Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » W moim małym ogródeczku - Dorota

W moim małym ogródeczku - Dorota

Dorota123 11:23, 12 kwi 2021

SlonecznyOgrod napisał(a)

Przestrzegać zdrowych zasad zawsze należy, ale i tak się może coś przyplątać. Ale chorują po dwa razy, więc znów trzeba uważać.
Powikłania po ostrym przejściu ciągną się jakby to była jeszcze choroba, a po lżejszym po 3 miesiącach mogą wystąpić wariacje typu zaburzony smaki i węch, wypadanie włosów (piszę z najbliższego doświadczenia)

Też sporządziłam listę różaną, ale jeszcze nie kupiłam.
Mam zamiar kupic Alchymist ale dziewczyny mnie przestrzegały że 5 metrów to lekko osiąga, wchodzi na dachy i wszystko dusi, więc musi mieć dużo miejsca żeby się wykazała. Tak piszę, bo napisałaś 1,5m
Ja mocno suplementuje organizm w ciągłości, bo leki które biorę na sprawy onkologiczne mocno wyjaławiają mój organizm. Włosy mam słabe i ciągle mi wypadają garściami. Pomagam im robiąc wcierki, które robię z przechłodzonego ponad trzy letniego aloesa i oleju lnianego. Co trzecie mycie zmieniam odżywianie włosów. Czasem jest to płukanka z wysuszonych majowych pokrzyw, którą pod ręcznikiem trzymam na włosach 15 min i dopiero suszę włosy. Innym razem jest to kupna odżywka ze skrzypu.
Mam już jednego Alhymista w ogrodzie od 3 lat. Zapewniam, że wcale u mnie tak się nie buja, ale ja mam piach więc moje rośliny nie mają lekko. Czy wzięłaś to pod uwagę, że on nie powtarza kwitnienia?

Dorota123 11:33, 12 kwi 2021

mirkaka napisał(a)
A czemu wykopujesz puszkinie?
Wymyśliłam sobie, że nie będę kupować bratków tylko posadzę wczesnowiosenne rośliny na lamówkę przy trawniku. Jesienią już wsadziłam tam sporo cebulek. stokrotek czerwonych i pierwiosnków. Teraz próbuję przenosić tam przebiśniegi i puszkinie. Zauważyłam też, że pasowały by mi tam wysokie ciemierniki na tło, a mam kilkanaście siewek i 2 spore kępy, które po kwitnieniu przeniosę właśnie tam.

Dorota123 11:53, 12 kwi 2021

Milka napisał(a)
Ale się żółto zrobiło, uwielbiam wiosną ten kolor, chociaż wszystkie róże herbaciane też lubię.
Fajnie, że wszystko dobrze i powoli wracasz do sił.
Ja niedługo na szczepienie, mam obawy, ale trzeba się szczepić
Kiedyś to u mnie było żółto od żonkili, na raz kwitło ponad 1000, ale nie przesadzane wyrodziły się. W ubiegłym roku mąż mi trochę wykopał to przesadziłam w inne miejsce, ale cebule były bardzo głęboko. Za rok powinno już sporo zakwitnąć.
Róż żółto cherbacianych też mam kilka i bardzo je lubię. Ja chyba wszystkie kwiatki lubię
U mnie z kondycją cienko od 4 lat, ale zawsze powtarzam oby gorzej nie było.
Daję radę obrabiać swój ogród, powoli, nie tak jak kiedyś. Przestawiam się na ogród różany, może będzie trochę lżej. Oczywiście z bylin na razie nie rezygnuję, ale jak coś wypadnie nie będę rozpaczać.

Na ostatnim zdjęciu w tle widać poprzewracane słoiczki, czyli u mnie systematyczne dokarmianie nornic różowymi granulkami trwa. mam nadzieję, że nie doboiorą się do moich cebulowych roślin.

Dorota123 12:03, 12 kwi 2021

basia3012 napisał(a)
Dorotko, przeczytałam o Waszej chorobie. Dobrze, że już jest po najgorszym. Zdrówka bardzo życzę.
Ja i mój mąż jesteśmy po pierwszym szczepieniu. Dotrwaliśmy do niego szczęśliwie. Czekamy na drugie ale to dopiero w czerwcu. Ale i po pierwszym czujemy się trochę zabezpieczeni.
Zakupy różane na bogato. Ho, ho, będzie pachniało.
Dziękuję, my przeszliśmy tego wirusa jak mocną grypę, oby tylko pamiątek po sobie nie zostawił. Słyszymy, że i po szczepieniu też ludzie chorują, tylko lżej. Po przechorowaniu też trzeba uważać bo po kilku miesiącach znów można zachorować.

Z zakupami ogrodniczymi to ja nigdy umiaru nie miałam i tym razem też przesadziłam z ilością róż. Moja pazerność na rośliny nie ma granic, nawet mąż już nic na to nie mówi.

Dorota123 12:10, 12 kwi 2021

anabuko1 napisał(a)
Dorotko, u ciebie już kwitnąco się zrobiło.
I forsyje i żonkile.

U mnie jeszcze jakoś mało kolorów.
Dziś mam piękną pogodę, nawet już popracowałam w ogrodzie. W ramach odpoczynku odpisuję na wpisy odwiedzających.
Kwiatuszki pojawiają się co dzień nowe, nawet magnolia ma popękane pączki. Oby tylko nie przemarzła.

Dorota123 12:15, 12 kwi 2021

Alija napisał(a)
Na żółto i na niebiesko, to takie dwa wiosenne kolory, słonecznie i radośnie.
Miłej niedzieli!
Dziękuję i nawzajem U mnie jeszcze dochodzi różowo fioletowy. Ja wiosną cieszę się z każdego kwiatuszka.

Pola 16:45, 12 kwi 2021

Dorotko, bardzo kolorowo w ogrodzie wiosna jest piękna. Chociaż jestem przerażona tym śniegiem przez cały tydzień.
U nas mrozu nie pokazują więc może nic nie zmarznie. Najgorsze jest to, że drzewa tak pięknie kwitną.....
Cieszę się że wracasz do zdrowia. My mamy zamiar w maju zrobić badanie na przciwciała i zobaczymy ile tego wyprodukowaliśmy.
Ewa777 17:21, 12 kwi 2021

Dorotko, cieszę się, że wracacie do zdrowia W ogrodzie masz piękną wiosnę, kolorową i radosną Fajnie Ci wychodzi ta obwódka z wiosennych kwiatów
Waclaw 20:24, 12 kwi 2021

I cóż napisać? U Ciebie jak zwykle: pięknie!
Rumianka 18:28, 13 kwi 2021

Wiosna pięknie zaprasza wszelkie owady do tak wymuskanego ogrodu...Doris...jak zawsze PIĘKNIE!