Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Ptasi gaj 12:11, 24 wrz 2020

Do góry
Ela, jak chcesz żeby ładnie zadarniło, to turzyce (Carex) sadź jako najniższe piętro Najlepiej te, które tworzą rozłogi, czyli Morrowa 'Ice Dance'.
Turzyce półceń i cień lubią. Choć słońce też zniosą, tylko trzeba im wody dać.

Pod brzozami mogłabyś zrobić pole z seslerii. Popatrz jak ładnie wygląda u Joanny Kurp. To sesleria sadleriana. Ona doskonale radzi sobie pod brzozami

Przerabianie ogródka pod swój gust 12:06, 24 wrz 2020

Do góry
Jestem ciekawa, jak bedzie sie sprawowal Erysimum Hybride 'Bowles Mauve'- kupiony tego lata.
W moim małym ogródeczku - Dorota 12:06, 24 wrz 2020

Do góry
Dorota123 napisał(a)
Ja tylko raz w tym roku pryskałam na grzyba, to i róże w kiepskim stanie, też tylko kilka mam na prawdę zdrowych róż.

Pozwoliłam pnączom wspinać się po świerkach. Na pierwszym zdjęciu ukryty pień pod bluszczem i trzmieliną.

Malowane słońcem, gra światła i cieni.

Pięknie.
a to zdjęcie miskanta jest mega!!!
W moim małym ogródeczku - Dorota 12:03, 24 wrz 2020

Do góry
Dorota123 napisał(a)
Swoje storczyki podlewam, lub moczę co tydzień. Nie nawożę ich w trakcie kwitnienia. Po kwitnieniu na zmianę podlewam wodą z banana i odżywką do storczyków, żeby pobudzić je do kwitnienia. Ja moczę storczyki maksymalnie pół godziny.
Miło mi, że i dekoracja konara też Ci się spodobała.

Dorotko dziękuję za informacje.
Postaram się zapamiętać.
Dekoracje piękne.
Ogród jak zawsze przepiękny. Wszystko w nim mi się podoba.
Trawy, hortensje, róże, lilie... wszystko masz przepiękne
pozdrawiam
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 12:01, 24 wrz 2020

Do góry

Na razie nie zbieramy niech się grzybnie rozrastają i rozsiewają już są w tym roku pod wszystkimi brzózkami
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 11:58, 24 wrz 2020

Do góry
W brzeziniaku wysyp takich kwiatków

Ranczo Szmaragdowa Dolina II 11:56, 24 wrz 2020

Do góry
W środku mi zostało firanki uprać
reszta ogarnięta

łóżko chyba w zimie będziemy robić bo wcześniej raczej już nie zdążymy....

taka mi różyczka zakwitła z samosiejki
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 11:52, 24 wrz 2020

Do góry
Wracamy do mułu

przed wejściem gotowe

dotąd

w moim kąciku gospodarczym musi poczekać bo ważniejsze jest teraz przesadzenie host z miejsca gdzie ma powstać kojec dla psa by przed zimą zdążyły się zadomowić

czyli tu poczeka
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 11:47, 24 wrz 2020

Do góry
Ogniki choć kłujące cudna robotę robią dwa razy w sezonie raz jak kwitną i teraz w koralach, a do tego zimozielone

strumień górny bieg
Przycinanie - kanty, brzegi trawnika, oddzielanie od rabaty 11:43, 24 wrz 2020

Do góry
Cześć,

Dzięki Wam stworzyłem pierwszą rabatę w życiu. Może nie jest idealna, ale nas już cieszy. Jedyny problem jaki mam to zupełnie nie wiem jak podejść do koszenia takich kantów. Niestety kiedy jednym kołem jadę po trawniku, a drugim po korze to wciąga mi korę. Jak sobie radzicie z tym problemem? Coś zrobiłem nie tak? Za głęboko wykorytowałem pod korę?

Ranczo Szmaragdowa Dolina II 11:41, 24 wrz 2020

Do góry

drugi rząd host dosadzony i od przyszłego roku zamaskuje szmatę skuteczniej, sprawdziły się przy zalaniach więc dosadziłam
w ażury posadzona dąbrówka z donicy w podwórku i już załapała więc ażury z czasem też ukryje
w przyszłym roku na górze wału między paprocie mam plan dać patyki hortensji bukietowych by jesienią też cieszyło

ten duet nadal ładny
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 11:34, 24 wrz 2020

Do góry

zakwitł mi jeszcze liliowiec sadzony wiosną z balotu, opłacił się ten zakup

hosty z tej donicy( mix był odmian) zostały poprzenoszone do innych donic i nad rów, a w donicę poszły bodziszki od Agi

od razu lepiej wygląda
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 11:29, 24 wrz 2020

Do góry
Szkoda mi było tej wyciętej jarzębiny, to zrobiłam sobie dekoracje ogrodowe i stołówkę zimową dla ptaków jednocześnie

spiralki nie przycięte, nie wyrobiłam się, a teraz na iglaste już za późno
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 11:22, 24 wrz 2020

Do góry
Pancia dosadza bylinki w łąkę to psiura uziemiona bo by mi wszystko od razu wykopała

Pszczelarnia 11:20, 24 wrz 2020

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)

Haniu,
tylko wtedy dobrze wygląda jedna odmiana, tak posadzona. A jak się ograniczyć do jednej odmiany?

Dla Ciebie:

Dziękuję. Dalie u mnie są, ale nie w takiej ilości. Pięknie jest u Ciebie.
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 11:20, 24 wrz 2020

Do góry
Któraś mnie ostatnio o Larcię pytała, tu nasza Niunia po chorobie w trakcie rekonwalescencji

Dębowe zakątki 11:08, 24 wrz 2020

Do góry
Ania111 napisał(a)

Ania ,

Dalie cudo
jakie kolory ,
… rozmarzyłam się

może też kiedyś zdecyduje się na takie piękności

czy możesz wstawić więcej takich cudów

Aniu, dziękuję . Cieszę się, ze dalie ci się podobają.
Potem pokaże jeszcze dalie.
A tym czasem muszę przerobić papryczki.
To nie wszystkie, Tylko dzisiejszy zbiór
Pszczelarnia 11:00, 24 wrz 2020

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)
Szałwie bardzo ławo się korzenią.

Fajne donice, reszta kolekcji donicowych też...ogrodu Seriki nie widziałam,
podobnie wam w duszy gra, gdzie okiem nie sięgnąć same smaczki i piękno
Nieustannie zachwycam się szarłatami, rdestami, ach fenkuły o dalich nie wspomnę
Uczę się patrząc na kompozycje bylinowe i w zestawieniach donicowych oraz ziołowo-warzywnych,
ale u mnie jak przejdzie ulewa to wszystko mi niszczy i przynosi zniechęcenie
Jeśli będziesz mieć jakieś nasionka do wydania to ja poproszę
Ogród ponad miarę - czyli trudne początki 10:25, 24 wrz 2020

Do góry
ajka napisał(a)

Potrzebuję pomysłu na ten kawałek. Kupiłam dwie pęcherznice Red Baron, dziś dokupię jeszcze dwie i zrobię z niej żywopłot (piszą że sadzić na żywopłot co 70cm). Zastanawiam się tylko co posadzić pod nią. To będzie miejsce dość zacienione no i w przejściu więc nie chcę by wyłaziło za mocno na ścieżkę. Krawężnik będzie zlikwidowany i sypniemy kamień tak jak przy podjeździe. Błagam o podpowiedzi.

Uprzedzając pytania, za klonami globosum są berberysy.

Tak jak Magda pisała, posadź tam brunnery, ciemierniki, przylaszczki, hosty, miodunki (np. odmianę Majeste), paprocie, Polygonatum, może carexy - te rosnące w kępie. Serduszka są prześliczne, ale po kwitnieniu zanikają, wychodzą znów na wiosnę. Warto blisko nich posadzić coś, co zostaje

To, że masz już te byliny w innym miejscu, to dobrze. Ta powtarzalność spaja ogród. Możesz ich posadzić mniej, a dodać więcej bylin, których jeszcze nie masz
Zieleń, drewno i antracyt 10:22, 24 wrz 2020

Do góry
Nie mogę się napatrzeć na Elfe.

Nowy cudak nadal trzyma mnie w niepewności. Nie chce rozwinąć kwiatów. Niższa część jest w kolorze lekko spłowiałej maliny (zdjęcia niestety przekłamują odbiór) i praktycznie nie ma kolców. Wyższa, kolczasta, o innych liściach, na początku pąki miała dużo jaśniejsze i w zupełnie innym odcieniu. Teraz zrobiły się ciemniejsze, czekam, co rozwinięty kwiat pokaże.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies