Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "gardenarium"

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 11:59, 25 cze 2018

Do góry
Dalie rosną na rabacie jednorocznej, a na bylinowej też są.

W zeszłym roku wyglądały obłędnie,

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/535-jak-uprawiac-dalie

teraz te ze zdjęć są koło warzywnika, jeszcze nie kwitną. Ja uwielbiam dalie i będę sadzić jeszcze więcej, czekam na spektakularny efekt. Za dwa tygodnie będzie
Plamy na trawniku 11:51, 25 cze 2018

Do góry
Tak, są takie gleby - nadmiernie zasolone się nazywają albo przenawożone. Takich nie powinno się nawozić, żeby ich nie dobić całkowicie, wtedy już na nich nic nie urośnie i powinny odpocząć kilka lat. A dlaczego Holendrzy wykupują ziemię nie u siebie, tylko u nas, bo u nas są dziewicze wprost gleby przez nikogo nie nawożone, a jedynie może obornikiem.

Skoro nawozisz co 3 tygodnie i jak piszesz - skrupulatnie, siewnikiem i w ogóle mucha nie siada, no to może przyczyną jest właśnie nadmierne zasolenie gleby
Dlatego zanim zaczniesz znowu sypać i narzekac że nie możesz z trawnika wyciągnąc ciemnej zieleni, daj glebę do zbadania w stacji, aby sobie udowodnić, że robisz prawidłowo bądź nie. Ja w każdym razie zaleceń nawożenia nie dam.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 11:26, 25 cze 2018

Do góry
Dziękuję, jadę siać trawnik Mam już przygotowany teren pomiędzy domkiem, a namiotem foliowym.
Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 11:24, 25 cze 2018

Do góry
Jeśli skoszony trawnik był, to nawet bym posypała ręcznie, bo deszcz pomoże w rozpuszczeniu nawozu. Znam takie osoby, co czekają na deszcz i lecą sypać, ale trzeba mieć wyćwiczone posypywanie, bo tylko plam możesz narobić. Jeśli w czasie sypania nawozu przestanie padać, bezwzględnie polej z węża, żeby granulki rozpuścić. Bo faktycznie się przykleją i spalą trawnik.

Jeśli się nie zdecydujesz teraz, to odczekaj aż trawnik wyschnie, skoś go i dopiero syp nawóz.
Grzyby kapeluszowe na trawniku 11:22, 25 cze 2018

Do góry
Florovit na pewno nie jest przyczyną grzybków, a to, co jest w ziemi.
Plamy na trawniku 11:19, 25 cze 2018

Do góry
Dorian napisał(a)

Chciałbym się was poradzić odnośnie mojego trawnika.
Wiem , że podobne tematy były wielokrotnie wałkowane na forum ale uważam , że każdy trawnik wymaga osobnej rady

Mam młody trawnik (2 sezony) Na początku roku zrobiłem wertykulacje później na start posypałem saletrą amonową a następnie co miesiąc sypiąc nawóz wieloskładnikowy cieszyłem się super gęstą i zieloną trawą.

Jednak od jakiegoś czasu męczy mnie różne ubarwienie trawy. Sam nie wiem co robić nawożę regularnie wodę leję jak oszalały , chwasty opryskałem a trawa nie chce mi się odwdzięczyć za włożoną pracę. Ostatnio zauważyłem przesuszone końcówki trawy więc naostrzyłem nóż od kosiarki i może chociaż to uda mi się wyeliminować. Dodatkowo na działce mam niestety dużo perzu to też nie wpływa na pozytywny efekt wizualny

Ma ktoś z was pomysł z zrobić aby "wyciągnąć" z mojej trawy soczystą zieleń?
nawozić więcej ? więcej podlewać ? niżej kosić ? sam nie wiem

Będę bardzo wdzięczny za wszystkie rady

Myslę, że może przedobrzyłeś, za bardzo chcesz mieć idealny trawnik, a może gleba jest już zasolona, przemęczona i wyciągnąć z niej już się nie da?
Kiedy ostatni raz nawoziłeś? Daj do zbadania glebę, czy w ogóle możesz nawozić?
Aerator do duzego ogrodu-trawnik 11:18, 25 cze 2018

Do góry
Nie wiem czy jest dobry, ale innych nie ma.
Soliter - drzewo liściaste 09:50, 25 cze 2018

Do góry
Grab kolumnowy, buk kolumnowy, wiśnia 'Amanogawa', ambrowiec kolumnowy, tulipanowiec kolumnowy itd.
Aerator do duzego ogrodu-trawnik 09:48, 25 cze 2018

Do góry
Regulamin mówi, że nie wolno wklejac zdjęć nie swojego autorstwa
Chwasty w trawniku 09:48, 25 cze 2018

Do góry
Jeśli masz możliwości to wycinaj, dołóż żyznej ziemi, nie torfu i posiej trawnik. Wtedy będzie szansa, że się utrzyma.
Trawnik - przygotowanie gleby pod trawnik, rekultywacja 09:44, 25 cze 2018

Do góry
Same to się pokażą chwasty i trawy niepożądane, ale jeśli takie koszone chwastowisko ci pasuje, to ok.

Bronowanie ok, pod warunkiem że bronujący ma pojęcie i odpowiednim ruchem sprzętu wyrówna dołki. Bo jak nie, to nici z tego zabiegu a tylko wydane pieniądze, za darmo nikt nie będzie bronował, chyba że ty sam.

Skoro już coś tam rośnie a tylko są dołki to chyba łatwiej zasypać dołki, niż wynajmować ciężki sprzęt. Nasiona mniej kosztują i mniej roboty oraz z twardością gleby nie masz kłopotu, bo nic się nie zmienia teraz.

Tylko nie wiem jak później z twardością gleby będzie??? - wyjaśnij o co chodzi w pytaniu, co jak z twardością będzie??, kiedy będzie ta twardość miała znaczenie, zadawaj pytania jasno.

Co, że będzie się zapadać po bronowaniu, czy że potem będzie bardziej miękka do sadzenia...kiedyś gdy dom powstanie.

Moje zdanie jest takie, skoro nie chcesz nic robić z trawnikiem, a chcesz bronować, to bronuj, twardość teraz nie ma żadnego znaczenia. Wynajmij bronę z wałem i wał niech po bronowaniu wałuje od razu.
Grzyby kapeluszowe na trawniku 09:38, 25 cze 2018

Do góry
To przyczyną nie jest zagłodzenie. Ale nawieźć możesz. Możesz wypróbować przedtem preparat Polyversum WP, Nie wiem czy działa, ale taki wynalazłam.

Trawnik - przygotowanie gleby pod trawnik, rekultywacja 09:38, 25 cze 2018

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Jeśli chcesz tylko tymczasowo zasiać trawę, żeby było równo i się nie kurzyło, to przed budową domu zasyp te dołki ziemią i dosiej trawę i koś.

Bo budowa potem i tak zniszczy Twoją pracę.

inaczej. Na działkę tę mam 20km drogi od siebie i przez najbliższe 2 ewentualnie 3 lata tam nic nie będzie robione, jedynie koszenie co by mi niezarosła nie wiadomo jak.Nie zamierzam tam siać nowej trawy przed budowa. Dlatego pomyślałem o bronowaniu, wyrównaniu tak aby mi się przyjemnie kosilło.Tylko nie wiem jak później z twardością gleby będzie??? Jak myślicie?
Świerk serbski - Picea omorika 09:31, 25 cze 2018

Do góry

Aby stworzył wiatrochron i szczelną zasłonę ja sadzę co 100-120 cm. Czyli gęsto, na styk.
Ale każdy szkółkarz by mnie za to powiesił, że za gęsto, ale tak mam i tak sadzę.

Radzę posadzić wypośrodkowaną odległość, czyli co 150-200 cm.
Wśród świerków są egzemplarze wąsko rosnące, ale niektóe rosną nieco szerzej niż inne, mimo, że kupowane w jednym miejscu i z jednej partii. Jakie kupisz akurat? tego nie wiem więc zalecanej odległości nie jestem w stanie przewidzieć.
Żywopłot strzyżony z cisa 07:18, 25 cze 2018

Do góry
Cisy Wojtek to odmiana kolumnowa, powinny być gęściej posadzone, trudno będzie im się zrosnąć w jedną ścianę.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 07:12, 25 cze 2018

Do góry

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 07:11, 25 cze 2018

Do góry

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 07:08, 25 cze 2018

Do góry

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 07:07, 25 cze 2018

Do góry
Dziękuję

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies