Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "ElzbietaFranka"

Ranczo Szmaragdowa Dolina 09:10, 04 maj 2018

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)

Elu w nocy burza obok znowu przeszła u nas tylko chłodniej powiało, a teraz od rana pełne słońce znowu. Em pokleciał podlewać rano, my na zakupy i też do ogrodu, bo popołudnie mamy twórcze u przyjaciół z O...
ale to niespodzianka
Ogród z łezką II 07:09, 04 maj 2018

Do góry
Jestem na str 1121 widze lilaka czy juz kwitnie?
Jeszcze zapomnialam masz foty z pieknymi polami rzepaku kwitnacego ale ładnie. Ja za plotem mam tez zolto, ale od mlecza juz fruwaja.
Dzjsiaj znowu cieplo ale porywjsty wjatr.

Tak, to Palibin, zaczyna Tu go widać. Aaaa...bo jeszcze wytargaliśmy na skarpie wielkie jałowce, sztuk i posadziliśmy cisy kolumnowe, dlatego robiłam to zdjęcie

Jeszcze mi została do posadzenia róża, mam Ingrid Bergman. Tylko ziemię muszę wymienić po Barkarole, ta padła

Za różami mam chwastowisko...niestety Nie z każdej strony tak żółciutko. Gorzej jak rośnie kukurydza, jak w zeszłym roku, z każdej strony. Do tej pory śmieci po niej przywiewa

Ogród z łezką II 07:04, 04 maj 2018

Do góry

Tak czysto i wypieszczone, ze az w oczy razi. Kasiu przyjemnego siedzenia, pomysl i ławeczka bardzo dobry.

To kora stwarza takie wrażenie Ale wyplewione najpierw było, oczywiście

Na razie nie za bardzo miałam czas żeby sobie tam posiedzieć. Wczoraj kładliśmy tam linię kroplującą, uzupełniałam korę na skarpie, musiałam wyplewić panoszącego się Red Barona (już go mam ograniczonego, ale jeszcze w ziemi coś pozostało i wylazło...), ustawialiśmy pomalowane już obeliski dla Louis Odier...a poza tym było 31 stopni. Wieczorem burza i ulewa na 102, ale bez szkód. Zaraz się wybieram po azalię.

Kupiłam 3 szt. Rosengrafin Marie Henriette, zaraziłaś mnie tą różą
To tu- to tam- łopatkę mam ! 00:19, 04 maj 2018

Do góry
Haniu witam ruski rok mnie tu nie bylo, ale sie zmienilo. Przejrzałam poczatek watku i koncowke zmiana nie do opisania. Te rabatki od drogi jeszcze dobrze nie uformowane a teraz piekny ogrod z mnostwem kwiatów.
Bardzo ładnie.

Piszesz, ze pieris nie kwitnie. Nie kazdy kwitnie moj ma ok 6 lat i nigdy nie kwitł, ale za to ma czerwone czubki bardzo intensywne.
Twoj to kolos wg mojego. Mojego troche zaniedbalam, ale od zeszlego roku rosnie ładnie potrzebuje kwasna ziemie i go dokarmiam.
Ogrodowe kreacje 00:00, 04 maj 2018

Do góry
Aurelllia napisał(a)
A takie widoki rzepaku, przy drodze jak jechaliśmy

Oj Aurelia u nas tez tna bezczelne. Moze nie tak duzo jak opisujesz ale tna.

Widoczki piekne wszak to Lubelszczyzna co cie tam zaniosło nad Białe.
Blaski i cienie nowego życia 23:53, 03 maj 2018

Do góry
Usia trzeba się szanowac zycie przed toba.
Popatrz w Tychach lało jak cholewcia i w okolicach niby nie tak daleko do Bielska i chmury u was nie za bardzl placza.
U nas tez ukrop lał sie z nieba chmury krazyły i guzik nic ani kropli.

Jutro i nastepny tydzien znowu piekny.
Ranczo Szmaragdowa Dolina 23:46, 03 maj 2018

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)

Dmuchaj do nas chcmurki może w końcu jakaś zabłądzi Dzisiaj wieczorkiem burza bokiem przeszła, u nas ani kropli...

U nas tam samo jak i ciebie chmura ciemna obeszla i po burzy bez kropli.
Ranczo Szmaragdowa Dolina 23:42, 03 maj 2018

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)
W dół droga wydaje się krótsza, a przy okazji widać jak duże już są brzózki

No to fajne te brzóski juz sa. Za dwa. Lata raz takie albo i wyzsze beda. Derembosy szybko rosna i pnia masywnego dostaja.

Pogoda znowu piekna i jak widac nic nie padalo u ciebie Sylwus.

Mój ogród, czyli Skandynawia po krzyżacku 22:40, 03 maj 2018

Do góry
Znowu ide w piatek pod Sejm we wspolnej sprawie.

Jak chodniczki zrobione to od razu inaczej mozna suchym butem wejsc do domu.
Piszesz, ze masz dosc. Moj eM ma bunty codziennie ale robi bez niego nie dalabym rady. Mam duza dzialke wszystko zarasta nie piele motyka pozrywam na sloncu wyschnie i wygrabie. Niektore rabaty zwirem przykryte inne kora i sie nie przejmuje.
Jak bym miala wszystko pielic recznie to bym zwariowala od pracy.
Mam rabaty ktore sa porzadnie zrobione i nawet sie ich nje dotykam.

Pozdrawiam Aniu

Elu gdybym mieszkała bliżej Wa-wy pewnie poszłabym z Tobą.
Wszędobylskie błoto to zmora każdego kto mieszka w domu zaraz po zakończeniu budowy. Doczekaliśmy się po trzech latach
Ja mam niewielki ogródek. U Ciebie Elu piękny i duży. Ogólnie pracy się nie boje tylko sił aby nie zabrakło to będzie dobrze. na razie rabat nie będę posypywała. Jedynie w murek donicę planuję zakup kamyka.
Ranczo Szmaragdowa Dolina 21:31, 03 maj 2018

Do góry
Zycze wytrwania tobie i rodzinie.

Dmuchaj do nas chcmurki może w końcu jakaś zabłądzi Dzisiaj wieczorkiem burza bokiem przeszła, u nas ani kropli...
Ukojenie 21:23, 03 maj 2018

Do góry
Jeden rok i diametralna zmiana na lepsze

Dziekuje Elu

Z ta woda to juz prawie tragedia. eM sie podlamal niepowodzeniem. Poczytalam o geologicznym podlozu w moim rejpnie i gdzies byl wpis, ze piach jest do 20 i wiecej metrow,..
Nue wiem...
Blaski i cienie nowego życia 19:21, 03 maj 2018

Do góry
Mam kilka bukow u siebie dostalam od lesniczego.
Zatrzymalismy sie przy lesie jak sadzili chcialsm sie zapytac gdzie mozna kupic takie buczki zaczal sie smiac i obdzielil mnie sosenkami, buczkami i lipami takie po 20 cm.
Sosny maja w tej chwili po 1,5 m. Lipy tak samo. Buku urosly bardzo duze ok 2 m. Jak sie przyjma to potrafia urosnac nawet ok 1 m rocznie.
Buki nie lubia pelnego slonca uwaga lesniczego. Zobaczcie w lesie rosna pod wysokimi sosnami ktore je zacieniaja zyja z nimi w symbiozie.
Jeden z moich bukow jeszcze ma zeszłoroczne liscie a czubek juz zielony.
Buki pozniej ruszaja niz inne lisciaste.

Już tego buka nie będę przesadzać. Bedzie w słońcu. Zreszta na przestrzeni całego roku tylko latem tyle słońca co teraz się trafiło. Zwykle mamy średnio pochmurne pogody a na słońce zawsze czekamy i go wypatrujemy. To się tym nie będę martwiła.

Ptasi gaj 18:43, 03 maj 2018

Do góry
Jest zielony w środku.
Bede ciela ale nie dzisiaj. U nas taki upał, ze nie do wytrzymania 30 stop w cieniu. Siedzimy w domu okna po zamykane jest chlodniej.

Umnie pokropiło 15 min przed godziną. Potem podlałam roślinki. A teraz burza wróciła i mogloby popadać więcej ale skąpi niebo deszczem.
Mam tyle sadzonek i wszystko się zmarnuje jak tak dalej będzie albo będę latać z konewką jak Sylwia na Ranczu i czekać na zmianę frontu.
Ukojenie 16:41, 03 maj 2018

Do góry
Jeden rok i diametralna zmiana na lepsze
Ukojenie 16:35, 03 maj 2018

Do góry
Na mojej działce miałam 3 firmy kopiach studnie. 2 kopały na 70 m i zrezygnowały.
Trzecia gdzieś też spod Wołomina fachowiec ojciec z synem małym samochodem z rurami na 100 m. Ojciec pochodził po działce ziemię wąchal w pewnym momencie powiedział tu kopiemy 10, 15, m woda buchnela do góry wielka radość.
Mówi proszę Pani proszę się jeszcze nie cieszyć to piach będzie pani kran zatkało musi być żwir i to grubszy. Kopia dalej a woda tryska. Następna rura 4 m wchodzi do ziemi 3 m ukazuje się żwir, ale kręcą dalej 2 m to już 20 m nie ma żwiru woda tryska.
W między czasie siedzę w szopie i modły doprawiam susza w czerwcu jak cholera.
Myślę sobie nie ma żwiru to i woda byle jaka okazuje się, że trafił na duże jezioro wody. Przyjechał z mapami geologicznymi.
Fachowiec fachowców nie równy.

Mam wody pod dostatkiem od stukać. Mam jeszcze 2 studnie melioracyjne 4 kręgi.

Woda najważniejsza oprócz dobrej gleby na działce.

Powodzenia przy drążeniu Zoju.
Ogrodowy spektakl trwa ... 15:24, 03 maj 2018

Do góry
mira napisał(a)
Chciałam napisać że każdą wolną chwilkę spędzam w ogrodzie. Tak nie jest. Naprawdę jest w południe tak gorąco że nie ma możliwości pracowania w ogrodzie - w kwietniu!!! więc nawet jak mam czas zmykam do domu. Z tego gorąca miałam wyjęty tydzień bo się rozchorowałam.

Róże mają pączki i chyba im się taka pogoda podoba. Róże podlewam konewką i jednorazowo wlewam 5 litrów mało ? z węża nie wiem nigdy ile wody wlałałam

narcyzy Thalie posadziłam chyba w złym towarzystwie bo zostały zjedzone przez chabry
a może chabry za szybko urosły

za to posadzone tulipany w floksach /wczesne/ to dobre połączenie - floksy pochłaniają już ogłowione tulipany.

Mój żywopłot z pięciornika do wymiany czyli remontu

z jałowcami żegnam się po kolei - aż trudno mi w to uwierzyć przecież kiedyś tylko je kupowałam bo takie ładne i tanie były - kiedy Danusia stwierdziła że wcześniej czy później wszystkie wywalę bardzo mnie to zaskoczyło

Pieciorniki zetni na wys 30 cm a w miejscu najbardziej wysuszonym na 20 cm musisz je odmlodzic. Szkoda ich sa piekne chyba biale o ile pamietam. Pamietasz, ze juz kiedyscpisalam u ciebie, ze co roku moje obcinam i trzymaja sie u mnie bardzo dobrze.

Teraz odnosnie jalowcow ktore najbardziej uszkodzone wytnij i opryskaj topsinem bedzie dibrze.

To u ciebie taki porzadek staly czy ustawiany do foty na poleczkach? U mnie ciagly bajzel potem sprzatam.
Pod Biało-Niebieską Chmurką moj Bawarski ogrod na wsi 15:12, 03 maj 2018

Do góry
Basilikum napisał(a)
az tak zle nie jest za smrodynia, da sie zyc

a loze to chyba dla czterech bylo

Nie da się zyc tylko bardzo przyjemny zapach. Mialam zapytac ogrodnika alexu nas juz przekwitla. Dobrze ze Basia wiedziala.
Pod Biało-Niebieską Chmurką moj Bawarski ogrod na wsi 15:03, 03 maj 2018

Do góry
Basilikum napisał(a)
Nowy rok, nowe pomysly. Ogrod ten sam ale jak zmieniony dzieki Ogrodowisku

Iza u nas bardzo cieplo upał wiec przywoluje sniezek dla ochlody.
Ranczo Szmaragdowa Dolina 15:00, 03 maj 2018

Do góry
Zycze wytrwania tobie i rodzinie.
Ogródek pachnący różami i lawendą...w budowie 14:44, 03 maj 2018

Do góry
Kasya napisał(a)
Czy ktoś ma takie ptaki w ogródku ?
Które przylatują o 5 rano i wała dziobem w szybę ?
A jak nie dostaną jeść to powtarzają to kilkanaście razy ?

Kasiu mewy tak maja widocznie dalas jej coś do jedzenia i teraz cie mestuje.

Kup siatke sledzi i dawaj co dziennie to przyleci cale stado.

Pamiętam z dziecinstwa sasiad mial indyki ktore nocowaly na drzewach rano cholerniki przylatywaly na parapety okienne i dziobaly w szyby u wszystkich sasiadow. Wieczne klotnie byly o te indyki z sasiadem a on sie smiał.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies