Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "lindsay80"

Tu ma być ogród :) 13:59, 04 kwi 2016

Do góry
Dominika11 napisał(a)
tak siem wtrącę, podobnież Nigra ma najdłużej liście

Tego nie wiem, ale kupowałam 30.10 i jeszcze miały liście. Jeśli by to była prawda, to fajnie.
Tu ma być ogród :) 13:56, 04 kwi 2016

Do góry
iwka napisał(a)
Edytka, a wiesz może czym się różni Nigra od Pissadri ?

Mi Pan w szkółce, w której kupowałam mówił, że ciężko odróżnić jak nie rosną obok siebie, ale Nigra ma ponoć bardziej bordowe liście i bardziej różowe kwiaty od Pissardi
Tu ma być ogród :) 13:52, 04 kwi 2016

Do góry
Matylda napisał(a)
Dzięki Nie mogłam się doczekać zdjęć .Faktycznie już puszczają, napaliłam się na nie,może jutro się przejadę do tej szkółki. A w jakiej odległości je sadziłaś? Zastanawiam się czy 2 czy 3 m.

Ja mam jedną Nigre, 8 pojechało do moich rodziców, mają posadzone przy ogrodzeniu, na środku każdego przesla, jedna od drugiej co około 3m.
Tu ma być ogród :) 13:14, 04 kwi 2016

Do góry
Dla Matyldy fotka mojej Nigry, z daleka i w zbiżeniu - kupiona w październiku, przycięta w szkółce tak jak widać na zdjęciu, nawet kilka kwiatuszków będzie miała, a otworzą się lada dzień.

Tu ma być ogród :) 13:11, 04 kwi 2016

Do góry
Dominika11 napisał(a)
o widze temat hortkowy
pozdrowienia zostawiam

teraz to pewnie codziennie będzie jakaś roślina na tapecie.

Za pamięci wklejam sobie od Juzi receptę na uzyskanie pięknych, intensywnie zielonych rodków. Moje CW takie nie są, Nova Zambla też mogłaby być ładniejsza, więc będę stosować.

Poniższą mieszanką lać po zimie pożółkłe rododendrony. Trzy, cztery opryski co 5-7 dni.

2 cm w szklance florovitu
2 cm w szklance pinivitu
2 cm w szklance żelaza
i to do 10 l konewki.

Zalać wodą i można lać po rodkach, np. konewką z sitkiem, albo opryskiwaczem.
Na Łowieckiej 11:13, 04 kwi 2016

Do góry
lindsay80 napisał(a)
Widzę Ilonka, że już badanie zrobione.
Mi pH wyszło 6,94 ale potasu mam niedobór, dlatego siarczan potasu zalecony.
A wczoraj eM posypał saletrą amonową (druga połowa zalecenia, ze względu na niedobór azotu). Teraz tylko czekać jakie to da efekty.

Zapewne Twój trawnik będzie robił efekt WOW!
U nas ph 7 i trochę się zdziwiłam tym mchem w takim wysokim ph. Zawsze myślałam że on lubi kwaśne podłoże a tu zonk.. Kupiłam dolomit i dostałam zakaz jego sypania Wczoraj zamówiłam siarczan amonu na zakwaszenie i siarczan żelaza na oprysk mchu. Tak się tylko zastanawiam teraz czy to można razem zastosować? Nie za dużo tych siarczanów na raz?
W Kruklandii 09:55, 04 kwi 2016

Do góry
lindsay80 napisał(a)

No i wszystko się rozjaśniło - dziękuję serdecznie, dokupię brakujące skłaniki i działam!

Sąsiadki zazdroszczę, jak zobaczyłam maty założone na ogrodzenie, to pomyślałam, że masz podobnie jak ja (moja sąsiadka powiesiła plastikową siatkę, żeby naszego ogródka i nas nie widzieć ) a tu taka niespodzianka miła.

NIe ma za co. Oby zadziałało i Rodki się zazieleniły

Wysoką matę mam od strony gdzie jest górka i na nej ulica z chodnikiem
A niska mata była założona żeby oddzielić psa od kota
Od sąsiadów się nie musimy osłaniać.... z każdej strony są OK

W Kruklandii 09:45, 04 kwi 2016

Do góry
Juzia napisał(a)

Żelazo z florovitu mam akurat też jest w płynie
Bogdzia wlewa wszystko do opryskiwacza i pryska po liściach.
Mi się nie chce, bo mam mało Rh i szybciej konewką. Tylko sitko zakładam żeby za mocno nie lać

Dozownik podpjąć to chyba nie, bo tam mniejsze stężenie wyjdzie. Tak mi się wydaje....

No i wszystko się rozjaśniło - dziękuję serdecznie, dokupię brakujące skłaniki i działam!

Sąsiadki zazdroszczę, jak zobaczyłam maty założone na ogrodzenie, to pomyślałam, że masz podobnie jak ja (moja sąsiadka powiesiła plastikową siatkę, żeby naszego ogródka i nas nie widzieć ) a tu taka niespodzianka miła.
W Kruklandii 09:35, 04 kwi 2016

Do góry
lindsay80 napisał(a)
Zaglądałam już do Ciebie czasami, ale wątek pędzi i całości nie ogarnę, dlatego cieszę się, że na sesję zdjęciową, wiosenną trafiłam.

Zaciekawiła mnie ta dyskusja o rodkach, bo moje też żółtawe.
Jakie to żelazo kupujecie.
Florovit znam, pinivitu jeszcze nigdy nie kupowałam, ale z tego co piszecie to już wiem, że też jest w płynie, a to żelazo to też w płynie?
I jak tą miksturę się zrobi to jak stosować, lać konewką po liściach, czy dozownik podpiąć do węża?
Sorki, może głupie pytania, ale nowe to dla mnie

Żelazo z florovitu mam akurat też jest w płynie
Bogdzia wlewa wszystko do opryskiwacza i pryska po liściach.
Mi się nie chce, bo mam mało Rh i szybciej konewką. Tylko sitko zakładam żeby za mocno nie lać

Dozownik podpjąć to chyba nie, bo tam mniejsze stężenie wyjdzie. Tak mi się wydaje....
W Kruklandii 09:23, 04 kwi 2016

Do góry
Zaglądałam już do Ciebie czasami, ale wątek pędzi i całości nie ogarnę, dlatego cieszę się, że na sesję zdjęciową, wiosenną trafiłam.

Zaciekawiła mnie ta dyskusja o rodkach, bo moje też żółtawe.
Jakie to żelazo kupujecie.
Florovit znam, pinivitu jeszcze nigdy nie kupowałam, ale z tego co piszecie to już wiem, że też jest w płynie, a to żelazo to też w płynie?
I jak tą miksturę się zrobi to jak stosować, lać konewką po liściach, czy dozownik podpiąć do węża?
Sorki, może głupie pytania, ale nowe to dla mnie
Biało różowy ogród za płotem. 08:59, 04 kwi 2016

Do góry
takimi gratami to cały garaż mam obecnie zawalony - muszę eMowi pokazać te fotki, bo jesteśmy tuż przed taką demolką.
Pracy odwaliłeś dużo!
Potrzeba ogrodowej zmiany 08:29, 04 kwi 2016

Do góry
A na jaką stronę świata ta rabata?

Z jakiego drewna masz taras, czy już po wiosennym olejowaniu? Mój robiony w kwietniu ubiegłego roku strasznie jest wypłowiały na ten moment.
Na Łowieckiej 08:23, 04 kwi 2016

Do góry
Widzę Ilonka, że już badanie zrobione.
Mi pH wyszło 6,94 ale potasu mam niedobór, dlatego siarczan potasu zalecony.
A wczoraj eM posypał saletrą amonową (druga połowa zalecenia, ze względu na niedobór azotu). Teraz tylko czekać jakie to da efekty.
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 06:52, 04 kwi 2016

Do góry
lindsay80 napisał(a)
Ale będzie kwiatów miała magnolia - zapowiada sie jeden wielki magnoliowy odlot!
Muszę zrobić zdjęcie gigantycznej magnolii jaka rośnie w mojej dzielnicy, jest niesamowita.
Jak ja się cieszę, że sobie wszystkie odmiany seslerii zamówiłam - są piękne!

Narcyzy w donicy cudne, jakie trawki im tam dodałaś?
I jeszcze powiedz ile metrów od tarasu jest oddalona ściana wodna u Ciebie?

W narcyzach jest praire fire, ale coś podmarzła i złe wyglada... A była taka zieloniutka...

Ściana wodna jest od domu oddalona o 15 M a taras ma 4 m, zatem finalnie odeglosć gdy siedzę wynosi 10-12 m
Tu ma być ogród :) 22:14, 03 kwi 2016

Do góry
ren133 napisał(a)
Noo cięcie podobne
To teraz bedziemy robić porównania
Jak się moje nie poprawią w tym sezonie to będę ograniczać

Myśle, że do tego nie dojdzie!
A ile masz już hortek i jakie odmiany?
Tu ma być ogród :) 22:04, 03 kwi 2016

Do góry
lindsay80 napisał(a)

Na przyszły rok myślcie o zakupie wertykulatora i tylko czyszczenie tujek zostanie na liście nie lubianych prac (choć i na to jest sposób - odkurzacz przemysłowy).
To może ta ścianka jednak będzie w tym roku, bo chyba wszystko idzie ku dobremu?
Do mnie murarz wczoraj nie dotarł, a już że 3 razy spotkanie było przekładane, trochę mnie to zaczyna martwić...

Raczej ścianka w tym roku nie wypali
Bo wiesz na co pójdą te pieniądze?
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 22:01, 03 kwi 2016

Do góry
zaszalałaś donicowo, jest bajecznie!

Fotki hortek wstawiłam.
Tu ma być ogród :) 21:00, 03 kwi 2016

Do góry
Madzenka napisał(a)
Hortensje są bardzo żarłoczne, warto je min raz w miesiącu a nawet raz na dwa tygodnie nawozić ( płynnym nawozem ) . Wtedy mają wielkie kwiaty.

co konkretnie zapodajesz swoim?
Tu ma być ogród :) 20:59, 03 kwi 2016

Do góry
nawigatorka napisał(a)
ja uzywam agrecolu i nawozilam z miesiac temu wg opiu na opakowaniu.ale mozna tez pozniej ale wtedy o jedno nawozenie mniej

o widzisz, to ja już jestem opóźniona, kupię przy najbliższej okazji wyjazdu do ogrodniczego.
Tu ma być ogród :) 20:58, 03 kwi 2016

Do góry
iwka napisał(a)
też sobie zamówiłam PB ,całe trzy sztuki

ja na szczęście na miejscu znalazłam szkółkę gdzie mają tą odmianę i wiele innych popularnych na forum, można podjechać i wybierać, przebierać.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies