Kasiu czy u ciebie pada pytam bo u nas ukrop leje sie z nieba. Czyste niebe be chmur. Pogoda nie do wyjscia a do zrobienia czegos tym bardziej mozna zawalu lub udaru dostać.
Siedze w domu. Odpisuje na forum i zagladam w ogrody co sie dzieje u innych.
Do Bogdzi jeszcze zajrze bo to u niej rozkwit rododendronow.
Pozdrawiam.
Jest zielony w środku.
Bede ciela ale nie dzisiaj. U nas taki upał, ze nie do wytrzymania 30 stop w cieniu. Siedzimy w domu okna po zamykane jest chlodniej.
Mam kilka bukow u siebie dostalam od lesniczego.
Zatrzymalismy sie przy lesie jak sadzili chcialsm sie zapytac gdzie mozna kupic takie buczki zaczal sie smiac i obdzielil mnie sosenkami, buczkami i lipami takie po 20 cm.
Sosny maja w tej chwili po 1,5 m. Lipy tak samo. Buku urosly bardzo duze ok 2 m. Jak sie przyjma to potrafia urosnac nawet ok 1 m rocznie.
Buki nie lubia pelnego slonca uwaga lesniczego. Zobaczcie w lesie rosna pod wysokimi sosnami ktore je zacieniaja zyja z nimi w symbiozie.
Jeden z moich bukow jeszcze ma zeszłoroczne liscie a czubek juz zielony.
Buki pozniej ruszaja niz inne lisciaste.
O magnolii poczytałam, piękna ale ten iglak to olbrzym, cięłabym na kulkę o 1/3 mniej. Bo nie możesz w jednym roku ściąć więcej. Zobacz czy w środku zielony.
Ela, bo dokładnie je tak układałam, obracałam , dopasowywałam, zajęło mi to chyba ze 2 miesiące.
Co do tulipanów , to też mam takie doświadczenie, że te w cieniu właśnie kwitną i kwitną...
Ty okolice Wa-wy, a ja pomiędzy Wa-wą a Poznaniem w prostej linii, u mnie też piękna pogoda cały kwiecień gorący.
Wczoraj podcięłam te jałowce trochę od spodu, żeby nie zasłaniały innych.
Winogrona u mnie też mają pąki, zdjęcie robiłam parę dni temu.
To okryj w razie złych prognoz, bo szkoda.
Co do pisowni, to jak napiszesz wyraz i Ci go automatycznie poprawi na inny to naciśnij go jeszcze raz i pokaże Ci się ten , który Ty napisałaś, no to go pyknij. W miarę często musisz sprawdzać, ale szybko się można nauczyć, tego kontrolowania.
Jestem na str 1121 widze lilaka czy juz kwitnie?
Jeszcze zapomnialam masz foty z pieknymi polami rzepaku kwitnacego ale ładnie. Ja za plotem mam tez zolto, ale od mlecza juz fruwaja.
Dzjsiaj znowu cieplo ale porywjsty wjatr.
Ela, masz rację, czego to u mnie nie ma nie zawsze nawet dotrę we wszystkie miejsca.
Imprezownia na razie surowa, ale będą dekoracje i klimacik też na razie z brudu wyjść mus. Dom ogarniam o 4 rano, tam wieczorami, w ciągu dnia w ogrodzie, jeśli w pracy nie jestem. Słońce non stop i upał dziś.
Czasami imprezuję, ale raczej rzadkopozdrawiam
dla ciebie
dziś już zaczęły piwonie drzewiaste
ta od Mariusza ma 5 pąków, pozostałe 2 od niego nadal nic
kiedyś obrodzą
Przebrnelam przez ostatnie 23 strony ani jednej foty bez slonca. Cieszyc sie nalezy bo wszystko skapane w sloncu.
Ten moj bialy rododendro taki sam jak te 2 twoje biale on dosyc szybko rośnie.
Podziwiam ilość roslin szybciej mozna wymienic czego tu nie ma niz co jest.
Ogrom pracy. Aby obejsc i popatrzec na te rosliny to kilka godzin tygodniowo.
Milus a ty masz czas na imprezy? Imprezownia ładna jeszcze wystroj i mozna balangować. U mnie w sobote po pracy tygodniowej.
Ide zaraz znowu tyrac. Cieplo jak w piekle u nas.
Pozdrawiam
Powojniki wiosenne tylko na plot wg mnie sie nadaja. W kolorze fioletowym mam 2 szt i ladnie przy plocie rosną. Trzeci jasno niebieski przy altanie rosnie ale nie tak ladnie jak fioletowe.
Elu na całej działce już przeszło 300 dużych( ogromne urosną)nasadziłam, obawiam się , że więcej nie wlezie. Są buki, graby , brzozy, sosny, świerki , dęby, klony, wierzby, modrzewie, jarzębiny i cała gama innych. Rosną, ale na razie same podlewania wymagają.
A mam obawę, że jak urosną to podlewanie bylin nie odpadnie bo drzewa wodę wypijają. No ale wtedy tylko byliny trzeba będzie podlewać, a teraz latamy do wszystkiego. Do drzew, do krzewów i do bylin. Cięzka ta walka o ten kawałek planety, tylko jeden rok był pod tym względem świetny bo było ładnie, słonecznie, a raz w tygodniu z nieba podlewało i rośliny wtedy mocno podrosły to był sezon 2016. Suszy nie mieliśmy, tylko trawa w oczach rosła
Piękna, warto było o nią dbać.
A te powojniki miodzio, dobrze podpięte, moje zlatuja stale.
Ciekawa jestem nowej rodkowej, u nas bez upału, dalie muszę posadzić, bo padną. Pozdrówka
Znam to kupilam 3 ryby na poczatku i wiecej czasu spedzilam na szukaniu ryb w oczku niz w ogrodzie. Ootrafily przez dzien nie wychodzic myslałam, ze kaczki, gesi moze przylecialy i wylowiły a one sie ukrywaly za kamieniami lub pod zagrzebywaly sie w mule.
Brzoza deremboz szybko rosnie, podlewaj ja to sie odwdzieczy pieknym kolorem jesienia. Deby pospolite tez szybko rosna, ale liscie łapia maczniaka.
Jeszcze sa drzewa zapomnialam nazwy ale sobie przypomne maja kore w plamy bardzo szybko rosna. Jak mozesz to nasadz duzo sosen tych naszych najwyzej bedziesz ciela jak bedzie gesto.
Chociaz pol dnia aby te rosliny mialy cien.
Cos trzeba zrobic bo dzialka piekna ale jak na patelni.
Milus nie pamietam. Kiedys kupilam 2 razy przesadzana magnolie tego nie lubia i sobie tak rosnie.
To wyjatkowy rok na wszystkie wiosenne nigdy tak pieknje nje kwitla. Ona jest pozniejsza lapala sie na trzech ogrodnikow i roznje z nia bylo. Bylam z niej nie zadowolona czesto wtedy marzla.
Ten rok wynagradza za poprzednje lata.
Ma przepiekne liscie duze i soczysto zielone. Byly lata, ze grzyb je atakował ale od dwoch lat po okwitnieciu opryskam ja srodkiem (czosnek, citrosept) i do jesieni ani jednej plamki na lisciu.
Daria mam takie wrazenie jak ogladam twoje rabaty z kamiorkami ze je ukladasz tak pieknie ulozone jak rybia łuska.
Ten kolor tulipanow obłędny tez ne mam posadzilam do cienia i kwitna 3 tydzien bo u ns juz po ad miesiac tak cieplo.
Trzymaj w ryzach tego jałowc obcinaj mu koncowki bo bedziesz za 2 lata go wyrzucala szybko rosnie. Malo tego od spody jak nie ma swiatla ciemnieja igly.
Dadia nie wiem czy sie chwalic bo jeszczd zimna Zoska. Bardzo duzo kwiatow maja moje 3 szt winogron. Wczoraj jak to zobaczylam zlapalam sie za glowe tak sie ciesze.
Dostalam nowyntablet tak przeklamuje slowa. Powiedzialam eMowi ze go wyrzuce ja bledow ortogr nie robie ma slownik, ze zmienia mi wyrazy.
Jak chodniczki zrobione to od razu inaczej mozna suchym butem wejsc do domu.
Piszesz, ze masz dosc. Moj eM ma bunty codziennie ale robi bez niego nie dalabym rady. Mam duza dzialke wszystko zarasta nie piele motyka pozrywam na sloncu wyschnie i wygrabie. Niektore rabaty zwirem przykryte inne kora i sie nie przejmuje.
Jak bym miala wszystko pielic recznie to bym zwariowala od pracy.
Mam rabaty ktore sa porzadnie zrobione i nawet sie ich nje dotykam.