Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Trawnik » Kłopoty - problemy z trawnikiem

Kłopoty - problemy z trawnikiem

eVka 17:56, 27 lip 2018

ElzbietaFranka napisał(a)
...

Effka juz radzisz widzisz jak sie wyrobilas.

Nawoz to podstawa kazdy moj trawnik ktory zakladalismy zawsze rozsypany byl najpierw nawoz. Na jałowej ziemi nic nie urosnie. Przegrabiany z ziemia a dopiero nasiona trawy itd

Bardzo lubie ten watek. Nie raz zastanawiam sie dlaczego maja niektorzy takie problemy z trawnikami nigdy takich nie mielismy.

Oj uczę się na własnych błędach, zbagatelizowałam rolę nawozu i się zdziwiłam czemu trawa kiepska...
Grzegorz_G 09:38, 28 lip 2018

Witajcie,
potrzebuje pomocy. W maju tego roku posiałem trawnik (wymiana ziemi okolo 15-20cm, siatka na krety półautomatyczne nawadnianie). Trawa Barenbrug Sport, mieszanka kostrzew, wiechliny łąkowej i życicy. Od razu zaatakowała mnie chwastnica, pomogła w 100% Puma Universal firmy Bayer, sporo ryzykowałem bo trawnika mam około 5 arów.
Po tym jak 99% chwastnicy wytępiłem wzeszłą trawa, w niektórych miejscach wygląda to bardzo obiecująco. Ale są miejsca jak na zdjęciu gdzie mam placki.
Co sugerujecie? Zrobić dosiewkę tylko w tych pustych miejscach - praca pewnie dość ciezka bo to duzo malych miejsc. Czy moze czekac na przyszly rok i trawa po czesci sama się rozkrzwi, a moze za 2 lata po wertykulacji się zageści?
Czy moze te placki powiększyc i od nowa posiac?
ElzbietaFranka 00:16, 29 lip 2018

Trudno radzic. Na ostatnjej focie trawnik w powiekszeniu zdzbla byly zolte czy to zeschnieta trawa, czy nie wygrabiona chwastnica.

Z foty trudno doradzac. Co ja bym zrobila czekalabym az upaly przejda w miedzy czasie kosila i obserwowala co sie dzieje w miejscach gdzie brak trawy.
Moze byc tak, ze jeszcze stara trawa wzejdzie bo chwastnica zrobila miejsce.
Tez moze byc, ze w mkejsce chwastnicy inne scierwo zacznie rosnac.

Jezeli co kolwiek robic to dosiewki. Jest ziemia lub humus do trawnikow mozesz rozsypac przegrabic ok 1 do 2 cm grubosci i na to posiac trawe nie zrywajac starej w miejsca gdzie brak trawnika tzw placki.

To juz ty musisz sie sam zdecydowac. Bo w czym rzecz obawiam sie, ze puste miejsca moga zarosnac znowu jakimis chwastami jednorocznymi.
Ja bym zroba dosiewki ale po upalach.

Nie doczytalam jak go nie nawoziles to rozsyp nawoz dostanie kopa i nie bedziesz musial dosiewac. Tylko podlewaj co 2 dzien ok 1 godziny.
anka8420 07:51, 29 lip 2018

Witajcie, co się dzieje z moja trawa która wyglada jak poszarpana, w wielu miejscach mam takie placki poszarpane trawy. Dodam ze trawę kosirobot automatyczny noże niedawno miał wymieniane

trawa z rolki
ElzbietaFranka 16:23, 29 lip 2018

Aby coś doradzić zrób fotkę większej części trawnika. Ile masz tego trawnika. Bo trzeba spojrzeć jak trawnik wygląda razem z plamami. To strona południowa?

Jest ostre słońce czy robót kosi cały czas chodzi nawet w słońcu?

Jeżeli tak to przysychaja końcówki po skoszeniu za ostre słońce.
Na drugiej focie wygląda to jakby trawa miała grzyba przynajmniej źdźbło w poprzek nie typowe dla przysychania.

Czy podlewasz trawnik ile razy i jak długo bo to ważne przy tych upałach.
Czy nawoziles trawnik, kiedy był położony to trzeba napisać bez tego to trudno coś doradzic, co zrobić.
grzelak84 14:27, 30 lip 2018

Dzień Dobry

To mój pierwszy post na forum ale od dłuższego czasu jestem regularnym czytelnikiem

Problem dotyczy trawnika wysianego w maju 2018.

W kilku miejscach na trawniku pojawia się dziwny problem zostawianych śladów (jak na zdjeciu)- trawa zbija się w "mokrą papkę" i ślady potrafią utrzymywać się przez dwa dni. Zdjęcia nie oddają pełnego efektu ponieważ trawa jest skoszona.

Ostatnie nawożenie było 9 lipca Floravitem do trawników.

Trawa jest koszona dwa razy w tygodniu. Trawa nawadniana jest codziennie o 4 rano.

Czy macie pomysł co trapi moją trawę?

dojlidy 16:13, 30 lip 2018

Tylko mogę gdybać, że może jest wgłębienie, i nie do końca nóż dochodzi. Ja mam podobnie.
Gardenarium 16:36, 30 lip 2018

Jeśli trawa nie wstaje po śladzie stopy to trawnik przysycha. Jest nawadniany, ale może za krótko, za mało i trawa wciąż jest sucha? Może pod spodem jest więcej piasku, gleby przepuszczalnej lub inna przeszkoda np. dekiel od skrzynki z elektrozaworami albo betonowa płyta.

Instagram Ogrodowiska
grzelak84 16:56, 30 lip 2018

Gardenarium napisał(a)
Jeśli trawa nie wstaje po śladzie stopy to trawnik przysycha. Jest nawadniany, ale może za krótko, za mało i trawa wciąż jest sucha? Może pod spodem jest więcej piasku, gleby przepuszczalnej lub inna przeszkoda np. dekiel od skrzynki z elektrozaworami albo betonowa płyta.

Podejrzewam, że trawa w tych miejscach może mieć mniej wody. Są tylko dwa placki w których trawa tak się zachowuje.

Pod spodem nic tam nie ma ale może wynikać to z tego że:
- Ziemia była gliniasta wiec wywiozłem część ziemi a pozostałą część przekopałem ze żwirem o grubości 0-4. Na to nawiozłem ziemie matkę i ponownie przekopałem - możliwe, że w tych miejscach został niezmieszany piasek. Fakt, że grzebiąć w tych miejscach ziemia jest bardziej sucha i twardsza niż w pozostałych miejscach.

Pytanie czy można temu jakość teraz zaradzić?
Gardenarium 17:08, 30 lip 2018

Zdjąć trawnik na tym placku, nawieźć ziemi wymieszanej z bentonitem albo żelem zatrzymującym wodę.

Albo po prostu lać po dwa wiadra wody w te miejsca codziennie.
ja też tak mam, ale mam skrzynkę z elektrozaworami przykrytą trawnikiem z rolki i też mi tak się kładzie trawa. Dolewam co tylko przechodzę tamtędy.

Instagram Ogrodowiska
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies