Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

W ogródku emerytki 09:35, 13 paź 2020

Do góry
gogo napisał(a)
A tak przed innym blokiem, też mi się podoba

Koniec, chyba, że coś się jeszcze trafi

Grażynko ,
Już coraz rzadziej można spotkać takie widoki ,
wszędzie trawa i jakieś pojedyńcze drzewa

Bardzo fajnie , ale to chyba sami lokatorzy tworzą takie rabaty ?
W moim małym ogródeczku - Dorota 09:33, 13 paź 2020

Do góry
Dorota123 napisał(a)
Mówisz i masz

Jak pięknie
W moim małym ogródeczku - Dorota 09:20, 13 paź 2020

Do góry
abiko napisał(a)
No co ja czytam.. super ! Gratuluje i z przyjemnością zobaczę jeszcze raz Twój ogród tym razem w tv
Miło mi Agnieszko, że zechcesz zobaczyć mój ogród w świątecznej odsłonie...... a może przez korona wirusa nie dojdzie do nagrania. Nic nie wiadomo.

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 09:11, 13 paź 2020

Do góry

Cześć! Dom jest jeszcze w trakcie budowy,ale chciałabym jeszcze tej jesieni wsadzić tuje wzdłuż ogrodzenia oraz graby. Aby nie przesadzać później grabów, chciałabym prosić o sugestie
1. Okno będzie całkowicie przeszklone, zależy mi na ładnym widoku przez cały rok (Liczę że płotu betonowego nie będzie w ogóle widać za kilka lat)
2. Czy odległość 5m między oknem a płotem wystarczy na szpaler tuji, rząd 3-5 szt. grabu Fastigata, oraz szpaler hortensji drzewiastych Anabelle? (rabata będzie w półcieniu). Chciałabym zostawić miejsce na wąską rabatę pod oknem oraz wąską ścieżkę ze żwirku (ok. 50 cm).
3. Czy zamiast Grabu Fastigata możecie polecić inne drzewo kolumnowe, które da się fajnie przycinać na szerokość? Jaka odległość między grabami, żeby nie były za blisko siebie?
Ps. Zdaję sobie sprawę że podczas budowy drzewa mogą ucierpieć, będą zabezpieczone na czas wykonywania elewacji.

Dziękuję
Zielonego Atelier początki 08:51, 13 paź 2020

Do góry
A teraz rabaty:
pod oknem

i pod ogrodzeniem:

zimozielone:
kulki, bergenie,
żurawki i kukliki też powinny zachować liście zimą

kwitnienie w ciągu sezonu po kolei:

bergenie, kukliki, jarzmianki, baptysje, hortensje, trawy

jarzmianka roma, jeśli ma dobre warunki, kwitnie bardzo długo (a dokładniej: powtarza kwitnienie); baptysja po kwitnieniu zachowuje piękne liście i jesienią ładnie się przebarwia.

pod ogrodzeniem też bym dwóch drzew nie sadziła, bo za kilka lat zacienią rabaty i będziesz musiała pozbyć się traw.
brama jest przesuwna, trzeba pamiętać o odsunięciu roślin od mechanizmu.
wczesną wiosną, po ścięciu traw i hortensji nie będziesz miała osłony od ulicy, ale rozumiem, że jesteś z tym pogodzona
Przerabianie ogródka pod swój gust 08:48, 13 paź 2020

Do góry
Przerabianie ogródka pod swój gust 08:44, 13 paź 2020

Do góry
2018

Zielonego Atelier początki 08:42, 13 paź 2020

Do góry
ooo teraz możemy pogadać

Najważniejsze: co zrobić zamiast tych trzech tuj, które wylecą przy tarasie.

domyślam się, że powstanie dziura o szerokości niecałych 3m.
to jest trudne miejsce dla roślin, bo co innego sadzić młode sadzonki razem, a co innego - dosadzać pomiędzy dorosłe rośliny.

no i wg mnie 2 nigry się nie zmieszczą - one mają dość szerokie korony. albo jedna nigra, albo zamienić na dwa mniejsze drzewa.

Ja bym tam wymurowała elegancki murek do wysokości żywopłotu i proponuje dwie wersje
wypasioną:
na murku zamontować ciurkadełko (wylewka i zbiornik w obiegu zamkniętym, trzeba tylko elektrykę podciągnąć), może nawet dwa światełka nastrojowe, a po bokach dwa małe drzewka typu ambrowiec gumbat, tulipanowiec e.gursztyn czy dąbek green dwarf.

i bardziej skromną:
przed murkiem jedna nigra, a na murek puścić trzmielinę emerald gaiety (będzie się wspinała po murku ale nie rozrośnie się tak jak bluszcz)
Przerabianie ogródka pod swój gust 08:31, 13 paź 2020

Do góry
Takie byly w 2015 roku

2016
Zielonego Atelier początki 07:42, 13 paź 2020

Do góry
EwaAnna napisał(a)

Moja sugestia od strony ulicy - płot wyraźnie "gryzie się" z bardzo łądnym, nowoczesnym wykończeniem domu. Taras i osłony piękne, kolorystyka również, ale zobacz jak to się ma do rustykalnego w charakterze płotu i dość agresywnego koloru słupków. To są dwa światy, ładny i brzydki.

Słupki trzeba chociaż przemalować na beżowo w kolorze elewacji, a deski zrobić nie wzorzyste tylko proste i poziomo.

Nie żebym krytykowała, ale skoro ma być pięknie to doradzam z dobrego serca. Twój M pewnie mnie zabije ale to się strasznie kłóci No zobacz...
To tu- to tam- łopatkę mam ! 06:24, 13 paź 2020

Do góry
Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Miłorzębowi chyba w moim ogrodzie coś nie pasuje. Jakiś taki mizerny i chudy.
Na zdjęciu to ten skrzyżowany wysoki patyczek w głębi.

Miłorząb to taki niesforny osobnik, doskonale znosi próby formowania ale i tak nie wiesz w którą stronę wypuści nowe pędy. Możesz ciąć go w igiełkę. U Grąbczewskich jest spory żywopłot z ciętego miłorzębu
Osiedlowy ogródek 06:10, 13 paź 2020

Do góry
Kokesz napisał(a)

A te piekielnie ostre, choć dla niektórych tylko lekko czuć ostrość

Renia, wczoraj jadłam gulasz, przygotowany przez eMa, cały gar z 3 papryczkami (jak na powyższym zdjęciu) i łzy mi ciekły... Ja niestety nie z tych, co lubią ostre A eM twierdził, że nic nie czuje...ehhh...

Buziaki Przyjadę kiedyś po astry i nie tylko
Za drzwiami do ogrodu... 01:03, 13 paź 2020

Do góry
anabuko1 napisał(a)

Może i jesienniej ale mi bardzo podobają się te kadry.
Brawo Aniu. Pięknie w tych promieniach słońce ci wyszły

Dzięki
Za drzwiami do ogrodu... 00:52, 13 paź 2020

Do góry
Aurelllia napisał(a)
Aniu nie zawsze się wpisuję, ale jak tylko mam czas zajrzeć na Ogrodowisko to zaglądam i do Ciebie Stworzyłaś piękny, romantyczny ogród Jak teraz będę tworzyć nowy na nowej działeczce to właśnie w takim stylu, bo najbardziej mi się on podoba

O! To tym chętniej będę do Ciebie zaglądać I niezmiernie mi miło, że podoba Ci się w moim ogródku.
Za drzwiami do ogrodu... 00:39, 13 paź 2020

Do góry
anabuko1 napisał(a)

Aniu, cieszę się, że na żywo widziałam te zmiany.
Ale też i cały ogród od początku naszej znajomości.
I dużo juz się zmienił. Roślin dużo przybyło, Różnych ozdób, detali.
Ale wszędzie już masz pięknie.
Hmmm ale patrząć na siebie i znając życie ogrodnika, pewnie jeszcze i u ciebie coś się zmieni.

Aniu, mój ogród właściwie ciągle powstaje i te zmiany są z tym związane
Dopiero testuję rośliny, które polubią u mnie rosnąć i które ja polubię
A że z czasem zmieniają się też nam upodobania, to tych zmian może nie być końca
Z hostami się polubiłyśmy, one zostają na dłużej
Nabieraja już jesiennych kolorów:

Pamiętajcie o ogrodach 23:45, 12 paź 2020

Do góry
pestka56 napisał(a)
Mnie o te ciemne liście chodziło. Poza tym jest dosyć wysoki 120 cm

Witam Grzegorz

Ponieważ prowadzę z Kasią pestka dysputy na temat traw. Link mnie zawiódł na str 143 twojego wątku o palczatkach m.in zobaczyłam na jej focie słonecznik o ciemnych kolorach. Chcę się ją zapytać, co się z nim dzieje.
Ptasi gaj 23:07, 12 paź 2020

Do góry
pestka56 napisał(a)
Calamagrostis brachytricha to jeden z piękniejszych trzcinników, ale posadźcie dziewuszki także inne trzcinniki.
Calamagrostis ×acutiflora (ostrokwiatowy) 'Overdam' jest sporo niższy i delikatniejszy, ale prześlicznie wygląda w kropelkach porannej rosy. U mnie ma zaledwie 70-80 cm.
Calamagrostis ×acutiflora 'Avalanche' przerasta brachytichę, osiąga 2 m.
Calamagrostis ×acutiflora 'Karl Foerster' to klasyka i na dodatek zakwita o miesiąc wcześniej niż brachytricha Nie wypada nie mieć go w ogrodzie. Popatrzcie jak wspaniale wygląda na wietrze w ogrodzie Joanny Kurp
https://www.facebook.com/groups/trawyozdobne/permalink/2421971021382371
i jesienne https://www.facebook.com/groups/trawyozdobne/permalink/2252054275040714
Zdjęcia Calamagrostis 'Cheju-Do' jesiennie przebarwionego w ogrodzie znajomego kiedyś wstawiałam

Jest jeszcze kilka innych

Kasiu na temat traw można pisać i pisać. Widziałam na Fejsie ile tam zakręconych trawiasto.
Jutro do mnie przybędzie paczuszka z trawami cieszę się, ale mam obawy to jesień i mogą być takie wypierdki, ale trudno. Twierdza, że ładne sadzonki zobaczymy.

Kasiu na tej focie widać trawkę pomarańczowa po lewej stronie co to za trawka przydała by mi się.

Kasiu jeszcze chciałam się dowiedzieć co dzieje się ze słonecznikiem z ciemnych lisciach. Wstawiłam go u Grzegorza w zeszłym roku. Byłaś w szkółce i tam nabylas. Zobacz u Greg wstawiłam go u niego natknęłam się przy palczatkach jak opisywałas nazwy. Zobacz do niego

Pozdrawiam
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies