Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogrodowy song 11:26, 08 sty 2021

Do góry
Ogród z zegarem 11:20, 08 sty 2021

Do góry
Czytałam przed chwilą u Asi z Ogrodu w remoncie Waszą dyskusję o krytyce.
I na fali tej dyskusji chciałam Cię zachęcić do przemyślenia tematu ronda z zegarem. Bo ja, podobnie jak Iwonka Inka, też widziałabym tam normalną rabatę otulającą zegar. Wiem, że pod rondem jest wylewka i domyślam się, że skucie jej w całości byłoby problematyczne. Ale może dałoby się podkuć tu i tam tak, by zbudować tam takie donice-klomby jak już masz tylko znacznie większe??? I posadzić w nich róże okrywowe, lawendę i niskie trawy?
Coś w ten deseń?
Sezon 2017 u Hanusi 11:08, 08 sty 2021

Do góry
hankaandrus_44 napisał(a)
Mewy traktują nasze wysokie domy jak skały. Czatują na okoliczne śmietniki i trawniki, A jak ktoś wyrzuci na trawnik jedzenie, to chmara się zbiera z wrzaskiem i między sobą się przepychają do niego. KI wszystko w locie, taki zgiełk, że uszy puchną.

Ale ładny obrazek
U nas już śnieg Może będzie okazja porobić dzisiaj fotki
Pozdrawiam Haniu
Ogród w remoncie 11:07, 08 sty 2021

Do góry

Ogród w remoncie 11:04, 08 sty 2021

Do góry
Jest zimą, jest śnieg

Ogród Mokre 10:40, 08 sty 2021

Do góry
Snow tree
Ogrodowy spektakl trwa ... 00:51, 08 sty 2021

Do góry
10 marca zrobiłam bukiecik z fiołków - ależ one wcześnie wystartowały

w tym roku mam zamiar zmienić kolor bratków na białe z żółtymi

jeszcze surowo i mnóstwo pracy w ogrodzie o której nie myślę, pod presją czasu jak mogę robię szybko po łebkach i tez dobrze

a 10 dni później już przekwitają przebiśniegi, i pojawiają się inne cebulowe i wiosenne kwiaty, jest tez czas ciemierników

Ogrodowy spektakl trwa ... 00:36, 08 sty 2021

Do góry
No i nastał marzec 2020 - zwykle tak oczekiwany przez ogrodników - wiosna ma cieszyć wszędzie nie tylko w ogrodzie.
Ogród nic sobie ie robił z tego co wkoło - nagle zauważyłam fakt oczywisty - wszystko rośnie jak szalone.

8 marca był emitowany odcinek z programu Maja w Ogrodzie. Oglądaliśmy rodzinnie,
ucieszyliśmy się z montażu a ja uśmiałam ponownie z królowej

bardzo wcześnie rozkwitały krokusy wielkokwiatowe, niestety pszczoły nie odwiedzały ich gromadnie tak jak było to w poprzednich latach

Ogrodowy spektakl trwa ... 00:24, 08 sty 2021

Do góry
Chyba z obawy, że mogę nie mieć kiedy zaopatrzyć się w moje ukochane bratki w ostatnim dniu lutego zrobiłam zakupy bratkowe.
Wybór był mały, wszyscy czekali na marzec. No i się doczekali - pamiętacie co było z bratkami - nie mogłam ich kupić wtedy kiedy błagali producenci o kupno i były o połowę tańsze.
Moje już siedziały w doniczkach i rosły.

Zawsze celebruje zakup bratków, wybieram, przebieram - tym razem w panice i pośpiechu z mieszanymi uczuciami patrzyłam i na ogród i na moje bratki.
Ogrodowy spektakl trwa ... 00:16, 08 sty 2021

Do góry
29 luty ten przestępny

a w ogrodzie szaleństwo kolorów - strasznie ciepło musiało być

pierwsze krokusy botaniczne - zaraz po przebiśniegach i iryskach - dla mnie ta trójka na początek jest najważniejsza - są pierwsze i niezmiennie cieszą - od razu w ogrodzie panuje inny nastrój

Ogrodowy spektakl trwa ... 00:07, 08 sty 2021

Do góry
26 lutego w dniu moich urodzin rozpoczynam przyspieszony sezon od wycięcia bylin i szybkiego ogarnięcia ogrodu
wszystko bardzo szybko, za szybko startuje

wystawiam do ogrodu donice z cebulowymi które posadziłam w donicach chyba pierwszy raz

ciemiernik cuchnący już w pełnej krasie

i iryski reticulata - moja odnowiona miłość
zakwitły dla mnie

w tym sezonie w donicach czeka 14 odmian - już nie mogę się doczekac kiedy je wystawię na docelowe miejsca

Ogrodowy spektakl trwa ... 23:52, 07 sty 2021

Do góry
18 luty 2020 obfituje w przebiśniegi - uwielbiam, uwielbiam - zapisałam już w planach - dzielić , mnożyć przebiśniegi

tak wcześnie nigdy ich u mnie nie było

jak to o tej porze pierwsze siewy, planowanie lub korekta warzywnika - i już wiem że to będzie mój priorytet, zresztą w tym sezonie tym bardziej - warzywa a reszta musi sobie radzić

wspomagam się jarmużem

Ogrodowy spektakl trwa ... 23:45, 07 sty 2021

Do góry
W styczniu udało się jeszcze przy już uschniętej choince zorganizować spotkanie ogrodowe celem spotkania i wymiany nasion.
Zdjęć nie mam.

Luty 2020

To dopiero połowa lutego a w ogrodzie dzieje się że hej - musiało być ciepło bo zimno przyszło chyba potem - było albo wcale nie było śniegu i opadów

Ogrodowy spektakl trwa ... 23:37, 07 sty 2021

Do góry
Miałam zamiar przejrzeć wszystkie zdjęcia i przy okazji zrobić selekcję.
To zajęcie styczniowe - jak zwykle i jak wiele innych ogrodowych zajęć typu

łażenie po ogrodzie i ogarnianie ile to roboty będzie,
oglądanie struktury ogrodu i planowanie kolejnych dosadzeń - no przecież pusto jest
porządki w nasionach
zamawianie co tam się zaplanowało i nie
czytanie książek ogrodowych zwłaszcza
oglądanie zaległych filmów, ulubionych blogów -
no w każdym razie całkiem sporo ogrodowej roboty

W styczniu 2020 też przy ładnej pogodzie

Ogrodowy spektakl trwa ... 23:20, 07 sty 2021

Do góry
Wyobrażacie sobie jak całą zimę trzęsłam się o to moje drzewko.
W chwili sadzenia miało już spore pączki.
Było okrywane w zimne dni i dmuchałam jak mogłam choć w końcu przyszedł 2020 i już mi było wszystko jedno.
Ale drzewa wiedzą lepiej więc - zakwitł choć jeszcze to nie spektakularny widok to cieszył
11 maja

Grudzień szybko przeleciał jak to grudzień w ogrodzie, w tym czasie lubię dekorować ogród zanim zabiorę się za dom - no a jak to możliwe to zawsze jest coś do zrobienia w ogrodzie

jak otulanie judaszowca

Osiedlowy ogródek 23:12, 07 sty 2021

Do góry
Hej Agata Dziękuję za odzew Mam te rośliny, o których piszesz czyli bergenie, bodziszki i Ice dance. Silver scepter nie mam ale inne carexy biało paskowane mam.
Bluszcz już puściłam na świerki, tylko go jeszcze nie widać Bergenie mam powtórzone grupami w trzech miejscach, pod dwoma świerkami, tylko małe jeszcze.
Przeglądam jeszcze inne zestawienia m in u Izy-Ursy, może coś mi jeszcze wpadnie w oko. Ja też sadzę na czuja, to mi chyba lepiej idzie niż planowanie na papierze
Zobaczę wiosną, jak to będzie wyglądać. I tak jest lepiej niż było, jak posiejemy jeszcze nowy trawnik i zrobimy kanciki, to rabaty będą bardziej wyeksponowane.
Myślę jeszcze nad dereniem rozłogowym Kelsei, hortensją Polestar, czymś zimozielonym i wyższą byliną na tył lub wyższym krzewem. Tu jest linia kroplująca za stożkami cisowymi i będzie pociągnięta dalej pod świerk, to rośliny dadzą radę.

Zaznaczyłam bergenie, mam jasno i ciemno różowe

Co do kontrastów...hmmm, może rozrzucę żółte kulki tawuły po innych rabatach, żeby nie były w kupie...nie wiem jeszcze. Odkładam to do wiosny. Jak popatrzę na żywo i coś mi się wykluje, to będę tetrisować

Na razie oglądam różne derenie, kaliny, zestawienia z zielonymi carexami i zielonym hakone jak u Izy.
Pozdrawiam noworocznie

Ogrodowy spektakl trwa ... 23:03, 07 sty 2021

Do góry

Drodzy Ogrodowiskowi oraz wszyscy którzy zaglądali przez wiele miesięcy na mój wątek

pozdrawiam Was serdecznie, przytulam i dziękuję za pamięć.

Wiem ,że wiecie jak to jest kiedy ogród przestaje cieszyć, kiedy nie ma szans na prace w ogrodzie, nie ma szans na upajanie się do woli zapachami i kolorami
już nie wspomnę o swobodnych i beztroskich spotkaniach.
W tych okolicznościach radosne prowadzenie wątku na forum ogrodowym przestało dla mnie mieć sens.

Powoli odzyskuję nadzieję, że ten sezon będzie lepszy i dlatego postanowiłam uzupełnić mój wątek i przywołać takie wspomnienia z ogrodu jakie mimo wszystko zostały w mojej pamięci i na zdjęciach które robiłam - choć jak na mnie przystało to jest 10% tego co zwykle.

Zatem jaki był miniony sezon - skupiamy się na ogrodzie

Jak pisałam ostatnio - dla mnie sezon kończy się i zaczyna w listopadzie.
Ten listopad sprzyjał pracy niemniej wracamy do listopada 2019 który był beztroski i radosny

kończył się ostatnim nagraniem do programu Maja w ogrodzie i zapowiedzią marcowej emisji

nagranie dotyczyło tzw lokowania produktu no i powstała kompozycja z małym ciurkałkiem w środku

Ja oczywiście żałowałam że nie mogę pokazać odsłony ogrodu jesiennego - wydaje mi się że jest najciekawszy właśnie wtedy - zastanawiałam się jak sobie wynagrodzić trud przygotowania do programu i wpadłam na pomysł że zafunduję sobie widzianego w szkółce judaszowca i poproszę Maję o posadzenie - i tak było.
Niestety nie zadbałam o dobre zdjęcie i dobry czas żeby upamiętnić tę chwilkę

Wszystko było przygotowane jak należy - dołek wykopany, kompost przygotowany

objaśniłam dlaczego takie miejsce, dlaczego judaszowiec i Maja przystąpiła do sadzenia z takim zapałem i radością jakby to robiła radośnie u siebie

trochę pomagałam żeby mieć ciut udział

no i posadzone

a potem odbyłyśmy spacer po ogrodzie i pokazałam miejsce które mnie irytuje prosząc o radę - o tym potem.
Ogród Małej Mi 2017 22:38, 07 sty 2021

Do góry
Mala_Mi napisał(a)
Goście zaglądają chociaż ja nawet o sobie zapomniałam .. kupiłam dysk...nowy. może wrócę do robienia zdjęć to się będę pojawiać częściej.

Pięknie zimowo. U mnie dzisiaj też ze śniegiem w końcu.
Bardzo ąłdny stroik
Wszystkiego najlepszego Aniu w Nowy 2021 roku!
Dużo radości, zdrowia. I przyjemności ogrodowych ogrom
Pozdrawiam cieplutko
Ogród w trakcie tworzenia 22:05, 07 sty 2021

Do góry
Szukam zdjęć z budowy szklarni, ale jak na złość po zmianie telefonu nie mogę dokopać się do nich w odmętach komputera :/
Tymczasem zaczynam sezon ogrodowy spływają zamówienia z nasionami. Kto bawi się w siewy wie jak bardzo uzależnia kupowanie kolejnych nasion...
Czekam jeszcze na rosyjskie odmiany pomidorów. Uzupełniamy braki po sezonie. To moje nasionkowe zapasy

W tym roku będę wysiewać byliny. W zeszłym roku miałam piękne Ostnice z siewu, wiec w tym roku mam trochę więcej odwagi
Werbena patagońska, perovskia, szałwia omszona, jeżówka, Linaria i dzwonek piramidalny i kocimiętka.

Z traw wysiewan Ostnice, dmuszki i palczatkę miotlastą.
Na razie nasiona bylin idą do lodówki na stratyfikację. Zobaczymy co mi wyrośnie. Mąż już się śmieje, ze znowu będzie salon i każdy wolny kawałek parapetu zawalony sadzonkami
Ogród pod lasem 22:04, 07 sty 2021

Do góry
UrsaMaior napisał(a)

Zimowe zdjęcie lipne, bo gałązki cienkie i nic nie widać. Śmieszne są, dwukolorowe, zielono-bordowe

Rzeczywiście ciekawe
Dziękuję
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies