Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród

Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród

ren133 21:48, 04 maj 2016

nawigatorka napisał(a)
A dlaczego uwazasz Pszczolko ze nie beda masywne?jesli beda miały przynajmniej dwa raxy taka wysokosc i szerokosc to beda bardzo dominujace

zwłaszcza w moim małym ogrodzie
lindsay80 21:50, 04 maj 2016

patrząc na pierwsze zdjęcie, ja podtrzymuję wersję, że więcej drzew jest nie potrzebne.
Ten tulipanowiec jest tam teraz od czapy, a jak ścianka dojdzie to już w ogóle nie będzie wyeksponowany.
Jałowce są ogromne i dominują w tym miejscu, ale poczekaj z jakąkolwiek decyzją w ich temacie do czasu aż ścianka powstanie, bo z nią cała ta rabata znowu będzie inaczej się prezentować i po co teraz wykonywać jakieś gwałtowne ruchy, które bedą już nieodwracalne.
ren133 21:52, 04 maj 2016

anabuko1 napisał(a)
No cudną miałaś majówkę.
Praga jest prześliczna.Teraz będzie co wspominać

To prawda Aniu To bardzo klimatyczne i piękne miejsce zwłaszcza skąpane w słońcu
ren133 21:56, 04 maj 2016

Pszczelarnia napisał(a)

Uważam (w nawiązaniu do posta Nawigatorki), że tutaj jest masywnie - bryły: tuje, jałowce i kule, kule, kule oraz formy kulo-, stożkopodobne. I te 3 świdośliwy to za mało, nawet jak urosną to będzie dalej mało ciekawie. Dlatego myślę o drzewie wielopniowym ale innym niż świdośliwy. Żeby pokazać jakąś różnorodność ale z jakimś reżimem doboru (nasadzenia niskie nie zrównoważą nam tej skali kolumn i kulek) i żeby było nie nudno i przytłaczająco.
Mnie by nawet i tulipanowiec pasował. Nie ciąć jałowców, bo to będzie groteskowo. Dać im duże drzewo.

To tylko taki luzny przyczynek do rozważań o ożywianiu ogrodu szmaragdowego.

Co to za smukłe drzewko bordowe?

Pszczólko
Ja tam mam 2 świdośliwy a tam w głębi to bordowe drzewko to śliwa wiśniowa.
Skłaniałabym się jeszcze ku jednej świdośliwie
Tylko jeszcze jest kwestia ścianki o czym wspomniałam wyżej
ren133 21:59, 04 maj 2016

Iwk4 napisał(a)
Ile osób, tyle zdań...
Rabata ślicznie się prezentuje. Problem w tym, że coś na tle ściany by się przydało i by nie konkurowało ze świdośliwami. Powinnaś Reniu poczekać na kolejne miesiące i zobaczyć, jak świdośliwy zmieniają kolor, barwy, z tego samego ujęcia fotografować miesiąc po miesiącu i zobaczyć, czego i w jakim miesiącu brakuje... Do takiej sytuacji dobrać to coś (czytaj: drzewo)

Reniu, zobacz te moje dwa posty i doradź, jak ci coś do głowy przychodzi ... u mnie wszystko w małej skali niestety ...
https://www.ogrodowisko.pl/watek/6594-ogrodek-iwony-ii?page=130#post_2
https://www.ogrodowisko.pl/watek/6594-ogrodek-iwony-ii?page=131#post_0

Jeśli miałoby być tam drzewo to chyba tylko świdośliwa ewentualnie z boku ścianki wodnej wysoka trawa ... trudną mam decyzję do podjęcia ...
Zaraza do Ciebie zajrzę Iwonko
ren133 22:01, 04 maj 2016

Madzenka napisał(a)
Ciekawe na co Ren sie zdecyduje

Noo ciekawe?
Pszczelarnia 22:02, 04 maj 2016

O ściana wodna - umknęło mi? Tak ta biała ściana, to taki wyłom. To świdośliwa, będzie "poprawnie" i bardzo koncepcyjnie.

EDIT: to może śliwę wiśniową ale taką rozłożystą?
amelia_b 22:03, 04 maj 2016

A ściana wodna Reniu będzie biała?
ren133 22:08, 04 maj 2016

nawigatorka napisał(a)
Ja widze to inaczej.dla mne thuje i jalowce to tlo.nie bryly a sciana.
Sś to lekkie azurowe drzewa,dominujący ale delikatny dach calej rabaty.kule i byliny to gesto tkana podłoga a i tak glownym punktem skupiającym uwage ma byc ukryta tam sciana wodna.

No właśnie ja to wiem i Ty to wiesz ... tylko nie wiem czy Pszczółka doczytała o ściance wodnej ... a temat staje się coraz bardziej aktualny ... fachowiec już w piatek chciał fundament wylewać ... tylko, że ja jeszcze nie wiem co i jak ... więc dał mi week-end na zaplanowanie wszystkiego i przesadzenie roślin
ren133 22:09, 04 maj 2016

nawigatorka napisał(a)
Swoja droga od początku byla burza wokol tej rabaty

He he ... pamiętasz