Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Na Łowieckiej

Na Łowieckiej

Juzia 08:18, 04 kwi 2016

inag napisał(a)
Ja jeszcze walczę ale muszę przyznać, że czasami mam dosyć. Utrzymanie ładnego trawnika to sporo i pracy i pieniędzy. Czasami mam ochotę wyżwirować wszystko

Jest inna rada.... zmniejszyć powierzchnię trawnika
Mniejszy trawnik - ładniejszy trawnik Chyba
lindsay80 08:23, 04 kwi 2016

Widzę Ilonka, że już badanie zrobione.
Mi pH wyszło 6,94 ale potasu mam niedobór, dlatego siarczan potasu zalecony.
A wczoraj eM posypał saletrą amonową (druga połowa zalecenia, ze względu na niedobór azotu). Teraz tylko czekać jakie to da efekty.
frezja 09:37, 04 kwi 2016

inag napisał(a)
Tak, właśnie wczoraj miałam badany odczyn gleby pod trawnikiem i wyszło ph 7. W zaleceniach dostałam żeby trochę zakwasić podłoże siarczanem. No i wszystko fajnie ale tak jak pisałam u Juzi, czy na pewno i jakim? Ja się gubię w tych siarczanach i który jest do czego i na co... Siarczan żelaza? Siarczan potasu? A Ty mi jeszcze piszesz o siarczanie amonu... Kurcze zaraz włosy zacznę rwać z głowy
Mówisz więc siarczan amonu - możesz mi coś więcej na ten temat powiedzieć? To do sypania czy oprysku?

Jeszcze siarczan magnezu do dolistnego nawożenia przez oprysk
Kuba 09:48, 04 kwi 2016

a ja już się pogubiłam co na co i kiedy
gdzieś czytałam że trawnik lubi odczyn lekko zasadowy więc sypnęłam dolomitem, teraz czytam że lekko kwaśne; kupiłam siarczan magnezu na bukszpany ale też zły bo nierozpuszczalny, wszystko co zrobiłam było bez sensu
oświadczam że mam dosyć przynajmniej na razie
inag 11:02, 04 kwi 2016

Madzenka napisał(a)
Nie świruje, bo gdzie bedziemy ogladać zielone a latem bosa stopą po zwirku nie chodzi sie lrzyjemnie w lrzeciwieństwie do spaceru po trawie

Masz racje i dlatego właśnie jeszcze walczę o ładną trawę
inag 11:03, 04 kwi 2016

Karol99 napisał(a)
A zawsze krąży mit, że trawa i iglaki to najłatwiejsze rośliny do uprawy i bezobslugowe.

No właśnie, tak jak napisała Beata - to mit! Kiedyś w to nie wierzyłam, teraz już tak!
inag 11:05, 04 kwi 2016

Dominika11 napisał(a)
to fakt trawa kosztuje dużo i pracy i kasy, ale jest bezcenna w ogrodzie więc pozostaje narzekanie, ale niestety do roboty

Wszystko co napisałaś to prawda niestety
inag 11:07, 04 kwi 2016

kitek81 napisał(a)
Ja po trawniku miałam w nocy takie zakwasy w łapach, że aż spać nie mogłam i nawet tabl przeciwbólową brałam odzwyczaił się człowiek od grabi i łopaty

Mam nadzieję, że pomogła.. Zakwasy to nic fajnego ale z drugiej strony je lubię (wiem to głupie) mam wtedy poczucie, że mięśnie są rozruszane
inag 11:08, 04 kwi 2016

Juzia napisał(a)

Jest inna rada.... zmniejszyć powierzchnię trawnika
Mniejszy trawnik - ładniejszy trawnik Chyba

I dlategio właśnie zaraz zabieram się za nową rabatę. Mam kilkanaście metrów trawnika do wyciachania
inag 11:13, 04 kwi 2016

lindsay80 napisał(a)
Widzę Ilonka, że już badanie zrobione.
Mi pH wyszło 6,94 ale potasu mam niedobór, dlatego siarczan potasu zalecony.
A wczoraj eM posypał saletrą amonową (druga połowa zalecenia, ze względu na niedobór azotu). Teraz tylko czekać jakie to da efekty.

Zapewne Twój trawnik będzie robił efekt WOW!
U nas ph 7 i trochę się zdziwiłam tym mchem w takim wysokim ph. Zawsze myślałam że on lubi kwaśne podłoże a tu zonk.. Kupiłam dolomit i dostałam zakaz jego sypania Wczoraj zamówiłam siarczan amonu na zakwaszenie i siarczan żelaza na oprysk mchu. Tak się tylko zastanawiam teraz czy to można razem zastosować? Nie za dużo tych siarczanów na raz?