Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Trawnik » Kłopoty - problemy z trawnikiem

Kłopoty - problemy z trawnikiem

Grzegorz_G 17:36, 30 lip 2018

ElzbietaFranka napisał(a)
Trudno radzic. Na ostatnjej focie trawnik w powiekszeniu zdzbla byly zolte czy to zeschnieta trawa, czy nie wygrabiona chwastnica.

Z foty trudno doradzac. Co ja bym zrobila czekalabym az upaly przejda w miedzy czasie kosila i obserwowala co sie dzieje w miejscach gdzie brak trawy.
Moze byc tak, ze jeszcze stara trawa wzejdzie bo chwastnica zrobila miejsce.
Tez moze byc, ze w mkejsce chwastnicy inne scierwo zacznie rosnac.

Jezeli co kolwiek robic to dosiewki. Jest ziemia lub humus do trawnikow mozesz rozsypac przegrabic ok 1 do 2 cm grubosci i na to posiac trawe nie zrywajac starej w miejsca gdzie brak trawnika tzw placki.

To juz ty musisz sie sam zdecydowac. Bo w czym rzecz obawiam sie, ze puste miejsca moga zarosnac znowu jakimis chwastami jednorocznymi.
Ja bym zroba dosiewki ale po upalach.

Nie doczytalam jak go nie nawoziles to rozsyp nawoz dostanie kopa i nie bedziesz musial dosiewac. Tylko podlewaj co 2 dzien ok 1 godziny.

Dzięki za radę.
Trawnik nawoziłem dawno. Dopiero drugi raz teraz w sobotę popołudniem, Yara Mila Complex, użyłem około 15kg na
Takie placki to częściowo pozostałość po chwastnicy oraz innym dziwnym chwascie, to uschło i została. Miejscami sciągnąłem grabiami elastycznymi. Niestety w tych miejscach zaczyna mi rosnąć inne dziadostwo i musze je wyrywać. Prosty wniosek że jak najszybciej musze tam zrobić dosiewkę. Tylko to będzie dość żmudna i czasochłonna praca.
W załączeniu chwasty.
Ten był kiedys i go spaliłem chwastoxem.

A tutaj to co zaczyna rosnąć głównie w pustych miejsach.
Piotr_K 17:55, 30 lip 2018

To pierwsze to skrzyp polny.
grzelak84 17:56, 30 lip 2018

Gardenarium napisał(a)
Zdjąć trawnik na tym placku, nawieźć ziemi wymieszanej z bentonitem albo żelem zatrzymującym wodę.

Albo po prostu lać po dwa wiadra wody w te miejsca codziennie.
ja też tak mam, ale mam skrzynkę z elektrozaworami przykrytą trawnikiem z rolki i też mi tak się kładzie trawa. Dolewam co tylko przechodzę tamtędy.

Ustawie tymczasowo dodatkowa dolewkę wody na 5 minut o godzinie 19.
Na wiosnę zapewne zdejmę trawe i wymieszam spód z ziemią do trawy + hydrożel.

Ziemia kopana była koparką w związku z tym przepuszczalność pewnie jest dość głęboka
Grzegorz_G 18:40, 30 lip 2018

Piotr_K napisał(a)
To pierwsze to skrzyp polny.

Piotr_K to nie skrzyp, on jest długi, faktycznie wygląda podobnie. Z nim sobie radze bez problemu, skosiłem a niektóre podlałem MPC czy jakoś tak

To jakaś "kupa" jednoroczna, ale mocno się korzeni. Wypaliłem chwastoxem. Teraz to drugie musze wyrywać bo nie chce już lać chemii.
Gdyby jakoś szybko zrobić dosiewkę to nie byłoby chwastów.
W 50% trawnik jest nawet ok, musi się tylko jeszcze bardziej zagęścić Ale to pewnie kolejne lata koszenia, nawożenia oraz wertykulacji
Mary 18:56, 30 lip 2018

grzelak84 napisał(a)
Dzień Dobry

To mój pierwszy post na forum ale od dłuższego czasu jestem regularnym czytelnikiem

Problem dotyczy trawnika wysianego w maju 2018.

W kilku miejscach na trawniku pojawia się dziwny problem zostawianych śladów (jak na zdjeciu)- trawa zbija się w "mokrą papkę" i ślady potrafią utrzymywać się przez dwa dni. Zdjęcia nie oddają pełnego efektu ponieważ trawa jest skoszona.

Ostatnie nawożenie było 9 lipca Floravitem do trawników.

Trawa jest koszona dwa razy w tygodniu. Trawa nawadniana jest codziennie o 4 rano.

Czy macie pomysł co trapi moją trawę?

U mnie taki efekt zbitej, mokrej trawy pojawia się gdy zraszacz rotacyjny się zablokuje i przez pół godziny woda leje się w to miejsce.
Tomek85 20:44, 30 lip 2018

Gardenarium napisał(a)
Poczekaj na badanie, powiemy co masz robić.Nie gorączkuj się, proszę.
witam dzis otrzymalem badanie gleby wraz z zaleceniami nawozowymi zobaczcie proszę i doradzcie co robić?
eVka 12:28, 31 lip 2018

Tomek85 napisał(a)
witam dzis otrzymalem badanie gleby wraz z zaleceniami nawozowymi zobaczcie proszę i doradzcie co robić?

Czyli wszystko wiesz. Aż mnie korci, żeby zrobić taką analizę. Mogę wiedzieć jaki jest koszt?
Tomek85 12:47, 31 lip 2018

effka napisał(a)

Czyli wszystko wiesz. Aż mnie korci, żeby zrobić taką analizę. Mogę wiedzieć jaki jest koszt?

Wlasnie nie wiem nic? ja placilem ok 70zl.
Prosze reszte forunowiczow O pomoc
Witam czy jakaś dobra dusza podpowie mi co robic, żeby cieszyć się ładnym trawnikiem? Dziękuję i pozdrawiam
grzelak84 13:21, 31 lip 2018

Gardenarium napisał(a)
Zdjąć trawnik na tym placku, nawieźć ziemi wymieszanej z bentonitem albo żelem zatrzymującym wodę.

Albo po prostu lać po dwa wiadra wody w te miejsca codziennie.
ja też tak mam, ale mam skrzynkę z elektrozaworami przykrytą trawnikiem z rolki i też mi tak się kładzie trawa. Dolewam co tylko przechodzę tamtędy.

Zastanawiam się czy mogę rozrzucić na jesień kompost granulowany na trawę aby wzbogać glebę oraz zwiększyć możliwości utrzymywania wilgotności gleby?

Pytanie czy w ogóle można granulowany kompost rozrzucić na trawnik?
jaRek 15:57, 31 lip 2018

Shit no to dałem do pieca z nawozem

Trawnik tegoroczny, ma 4 tygodnie, był koszony już 3 razy.

Podkusiło mnie żeby go dodatkowo zasilić, żeby się lepiej rozrastał i krzewił.
5 dni temu, po 2 koszeniu rozsypany został nawóz Yara Mila Complex. Prawie cały worek 25 kg poszedł na trawnik ok 900m2. Rozsiewany był siewnikiem kółkowym ( gardena), ustawiony na 4. Generalnie wydawało się, że w miarę równomiernie się sypał nawóz. Po wszystkim wszystko podlane a dodatkowo po kilku godzinach spory deszcz.

Po 3 dniach od nawiezienia pojawiły się miejsca z jaśniejszą, żółtawą trawą. Trawnik jest aktualnie dwukolorowy, widoczne paski od siewnika - i co ciekawe tylko na mniej więcej 1/3 trawnika. Reszta jest w porządku, równomiernie wybarwienie i wzrost. W miejscach jaśniejszych trawa słabiej rośnie. Dodatkowo widać w kilku miejscach punktowe wypalenie trawy, tam pewnie musiało się coś więcej sypnąć. Generalnie kicha. Tyle pracy włożonej w przygotowanie trawnika.

Pytanie co robić dalej? Czy nic nie robić i czekać? W sumie jak te jaśniejsze pasy to spalona trawa to już chyba nic nie zrobię?

Jeśli jednak nie jest spalona to kiedy trawa sie wyrówna - orientacyjnie tydzień czy bardziej miesiąc?

Codziennie podlewam, oprócz tego przechodzą deszcze i burze więc na brak wody nie narzeka.
Poniżej zdjęcia aktulane

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies