Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Iwk4 "

Ogródek Iwony 14:57, 20 sty 2016

Do góry
Laguna wygląda tak: Laguna

tak wygląda pachnąca róża Louise Odier - tak mi się spodobała, ze dwa razy kliknęłam ją do koszyka

trzecia kandydatka to Rosarium Untersen
Ogródek Iwony 14:50, 20 sty 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Kurczę, muszę iść spać, bo rano zaśpię. Dobrze, ze mam na ósmą
Dobranoc.

Mam kilka zimowych fotek aktualnych, śnieg zalega, ale przyjemniej jest pobuszować po wiośnie. Bynajmniej powód jest do wspomnień
Miłych i kolorowych snów:

Śliczne zdjęcie
Ogródek Iwony 14:44, 20 sty 2016

Do góry
Narysowałam plan mojej rabaty trójkątnej. Nic nie nanoszę,żeby nie sugerować czegokolwiek.
Sylwia, tak może być? Ciekawa jestem, co wymyślisz? Zdaję się na twój pomysł
PLAN

Pomyślałam sobie tylko, że przy tarasie na pergoli mam ochotę na pnącą pachnącą różę.
Mam trzy typy:
Louise Odier
Laguna
Rosarium Untersen

Muszę zdecydować się na jedną Którą? Pomocy
Ogródek Iwony 14:31, 20 sty 2016

Do góry
Cześć Dominiko, jak nocny Marek siedzę, a w dzień odsypiam, hi, hi. Muszę się poprawić

Kamilko, mi też brakuje kolorów. A za oknem biało, mrozi, ale nie jest tak strasznie. Czasem słoneczko zaświeci i kicia do domu wtedy nie chce przyjść. Też tęskni za ciepłem i słońcem.

Ewuniu, dziś sama siedzę w domku. Córcia pojechała do miasta, a Pawełek leciał w zastępstwie na kolędę, kolega zachorował nagle. Miał trzy minuty na przebranie się, ksiądz i organista na niego przed domem czekali ... jaki ważny...
Pościągałam świąteczne dekoracje, światełka, bombki. Przydałby się wianek jakiś zapowiadający przedwiośnie. Nie wiem, czym przyozdobić, bo ten świąteczny trzeba schować
W donicy zostawiłam gałązki zielone i szyszki. Wszystko zmarznięte, niech stoi coś przed domem i na tarasie
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 12:06, 20 sty 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)
No ja też się pogubiłam. Nawet myślałam, że to ciąg dalszy rabaty przy garażu, ale chyba nie. Przydałyby się fotki z jednego miejsca widokowego, które w panoramę można ująć.

Przygotuję wieczorkiem schemat ogrodu
A czytałam Iwonko, że też masz dylematy chelseowskie?
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 11:37, 20 sty 2016

Do góry
No ja też się pogubiłam. Nawet myślałam, że to ciąg dalszy rabaty przy garażu, ale chyba nie. Przydałyby się fotki z jednego miejsca widokowego, które w panoramę można ująć.
Moja codzienność - ogród Oli 10:08, 20 sty 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Ola, bo my tu za widownię robimy
Potem ci powiem, czy ładnie wyszło. Teraz nie mam zdania z wyjątkiem tego, że połowę z twojego przechowalnika bym zabrała

Tak, tak.

Ale linie już masz, serby powinny być (pasują jak dla mnie do koncepcji wysłonięcia się od świata), a wszystko inne to już mało ważne.

Ola, w Twojej doskonałości nie ma jak doradzić oprócz przypomnienia zasad:
prawe spójne z lewym (w strukturze i kształtach). A czy to będzie ML czy Malepartus nie ma znaczenia.

Odwzoruj tylko bryły, używając innych roślin - nie za wiele pomogłam.

Warto czasami wprowadzić inne krzewy niż hortensje.

Czasem słońce czasem deszcz 05:26, 20 sty 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Szkoda ich.
U mnie -8.

Szkoda, idę z nimi powalczyć, może jeszcze uratuję
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 01:31, 20 sty 2016

Do góry
polinka napisał(a)

Myślę cały czas o tych liliowcach...i cieszę się, że tak krótko kwitną

Ogródek Iwony 01:20, 20 sty 2016

Do góry
Kurczę, muszę iść spać, bo rano zaśpię. Dobrze, ze mam na ósmą
Dobranoc.

Mam kilka zimowych fotek aktualnych, śnieg zalega, ale przyjemniej jest pobuszować po wiośnie. Bynajmniej powód jest do wspomnień
Miłych i kolorowych snów:

Ogródek Iwony 01:18, 20 sty 2016

Do góry
Nie, no co ty. Poświęcasz mi czas i swój talent. Ogród musisz przecierz poznać, by mieć rozeznanie. Tylko szukanie odpowiednich zdjęć zabiera trochę czasu. Mam je posegregowane miesiącami, a nie rabatami
Sporo zdjęć roboczych typu przed

Ten mój goździk jest karminowy, kolor zbliżony do Rh Nova Zembla, które mam dwie Dostałam kiedyś od sąsiadki, tak już kilak lat sobie u mnie radzi, pozwalam mu się wysiewać Nie mam sterylnego ogrodu.
Ogródek Iwony 00:53, 20 sty 2016

Do góry
W maju w tym samym czasie kwitną w tej okolicy ogrodu:
Migdałek:

rajska jabłoń:

Tulipany

bergenia:

Kolorów nie da się sterylnie odizolować, one się przenikają.
Tak wyglądał przód na początku czerwca:

Teraz linie są wyprostowane, jak w pozostałej części ogrodu
Ogródek Iwony 00:52, 20 sty 2016

Do góry
Sylvana napisał(a)
Wszystko wiem....dobrej nocy Ci życzę...do jutra

Jeszcze jedno - bergenia i goździk - koniecznie?
Nie pasują do kolorystyki.
Bergenia jesienią jest czerwona i czerwony goździk - to raczej ta rabata przy tarasie... tu mają być kolorki spokojne.
?

21 czerwca:
Goździk sam się tam wysiewa i kolorem pasuje mi do wiciokrzewu, o którym zapomniałam wspomnieć, wspina mi się po pergoli. Pasują kolorem. To raczej karminowy Potem wiciokrzew ma kuleczki owoców w kolorze wina

Ogródek Iwony 00:23, 20 sty 2016

Do góry
Toszka napisał(a)
Iwonko, przyjrzyj się dobrze (jak drugie "o" w "ogrodowisko", tam widać nogę od stelaża, bo i moje panny trzeba było wesprzeć
Też lubię ostróżki, naparstnice, łubiny, dziewanny... tylko koncepcję trzeba dopasować

Wiesz Toszka, tą twoją kolorystykę mogłabym sobie zabrać. Bardzo ładne twoje ostróżki. Moje były blade. Musze innych poszukać:

Ogródek Iwony 00:12, 20 sty 2016

Do góry
bacowa napisał(a)
całe to wiadro było pokrzyw, czy ile, pół ?

Ewa, raczej całe, ale jak zalał Zbyszek wodą, to to siadło. Nie ubijał ich specjalnie
Ja byłam w pracy, on się nudził na zwolnieniu, to trochę pomagał i mnie wyręczał
Ogródek Iwony 00:10, 20 sty 2016

Do góry
Sylvana napisał(a)

Chcę....czyli wybrałaś kolorystykę stonowaną?
na innych rabatach u Ciebie widziałam raczej zdecydowane kolory - czerwony mi się ciągle gdzieś przewijał.

Ok. Sylwia, jutro mam krótko zajęcia, to wpadnę do domu i w południe ci narysuję na kartce jeszcze raz z wymiarami.

Tak, czerwony mam w ogrodzie na rabacie przytarasowej z lewej strony:

Natomiast w przedogródku początek rabaty różowy (rododendrony, róże, floksy, naparstnice) przechodzi poprzez fiolet, niebieski do bieli (jeżówki, róża Artemis i Mary Knnopires) i żółtego (róża Graham Thomas otoczona lawendą, perovską i przetacznikiem ) . I niech tak zostanie w przedogódku.
To są rabaty, które widzi się jednocześnie z tą planowaną
Naprzeciw w rogu w donicy murowanej:

Przy ulicy:

Przy ciurkadełku:

Ogródek Iwony 23:47, 19 sty 2016

Do góry
A z pokrzywami było tak:
Wyczytałąm, ze gnojówka z pokrzyw dobra jest na mszyce. Powiedziałam Zbyszkowi, ten znał miejsce, gdzie rosną, więc pojechał naciąć
Dzwoni do mnie, ze teraz nie wie, czy rwać, bo na tych pokrzywach siedzi pełno mszyc
Więc narwał same młode gałązki, które nie były przez mszyce zaatakowane
Potem doczytałam, ze właśnie z tych młodych gałązek należy robić gnojówkę, bo stare już nie mają takich właściwości
Więc przypadkiem zrobił dobrze.
Tylko do dziś nie może skończyć się dziwić, dlaczego na pokrzywach było tyle mszyc, skoro mszyce miały paść po zastosowaniu pokrzywy
Ogródek Iwony 23:45, 19 sty 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Sylwia, podsumujmy:

Rabata pomierzona, ale musiałabym ją rozrysować po kratkach. Chcesz?

Na rabacie: bergenia, kulki bukszpanowe kilka sztuk, różnej wielkości. Niewiem, czy jak będzie w plecach trawa, to czy dawać też na pniu ? Z tyłu Molinia Karl Forester, przy tuji rośnie goździk brodaty karminowy połączony z drobną brązową trawką (od Ewy). W donicy hortensje Limelight 3 sztuki. Podsadzone są przez Frosted Curls.
z bylin: werbena i szałwia. Szałwia może być ta niska. Krokusy, przebiśniegi wiosną, potem jeszcze czosnki. 2-3 naparstnice albo łubiny z tyłu. Niska trawka zamiast stipy - nie wiem co, bo stipa kładzie się na bukszpan, a tego nie chcę. Jako dywan może być żurawka, ale nie musi. Koniec

Chcę....czyli wybrałaś kolorystykę stonowaną?
na innych rabatach u Ciebie widziałam raczej zdecydowane kolory - czerwony mi się ciągle gdzieś przewijał.
Ogródek Iwony 23:42, 19 sty 2016

Do góry
bacowa napisał(a)
Iwonka , jak robisz gnojówkę z pokrzywy i co nią podlewasz i pryskasz ?

Ewa, ja zalewałam pokrzywy w 10 litrowym wiadrze wodą. Wszystko szumowało przez jakiś czas, mieszałam, a jak przestało szumować, zbierałam pokrzywę na kompost, a gnojówkę przecedzałam rozcieńczałam chyba 1:10 wodą i pryskałam nią głównie róże, ale też tuje, które ratowałam.
Można też zrobić napar, zaparzając i po przestudzeniu tym pryskać, ale taka mikstura jest słabsza. Za to tak mocno nie śmierdzi, jak gnojówka
Ogródek Iwony 23:38, 19 sty 2016

Do góry
Toszka napisał(a)

Proszę bardzo oto efekt próby z subtelnymi ostrózkami ponad dywanem z żurawek (zdjęcie z połowy czerwca i dopiero panny startowały), To połowa tego nasadzenia
Efektu dywanu z żurawek nie widać, bo jak zobaczyłam co się święci to wszystkie żurawki z pod spodu i wokół zmieniły lokalizację. Dodam, ze giganty przesłaniaja skutecznie 3 kulki bukszpanów.
Finalnie owe "krzaczory" miały od 2,5 do 2,90m
A miałam takie ładne plany

Dodam, ze jak teraz patrze na ostrózki, naparstnice, łubiny etc z CHFS to mnie śmiech ogarnia

Toszka, ja posadziłam wysiane ostróżki za różami i robiły za bardzo ładne tło. Niestety, spodziewałam się takiego koloru, jak u ciebie, a miałam bladawce, które musiałam podpierać kijkami, bo się kładły od ciężaru kwiatów. Ale wtedy, gdy na rabacie róże nie kwitły, ostróżki i werbena dawały w plecach fajne połączenie.

I bynajmniej nie możesz powiedzieć, ze twoja rabata jest płaska, hi, hi
Ja ostróżki lubię. Ale osiągają wymiary podobne wymiarami do werbeny. tego musimy być świadomi
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies