Wg mnie te pasy jasne to nie jest trawa spalona tylko nie dosiana nawozami tzw mijanka typowe pasy przy niedonawozeniu. Jakiej szerokości te jasne pasy bo można jeszcze podsypać nawizem ręcznie, ale nie jestem pewna co to jest bo fota z daleka.
Możesz też nic nie robić tylko kośic i podlewac po miesiącu już będzie wyrównane. Na początku września nawiez jesiennym ale ręcznie krzyżowo. Granulki nawozu widać jak rozrzucasz.
Ha ha to po cholewka...robiłeś te analizy. Teraz masz mętlik w głowie. Wiedzialam, że tak będzie. Po takiej analizie to trzeba teraz wagę aptekarska kupić aby się nie pomylić w dawkach.
Elu, z malym poslizgiem ale... Moje trawy zasychaja mimo podlewania. To nie byl dobry moment na wykopywanie, transport i sadzenie, za goraco. Nie wiem czy je uratuje, czy na wiosne sie podniosa Proponowane przez Ciebie pnacza z checia obejrze, dziekuje
Dzięki za radę.
Trawnik nawoziłem dawno. Dopiero drugi raz teraz w sobotę popołudniem, Yara Mila Complex, użyłem około 15kg na
Takie placki to częściowo pozostałość po chwastnicy oraz innym dziwnym chwascie, to uschło i została. Miejscami sciągnąłem grabiami elastycznymi. Niestety w tych miejscach zaczyna mi rosnąć inne dziadostwo i musze je wyrywać. Prosty wniosek że jak najszybciej musze tam zrobić dosiewkę. Tylko to będzie dość żmudna i czasochłonna praca.
W załączeniu chwasty.
Ten był kiedys i go spaliłem chwastoxem.
A tutaj to co zaczyna rosnąć głównie w pustych miejsach.
Elu ja mam jeszcze w innym miejscu posiana Kosmosy w większej ilości ale fotki nie zrobiłam. Te siane na jesieni szybciej zakwitły. Jeden krzak musiałam wyrwać bo mi trawy zarastał to z ledwością mogłam wyciągnąć takie wielkie porosły. Ale to te z jesiennego siewu. Wiosenne są słabsze.
Mirka tak jak u mnie tez kwitnie wszystko na lace kwietnej.
Kosmosy mi wyrosly na ponad 1,5 metra maja jakies tam zalazki kwiatowe ale krzaki zielen ciemna zielen na ziemi humusowej.
Teraz to fraszka budowanie nie to co kiedys. Inne materiały wszystko schnie. Jak sa pieniadze to wciagu pol romu mozna juz mieszkac.
Materialy na telefon zalatwialismy roz w tygodniu eM placil u stalego dostawcy.
Powodzenia Mirka.
Aby coś doradzić zrób fotkę większej części trawnika. Ile masz tego trawnika. Bo trzeba spojrzeć jak trawnik wygląda razem z plamami. To strona południowa?
Jest ostre słońce czy robót kosi cały czas chodzi nawet w słońcu?
Jeżeli tak to przysychaja końcówki po skoszeniu za ostre słońce.
Na drugiej focie wygląda to jakby trawa miała grzyba przynajmniej źdźbło w poprzek nie typowe dla przysychania.
Czy podlewasz trawnik ile razy i jak długo bo to ważne przy tych upałach.
Czy nawoziles trawnik, kiedy był położony to trzeba napisać bez tego to trudno coś doradzic, co zrobić.
Jestem na działce godzinę temu przeszła mała burza ale zawsze to cos niż nic. Chmury krążą może jeszcze popada.
Parówka nie do opisania następny dzień mały obchód i do domu zawsze parę stopni mniej.
Wiec tak ten odkurzacz nazywa sie Pondovac 3. Odkurzalam nim ostatnio na poczatku maja. W kwietniu bo bardzo goraco a rosliny w oczku jeszcze nie byly tak rozwiniete aby oczysczczly wode.
Wpisz nazwe odkurzacza sa nawet na you tubie filmy. Odkurzavz zbiera wszystko nawat kamienieale sa odpowiednie ssawki i nie przechodza.
Nie mam w oczku glonow mimo, ze do godz 15 jest cale w sloncu. Wlewam odpowiedni preparat np jeczmien w plynie. Lub inny. Jest to preparat oparty na naturalnych srodkach. W zeszlym roku wlewalam i w tym romu tez.
Jak masz male oczko polecalabym lepiej srodki do wlewania niz odkurzacz.
Nazwy i gdzie mozna dostac podam na priw musze wyjsc z tableta.
Trudno radzic. Na ostatnjej focie trawnik w powiekszeniu zdzbla byly zolte czy to zeschnieta trawa, czy nie wygrabiona chwastnica.
Z foty trudno doradzac. Co ja bym zrobila czekalabym az upaly przejda w miedzy czasie kosila i obserwowala co sie dzieje w miejscach gdzie brak trawy.
Moze byc tak, ze jeszcze stara trawa wzejdzie bo chwastnica zrobila miejsce.
Tez moze byc, ze w mkejsce chwastnicy inne scierwo zacznie rosnac.
Jezeli co kolwiek robic to dosiewki. Jest ziemia lub humus do trawnikow mozesz rozsypac przegrabic ok 1 do 2 cm grubosci i na to posiac trawe nie zrywajac starej w miejsca gdzie brak trawnika tzw placki.
To juz ty musisz sie sam zdecydowac. Bo w czym rzecz obawiam sie, ze puste miejsca moga zarosnac znowu jakimis chwastami jednorocznymi.
Ja bym zroba dosiewki ale po upalach.
Nie doczytalam jak go nie nawoziles to rozsyp nawoz dostanie kopa i nie bedziesz musial dosiewac. Tylko podlewaj co 2 dzien ok 1 godziny.
Dobrze mysli i realizuje ale nie natychmiast oni powinni sie dostosowac a nie Bog z pogoda wyjezdza bez opamietania.
Juz nie pisze zeby mi wszystko nie wyschlo. To co najwyzszy zsyla trzeba brac z pokora.
Pokazywalam mojemu synowi twoje owieczki nabral ochoty, ale tak jak pisalas trzeba miec tez krasnoludki.
To cieszy jak hodowla doceniona. To ty na tej focie?
Iza zawsze patrze u ciebie na pierwsza strone aby chociaz popatrzec na ten snieg.
U was wieksza katastrofa niz u nas. Pokazywali w tv jak u was drzewa nawet w miescie podlewaja. Pasy startowe na lotniskach sie wyginaja w Hanowerze.
Co sie dzieje gorzej niz w Afryce.
U nas tez schly, ale szczesliwie 2 tygodnie temu deszcze bylu i teraz burze spokojne przechodza.
Kukurydza to podstawowa pasza dla bydla jak nie urosnie to katastrofa.