Dziękuję za miłe słowa.
Ja jakoś nie mam ręki do róż na pniu. Miałam 4 sztuki i w tym roku tylko jedna żyła i to byle jak. Może za mało poświęciłam jej uwagi.
Miło mi, że tak uważasz.
Mam nadzieję, że nie ma nikt takiego pióropusza, bo sama go wymyśliłam i wykonałam.
Kapustek przybędzie, bo kolejne w warzywniku ładnie się przebarwiły.
Z piór indyczych też może pióropusz wyglądać ciekawie.
W tym zamówieniu były :Bylica, gipsówki,hakonechloa all gold, hakonechloa aureola, kocimiętki, rojniki i zatrwian szerokolistny.
Potem to wygląda tak. Tutaj nie ma jako takiego obrzeża z kostki, ale technologia robienia tego jest taka sama.
Czy chcesz oblecieć wszystkie brzegi trawnika kostką? Że niby trawa nie przejdzie?
Nic bardziej mylnego, trawa przejdzie i potem jak zechcesz przyciąć, to wyjdą razem z trawą wszystkie fugi. To pomyka robienie kostkowych obrzeży.
Jedyne paski kostki jako obrzeże dla opaski przy domu
Elu, ten klon to Shishigashira (głowa lwa).
Rośnie już kilka ładnych lat. Jak dotąd przyrosty miał kilkucentymetrowe, a w tym roku wystrzelił jak z procy.
To jego najlepszy rok pod względem wybarwienia.
W tym roku wymieniłam hortensje ogrodowe, które podarowałam siostrzeńcowi, bo osiągnęły gigantyczne rozmiary, na bukietowe. Można je okiełznać przycinaniem bez obawy o kwitnienie. Mam nadzieję, że za rok pokażą już na co je stać.
A takie jedzonko uszykowałam dla sikorek
Jedna z ostatnich róż tego roku
Może takie rozwiązanie: pas krzewów od punktu 1, przez trawnik na drugą stronę za podjazdem. Równolegle do tarasu, na około trzech metrach szerokości. Po prawej w miejscu 6 i 1 duży krzew dla przeciwwagi ze zboczem.
Wybór krzewów jest ogromny. Osobiście oswajam zestaw ogników z pięknotkami, to z dedykacją na jesień. Można jaśmin, taki babciny, ogromny. Lilak. Może pas dereni (biały i świdwa) dla kolorowych pędów wiosną. Widoczny albo od strony wjazdu, albo tarasu.
Rosnące tu byliny mogą pozostać, może rozchodnikowi z czasem będzie za ciemno. Zanim krzewy się rozrosną może po całości pasa z krzewami rozsadzić werbenę patagońską? Byłaby taką zapowiedzią nasadzenia. Nasiona werbeny, gdyby co, się znajdą
U nas też dużo ludzi chodzi po lasach mozna bez maski. W mieście jednak dużo mniej chodzących.
U mnie do tej pory tak bylo, że eM chodził z córką na spacery w sobotę i niedzielę a ja grzebałem w ziemi coś robiłam na działce. Bo ciągle mi było szkoda czasu. Teraz dopiero chodzę bo eM siedzi w domu i mnie wyciąga abym z nim chodziła. EM jak siedzi do godz 13 przy komputerze to kolka ma przed oczami.
W tygodniu jak było normalnie to chodziłam na krótsze dystanse ale chodziłam. Dzisiaj zrobiłam ponad 9 km wg telefonu to sporo.
Mam blisko wspaniałe tereny spacerowe. Rezerwat przyrody Kabaty. Jest sucho dywan z lisci i jest ciepło bezwietrznie cud miód.
Jak tu się nie zachwycać. Foty z dziś
u Gosi pytalam o to drzewko nie Ambrowiec, to buk? jaki? cudny i piekny ksztaltem.
drzwi piekne, tez ostatnio kupuje dodatki w podobnym odcieniu.
ja tez sie wzielam za remonty, mialam tylko zmienic tapete w sypialni a zrobiony zostal remont kabiny prysznicowej z kuciem posadzki, zamontowany zostal zamiast odplywu liniowego 3 cm kamienny grafitowy brodzik (jestem zachwycona) a w sypialni robie bardzo ekstrawagancka tapete, do niej morsko granatowe sciany i przykleic chce lamele drewniane 3d na 2 scianach cos ala ekran akustyczny, bardzo mi sie na wizualizacjach to podoba a optycznie mi pomniejszy sypialnie, bedzie przytulniej
a potem biore sie za odnowienie stolu dla mamy, ma takie brzydactwo swarzedzkie w kolorze zdziczalego pomaranczu, chce zeszlifowac i potraktowac jakas bejca/farba lub olejowoskiem. stol jest z litego drewna jestem ciekawa co za drzewo jest pod warstwą tej oblesnej politury i wtedy dobiore kolor, stol bedzie jak nowy, szkoda go wywalac bo jest w calkiem dobrym stanie
A gdzie widzicie zawilca Wild Swan?
Chcę go przenieść z tej rabaty bo zasłania hakone.
Tu miałam w tym roku calle, to te duże liście za tawułką Pumila.
sposób na bezpieczne i szybkie cięcie cieńszych gałęzi, wbite w ziemię paliki- dwa rzędy w odległości około 30-40cm po 2(3) umożliwiają ułożenie wyższego stosiku i szybkie cięcie bez ryzyka uderzenia przez kawałek gałęzi piły łańcuchowe tak robią przy luźnych kawałkach