Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "gardenarium"

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 07:06, 18 maj 2018

Do góry
kawa8002 napisał(a)
Witam. Od jakiegoś czasu bacznie i z zazdrością przeglądam zdjęcia Waszych ogrodów. Mój jest "tworzony" drugi rok. Niestety, pomimo projektu - jakoś bez powodzenia. Projektant nie wziął po uwagę gleby (zbita glina, pełna kamieni), więc większość roślin z projektu, posadzonych w zeszłym roku, w tym poszła do wymiany. Strata pieniędzy i ciężkiej pracy działa zniechęcająco. Podpatruję, co u Was, doczytuję, co by mogło u mnie się zadomowić i próbuję. Zobaczymy, co z tego wyjdzie. Póki co, nie poddaję się i czytam, analizuję, wnikam... i się zachwycam

Witaj, nawet na zbitej glebie da się załozyć ogród, trzeba jednak zacząć od jej uzdrawiania i wprowadzania materii organicznej. Na kamieniach i glinie zbitej nie sadź roślin.

Polecam https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/295-jak-poprawic-zdrowotnosc-gleby-w-ogrodzie
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 06:57, 18 maj 2018

Do góry
Brzozowadziewczyna napisał(a)
To jednak niesamowite, jak bardzo różne od siebie ogrody wychodzą spod Twojej ręki tak doskonale. I tu nie chodzi o umizgi względem Twojej osoby Myślę, że po prostu stanęłaś w najlepszej dla siebie kolejce, gdy Pan Bóg przydzielał nam talenty... Pozdrawiam ciepło

Dziękuję za miłe słowa

Dziękuję cały czas Panu Bogu I za męża Witka, który mi się trafił Pracujemy razem i się uzupełniamy.
Teraz mam dwa, całkowicie różne światy.

Jeden jest monochromatyczny, zimozielony, cienisty i chłodny, przyjemny w odbiorze bardzo.
Drugi - energetyzujący kolorami i słoneczny na wskroś

Jeden świat

Drugi świat

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 06:51, 18 maj 2018

Do góry
W "małych przestrzeniach" kładą szmaty.I on to akceptował.

A w jednym z programów, znany projektant współprowadzący kładł szmatę w swoim ogrodzie.
To w Monty'ego programie pokazywali w końcu. U siebie chyba nie ma, ale wszystkiego się można spodziewać.
Ogród z rzeźbą 20:20, 17 maj 2018

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Nie masy racji, u nas tak nie wyjdzie. Próbowałam kilka razy i kicha Doopa mówiąc brzydko. Nigdy nie posadzę już żadnego ostrokrzewa w Polsce.

W sprawie świerków, nie chcę się wcinać Masz tyle podpowiedzi.

A Ilex crenata Golden Gem? Bardzo je zachwalasz w wątku tematycznym i u siebie w ogrodzie też go masz. A kicha z jakiego powodu?

W sprawie świerków to właśnie tyle podpowiedzi, że zgłupiałam. No jakoś wybrnę.

Guernsey cream:

Rozpoznawanie traw 15:39, 17 maj 2018

Do góry
Gardenarium napisał(a)

To mógł być Carex 'Kyoto' lub 'The Beatles'. Może też być Carex montana.

To nie jest trawa, to turzyca.
Wklejaj link do zdjęcia, nie wklejaj zdjęć nie swojego autorstwa

Dziękuję za pomoc i przepraszam, że nie wkleiłam linku ale miałam tylko tę fotkę kiedyś zapisaną w telefonie.
Dzielenie, rozmnażanie traw 07:21, 17 maj 2018

Do góry
KasiaBawaria napisał(a)
Czy seslerie tez mozna podzielic przez podzial?Mam ladne sadzonki, dosyc spore i brakuje mi jednej sztuki. Da sie jakos oderwac od mlodej kepki?

Nie oderwać tylko odrąbać lub odciąć łopatką lub nożem odkroić.
Dzielenie, rozmnażanie traw 07:21, 17 maj 2018

Do góry
kat_k napisał(a)
Ilu letnie trawy najlepiej jest rozmnażać przez podział kęp? czy 2 lata wystarczą?

Wg mnie nie, nie ma co dzielić.
Pokaż zdjęcie to powiemy, czy da się.
W jakiej odległości sadzić? 07:19, 17 maj 2018

Do góry
Twoja precyzja i planowanie z linijką może doprowadzić cię do zguby. Tak nie można planować. Roślina i tak zrobi swoje, wbrew twoim planom.

Posadź co 60 cm, a wszystko inne można regulować cięciem.
Jednak trudno będzie zatrzymać tuję na 250 cm (taki masz plan), bo będzie miała ochotę na wyżej.
A wtedy będzie gruba, więc co 60 cm okaże się za gęsto
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 06:57, 17 maj 2018

Do góry
Milka napisał(a)
Bukszpany będziesz ratować, czy wywalasz Danusiu??
Te cisy nie polecam o których mówiłam, padają, coś z nimi nie tak.

Te co ewidentnie padnięte, spalę. A te co częściowo żywe, to już wsadzone do "szpitalu".
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 06:56, 17 maj 2018

Do góry
Ta róża ma wyjątkowy kolor, ale jednak smutny. I jak dla mnie pasują do niej byliny o białych kwiatach np. liatra (oczywiście biała i z jasnymi liśćmi), pasuje także kocimiętka, może perowskia (bo ma srebrne liście) i dodałabym przywrotnik ostroklapowy i lekkie turzyce z zielonymi cienkimi listkami np. Kyoto lub podobne.

Byliny bladoróżowe, może szałwia omszona 'Rosea'(choć nie jest bladoróżowa).

Odętka wirginijska.
Salvia nemorosa 'Pink Dawn'

jeśli Clematis to tylko bladoróżowy.
Handmade by Elka 22:41, 16 maj 2018

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Tak, to na pewno to. Joanna ma rację.

Poczytaj http://www.ho.haslo.pl/article.php?id=425

Dziękuję, już dotarłam do tego artykułu. Proszę mi doradzić, co mam teraz zrobić z tymi roślinami. Wykopać i spalić? A co z tymi miejscami po roślinach?, odkażać?, obsadzić na nowo? poczekać sezon?
Kłopoty - problemy z trawnikiem 22:15, 16 maj 2018

Do góry
Oprysku możesz użyć po roku.

Nawóz gdy trawnik zaczyna wyglądać gorzej, z reguły po drugim koszeniu.
Nawóz do trawników, jakikolwiek.

Trawa nie rośnie na wyścigi, szybciej niż może - nie da się. Aby rosła szybciej powinna mieć stałą wilgotność, być koszona i nawożona.Nie wyrabiasz? rozumiem doskonale. Upały są, bez podlewania nic nie urośnie. Więc pracuj na efekt. Samo się nie zrobi.
Turzyca po zimie 21:50, 16 maj 2018

Do góry
Powinna już ruszyć.
Chwasty w trawniku 21:17, 16 maj 2018

Do góry
inne przykłady

Chwasty w trawniku 21:12, 16 maj 2018

Do góry

Uwałować

Przed trawnikiem zrobić porządny i profesjonalny system nawadniający, który zadba o właściwą wilgotność trawnika, że nie przyschnie (nam nie przysycha)

Koś i pielęgnuj, a będziesz miał dość szybko tak, jak na zdjęciu, bo od razu

Chwasty w trawniku 21:11, 16 maj 2018

Do góry
Jak prowadzę tyle lat ten wątek, to dziwię się, że ludzie boją się trawników z rolki i brną w te chwasty i walczą z nimi.
Te ulewy, te wschodzące chwastnice i komosy i wiechliny Proponuję -
Wyrównać ziemię, wypoziomować

Zamówić porządny trawnik, drogi i u dobrego producenta. 100% kmorzeni, z folii, nie ścinany

Rozłóż równiutko

Chwasty w trawniku 21:01, 16 maj 2018

Do góry
Mam dobrą radę, połóż trawnik z rolki. Bo faktycznie życia i cierpliwości oraz sił zabraknie.
A tak - wydasz raz i będzie. Tylko dbać.
Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 19:54, 16 maj 2018

Do góry
Nie wyeliminuje niestety, bo ona się cwana "kładzie" poziomo i noże kosiarki jej się nie imają, niestety.

Połóż trawnik z rolki, ogrodź szczelny płot, albo coś daj na płot (maty, cokolwiek), żeby nie siały się nasiona.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 18:59, 16 maj 2018

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)
Danusiu, jak się trzyma ten bluszcz u Was nad bramką? Tą Twoją klasykę roślinno - donicową bardzo lubię w Bukszpanowym. Masz więcej limonkowych kolorów?

Bardzo orzeźwiający ogród.

Bluszcz trzyma się na pędach róży White Cloud, która zmarzła w zeszłym roku, była nad głową, a teraz tylko suche pędy zostały Zamaskowałam je bluszczem. Ot, zgodnie z ideą Geoffa Hamiltona: "Jeśli stanie się coś złego, dobry ogrodnik umie to obrócić na dobre".

Nie chodzi tu oczywiście o przechwałki, ale o trzymanie się idei
Geoff nadal jest moim guru, nie Monty, który pozwala na szmatę w swoich programach, dla mnie to niepojęte.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies