Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogród długi 13:18, 12 kwi 2021

Do góry
Joann napisał(a)

Oj, myślałam długo o tym poście, myślałam. Przede wszystkim serdecznie dziękuję za "rozpisanie się", za zabranie głosu w mojej sprawie:*

A więc tak. Serby ciągle chodzą mi po głowie. Już znalazłam ładne okazy, ale ciągle się waham. W ogrodzie, który mi poleciłaś byłam, ale tam chyba nie rosną serby tylko inne świerki. Ja mam wąską działkę i myślę, że wiele by nie straciła, gdyby je posadzić przed garażem blaszanym, a raczej zyskałaby. Utworzyłoby się tło zielone, nie widziałabym grajdołu całego, jak to nazwała pani Danusia. Cisy kolumnowe wolno rosną, nie doczekałabym się pożądanego efektu.

Kurnik. No więc mam chytry plan posadzić te serby, a za nimi umieścić kurnik. M co prawda nadal kiwa głową, ale przekona się w końcu. Tak więc kurnika za garażem nie będzie dziewczyny i tak projektujemy.

Garaż. W rogu przy siatce planuję wsadzić serba, żeby zgubić wierzchołek. Też myślałam o ścianie wodnej, to byłoby dobre miejsce, ale na razie muszę odłożyć to w czasie. Może kiedyś. Mam pomysł, żeby tę ścianę razem z drzwiami obić blachą czarną tak, żeby drzwi były "jakby" niewidoczne. Byłaby wtedy taka czarna ściana. Myślę, że lepiej by to wyglądało. A tę drugą może częściowo pomalować na czarno, a częściowo obić deskami. Wciąż myślę jeszcze jak to zrobić.

A co do ścieżki to zrezygnowałam z tych schodzących się płyt i mam nowy pomysł.

Rabata przy ścianie garażu - nadal nie wiem. Słońce tam jest od wschodu przez jakieś dwie godziny, a potem - cień i sucha gleba.

Jeśli chodzi o przysłonięcie balkonu to tak, chcę przez ten "zabieg" jakby oddzielić te dwa domy, bo są zrośnięte. O to mi głównie chodzi.

Jak w zeszłym roku kupowałam rośliny na moje dwie rabaty, to głównie wybór padł na iglaki, zimozielone. Chciałam osiągnąć efekt górskiego schroniska. Teraz, za sprawą moich czterech traw o niewiadomej nazwie i lektury O., spodobały mi się trawy. I chyba chcę to jakoś połączyć. Na pewno chcę dużo zieleni. Teraz to ja się rozpisałam

Widzę że robota wre. Obżeze zdjęte, piach na kupie - będzie się działo.
i planowanie na całego.

Ta ścieżka z kostki to z bramy będzie powadzić? na tył domu czyli ogród?
Miłkowo - sezon 2016-2022 13:17, 12 kwi 2021

Do góry
Milka napisał(a)

Basiu celowo posadzony, świetnie się spisuje.
On jest inny niż ten zwykły, ja go lubię bardzo, ale każdy nie musi.
W tych donicach mam hortensje, w jednej anabelki w drugiej mix bukietowych, bo pomieszałam patyki.

Dziękuję serdecznie I zaś nowy pomysł, o hortensjach nie myślałam, ale podobają mi się i nawet miałabym co posadzić i jesienią będą się ładnie przebarwiać podoba mi się
Sałatka pokrzywowa 13:16, 12 kwi 2021

Do góry

Kancik niewyględny - z powodu niezamierzonej różnicy wysokości nie mogę go wyrobić jak należy. Zastanawiam się - czy jeśli posypać trawnik ziemią i zasiać nową trawę, to będzie ok, czy trzeba zedrzeć kawałek trawnika? Ja bym zwinęła połowę i założyła na nowo, ale rodzina źle reaguje na ten pomysł i jestem w kropce.
Sałatka pokrzywowa 13:12, 12 kwi 2021

Do góry
Nowe nabytki - przylaszczka i "paproć ogrodowa"

Groszki pachnące trafiły już do gruntu i dostały nową, wyższą piramidę:

Sałatka pokrzywowa 13:09, 12 kwi 2021

Do góry

Goździki i zawilce przezimowały w szklarni przysypane śniegiem

Sałatka pokrzywowa 13:05, 12 kwi 2021

Do góry
Sobota była ładna, niedziela piękna, co tylko potwierdza, żeby nie ufać prognozom. Bo gdyby im ufać, to by w ogóle nie było warto wyłazić z łóżka, a tak - robota troszkę podciągnięta, trochę poprzesadzane, posprzątane, posiane

Pąki, kiełki, listki i inne, jak co roku zachwycają i zadziwiają bogactwem kształtów

Ogród Pierwszy (nie)Wielki - projekt 12:54, 12 kwi 2021

Do góry
Myślałam, że budują mi się nowi sąsiedzi, bo ostatnio wylali fundamenty.
A tym czasem takie coś brązowy blaszak...

Tylko po co im porotherm?

Wszystkiego po trochu 12:15, 12 kwi 2021

Do góry
I takie maluszki

w donicy

Wczoraj eM skosił trawę, jeszcze nie wertylulowana i nie zasilona, może za tydzień..
Zaczęłam robić kanciki, powoli jednak mi to idzie

szarość ciągle, brak tej młodej soczystej wiosennej zieleni, gdyby się trochę ociepliło i spadł deszczyk wiosenny .. muszę chyba trochę podczarować aparat, żeby zrobiło się weselej

W moim małym ogródeczku - Dorota 12:15, 12 kwi 2021

Do góry
Alija napisał(a)
Na żółto i na niebiesko, to takie dwa wiosenne kolory, słonecznie i radośnie.
Miłej niedzieli!
Dziękuję i nawzajem U mnie jeszcze dochodzi różowo fioletowy. Ja wiosną cieszę się z każdego kwiatuszka.

W moim małym ogródeczku - Dorota 12:10, 12 kwi 2021

Do góry
anabuko1 napisał(a)
Dorotko, u ciebie już kwitnąco się zrobiło.
I forsyje i żonkile.

U mnie jeszcze jakoś mało kolorów.
Dziś mam piękną pogodę, nawet już popracowałam w ogrodzie. W ramach odpoczynku odpisuję na wpisy odwiedzających.
Kwiatuszki pojawiają się co dzień nowe, nawet magnolia ma popękane pączki. Oby tylko nie przemarzła.

Wszystkiego po trochu 12:04, 12 kwi 2021

Do góry

i siewki

a tu takie

W moim małym ogródeczku - Dorota 12:03, 12 kwi 2021

Do góry
basia3012 napisał(a)
Dorotko, przeczytałam o Waszej chorobie. Dobrze, że już jest po najgorszym. Zdrówka bardzo życzę.
Ja i mój mąż jesteśmy po pierwszym szczepieniu. Dotrwaliśmy do niego szczęśliwie. Czekamy na drugie ale to dopiero w czerwcu. Ale i po pierwszym czujemy się trochę zabezpieczeni.
Zakupy różane na bogato. Ho, ho, będzie pachniało.
Dziękuję, my przeszliśmy tego wirusa jak mocną grypę, oby tylko pamiątek po sobie nie zostawił. Słyszymy, że i po szczepieniu też ludzie chorują, tylko lżej. Po przechorowaniu też trzeba uważać bo po kilku miesiącach znów można zachorować.

Z zakupami ogrodniczymi to ja nigdy umiaru nie miałam i tym razem też przesadziłam z ilością róż. Moja pazerność na rośliny nie ma granic, nawet mąż już nic na to nie mówi.

Igiełkowy ogródeczek 12:02, 12 kwi 2021

Do góry
Gosiniak napisał(a)

Interesują mnie nasadzenia pod tym drzewkiem, szczególnie te fioletowe kwiatki i żółte krzaczki, ktoś pomoże mi je odszyfrować?
Ogrodowe marzenie Mrokasi 12:01, 12 kwi 2021

Do góry
Przyszły dziś moje zakupy . Żylistki karłowe, krzewuszki karłowe i kilka szałwii .

Bardzo ładne sadzonki.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies