Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Tess"

Trudne pięknego początki - ogródek KasiWB 00:07, 24 sty 2013

Do góry
Tess napisał(a)

A tak po namyśle stwierdzam, że serb (niewyrośnięty serb) będzie tam ładnie wyglądał. A jak wyrośnie, to go zamienisz na mniejszego; albo na coś innego.
Serby piękne są. W pojedynkę też.

Tess, błagam cię, tylko mnie nie zlinczuj, ale muszę nawiązać do słowa "zamienisz serba". Problem serba rozpisałam wcześniej, ale zacytuję ku przypomnieniu...

Toszka napisał(a)
Wrócę do tego serba. (...) Mam takie zboczenie, że myślę jak to będzie wyglądać za 10-20lat.
A będzie to wyglądać tak, że nad kulami z wiśni będzie górować pojedyńczy 10cio, 15sto metrowy iglak. Dodam, samotny iglak. No dobrze, można powiedzieć "będzie strzyżony". Tylko jak długo dasz radę go strzyc bez specjalistycznego sprzętu? Bez, dajmy na to - wysięgnika. Latka też lecą... nie tylko drzewom... Jeśli zetniesz mu "czub" to sens serba w tej rabacie zatraci się zupełnie. I będziesz go chciała wyciąć. Samo wycięcie drzewa (pomijam przeskoczenie urzędowych procedur) to nie tylko piła i już. Największy problem zostaje z karpą-korzeniem... a to już nie takie proste i nie zabawne

Tess, wnioskuję, ze jeszcze nie "zamieniałaś" lub nie wykopywałaś żadnego wyrośnietego drzewa
Ja tak. I to nie raz. Miałam okazję też być przy wykopywaniu korzeni kilkunasto- i kilkudziesięcioletnich drzew. I uwierz mi, to na prawdę jest heroiczna robota nawet z cięęęężkim sprzętem. A jeszcze takie wykopywanie w ogrodzie z roslinami po bokach... niewykonalne by nie rozorać wszystkiego w promieniu kilku, kilkunastu metrów (optymistyczny wariant).
Duże drzewa mają zazwyczaj tak duże korzenie jak samo drzewo na górze. Jest jeszcze problem z ustawą... Aby zlikwidować drzewo powyżej 10 lat musisz mieć zgodę z gminy, zapłacić za kubiki (drewno pozyskane...sic!). Wcale tej zgody możesz nie uzyskać! A zazwyczaj jak sama wytniesz bez zgody to już "jakaś dobra, bezinteresowna dusza" zadba o poinformowanie odpowiednich władz. Kary są olbrzymie!

Trudne pięknego początki - ogródek KasiWB 00:03, 24 sty 2013

Do góry
Tess napisał(a)

Bo mnie się wydaje, że najważniejsze przy lustrze jest to co rośnie obok niego i się w nim odbija.
Zobacz lustro Gabik (Danusiu, to absolutnie nie jest krytyka Twojej pracy, mnie się ogród Gabik bardzo podoba).

Widzisz, jak brakuje mu oprawy z dużych roślin po bokach?
A tak po namyśle stwierdzam, że serb (niewyrośnięty serb) będzie tam ładnie wyglądał. A jak wyrośnie, to go zamienisz na mniejszego; albo na coś innego.

i to wszystko jest bardzo optymistyczne co Tereniu napisałaś czyli można mieć i lustro i serba
Ogród Gabik jest śliczny, jak bombonierka, a taka niewielka powierzchnia, super czyli chcieć to móc
Tess, dziękuję za udział w dyskusji! Buziaki!

Trudne pięknego początki - ogródek KasiWB 23:59, 23 sty 2013

Do góry
Jak szukałam zdjęcia dla Tess... to wpadłam na zdjęcia działki z 2010 r. kiedy rosły na działce stare orzechy, a u sąsiadów wielgachna brzoza i wielgachny świerk, które zacieniały działkę niemal dokumentnie......
I to przekonuje mnie żeby nie sadzić jednak zbyt wielu dużych drzew akurat na tej działce....
Oto zdjęcia robione pod koniec maja 2010 r. o godz. 16.00... a dom sąsiadów jeszcze był wtedy parterowy....

Trudne pięknego początki - ogródek KasiWB 23:50, 23 sty 2013

Do góry
Tess napisał(a)
Kasiu, a czy Ty mogłabyś pokazać jak wygląda ten narożnik w listkowej porze roku?
Bo przecież widać, że w tle coś zielonego rośnie. I to wcale sporo.Co to jest?

Szukam szukam....nie fotografowałam tamtej strony, tylko przypadkowo.......... i znalazłam takie coś, jak widać są to dzikie krzaczory, ale nie tuż za ogrodzeniem. Dalsza perspektywa jest i nawet jest ładna, no ale nadlustrza nie zrobi a może???? ale istnieje realne zagrożenie, że ktoś kto kiedyś kupi tamte działki wytnie wszystko w pień np. deweloper..... Chroń mnie Boże! mam nadzieję, że kupi to ktoś, kto postawi ładny dom, ale przede wszystkim zrobi piękny ogród

i jeszcze specjalnie dla Ciebie Tess wygrzebałam z czeluści zdjęcie z czerwca 2011 r. robione z dachu nieistniejącej już komórki ) teraz to wszystko trochę inaczej wygląda

Mój kawałek raju II 22:43, 23 sty 2013

Do góry
Aniu, ktoś odtrąbił nasion nabywanie?

Też mnie już nosi

Buziam
Trudne pięknego początki - ogródek KasiWB 22:40, 23 sty 2013

Do góry
Tess napisał(a)
Gdzie jest wjazd?

tam gdzie na pierwszym zdjęciu widać w dolnym lewym rogu blaszak, ale tam będzie kiedyś rabata czyli pseudo przedogródek a garaż będzie przy tamtym już istniejącym murze od sąsiadów
Trudne pięknego początki - ogródek KasiWB 22:35, 23 sty 2013

Do góry
Gdzie jest wjazd?
Ogród nad Rozlewiskiem 21:30, 23 sty 2013

Do góry
hanka_andrus napisał(a)
Tess,życzę jak najbardziej ,dużo zdrowia Twemu M.Cholerne grypsko!A kysz!
I mu zaaplikuj lekarstewko,herbatka z rumem i ziarenko pieprzu.Herbatkę wypić,ziarenko położyć na brzuszku,i drugim brzuszkiem rozcierać na proszek! Do skutku! Na zdrowie!

Ha ha mój M teraz chory , a ja znalazłam lekarstwo
Ogrodnik Mimo Woli cd 21:07, 23 sty 2013

Do góry
Tess napisał(a)
Aniu, lodowy ogród i ptaszki obejrzałam. Piękne wszystko.
A papuga (grubodzioba), czyżyków i wszystkich ptaszków, fruwających w Twoim ogrodzie - zazdroszczę
Buziam

Trza karmić i dać w pobliżu krzaki... i wszystkie będą Posłuchałam Bogdzi i mam
Mam też z tego powodu kilka futer.. które przeganiam, ale i tak przyłażą... wszelkiej maści i koloru..tzw transakcja wiązana

Ogrodnik Mimo Woli cd 21:04, 23 sty 2013

Do góry
Aniu, lodowy ogród i ptaszki obejrzałam. Piękne wszystko.
A papuga (grubodzioba), czyżyków i wszystkich ptaszków, fruwających w Twoim ogrodzie - zazdroszczę
Buziam
Trudne pięknego początki - ogródek KasiWB 20:56, 23 sty 2013

Do góry
No właśnie o to mi chodziło, żeby pokazać na przykłądzie tego lustra, że nadlustrze dają krzaki w tle.
Więc o tym co "nad" bym się zbyt długo nie zastanawiała. Warto przemyśleć, co obok.

A ogród Gabik mi się bardzo podoba, lustro też.
Przecież ja swego czasuna cześć Gabikowego Ogrodu-nie tylko-żurawkowego rymowankę pochwalną ułożyłam

Ogród nad Rozlewiskiem 20:53, 23 sty 2013

Do góry
Tess napisał(a)
Och, Haniu! Brzuszkiem o brzuszek?

To sięm nazywa naturalna medycyna
Początki w Kruklandii 20:35, 23 sty 2013

Do góry
Justyna, i słusznie, że stanęło na grafitowych. Cofnęłam się do całej dyskusji o kolorze donic, obejrzałam kolor domku, mebli, terakoty i moim zdaniem grafit pasuje.
Właśnie jakieś kremy, beże, będą takie sobie. Będą się zlewać, albo "kłócić" z kolorem domu.
Takie jest moje zdanie.

Przy okazji spóźnione gratki
Ogródek Hanusi po zimie 20:01, 23 sty 2013

Do góry
Latarenki śliczne I takie rzeczywiście tylko w macie dobrze będą wyglądały.

A z roślinkami to mnie w fotel wbiłaś. Już???
Ja chyba zaraz będę siać, jak nic, tak mnie nosi

Buziaczki
Rododendronowy ogród II. 19:50, 23 sty 2013

Do góry
Tess napisał(a)
Bożenko, pozdrawiam
O karmieniu ptaszków poczytałam i zaraz lecę powiesić jabłuszka.
Zaraz po tym, jak u Ani asc obejrzę jery i czyżyki

No tak jest już ciemno więc dziś już z jabłuszek uczty nie będzie więc spokojnie możesz obejrzec ptaki u Ani. Ja już obejrzałam. pozdrawiam.
Pszczelarnia 19:45, 23 sty 2013

Do góry
Ja oczywiście spóźniona
Gratki, Ewo

A ten aminek to do warzywniaka? Co się z nim robi? Do czego służy? (oprócz leczenia bielactwa)
Rododendronowy ogród II. 19:41, 23 sty 2013

Do góry
Bożenko, pozdrawiam
O karmieniu ptaszków poczytałam i zaraz lecę powiesić jabłuszka.
Zaraz po tym, jak u Ani asc obejrzę jery i czyżyki
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 19:31, 23 sty 2013

Do góry
Irenko, roczek Kawał czasu!
A jednocześnie nieustająco mnie zadziwia, jak przez ten rok, a więc tylko jeden sezon ogrodowy, zmieniłaś ogród

Przy okazji - plany ze ścieżką angielską - rewelacyjny! Przecież ta ścieżka aż prosiła, by ją tak ubrać
Teraz to widzę, choć wcześniej nie widziałam.
Niesymetrycznie sadź. Ale będzie pięknie

Buziaki
Zielony galimatias 19:26, 23 sty 2013

Do góry
No, znalazłaś się. Cała i zdrowa, mam nadzieję?
Dużo masz śniegowej pierzynki? Wystarczy roślinkom ciepełka?
Trudne pięknego początki - ogródek KasiWB 19:21, 23 sty 2013

Do góry
Kasiu, a czy Ty mogłabyś pokazać jak wygląda ten narożnik w listkowej porze roku?
Bo przecież widać, że w tle coś zielonego rośnie. I to wcale sporo.Co to jest?

Bo mnie się wydaje, że najważniejsze przy lustrze jest to co rośnie obok niego i się w nim odbija.

Zobacz lustro Gabik (Danusiu, to absolutnie nie jest krytyka Twojej pracy, mnie się ogród Gabik bardzo podoba).

Widzisz, jak brakuje mu oprawy z dużych roślin po bokach?

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies