Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Podwójna natura bliźniaka w ogrodzie... 22:34, 09 lis 2020

Do góry
Agi2006 napisał(a)

Cudne sa!!!
Na zakręcie. 22:34, 09 lis 2020

Do góry
To jest to miejsce na wrzosy. Podobają mi się u Andrzeja z Ogrodu w mieście - ogrodzie. Może to jednak zły plan Piszcie. Rabata ma w plecach wschód z prawej strony południe . Jest raczej słoneczna. Będzie połączona z tą rabatą z lewej strony, która teraz jest zasłonięta płotkiem . Płotek na wiosnę pójdzie do tyłu, stanie przy tujach.

Na zakręcie. 22:26, 09 lis 2020

Do góry
anna_grreen napisał(a)

Aga, posadziłam ją w tym roku, jeszcze nie cięłam. Zastanawiam się jak. Ma jeden przewodnik gdzieś na 2m ale od dołu nad szczepieniem wyrastają na boki 2 grube i silne gałęzie. Może je wyciąć albo zostawić i będzie krzaczor. Jak masz pomysł to pisz. Rabaty powiększam wg planu wymyślonego przez dziewczyny z Ogrodowiska Pozdrwiam.

Moja ma gorszy pokrój ale na siłę próbuję z jednej gałęzi zrobić przewodnik a 2 boczne zamierzam na wiosnę wyciąć. Spróbuję coś z niej zrobić bo na razie wygląda pokracznie .
Na zakręcie. 22:26, 09 lis 2020

Do góry
Nowa rabata po obsadzeniu. Jeszcze zostało trochę miejsca. Obsadzałam pod koniec września więc rośliny już w szacie jesiennej. Zobaczymy wiosną co z tego wyjdzie.
Jest tam jeszcze miejsce przed sosną. Myślałam o wrzosach, co sądzicie?
Zszywkowy ogród marzeń :) 22:18, 09 lis 2020

Do góry
Ufff... W tym roku Wszystkie Cebule mam posadzone na kilka razy robiłam Ale pogoda była średnia cały czas... myśle ze około 500 posadziłam może więcej... Oficjalnie pisze że ten sezon mnie wymęczył na całego, w planach na kolejny sezon mam również dwie rabaty do zrobienia ale jedna jest do metamorfozy i nie będzie tyle zrywania darni ( chyba )

Nie wiem jak to będzie z pergolą do siedzenia, czy uda się zrobić. Od tego zależy powstanie drugiej rabaty chodź mam już dwa krzewy do posadzenia między grabami ale to nie jest większy problem

A w tle bajzlownik tam nie patrzymy

Ptasi gaj 22:16, 09 lis 2020

Do góry
Ania111 napisał(a)
Elu
... jesień w tym roku piękna ,
rozpieszcza nas kolorami
a Twój piękny ogród jest tego najlepszym dowodem

Aniu dziekuje. Tak jest piękna u nas jeszcze nie było mrozu. Dzisiaj zapowiadają przygruntowe.

Przepiękny milorzab nie mój musiałam się na wyginać aby go sfocic taki piękny kolor

A to drobiazg mój

Na zakręcie. 22:13, 09 lis 2020

Do góry
Nowa12 napisał(a)
Ładną masz już tę glediczję. Tniesz ją?
Widzę, że też powiększasz rabaty .

Aga, posadziłam ją w tym roku, jeszcze nie cięłam. Zastanawiam się jak. Ma jeden przewodnik gdzieś na 2m ale od dołu nad szczepieniem wyrastają na boki 2 grube i silne gałęzie. Może je wyciąć albo zostawić i będzie krzaczor. Jak masz pomysł to pisz. Rabaty powiększam wg planu wymyślonego przez dziewczyny z Ogrodowiska Pozdrwiam.
Rajski ogród Ani 2... niekończące się marzenie... 22:06, 09 lis 2020

Do góry
Dywanu z liści już nie ma, dziś wygrabiony i zebrane w worki i ustawione do przemiany czekamy na następny wysyp bo nie wszystkie jeszcze opadły.
Dziś też ławki poszły pod dach i z jednej donicy usunęłam pelargonie a posadziłam małe tuje, niech tak czekają wiosny.

<>

Mamy pięć kotków, matka i cztery młode, jak zaczną łobuzować to dom w posadach się trzęsie, lubią tez oglądać programy przyrodnicze

Znowu na wsi 21:37, 09 lis 2020

Do góry
Nie jestem sama

Przerabianie ogródka pod swój gust 21:24, 09 lis 2020

Do góry
KasiaBawaria napisał(a)

Kwiaty na zime lepiej zostawic bo to dodatkowa oslona przed mrozem. Takie pozne ciecie moze powodowac przemarzanie pedow.U siebie scinam stare kwiaty w kwietniu.

Przez dwoma dniami chwycil pierwszy mroz.

Cudny ten szpaler
Podwórkowa rehabilitacja 21:20, 09 lis 2020

Do góry
ryska napisał(a)

Kosmosy
Dla Ciebie

Patrz nigdy się ich nasiennikom nie przyjrzałam tak z bliska Dzięki
Ogrodowe kreacje 21:15, 09 lis 2020

Do góry
Aurelllia napisał(a)
Nie wytrzymałam i powiększyłam klomb Dosadziłam do niego magnolię, która rosła na tej największej ogrodowej rabacie, ale wsród hortensji i traw ginęła, a na tym klombie za parę lat będzie stanowić ładny akcent

Fajnie wygląda Nie kusiło Cię jeszcze powiększyć bardziej? U Asi w Jeżówkowym Lowe od takiego kółeczka się zaczęła wielka metamorfoza
To tu- to tam- łopatkę mam ! 21:04, 09 lis 2020

Do góry
Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Łysy klon ussuryjski.

Klon ściętolistny.

Haniu, przychodzę zapytać o te dwa klony:
- jak długo rosną u Ciebie?
- który rośnie szybciej?
- jaką teraz mają wysokość?
- który ma ładniejszy pokrój i wymaga mniej formowania a prezentuje się ślicznie?
- no i którego zdecydowanie polecasz?
Pszczelarnia 20:51, 09 lis 2020

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)

Sylwio, ja co roku nie dosypuję. Kompost w zasadzie cały idzie do sadzenia nowych roślin, zasypywania dziur po starych wysadzonych roślinach, pod żywopłoty. Czasami starcza na rabaty ale przez tyle lat ogrodowania tylko dwa razy zdarzyło mi się kompost położyć na rabaty ozdobne. I 2 razy dałam go kulom bukszpanowym.
Obornik tylko co 3 lata a kory na rabatach nie mam, tylko na ścieżce - ta łatwo się zużywa (wywiewa, czy coś i trzeba co roku uzupełniać) na ścieżkach.

Przy magnoliach mężowskich bardzo uważam, żeby ich korzeni nie udusić, na zimę dostają korę ale wiosną od razu ją zabieram.

W tym roku wiele rabat dostało próchnicę jako ściółkę (nie gruba warstwa - ale 10 ton poszło), przy dorosłym i starym ogrodzie trzeba go non stop suplementować, sąsiedztwo wielkich drzew wyjaławia każdą porcję gleby.

W warzywniku nigdy nie miałam problemu z za dużą ilością gleby nad ścieżkę - po wykopaniu warzyw zostają raczej kratery.

Na poniższym zdjęciu, cisy sadzone w trudnych saharyjskich warunkach dostały czarnoziem i kompost, i ciągle go dostają. Buki 2 lata temu dostały dużo dobrego (przekompostowanego) obornika. Mam jakąś obsesję w temacie uzdatniania gleby.

Taka obsesje to tylko chwalić Dzięki za wyjaśnienia bo miałam dylemat jak to jest, jeszcze Kondzia podpytam jak u NichU nas cały kompostownik w warzywnik idzie bo tam stale ta ziemia do poprawy, już było całkiem fajnie no to naniosło powodzią błotnistej gliny i znowu skała, przez to nam się poziom gruntu podniósł nad ścieżki
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 20:49, 09 lis 2020

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)

Sylwia

...kolory cudne
ogród wspaniały ,
... taki widok wart jest ciężkiej pracy

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 20:43, 09 lis 2020

Do góry

Pięknie ,
dostojnie ,
elegancko

Każde słowo zbyt mało znaczy by opisać ten cudny widok
Ogród prawie romantyczny 20:37, 09 lis 2020

Do góry
Napia napisał(a)
cudowny klimatyczny nastrój i ogród niesamowicie pasujący do budynku, wspaniale
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 20:33, 09 lis 2020

Do góry
Niektóre z tulipanów

Dzięki tulipanom i późnemu sadzeniu - listopad nie jest już taki smutny.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 20:29, 09 lis 2020

Do góry

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 20:27, 09 lis 2020

Do góry
I moja ulubiona rabata z ptakami. Ogród w tym miejscu najbardziej wypiękniał, bo był byle jaki ten front, a teraz ma fajne kolory i fajne topiary.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies