Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Trawnik » Kłopoty - problemy z trawnikiem

Kłopoty - problemy z trawnikiem

ElzbietaFranka 19:51, 31 lip 2018

Tomek85 napisał(a)

Wlasnie nie wiem nic? ja placilem ok 70zl.
Prosze reszte forunowiczow O pomoc
Witam czy jakaś dobra dusza podpowie mi co robic, żeby cieszyć się ładnym trawnikiem? Dziękuję i pozdrawiam

Ha ha to po cholewka...robiłeś te analizy. Teraz masz mętlik w głowie. Wiedzialam, że tak będzie. Po takiej analizie to trzeba teraz wagę aptekarska kupić aby się nie pomylić w dawkach.
Tomek85 19:57, 31 lip 2018

ElzbietaFranka napisał(a)

Ha ha to po cholewka...robiłeś te analizy. Teraz masz mętlik w głowie. Wiedzialam, że tak będzie. Po takiej analizie to trzeba teraz wagę aptekarska kupić aby się nie pomylić w dawkach.

Haha bardziej mi chodzi który nawóz teraz zastosować
ElzbietaFranka 20:12, 31 lip 2018

jaRek napisał(a)
Shit no to dałem do pieca z nawozem

Trawnik tegoroczny, ma 4 tygodnie, był koszony już 3 razy.

Podkusiło mnie żeby go dodatkowo zasilić, żeby się lepiej rozrastał i krzewił.
5 dni temu, po 2 koszeniu rozsypany został nawóz Yara Mila Complex. Prawie cały worek 25 kg poszedł na trawnik ok 900m2. Rozsiewany był siewnikiem kółkowym ( gardena), ustawiony na 4. Generalnie wydawało się, że w miarę równomiernie się sypał nawóz. Po wszystkim wszystko podlane a dodatkowo po kilku godzinach spory deszcz.

Po 3 dniach od nawiezienia pojawiły się miejsca z jaśniejszą, żółtawą trawą. Trawnik jest aktualnie dwukolorowy, widoczne paski od siewnika - i co ciekawe tylko na mniej więcej 1/3 trawnika. Reszta jest w porządku, równomiernie wybarwienie i wzrost. W miejscach jaśniejszych trawa słabiej rośnie. Dodatkowo widać w kilku miejscach punktowe wypalenie trawy, tam pewnie musiało się coś więcej sypnąć. Generalnie kicha. Tyle pracy włożonej w przygotowanie trawnika.

Pytanie co robić dalej? Czy nic nie robić i czekać? W sumie jak te jaśniejsze pasy to spalona trawa to już chyba nic nie zrobię?

Jeśli jednak nie jest spalona to kiedy trawa sie wyrówna - orientacyjnie tydzień czy bardziej miesiąc?

Codziennie podlewam, oprócz tego przechodzą deszcze i burze więc na brak wody nie narzeka.
Poniżej zdjęcia aktulane

Wg mnie te pasy jasne to nie jest trawa spalona tylko nie dosiana nawozami tzw mijanka typowe pasy przy niedonawozeniu. Jakiej szerokości te jasne pasy bo można jeszcze podsypać nawizem ręcznie, ale nie jestem pewna co to jest bo fota z daleka.

Możesz też nic nie robić tylko kośic i podlewac po miesiącu już będzie wyrównane. Na początku września nawiez jesiennym ale ręcznie krzyżowo. Granulki nawozu widać jak rozrzucasz.
ElzbietaFranka 20:31, 31 lip 2018

Tomek85 napisał(a)

Haha bardziej mi chodzi który nawóz teraz zastosować

Przeczytałam analizę to jest dosyć zrozumiałe. Pisze z telefonu i nie mogę wracać do tej Analizy przeczytaj jeszcze raz Tomek. W opisie oni tam przeliczają ile czego na 1 ar i kiedy masz siać.

Może Pani Danusia coś pomoze. Pewnie tobie chodzi o gotowy nawóz aby miał wszystkie te składniki o których piszą.

Zobacz jeszcze jaki jest skład np florovitu, jara i innych oni podają składy i przelicz. To jest do opanowania.
Mary 20:40, 31 lip 2018

Tomek85 napisał(a)
witam dzis otrzymalem badanie gleby wraz z zaleceniami nawozowymi zobaczcie proszę i doradzcie co robić?

Tomku. Może po prostu zrób to, co Ci zalecili.
Superfosfat wzbogacony, siarczan potasu i saletrę amonową kupisz w centrum ogrodniczym. Badanie w Warszawie, więc zakładam, że gdzieś blisko Warszawy mieszkasz. Na południu Warszawy, aleja Krakowska masz PNOS. Tam możesz kupić wszystkie te nawozy.
Tak to wygląda
http://www.nawozyogrodnicze.pl/pl/produkt/47/superfosfat-wzbogacony.html
http://www.nawozyogrodnicze.pl/pl/produkt/43/siarczan-potasu-granulowany.html
http://www.nawozyogrodnicze.pl/pl/produkt/38/saletra-amonowa.html
jaRek 20:44, 31 lip 2018

ElzbietaFranka , dzieki za odp.

Poniżej kilka zdjęć z bliska - te jaśniejsze pasy wolniej rosną albo wzrost wręcz się zatrzymał. Trudno określić bo pozostałe miejsca rosną tak, że trawę trzeba kosić co 2-3 dni

A tu przykład kilku miejsc chyba zupełnie wypalonych jakie się pojawiły - jest ich 3-4 na całości.

Tomek85 20:45, 31 lip 2018

Mary napisał(a)

Tomku. Może po prostu zrób to, co Ci zalecili.
Superfosfat wzbogacony, siarczan potasu i saletrę amonową kupisz w centrum ogrodniczym. Badanie w Warszawie, więc zakładam, że gdzieś blisko Warszawy mieszkasz. Na południu Warszawy, aleja Krakowska masz PNOS. Tam możesz kupić wszystkie te nawozy.
Tak to wygląda
http://www.nawozyogrodnicze.pl/pl/produkt/47/superfosfat-wzbogacony.html
http://www.nawozyogrodnicze.pl/pl/produkt/43/siarczan-potasu-granulowany.html
http://www.nawozyogrodnicze.pl/pl/produkt/38/saletra-amonowa.html

Hej witam i dziekuke za odowiedz wiem ze nawozy sa do kupna tylko nie bardzo rozumiem jak nawozic którym akurat teraz muslalemm na siarczanem potasu a potem saletra amonowo nie wiem co sie dzieje z moim trawnikien dlatego moje zapytanie do wszystkich którzy lepiej się orientują pozdrawiam
Mary 20:56, 31 lip 2018

Tomek85 napisał(a)

Hej witam i dziekuke za odowiedz wiem ze nawozy sa do kupna tylko nie bardzo rozumiem jak nawozic którym akurat teraz muslalemm na siarczanem potasu a potem saletra amonowo nie wiem co sie dzieje z moim trawnikien dlatego moje zapytanie do wszystkich którzy lepiej się orientują pozdrawiam

Proponuję zacząć od azotu, czyli saletry amonowej. Zalecono Ci dwa nawożenia, a azotem nie można nawozić jesienią, więc masz na to mało czasu.
Tomek85 20:59, 31 lip 2018

Mary napisał(a)

Proponuję zacząć od azotu, czyli saletry amonowej. Zalecono Ci dwa nawożenia, a azotem nie można nawozić jesienią, więc masz na to mało czasu.

Nawozilem w tym sezenie raz nawozem dlugodzialajacym i dotychczas tylko saletra amonowa i nie dało to spodziewanych efektów chyba ze jest oocja nawiezc saletra amobiwa i siarczanem potasu przy jednym nawozenu jedno i drugie na raz?
Mary 21:36, 31 lip 2018

Tomek85 napisał(a)

Nawozilem w tym sezenie raz nawozem dlugodzialajacym i dotychczas tylko saletra amonowa i nie dało to spodziewanych efektów chyba ze jest oocja nawiezc saletra amobiwa i siarczanem potasu przy jednym nawozenu jedno i drugie na raz?

Nie wiem, czy można je mieszać. Może ktoś inny się wypowie.
Znalazłam tylko coś takiego
https://pl.wikipedia.org/wiki/Mieszanie_nawoz%C3%B3w