Dzień dobry. To moje pierwsze pytanie na forum.
Chciałabym zapytać o śliwy szczepione na pniu, które posadziłam w donicy w odległości 1m od siebie (donica murowana z bloczków, bez dna, spływa do niej woda z rynny). Czy dobrze im tam będzie? Czy nie za blisko są posadzone? Chciałam zasłonić się od sąsiada, przysłonić jego balkon. Jest to miejsce nasłonecznione. Sadzone były na wiosnę ubiegłego roku.
Mogłabyś napisać mi co to za trawy, czy one mocno się rozrastają dołem? I jeżeli mogłabym prosić to co masz posadzone w tym szpalerze? Może już gdzieś to pisałaś?
Pozdrawiam, u mnie też śnieg leży, mróz jest. Prawdziwa zima. Piękne zdjęcie profilowe
Niesamowite Najpierw na wątku "Za drzwiami ogrodu" wyjątkowy bałwan, a u Ciebie tort Fantastyczne, fantastyczne Jestem pod wrażeniem pomysłu i wykonania
Anda Wydaje mi się, że Iwonka narysowała ścieżkę od ściany, bo ona jest prawie w połowie budynku i tym samym dzieli ogród na dwie prawie równe części. Przy Twoim rysunku ścieżka jest w stosunku 2/3 ale za to z dużego okna faktycznie jest oś widokowa Jak miałabym wybrać to nie wiedziałabym który.
I zgadzam się z Tobą, że w projekcie Iwonki ogród jeszcze bardziej się wydłużył, a ja faktycznie próbowałam pogłębić ogród liniami/ścieżkami od tarasu. Pooglądałam trochę fotek w necie małych ogródków (wąskich i długich oraz szerokich i krótkich) i zauważyłam 3 tendencje: albo ścieżki kręte/łukowe albo jeszcze większe wydłużenie dłuższego boku żeby zrobić oś widokową i perspektywę (tak jak w projekcie Iwonki) albo poszerzenie ogródka przez podział wzdłuż krótszego boku (tak jak próbowałam to zrobić ja). I bądź tu człowieku mądry.
No cóż ogródek jest jaki jest i teraz próbuję z niego wyciągnąć jak najwięcej dobrego.
Elu, nie wiem czy w końcu podejdę do tego w tej chwili. Może jak już wszystko się unormuje, to tak. I muszę nabrać sił po zimie. Cały czas funkcjonuję na pół gwizdka.
A człowiek osłabiony z dodatkowymi problemami chyba nie powinien podchodzić do poboru nowych wirusów. To co, że wirusy w małej dawce, ale jednak. Zanim pójde na punkt szczepien będę chciała zrobić wszystkie podstawowe badania.
Bardzo lubię miechunkowe lampioniki, piękne latem, zdobią w suchym bukiecie i są intrygujące zimą. Nie wszyscy je lubią w ogrodzie bo strasznie się rozłażą po ogrodzie ale mnie jakoś udaje się utrzymać w ryzach, prze całe lato jest monitorowana i nadmiar jest eksmitowany
Czy tę ozdobę nabyłaś przez internet?
Ostatnio przejrzałam oferty kilku sklepów pod kątem takich ozdób i tej nie widziałam, więc może jeszcze jest jakiś o którym nie wiem.
Witaj u mnie Każdy komplement o tej porze roku jest na wagę złota, więc dziękuję
Akurat przypadkiem zrobiłam tort ze śniegu - palec do budki, kto też się tak bawił w dzieciństwie?
Ach, później przypomniałam sobie, że przecież świeczki powinny być zrobione z sopli! Tylko słońce się schowało i zdjęcia wyszły ciemne...