ciemierniki masz śliczniaste My w tamtym sezonie basenu nie rozłożyliśmy, mąż miał go serdecznie dość. Dzięki temu dzieciaki mają super piaskownicę. Wciąż w niej grzebią. A jak chcieliśmy latem się ochłodzić rozstawiałam spryskiwacze albo jechaliśmy nad zalew do Michałowa (podejrzewam, że jeszcze możesz pamiętać tą mieścinę ) W tym roku chyba też basenu nie będziemy rozstawiać.

Za moich czasów tam stawów kąpielowych nie było.. my urzędowaliśmy na żwirowni lub Dojlidach. Albo Augustów , Wasilków.

Dziś pora by była na narty .. dostawa białego trwa w najlepsze ..

Ranczo Szmaragdowa Dolina II 13:20, 14 kwi 2021

Do góry
Przy ładnej pogodzie warto się wybrać teraz na spacer do lasu

U nas ten las maleńki, na przestrzał go widać, ale i tak warto
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies