Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Trudne pięknego początki - ogródek KasiWB

Trudne pięknego początki - ogródek KasiWB

kasik778 21:50, 20 sty 2013

KasiaWB napisał(a)
Tessi jak zwykle czujna w ogóle to mam już posadzonych 11 serbów tego jednego chcę posadzić w samiutkim narożniku działki od południa, bo szczuplutki a może stanowić wysoki punkt a co nie widzi Ci się? 3 to za dużo, cyprysów z nich nie zrobię przecież zaraz za nim wzdłuż frontowego ogrodzenia póki co planuję Umbraculifery jak u Danusi, tylko u mnie od wewnątrz
Buka obmyślam posadzić przy podjeździe ale jeszcze zobaczę jak to wyjdzie w praniu trudno tak opisywać, najlepiej w rzeczywistości by było zobaczyć
Buziam!

Kasiu a duże kupowałaś serby? ja mam dylemat, czy kupić mniejsze i poczekać, bo podobno szybko rosną, czy szukać dużych i tanich, nie wiem czy to realne
KasiaWB 22:13, 20 sty 2013

nieszka napisał(a)
Jedyne co możemy teraz sobie kopać niestety to śnieg przerzucać z kupki na kupkę

Ale masz rację, trzeba się mocno zastanowić żeby sobie krzywdy nie zrobić zabierając za dużo słońca.

)) dobre czyli co ogrodnik może robić zimą? przerzucać śnieg dla zabicia czasu

Tak, muszę na trochę odpuścić i wrócić do tematu na świeżo, bo dzisiaj cały dzień się naoglądałam inspiracji ) Mały ogródek jednak wymaga wytężonej pracy koncepcyjnej w fazie projektowej wszystko trzeba dobrze wymierzyć i zaplanować, bo może być katastrofa jedyna rzecz, której jestem pewna, to rabata ze świerkami i hortensjami i Nigrą, która powstała w 2012 roku w parterze będzie się zmieniać, ale szkielet już zostanie, jest dobrze, nie trzeba psuć
wizję frontu też już mam, ale trzeba zweryfikować
w zasadzie jeszcze nigdy nie planowałam rabaty przy wejściu, ale to będzie ostatnie miejsce na działce, które zostanie poddane obróbce, bo tam będzie wiele kwestii do rozwiązania i nie ma co teraz sobie tym głowy zajmować
Klaruje mi się pomału obraz może zostać zburzony, jak Danusia przywiezie nowe inspiracje z Anglii albo pokaże kolejne swoje ogrody ha, ciekawe jak ta moja historia się skończy
KasiaWB 22:21, 20 sty 2013

kasik778 napisał(a)

Tessi jak zwykle czujna w ogóle to mam już posadzonych 11 serbów tego jednego chcę posadzić w samiutkim narożniku działki od południa, bo szczuplutki a może stanowić wysoki punkt a co nie widzi Ci się? 3 to za dużo, cyprysów z nich nie zrobię przecież zaraz za nim wzdłuż frontowego ogrodzenia póki co planuję Umbraculifery jak u Danusi, tylko u mnie od wewnątrz
Buka obmyślam posadzić przy podjeździe ale jeszcze zobaczę jak to wyjdzie w praniu trudno tak opisywać, najlepiej w rzeczywistości by było zobaczyć
Buziam!

Kasiu a duże kupowałaś serby? ja mam dylemat, czy kupić mniejsze i poczekać, bo podobno szybko rosną, czy szukać dużych i tanich, nie wiem czy to realne

Moje nie są zbyt duże: 9 sztuk ma tak ok. 2 m, a dwa ok. 1,70 m. Wyższych nie było i w ogóle było trudno o serby u nas wiosną 2012 r. Ale już je mam i rosną
Nie rozstrzygnę Twojego dylematu niestety, bo to już od Ciebie zależy i od różnych czynników np. czy natychmiast chcesz się wysłonić czy możesz poczekać kilka lat, cena też jest ważna etc.
Buziaki!
Tess 22:38, 20 sty 2013

KasiaWB napisał(a)

Będą będą jacyś sąsiedzi ale akurat z tej strony nie mogę sadzić licznych wysokich drzew, bo mi słonko zabiorą i zrobi się głęboki cień, a tego nie chcę byłam kiedyś w takim ogrodzie, pięknym, ale na małej przestrzeni nasadzonych masę świerków, że cała południowa strona domu wygląda jakby od północy była jak przyjedziesz kiedyś do mnie to sama zobaczysz

A, ja gapcio, nie zapytałam, jaka to strona. Pewnie, ze cień nie jest wskazany, wiem coś o tym
To jeśli nie chodzi Ci o zasłonienie (od ludzi), tylko o wysoki punkt, to dlaczego akurat serb? W dodatku masz ich tyle już.
Może jednak ten rohan?

A z zaproszenia chętnie kiedyś skorzystam
KasiaWB 22:58, 20 sty 2013

Tess, na kawałku muru planuję lustro, więc nad nim nic nie będzie i to jest lekki ból, bo trochę osłonić bym się chciała, nie wiem jak to pogodzić, jedynie liściaste swoją koroną by mogło nad lustrem osłonę stworzyć, ale nie może to być wielkie drzewo, bo tam nie ma miejsca i jak słońce będzie w zenicie to będzie robił się cień na całej bocznej rabacie od wschodu.... na której i tak będzie cień od domu.... to jak jeszcze wsadzę tam wielkie drzewo to w ogóle może być nieciekawie... więc może lepiej nic wysokiego tam w ogóle nie sadzić... tylko prunus U. szczepione na 2,20 m (bo mur będzie na 2,25 m) albo może dać tylko po bokach lustra dwa stożki z cisa....i finito
Chcialabym mieć już wszystko gotowe i tylko przyjmować gości pewnie jakiś zlocik bym zrobiła a narazie przyjmuję na placu boju, ale wszelkie uwagi mile widziane

Tess 23:11, 20 sty 2013

Kasiu, poszłam jeszcze raz rzucić okiem na "bazgroły"
Po pierwsze, tak wcale nie jest "malutko" miejsca - widziałaś działkę Danusi?
Skoro nie chcesz się wysłonić, to po co Ci to drzewo? Przecież wysokie akcenty to będą prunus U.

A lustro będzie na ścianie ceglanej, tej co nad nią sąsiad daszek wyżej brzydki zrobił, tak? Jeśli tak, to tam się będzie dużo działo przecież.
KasiaWB 23:32, 20 sty 2013

Tess, to jeszcze raz bazgroły słabo mi opis wyszedł, nic nie widać, a nawet namiary naniosłam, no ale trudno, tak od muru do początku tarasu będzie aż...4,12m..... a lustro będzie na tej ścianie na wprost tam gdzie napis "lustro" słabo widoczny - niebieska plama pod drzewem i to będzie zupełnie z innej strony niż daszek sąsiadów od sąsiadów dam sobie spokój z lustrem skoro tam takie widoki mi zrobili
KasiaWB 23:35, 20 sty 2013

muszę poćwiczyć te rysunki w tym programie najchętniej to bym wycinała ze zdjęć i nakładała ale nie wiem jak to się robi
Tess 23:49, 20 sty 2013

Kasiu, może to dlatego, że już późno, to wolno myślę, ale ja bym z tym drzewem poczekała.
Kilka dni, a może aż do wybudowania domu

Perspektywa się bardzo zmieni, jak dom powstanie.
Trudno mi tak bez większej perspektywy coś doradzić rozsądnie. Ale pomyślę nad tym.

Wybacz, ale dziś już nie kumam. Jutro przed pracą chcę wpaść na Bronisze, więc idę już spać.

Buziaki
KasiaWB 00:10, 21 sty 2013

Tess, tak, już późno, leć spać Bronisze? ciągnie wilka do lasu ) ja jutro na 10.00 do przedszkola na przedstawienie a potem sprawy służbowe.
Tak jak już pisałam, muszę dać na wstrzymanie, bo teraz nic nie zdecyduję.
zrobiłam jeszcze jeden rysuneczek poglądowy ale "rabat" nie mam już siły o tej porze rysować więc tylko ogólna koncepcja może jakaś dobra dusza na to kiedyś trafi i podrzuci pomysł