Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród w dolinie

Ogród w dolinie

anpi 02:06, 02 maj 2021

Asiu, ja mam hosty posadzone z ciemiernikami, a w innej rabacie z paprocią. Jak chcesz poszukam fotki. Myślę,że to dobre zestawienia. Jeżeli chcesz czymś podsadzić hosty, to może tojeścią rozesłaną , tylko tą bardziej żółtą dla kontrastu.Widziałam fotkę, fajnie to wygląda. A może dasz hortensję bobo jako wyższe piętro?
Masz śliczne szafirkowe wstążeczki, czyli jakiś wiosenny akcencik jest? Co tam masz jeszcze?
kasia1 08:27, 02 maj 2021

Asiu, pytałaś u Ewy o Kanzany. Ja mam dwa u siebie, fakt młodziutkie jeszcze, a ostatnie wiosny były ciepłe. W każdym razie do tej pory kwitły niezawodnie, a nie maja wcale zbyt przytulnego miejsca, bo rosną od strony "pola", gdzie żywopłot świerkowy nie daje im jeszcze zbyt dużo osłony.
Iwonka 10:37, 02 maj 2021

Asiu roślinka z pina to kokoryczka niska, mam gdzieś patyczek z zakupu z nazwą, ale nie mogę odnaleźć. Ładnie się rozrasta, trochę jak runianka. Mam ją przy hostach, już mi wyszła.
Barwinek u mnie nie jest ekspansywny, tak jak wszyscy piszą. Nawet chciałabym, żeby taki był, ale prawie wcale mi nie przyrasta. Taki zwykły zielony, z niebieskimi kwiatuszkami. Coś mu nie pasuje...
Teraz do swoich host dokupiłam kokoryczkę wielkokwiatową białą. Zobaczymy, czy się sprawdzi przy wejściu do altany między hostami.
Jak u ciebie wygląda ta przestrzeń przed wejściem, gdzie chcesz hosty posadzić? Ile tam masz miejsca?
Faktycznie przydałoby się coś zimozielonego, bo hosty z pierwszym mrozem znikają.
Piękne kupiłaś te hosty, kuszą mnie tylko muszę miejscówkę wymyślić
Roocika 14:40, 02 maj 2021

anpi napisał(a)
Asiu, ja mam hosty posadzone z ciemiernikami, a w innej rabacie z paprocią. Jak chcesz poszukam fotki. Myślę,że to dobre zestawienia. Jeżeli chcesz czymś podsadzić hosty, to może tojeścią rozesłaną , tylko tą bardziej żółtą dla kontrastu.Widziałam fotkę, fajnie to wygląda. A może dasz hortensję bobo jako wyższe piętro?
Masz śliczne szafirkowe wstążeczki, czyli jakiś wiosenny akcencik jest? Co tam masz jeszcze?

Aniu, dziękuję, jak gdzieś znajdziesz z paprociami to wrzuć
Zamówiłam wczoraj te paprocie zimozielone, jeszcze kukliki zwisłe mi się przykleiły do zamówienia Nie wiem jak to możliwe
Hortensje niestety za duże, zajęłyby całą przestrzeń w tym miejscu, nawet te mniejsze.
U mnie chwilowo nic więcej nie kwitnie poza szafirkami, będę chyba dokupywać prymule i może jakieś narcyzy. Nie mam tulipanów z uwagi na nornice, z pewnością by zjadły. Może narcyzy też zjedzą?
Roocika 14:44, 02 maj 2021

kasia1 napisał(a)
Asiu, pytałaś u Ewy o Kanzany. Ja mam dwa u siebie, fakt młodziutkie jeszcze, a ostatnie wiosny były ciepłe. W każdym razie do tej pory kwitły niezawodnie, a nie maja wcale zbyt przytulnego miejsca, bo rosną od strony "pola", gdzie żywopłot świerkowy nie daje im jeszcze zbyt dużo osłony.

Kasiu, rzeczywiście, nie wpadłam na to żeby Ciebie zapytać, a przecież pytałam o kwitnienie.
Myślę i myślę i znowu zmieniam zdanie co do przyszłej rabaty bramowej-wjazdowej. Miały być buki ale chyba będzie ciś plus graby kolumnowe, trochę ciasno, ale może uda się ciąć?
Ostatnio dużo domów się u nas zaczęło budować, ludzie spacerują i denerwuje mnie, że mi w okna zaglądają. Z góry dobrze widać nawet wnętrze domu.
Myślałam tam też o kanzanach ale chyba jednak za duże korony tworzą.
Roocika 14:52, 02 maj 2021

Iwonka napisał(a)
Asiu roślinka z pina to kokoryczka niska, mam gdzieś patyczek z zakupu z nazwą, ale nie mogę odnaleźć. Ładnie się rozrasta, trochę jak runianka. Mam ją przy hostach, już mi wyszła.
Barwinek u mnie nie jest ekspansywny, tak jak wszyscy piszą. Nawet chciałabym, żeby taki był, ale prawie wcale mi nie przyrasta. Taki zwykły zielony, z niebieskimi kwiatuszkami. Coś mu nie pasuje...
Teraz do swoich host dokupiłam kokoryczkę wielkokwiatową białą. Zobaczymy, czy się sprawdzi przy wejściu do altany między hostami.
Jak u ciebie wygląda ta przestrzeń przed wejściem, gdzie chcesz hosty posadzić? Ile tam masz miejsca?
Faktycznie przydałoby się coś zimozielonego, bo hosty z pierwszym mrozem znikają.
Piękne kupiłaś te hosty, kuszą mnie tylko muszę miejscówkę wymyślić

Kokoryczka jest ładna, z pewnością znajdę gdzies dla niej miejsce
Tak wygląda ta rabata aktualnie, jest malutka, oczywiście wciąż ją mijam kręcąc się wokół domku, bo znajduje się przy wejściu ( na lewo od wejścia). Słonko jest tu od rana do południa, miejsce jest osłonięte okapem i wymaga podlewania, bo dociera tylko zacinający deszcz.

Po drugiej stronie wejścia jest taka sama, teraz robi za przechowalnik. Jest tam bardzo mało słonka, tylko trochę z rana, potem ganek zasłania.
Dodatkowym utrudnieniem są opory betonowe przy krawężniku i kostce, nie posadzę nic blisko kostki.
Ten róg gdzie stoi donica jest nieużytkowy przez oporujący beton :-/
Roocika 14:53, 02 maj 2021

U nas nieogrodowy weekend, wczoraj było pięknie, cały dzień na dworzu spędziliśmy a dziś od południa leje.
Agatorek 16:26, 02 maj 2021

Leje albo lało chyba wszędzie. U nas dziś cały dzień, wczoraj do popołudnia, więc też nic nie zrobiłam.
I na cały tydzień zapowiadają opady.
SlonecznyOgrod 17:12, 02 maj 2021

Hosty by Ci pasowały na tą rabatkę, serduszka okazała a nawet trawki hakonki, wylewając się na chodnik

Roocika 22:06, 02 maj 2021

Agatorek napisał(a)
Leje albo lało chyba wszędzie. U nas dziś cały dzień, wczoraj do popołudnia, więc też nic nie zrobiłam.
I na cały tydzień zapowiadają opady.

My dziś mieliśmy popołudnie, wieje, pada i całe popołudnie bez prądu