Wczoraj było przecudnie, ale dziś wieje i nie chce mi się wyjść fotek cyknąć.
Taaa, a jak dziś głowa? Kapelusza nie da rady założyć....
Masz tyle kapeluszy???? Łał!
Twoje hosty w pojemnikach widziałam i podziwiałam, też chcę takie mieć.
Piłą też. Ale głównie takim dziwnym ustrojstwem na kiju, ze sznurkiem (taki rodzaj sekatora)
No i sekatorem dużo.
Nie podkrzesywaliśmy świerków, tylko skracaliśmy boczne gałęzie, żeby się zagęściły.
Oj, narobiliśmy się. Wszystko mnie boli. Ale ładnie wyszło, kiedyś pokażę (jak bałagan budowlany się uprzątnie). Tylko jeszcze trzeba je z wysokości skrócić - na razie nie wiem, jak to logistycznie zorganizować, bo one mają jakieś 10 metrów, a może więcej.
Tak, wczesna wiosna, aż mnie to niepokoi troszeczkę (po doświadczeniach z ubiegłego roku).
Bo tu jest cieplej, niż gdzie indziej. Mam taką oto swoją teorię przyczyn tej ciepłości:
ludzi tu chamra, a każdy ludź określoną ilość ciepła wydziela Im więcej ludzi, tym cieplej
Na to liczę U Ciebie też wiosnę wiać, choć śniegu masz jeszcze sporo.
Jak mam pokazać? Zdjęć nie robiłam. Dobra, pomyślę.
Żurawki są naprawdę w świetnej formie, a miałam obawy, bo to wszystko maluszki są.
Pozdrawiam cieplutko wszystkich Gości, i tych piszących i zaglądających
Kasiu, doczytałam u Madżenki, o cięciu serbów i terminie.
Ja się oczywiście nie znam, ale mnie się zdaje, że właśnie jest dobry czas.
Czytałam, że świerki tnie się przed ruszeniem wegetacji (albo już po).
Ja wczoraj cięłam.
Buziaki ślę
Tess, zaraz kolejna Maja w TVN Meteo
KasiaWB, a jak ja cięłam lawendę jesienią....? to teraz już nie ciąć ?
Madżenka, też widziałam Was w Mai, a co ! super
Tytułem wstępu, dlaczego pryskam profilaktycznie nia choroby grzybowe - U mnie róże nęka mączniak i plamistość więc pryskanie wiosenne to mus. Jesli nie macie poblemów z chorobami grzybowymi to można sobie odpuścić
Ale poniewaz zapowiadają mokrą wiosnę to ja nie odpuszcze profilaktyki przeciwgrzybowej. Tess profilaktycznie gdy temeperatura w dzień bedzie pow 6 stopni i nie będzie przymrozków w nocy.
U mnie róże nęka mączniak i plamistość więc pryskanie wiosenne to mus. Jesli nie miałaś problemów z chorobami grzybowymi to sobie odpuśc.
Ale poniewaz zapowiadają mokrą wiosnę to ja nie odpuszcze profilaktyki przeciwgrzybowej
Znalazłam kalendarz oprysków ale drzew owocowych. Najpierw promalan ale w roślinach bardzo podatnych na grzyba
Szczegółowy plan oprysków w zależności od stadium rozowju roślin
Cytuję z serwisu dot. Drzew owocowych
Jeżeli zapomnieliśmy o oprysku przeciwgrzybicznym, który jest najważniejszy, naszym drzewom owocowym grozi wiele poważnych chorób. Do najbardziej znanych i najczęściej spotykanych należą między innymi: kędzierzawość liści brzoskwini, rak bakteryjny, brunatna zgnilizna, torbiel śliwy i monilioza leszczyny. Powodować mogą one zaburzenia w owocowaniu lub nawet całkowity jego brak, porażenie owoców, a w skrajnych przypadkach dochodzi też do obumieranie drzew.
Zatem polecam najpierw wykonanie oprysku przeciwgrzybowego. Ja opryski przeciw przędziorkom wykonam po ociepleniu. Wg mnie łatwiej zwlaczać robale niż grzyby.... Ale to tylko moja opinia...
Tess najlepiej ciać róze w tym terminie ale pięciorniki i powojniki też już ciachnęłam. Delikatniejsze rosliny może w przyszłym tygodniu gdy już będziemy mieć pewność, że silnych mrozów nie bedzie.
Gabi, Pola, Tess, Gusiarz, Ania Asc , Diana bardzo mnie przekonuje argumentacja Gabisi. Mam nadzieję, że moja interpretacja kilka postów wyżej Wam co nieco wyjasniła.
Nie znalazłam tabeli ale Danusia wklejała program ochrony roślin. Zaraz poszukam
Gosia, idę od Agentki, bo przeczytałam, że Ty opryski - także na grzyba - robisz dopiero w maju.
Zgoopiałam już - pryskać już czy czekać?
Mnie się zdaje, że na grzyba za zimno w marcu jest, jeszcze go nie ma.
Fenkuł to inaczej koper włoski w sprzedaży są takie płaskie bulwki, jest świetny do duszenia i na surowo np. w sałatkach
Kapustę ozdobną można siać bezpośrednio do gruntu już w marcu
Powojnik mandżurski dzisiaj wysiałam zobaczymy czy wyrośnie coś
No właśnie - ja świerki cięłam. I tawuły.
A tu Madżenka pisze, że winno być w porze kwitnienia forsycji.
Co pomyliłam?
Aguś, piękna wiosna, ale i zdjęcia pięknie zrobione.