Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogródek Iwony

Ogródek Iwony

Iwk4 23:47, 19 sty 2016

A z pokrzywami było tak:
Wyczytałąm, ze gnojówka z pokrzyw dobra jest na mszyce. Powiedziałam Zbyszkowi, ten znał miejsce, gdzie rosną, więc pojechał naciąć
Dzwoni do mnie, ze teraz nie wie, czy rwać, bo na tych pokrzywach siedzi pełno mszyc
Więc narwał same młode gałązki, które nie były przez mszyce zaatakowane
Potem doczytałam, ze właśnie z tych młodych gałązek należy robić gnojówkę, bo stare już nie mają takich właściwości
Więc przypadkiem zrobił dobrze.
Tylko do dziś nie może skończyć się dziwić, dlaczego na pokrzywach było tyle mszyc, skoro mszyce miały paść po zastosowaniu pokrzywy
Sylvana 23:51, 19 sty 2016

Ha ha...fajne
Przypomniała mi się sytuacja z apteki "poproszę tabletki na poprawienie pamięci ....... , tylko proszę te mocniejsze, bo jak mam brać dwa razy dziennie to zapominam"
bacowa 23:52, 19 sty 2016

całe to wiadro było pokrzyw, czy ile, pół ?
MirellaB 00:05, 20 sty 2016

A moje byliny jakoś specjalnie nie należą do gigantów, a są dobrze pielęgnowane. Może jeszcze są za młode, bo dopiero dwuletnie

Iwonka to dobre o pokrzywach i mszycach
Iwk4 00:10, 20 sty 2016

Sylvana napisał(a)

Chcę....czyli wybrałaś kolorystykę stonowaną?
na innych rabatach u Ciebie widziałam raczej zdecydowane kolory - czerwony mi się ciągle gdzieś przewijał.

Ok. Sylwia, jutro mam krótko zajęcia, to wpadnę do domu i w południe ci narysuję na kartce jeszcze raz z wymiarami.

Tak, czerwony mam w ogrodzie na rabacie przytarasowej z lewej strony:

Natomiast w przedogródku początek rabaty różowy (rododendrony, róże, floksy, naparstnice) przechodzi poprzez fiolet, niebieski do bieli (jeżówki, róża Artemis i Mary Knnopires) i żółtego (róża Graham Thomas otoczona lawendą, perovską i przetacznikiem ) . I niech tak zostanie w przedogódku.
To są rabaty, które widzi się jednocześnie z tą planowaną
Naprzeciw w rogu w donicy murowanej:

Przy ulicy:

Przy ciurkadełku:

Iwk4 00:12, 20 sty 2016

bacowa napisał(a)
całe to wiadro było pokrzyw, czy ile, pół ?

Ewa, raczej całe, ale jak zalał Zbyszek wodą, to to siadło. Nie ubijał ich specjalnie
Ja byłam w pracy, on się nudził na zwolnieniu, to trochę pomagał i mnie wyręczał
Sylvana 00:15, 20 sty 2016

Wszystko wiem....dobrej nocy Ci życzę...do jutra

Jeszcze jedno - bergenia i goździk - koniecznie?
Nie pasują do kolorystyki.
Bergenia jesienią jest czerwona i czerwony goździk - to raczej ta rabata przy tarasie... tu mają być kolorki spokojne.
?
bacowa 00:17, 20 sty 2016

Chyba z przyczepką muszę się wybrać na te pokrzywy, bo ze 3 beczki by mi się przydały tej mikstury.
Iwk4 00:23, 20 sty 2016

Toszka napisał(a)
Iwonko, przyjrzyj się dobrze (jak drugie "o" w "ogrodowisko", tam widać nogę od stelaża, bo i moje panny trzeba było wesprzeć
Też lubię ostróżki, naparstnice, łubiny, dziewanny... tylko koncepcję trzeba dopasować

Wiesz Toszka, tą twoją kolorystykę mogłabym sobie zabrać. Bardzo ładne twoje ostróżki. Moje były blade. Musze innych poszukać:

Iwk4 00:52, 20 sty 2016

Sylvana napisał(a)
Wszystko wiem....dobrej nocy Ci życzę...do jutra

Jeszcze jedno - bergenia i goździk - koniecznie?
Nie pasują do kolorystyki.
Bergenia jesienią jest czerwona i czerwony goździk - to raczej ta rabata przy tarasie... tu mają być kolorki spokojne.
?

21 czerwca:
Goździk sam się tam wysiewa i kolorem pasuje mi do wiciokrzewu, o którym zapomniałam wspomnieć, wspina mi się po pergoli. Pasują kolorem. To raczej karminowy Potem wiciokrzew ma kuleczki owoców w kolorze wina