Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Luki"

Zapach ziemi 21:14, 15 sie 2013

Do góry
Hortensje cudowne
Bardzo łądne i zdrowe żurawki. Zielona o ile się nie myle to Green Spice i polecam w przyszłym roku obcinanie kwiatostanów są mało atrakcyjne i dośc wysokie, a jest to typ żurawki, który podczas kwitnienia robi się bardzo brzydki.
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 21:13, 15 sie 2013

Do góry
Luki napisał(a)
Upały minęły i przyszedł długo wyczekiwany remont, którego mam już dość bo zbyt wiele rzeczy trzeba poprawiać i ciągle wychodzą kolejne fuszerki. Latam tak między pokojem i drapaniem starych farb i czyszczeniem ogrodu, który jest strasznie zaniedbany. Aż mi wstyd, że tak wszystko okropnie wygląda.
Nie wiem czy z wszystkim się wyrobie do września, dojdzie jeszcze mnóstwo załatwiania z studiami. Jakaś masakra, nawe nie mam żadnych zdjęć.
Jedyne co mnie cieszy to krzesło, które przyszło do nowego pokoiku

Pokazuj krzesło!

A co na studiach? Kampania wrześniwoa?
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 21:09, 15 sie 2013

Do góry
boguslawa_madejska napisał(a)
Ja też się przymierzam do liliowców a jakie warunki trzeba im przygotować?Jakieś specjalne bo jestem zielona wtym temacie.

Najkrócej to lubią słońce, żyzną glebe i nie przepadają za długim przesuszeniem. Tyle wystarczy, są bardzo mało kłopotliwe tym bardziej strarsze odmiany. Liliowce będą rosły wszędzie, ale na każdym stanowisku troszke inaczej. W słońcu wiećej kwiatów gorsze liście, w cieniu piękne liście mniej kwiatów
.
Ja jednak mam strasznie słabe piaszczyste podłoże, więc muszę przygotować im lepszą ziemie i o nie zadbać bo to moje ulubione kwiaty.
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 21:05, 15 sie 2013

Do góry
Teraz mały problemik.

Kawałek rabaty do remontu. Dwie tuje(troszke przybrązowiałe, ale są po drastycznym cięciu na wiosne będą ładniejsze) będą przesadzone bardziej do tyłu pod sam płot bo jak się okazuje marnuje się 40cm przestrzeni na rabacie . Tylko nie wiem czy posadzić je w tej samej odległości co teraz czy bliżej lub dalej od siebie. Wsadzone będą tylko żółte żurawki i kilka bukszpanów.
Między innymi ten stożek:

Może nie jest idealny, ale jak na niego patrze to tylko pluje sobie w brode bo kosztował mnie całe 3,5zł 5 lat temu. Gdybym wiedział, że jestem w stanie sam coś uformować to kupiłbym więcej i teraz miałbym mase stożków za grosze,a na kupowanie krzewów w takiej wielkości nie ma funduszy. Jak ostatnio widziałem cene takiego stożka to jeszcze bardziej sobie pluje w brode
Mam jeszcze ostrosłup podobnej wielkości, kulki bukszapnowe 35cm i 20cm.
Bo tej nie da rady przesadzić

Jakieś 130cm średnicy.
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 20:54, 15 sie 2013

Do góry
Liliowce już zamówiłem i powoli szykuje miejsca dla nich, Problem z sadzeniem też mam bo czasu jak na lekarstwo, a staram się liliowcom przygotowywać jak najlesze warunki co wymaga więcej czasu. Jak się posadzi to pozostaje czekanie do kolejngo lata na kwiaty.
Jak teraz nie zamówisz to wiosną będzie nowa oferta nic straconego.
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 20:50, 15 sie 2013

Do góry
Obiecane były zdjęcia, ale na prawie każdym widać jakieś chwasty i poparzone słońcem rośliny nie ma co pokazywać.

Piaskownia na zakręcie 20:17, 15 sie 2013

Do góry
Luki napisał(a)
Wiem co to strata psa po kilkunastu latach gdy już stał się częścią rodziny.
Trzymaj się.

Dziękuję Łukaszu za miłe słowa.
Metamorfozy ogrodowe 16:30, 15 sie 2013

Do góry
Świetnie ogląda się tak niesamowite zmiany w ogrodach
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 22:09, 14 sie 2013

Do góry
Oczywiście damy rade Ja i tak musze się wyrobić nawet jakby się waliło i paliło
Z obecnymi fotkami to bida straszna. Nie mam miejsca, które nie byłoby z jakimiś podniszczonymi roślinami. Jutro od rana będe polować na jakieś zakątki zdatne do pokazania. Mam tam jakieś zdjęcia z moją włąsną osobą, ale bardzo nieudane nie ma zdolnych fotografów w moim domu
Jurajski Ogród 21:50, 14 sie 2013

Do góry
Cały ogród piękny, a ten mostek.... bajka
Piaskownia na zakręcie 21:46, 14 sie 2013

Do góry
Wiem co to strata psa po kilkunastu latach gdy już stał się częścią rodziny.
Trzymaj się.
Ogród pełen złudzeń i niespodzianek 21:42, 14 sie 2013

Do góry
Oglądałem już fotki 3 razy i za każdym razem dostrzegam coś nowego
Ogród jest cudowny i tyle na ten temat
Moja codzienność - ogród Oli 21:37, 14 sie 2013

Do góry
O mamuniu nie będe powtarzał zdjęć, ketmia niesamowita istny ogrodniczy cud
Bukszpanowe stożki świetnie wyglądają.
Działka prawie w Borach Tucholskich 21:34, 14 sie 2013

Do góry
Słodka psinka
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 21:33, 14 sie 2013

Do góry
Upały minęły i przyszedł długo wyczekiwany remont, którego mam już dość bo zbyt wiele rzeczy trzeba poprawiać i ciągle wychodzą kolejne fuszerki. Latam tak między pokojem i drapaniem starych farb i czyszczeniem ogrodu, który jest strasznie zaniedbany. Aż mi wstyd, że tak wszystko okropnie wygląda.
Nie wiem czy z wszystkim się wyrobie do września, dojdzie jeszcze mnóstwo załatwiania z studiami. Jakaś masakra, nawe nie mam żadnych zdjęć.
Jedyne co mnie cieszy to krzesło, które przyszło do nowego pokoiku
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 21:28, 14 sie 2013

Do góry
dorotka_z napisał(a)
Pięknie u Ciebie!
Mogę podglądać?

Dziękuje bardzo i oczywiście zapraszam ponownie do podglądania.

malgorzata_szewczyk napisał(a)
Witaj Łukaszu. Zakochałam się w Twoich żurawkach .

Witam i zapraszam ponownie. Żurawki po upałach zaczynają nabierać kolorów

Ogrodowa przygoda Łukasza :) 21:26, 14 sie 2013

Do góry
Kindzia napisał(a)
Ooooo...jest co oglądać u Ciebie. Ale masz żurawy!!!!!!!!!!!! Lilie...u mnie zaraz po różach, kocham je bezgranicznie NIE MAM JESZCZE ANI JEDNEGO LILIOWCA!!!! Ale gdzieś upchnę

Pozdrawiam

Dziękuje w imieniu żurawek Liliowce trzeba koniecznie posiadać są piękne
Piaskownia na zakręcie 17:10, 14 sie 2013

Do góry
Luki napisał(a)
Widzę, że odwiedziny w szkółce udane Zakupy super.
Te jeżówki zaraz przy wejściu robią ogromne wrażenie na żywo. Raz rozmawiałem z właścicielką i mówiła mi ile jest pracy z bylinami. Chcieliby, żeby wszystko cały czas było uporządkowane, ale się nie da no chyba żeby zatrudnić masę osób. Mimo wszystko widzę różnice z tym jak byłem tam pierwszy raz 3 lata temu. Co najważniejsze, super wybór, bardzo dobre ceny i miła obsługa
Jedynie nad czym ubolewam, że już nie mają większego wyboru liliowców.

Fakt liliowców mają mało.
Ogród Sylwii od początku cz.II 10:08, 14 sie 2013

Do góry
Luki napisał(a)
Za każdym razem kiedy oglądam twój ogród jestem zachwycony. Pięknie wkomponowane kule i stożki z bukszpanu i cisa, są genialne. Ogród zimowy już prezentuje się świetnie, podejrzewam że skarpa przy schodach nie pozostanie pusta, ciekaw jestem nasadzeń.
Bardzo ciekawi mnie gabion z lustrem, niecierpliwe czekam na efekty

Nie będzie Łukasz skarpy przy schodach ..... będzie duża donica gabionowa dookoła jednego z ogrodów zimowych .... powstanie taka opaska z nasadzeniami ......

Lustro w gabionie bardzo mnie intryguje bo nie wpadło mi w ręce zdjęcie z czymś takim....także tylko wyobraźnia i mam nadzieję , że będę zadowolona bo się inaczej załamię

Ogród Sylwii od początku cz.II 22:36, 13 sie 2013

Do góry
Luki napisał(a)
Za każdym razem kiedy oglądam twój ogród jestem zachwycony. Pięknie wkomponowane kule i stożki z bukszpanu i cisa, są genialne. Ogród zimowy już prezentuje się świetnie, podejrzewam że skarpa przy schodach nie pozostanie pusta, ciekaw jestem nasadzeń.
Bardzo ciekawi mnie gabion z lustrem, niecierpliwe czekam na efekty

Musimy się uzbroić w cierpliwość , ja też bardzo ciekawa jestem!
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies