Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "ren133"

Ogród niby nowoczesny ale... 21:57, 04 maj 2016

Do góry
Renia ren133 robiła takie badanie. ja też zrobię bo nawoziłam niedawno trawe i znowu żółknie :/
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 21:56, 04 maj 2016

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)

Uważam (w nawiązaniu do posta Nawigatorki), że tutaj jest masywnie - bryły: tuje, jałowce i kule, kule, kule oraz formy kulo-, stożkopodobne. I te 3 świdośliwy to za mało, nawet jak urosną to będzie dalej mało ciekawie. Dlatego myślę o drzewie wielopniowym ale innym niż świdośliwy. Żeby pokazać jakąś różnorodność ale z jakimś reżimem doboru (nasadzenia niskie nie zrównoważą nam tej skali kolumn i kulek) i żeby było nie nudno i przytłaczająco.
Mnie by nawet i tulipanowiec pasował. Nie ciąć jałowców, bo to będzie groteskowo. Dać im duże drzewo.

To tylko taki luzny przyczynek do rozważań o ożywianiu ogrodu szmaragdowego.

Co to za smukłe drzewko bordowe?

Pszczólko
Ja tam mam 2 świdośliwy a tam w głębi to bordowe drzewko to śliwa wiśniowa.
Skłaniałabym się jeszcze ku jednej świdośliwie
Tylko jeszcze jest kwestia ścianki o czym wspomniałam wyżej
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 21:52, 04 maj 2016

Do góry
anabuko1 napisał(a)
No cudną miałaś majówkę.
Praga jest prześliczna.Teraz będzie co wspominać

To prawda Aniu To bardzo klimatyczne i piękne miejsce zwłaszcza skąpane w słońcu
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 21:48, 04 maj 2016

Do góry
nawigatorka napisał(a)
A dlaczego uwazasz Pszczolko ze nie beda masywne?jesli beda miały przynajmniej dwa raxy taka wysokosc i szerokosc to beda bardzo dominujace

zwłaszcza w moim małym ogrodzie
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 21:47, 04 maj 2016

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)
Jałowców bym nie ciachała. Ale są potężne (piękne!). Ale dałabym wielopniową drzewkowatą magnolię jednak - zrównoważy efekt tych masywnych brył, bo same świdośliwy nie są takie masywne i nie będą. Albo dołożyła świdośliw.

Czyli drażni Cię ta biała ściana? Kurczę no mnie też właśnie ... To jest dziwne bo u wielu z Was widzę często białe ściany, które świetnie wyglądają a moja mi jakoś nie pasi ...
Wydaje mi się, że świdośliwy za kilka lat jednak będą masywne (w moim niewielkim ogrodzie) ... ale może faktycznie powinno tam, zamiast tulipanowca, pojawić się jeszcze jedno drzewo ... rozłożyste tak żeby nie było przerwy między jałowcami ... i w takiej sytuacji zdecydowałabym się na jeszcze jedną świdośliwę
Tylko jest jeszcze jedna ważna sprawa - na tle jałowców i częściowo ściany planowana jest ścianka wodna i czy w takiej sytuacji tam będzie jeszcze miejsce na takie rozłożyste drzewo?
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 21:35, 04 maj 2016

Do góry
lojalna_ napisał(a)
Podobnie jak w Pradze i jak po majowce zdecydowałaś ..? Albo nasz Kraków

Praga
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 21:34, 04 maj 2016

Do góry
inag napisał(a)
Jak patrzę na zdjęcie z tej perspektywy ja bym ich jednak nie cięła, tak jak pisałam. Aż się sama sobie dziwię bo zawsze wszystko tnę Spróbuj moze wrzucić jeszcze inne ujęcia tego miejsca.

No to wrzucam
widok z tarasu

i z boku przechodząc z domu do garażu
Kondziowy ogrod cz II 21:01, 04 maj 2016

Do góry
ren133 napisał(a)

no szkoda ... ale w życiu piękne są tylko chwile

Ale miło byłoby te chwile zachować na dłużej...
Ogród z pergolą 18:00, 04 maj 2016

Do góry
ren133 napisał(a)

Aniu
Chciałaś tam coś zimozielonego ... to może jednak zamiast berberysów żywopłocik ? cisowy Może coś a la nawigatorki w elkę? i może tak minimalistycznie wystarczy? Jaką jest szerokość tej rabaty? Dwa drzewa przed oknem tarasowym (ale tak bliżej tarasu) ... tylko amonagawa nie ma bordowych liści ... bo pasowałyby te bordowe żurawki też w elkę.
Jeśli żywopłot za mało? to można dodać jasnego carexa? nawiązywałby chyba do koloru liści amonagawy?
Hortki przeniosłabym w inne miejsce (wg mnie można przesadzać teraz)
Przy amonagawie może być rozrzucona kosodrzewina
Jeszcze żeby rozweselić wiosną między cisami a carexami można dać różowe tulipany (żeby korespondowały z amonagawą)
I jest zimozielono i kolorowo i chyba mało obsługowo

Renia niewiem czy dobrze Cie zrozumiałam..wyszło mi takie cos. amamnogawe dałam jedną. popraw mnie jak coś.

Rabata 9,6m na 2,4m
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 18:00, 04 maj 2016

Do góry
ren133 napisał(a)
A mam jeszcze takie jedno zdjęcie ... może mało techniczne ale na jego podstawie chciałabym prosić Was o opinie czy na tej białej ścianie garażu zamiast tulipanowca nie lepiej prezentowałaby się magnolia? a jeśli tak to jaka?

Uważam (w nawiązaniu do posta Nawigatorki), że tutaj jest masywnie - bryły: tuje, jałowce i kule, kule, kule oraz formy kulo-, stożkopodobne. I te 3 świdośliwy to za mało, nawet jak urosną to będzie dalej mało ciekawie. Dlatego myślę o drzewie wielopniowym ale innym niż świdośliwy. Żeby pokazać jakąś różnorodność ale z jakimś reżimem doboru (nasadzenia niskie nie zrównoważą nam tej skali kolumn i kulek) i żeby było nie nudno i przytłaczająco.
Mnie by nawet i tulipanowiec pasował. Nie ciąć jałowców, bo to będzie groteskowo. Dać im duże drzewo.

To tylko taki luzny przyczynek do rozważań o ożywianiu ogrodu szmaragdowego.

Co to za smukłe drzewko bordowe?

OGRÓD MARZEŃ...a może tylko MARZENIE O OGRODZIE..... 16:54, 04 maj 2016

Do góry
ren133 napisał(a)

Małgosiu
Też zrobiłam tak z trawką w kilku miejscach ... zobaczymy czy ten przeszczep się przyjmie? Poczytałam o spotkaniu ... wiadomo, że fajnie było

Oj tak - było fajnie. Ale ty pewnie tez świetnie spedziłasczas z rodzina, i to w fajnym miesjcu - ztego co mówiałas o swoich planach
OGRÓD MARZEŃ...a może tylko MARZENIE O OGRODZIE..... 16:52, 04 maj 2016

Do góry
ren133 napisał(a)

Czy to są Angeliki? U mnie jeszcze w pąkach? Zresztą tak naprawdę ocenię stan mojego ogrodu dzisiaj ... bo wczoraj to już ciemno było
Piękne są te tulipany

Tak - piekne, kupowane jako Angeliki ale czy to one...nie wiem
Dwa lata temu kupiłam też niby-Angeliki ale to były jakies podróby...juz nie wychodzą, po sezonie jednym było po nich, a te kupowałam w ub roku.
Tez mi sie podobaja, wygladaja jak jakis smaczny deser...takie mam skojarzenia
Typografia ogrodu 14:25, 04 maj 2016

Do góry
ren133 napisał(a)

Właśnie zamówiłam 11szt białych orlików pełnych tzn, że takich jak Twoje?
Czas nie mija aż tak szybko to Ty szybko działasz
mowisz?
Te mojevto malenstwa.ale wg opisu moga miec nawet 80 cm wysokoskci.moze kiedys
Coś jeszcze, coś więcej... 14:24, 04 maj 2016

Do góry
ren133 napisał(a)
Sebek
Wszystko na szybko robione tak fajnie Ci wychodzi? Fajne masz te meble ... tylko ja poduchy chciałam bardziej puszyste zrobić
Ładne kolorki u Ciebie: zieleń host, róż tulipanków i fiolet orlików obłędne

Nie wszystko robię na szybko, czasem lubię się porozkoszować Np. kupując ubrania W pracy zawsze działam szybko i nie wiem czy nie zwolnić, bo nie mam takich wyników jakich od siebie oczekiwałem

Poduchy bardziej puszyste jak najbardziej wskazane - kiedyś je wymienię Priorytetem jak na razie nie są, bo te cienkie nie uwierają Tylko wyglądają nieproporcjonalnie

Cieszy mnie, że Ci się badyle podobają
Typografia ogrodu 14:16, 04 maj 2016

Do góry
nawigatorka napisał(a)

A dopiero pokazywalas mi swoj wglebnik...szybko mija czas.

U nas biale byly tylko cztery i sie skusilam i wzielam wszystkie.

Właśnie zamówiłam 11szt białych orlików pełnych tzn, że takich jak Twoje?
Czas nie mija aż tak szybko to Ty szybko działasz
Kondziowy ogrod cz II 14:12, 04 maj 2016

Do góry
Kondzio napisał(a)

Szkoda tylko, że tulipany są tak krótkowieczne, pewnie w przyszłym roku już skarłowacieją

no szkoda ... ale w życiu piękne są tylko chwile
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 14:09, 04 maj 2016

Do góry
Buka dorwałaś pięknego
Tulipki przy tarasie ślicznie wyglądają i w ogóle mucha nie siada pani projektant
Typografia ogrodu 14:00, 04 maj 2016

Do góry
ren133 napisał(a)
Ślicznie to wszystko wygląda już teraz A co będzie jak dopieścicie to miejsce?
Brawo Wy

PS A ja szukam białych orlików i na miejscu nigdzie nie ma

A dopiero pokazywalas mi swoj wglebnik...szybko mija czas.

U nas biale byly tylko cztery i sie skusilam i wzielam wszystkie.
Typografia ogrodu 13:17, 04 maj 2016

Do góry
Ślicznie to wszystko wygląda już teraz A co będzie jak dopieścicie to miejsce?
Brawo Wy

PS A ja szukam białych orlików i na miejscu nigdzie nie ma
Coś jeszcze, coś więcej... 12:23, 04 maj 2016

Do góry
Sebek
Wszystko na szybko robione tak fajnie Ci wychodzi? Fajne masz te meble ... tylko ja poduchy chciałam bardziej puszyste zrobić
Ładne kolorki u Ciebie: zieleń host, róż tulipanków i fiolet orlików obłędne
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies