Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Od domowniczki do ogrodniczki ;-)

Od domowniczki do ogrodniczki ;-)

eVka 10:49, 14 kwi 2021

Milka napisał(a)

U mnie z kolei po kretach i zacienieniu tez dosiewka. Ale my tak nie dbamy o trawnik, rosnie dziko, ale biorąc pod uwagę, że nie robimy nic, żadnych zabiegów i tak jest niezły. Będę mlecze tylko ręcznie wydziabywać, bo z kurdybankiem już się poddałam

Utrzymanie nienagannego trawnika to walka... taka trochę bez sensu bo przecież w jego miejscu mogłoby być mnóstwo pięknych prawie bezobsługowych rabat a trawnik tylko jako mały dodatek w postaci ścieżek lub małych placyków. Niestety mój eM nie pozwala tykać areałów trawnikowych i ja tylko podstępem uszczykuje sobie po troszkę pod nowe rabaty. Udaje mi się utrzymywać trawnik w dość dobrej kondycji choć opóźnienie sezonu w tym roku dało mu popalić ale myślę, że się w pełni zazieleni jak słonko w końcu wyjdzie i będzie pow. 15 stopni.

Irenko, Twój trawnik jest fajny, komponuje się z takim trochę leśnym założeniem (tak mi się Twój ogród przez te wielkie drzewa kojarzy )
SlonecznyOgrod 11:24, 14 kwi 2021

Kancik elegancki zrobiłaś

eVka 11:33, 14 kwi 2021

Milka napisał(a)

Fajny plan a kanciki boskie, ja muszę jakies dechy przykładac, bo mi fale wychodzą

No właśnie tylko nie mam kiedy przekopać tego nowego poletka bo w pracy siedzę a jak wrócę to zimnica mnie przegania do domu. Wymyśliłam dzisiaj, że może jakieś ciski bym tam wsadziła takie kolumnowe i mocno bym je cięła. Kulki buksowe odpadają, cisowe tez bo je stipy zakryją a chcę jakiś zimozielony akcent. Rabata obok wygląda tak:

Sterczą tylko dwa buksowe stożki i dwie trzmieliny na pniu i nie wiem co dać na tej nowej części rabaty, czy cisy będa pasować, takie sterczące spomiędzy stip i jeżówek? (te prostokąty zielone to kolumnowe cisy). Czy jednak iść w trzemiliny na pniu ub stożki budkowe/cisowe jako kontynuacja istniejącej rabaty?

A co do kancikowania, ja rozpinam na dwóch palikach sznurem i lecę półksiężycem wzdłuż sznurka, jak gdzies falka wyjdzie poprawiam a na końcu wyrównuję nożycami (matko jak to napisałam wydaje mi się niedorzeczne, że tyle roboty z tym trawnikiem, żeby elegancko wyglądał).

eVka 11:34, 14 kwi 2021

A może dać też obwódkę przy chodniku z carex elata tak jak na istniejącej obok rabacie?
eVka 12:06, 14 kwi 2021

sarenka napisał(a)
Zmotywowałas mnie żeby dziś iść zrobić kanciki, o ile padać nie będzie

Edit. Deszczyk siąpi, ale zobaczę,może wyjdę

Trzymam kciuki! Ta pogoda jest O K R O P N A!!!
eVka 12:07, 14 kwi 2021

Kasya napisał(a)
Jak się zrobi kanciki to od razu jakby ogrod wysprzątany

Taki czysty i uporządkowany, dokładnie
eVka 12:07, 14 kwi 2021

SlonecznyOgrod napisał(a)
Kancik elegancki zrobiłaś

Dzięki Daria
Milka 13:47, 14 kwi 2021

effka napisał(a)

Utrzymanie nienagannego trawnika to walka... taka trochę bez sensu bo przecież w jego miejscu mogłoby być mnóstwo pięknych prawie bezobsługowych rabat a trawnik tylko jako mały dodatek w postaci ścieżek lub małych placyków. Niestety mój eM nie pozwala tykać areałów trawnikowych i ja tylko podstępem uszczykuje sobie po troszkę pod nowe rabaty. Udaje mi się utrzymywać trawnik w dość dobrej kondycji choć opóźnienie sezonu w tym roku dało mu popalić ale myślę, że się w pełni zazieleni jak słonko w końcu wyjdzie i będzie pow. 15 stopni.

Irenko, Twój trawnik jest fajny, komponuje się z takim trochę leśnym założeniem (tak mi się Twój ogród przez te wielkie drzewa kojarzy )

Dzięki Ewo
Tak myślę, do naszego ogrodu pasuje.
Ale spryciula jesteś, po kawałeczku, zmniejszasz eMowi pracę
Milka 13:50, 14 kwi 2021

effka napisał(a)

No właśnie tylko nie mam kiedy przekopać tego nowego poletka bo w pracy siedzę a jak wrócę to zimnica mnie przegania do domu. Wymyśliłam dzisiaj, że może jakieś ciski bym tam wsadziła takie kolumnowe i mocno bym je cięła. Kulki buksowe odpadają, cisowe tez bo je stipy zakryją a chcę jakiś zimozielony akcent. Rabata obok wygląda tak:

Sterczą tylko dwa buksowe stożki i dwie trzmieliny na pniu i nie wiem co dać na tej nowej części rabaty, czy cisy będa pasować, takie sterczące spomiędzy stip i jeżówek? (te prostokąty zielone to kolumnowe cisy). Czy jednak iść w trzemiliny na pniu ub stożki budkowe/cisowe jako kontynuacja istniejącej rabaty?

A co do kancikowania, ja rozpinam na dwóch palikach sznurem i lecę półksiężycem wzdłuż sznurka, jak gdzies falka wyjdzie poprawiam a na końcu wyrównuję nożycami (matko jak to napisałam wydaje mi się niedorzeczne, że tyle roboty z tym trawnikiem, żeby elegancko wyglądał).

Stożki ciskowe lub cis kolumnowy fajnie się sprawdzi. Masz tam bardzo trawiasto, a wiosną właśnie ten zimozielony akcent potrzebny.
Ze sznurkiem mam fale, nożyczkami też poprawiam
eVka 15:05, 14 kwi 2021

Milka napisał(a)

Dzięki Ewo
Tak myślę, do naszego ogrodu pasuje.
Ale spryciula jesteś, po kawałeczku, zmniejszasz eMowi pracę

Nie mam wyjścia i tak jęczy hehe. Nie zmniejszam mu pracy bo on nie kosi trawnika, ja koszę, nawożę etc. On w ogrodzie odpoczywa ew. czasami przytnie parę gałązek bo to tylko lubi robić hehe, aha no jeszcze ostatnio się wykazał bo wytrzepał z suszu wszystkie szmaragdy a sporo ich było.