Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Chodźże na pole, do mojego ogrodu

Chodźże na pole, do mojego ogrodu

Basia_KRK 14:18, 14 kwi 2021

MiluniaB napisał(a)

Tak - jeżeli to nie problem to chętnie spiszę jakie to są odmiany. Nie mam teraz krokusów w ogrodzie,będę je sadziła jesienią

Milunia, oto fioletowe krokusy z mojej łączki:
- Krokus Flower Record
- Krokus Grand Maitre
- Krokus Remembrance
- Krokus Vanguard (przepięknie powtórzyły)
- Krokus Spring Beauty (słabo powtórzyły)
- i jeszcze Krokus Sativus Szafran - niestety on w tym roku nie wyszedł, tym samym uznaję go za jednorocznego (był w zeszłym roku).

Na sąsiedniej łączce jest posadzony mix dwóch "pasiastych" odmian:
- Krokus King of the Striped
- Krokus Pickwick
U mnie one są tak podobne, że nie potrafię ich rozróżnić (no chyba, że miałam pomylone cebule).
Basia_KRK 14:44, 14 kwi 2021

Przy okazji może wrzucę krótką aktualizację z ogrodu, ale ogólnie deprecha... Były dosłownie trzy ciepłe i słoneczne dni, w których można było coś z przyjemnością zrobić. Wtedy też wpadła ekpia od prac brukarskich. Już wiem, że część prac będzie musiała być przeniesiona na jesień, trudno... ze względu na zalegający śnieg wykonawcy nie byli w stanie przyjść z początkiem marca i wszystko się posypało.

Nie jestem w stanie zrobić wertykulacji trawnika, a widzę, że trawa zaczyna rosnąć jak szalona. Trawnik jest tak masakrycznie mokry, że chyba będzie potrzebował ze dwa tygodnie słońca i wiatru, abyśmy mogli wjechać ze sprzętem..

Ekipie udało się wyznaczyć nowe rabaty więc mam miejsce na nowe nasadzenia i to mnie najbardziej cieszy, zwłaszcza, że przyjechała dostawa kul cisowych Jak pogoda pozwoli (= będzie ciepło i nie będzie padać), to w przyszłym tygodniu przyjadą robić patio z piaskowca.

Najbardziej śmieszy mnie to, że kilka lat temu nawieźliśmy tutaj kilkadziesiąt ciężarówek z ziemią, a teraz znów przyjeżdząją ciężarówki i tą ziemię wywożą... to jakieś nieporozumienie.. Najlepiej od razu zrobić raz a dobrze porządny projekt z wyznaczonymi rabatami, placykami, tarasami, fontannami i innymi elematami wodnymi, żeby potem nie babrać się znów w ziemi...

Pozdrawiamy razem z psem ogrodniczki (Taygą), która wszystkiego nadzoruje
Basia_KRK 14:54, 14 kwi 2021

No i może jeszcze roślinki.

Cudne szafirki, rosną w carexach Everlime, obok nich tulipany Virichic.

Bodziszki Rozanne świecą swoją świeżością

Groszek pachnący, wygląda super, hartuje się na tarasie.

Basia_KRK 15:06, 14 kwi 2021

Tulipany, pojawił się pierwszy zawodnik w pąku - EE

Na "kółku" też już widać tulipsy. Mam tu też problem z carexami 'Ribbon Falls', wyglądają dramatycznie. Zdecydowanie najgorzej ze wszystkich moich roślin po zimie. Nie wiem czy je przymroziło, przewiało, czy coś innego? Podcięłam końcówki, jak to robię u siebie ze wszytkimi carexami, ale zastanawiam się, czy jednak nie ściąć ich do ziemi. W "sercu" widać, że żyją, bo są już młode listki.

Basia_KRK 15:14, 14 kwi 2021

Przylaszczki, powoli kończą, są przecudne, zakochałam się w nich, mam nadzieję, że się rozsieją Niesamowicie są zmienne w kolorze, od intesywnego niebieskiego, po blady fiolet jak przekwitają. Teraz robią się limonkowe. No i kwitły ponad 3 tygodnie!

Paprotki, tu Adiantum stopowate pedatum, powoli budzą się do życia.

Basia_KRK 15:21, 14 kwi 2021

Na koniec magnolie Oby im tylko śnieg i mróz nie zaszkodził

Magnolia 'Wildcat' i 'Susan':

antracyt 15:34, 14 kwi 2021

Basia, wiosna u Ciebie porządnie się już rozpędza. Nowe rabaty fajnie się zapowiadają, a dlaczego ziemię będziesz wywozić?
No i oczywiście pies ogrodniczki najlepszy
MiluniaB 15:49, 14 kwi 2021

Basiu dziękuję Ci za informację odnośnie krokusów - wydrukowałam bi będę ich jesienią szukała

Piękną wiosna u Ciebie. Kwiatków coraz więcej, a jak tulipany rozkwitną to będzie pokaz. Zapraszam do mnie - też wstawiłam fotki
Martka 17:17, 14 kwi 2021

Basiu, kulki cudne, przylaszczkami już się zachwycałam, subtelne plus dają czadu w jednym, lada moment będzie tulipaśnie, na fotki czekam. Piękne masz tło dla roślin.
BASIA8 17:40, 14 kwi 2021

Pięknie się dzieje widać wiosnę