Ale z tymi pomidorami to dałaś czadu nie dość ,że tak obfite zbiory to jeszcze tak długo ? no szaleństwo jakieś masz łapkę do pomidorów i nie tylko oczywiście
Tej wiosny nie szaleje z cebulkami, w zeszłym roku kupiłam baardzo dużo. A wczoraj posadziłam 100 krokusów, 9 narcyzów, 100 szafirkow i zostało mi 2 kg tulipanów białych i różowych, 9 czosnków Krzysztofa i kolejne 100 szt szafirkow
Rabata dostaje ostatnie szlify kora i finito
A wczoraj było piękne słońce, dziś mam wolne i słońca brak ehh :/
Ach to rozbójniki na pięknej trawce ci buszują.
U mnie na tym nowym terenie też sa
Chryzantemka pięknie już ci kwitnie.
Moja od ciebie też kwitnie.
Musze jej zrobić zdjęcie.
Lilie cudnie kwitną.
U mnie jeszcze białe kwitną.
Fajną nam niespodziankę zrobiły.
Jeśli chodzi o tę tylko rabatę, należy przesadzić/oddać/pozbyć się świerka - to jest za duże drzewo na taką rabatę, no chyba że będziesz je cięła na stożek na pniu, inaczej zdominuje wszystko, dom, podjazd, wszystko.
Potem ustal, czy brzoza ma być punktem centralnym tej rabaty. Kamienie wywal. nie wiadomo po co leżą, bo są? Nie ma na nie miejsca na frontowej rabacie.
Trzmieliny zgrupuj. Co chcesz jeszcze mieć na tej rabacie?
Po prostu nie ma wyjścia, musisz się na coś zdecydować. Na styl, sposób poprowadzenia linii rabat (proste, zaokrąglone czy całkiem zawijasy?) na kolorystykę ogrodu, czy dużo kwitnących, czy raczej zimozielonych. Bez tego nie stworzysz spójnego ogrodu.
Zaczynanie od pojedynczej rabaty generalnie nie ma sensu, gdy nie ustalone jest, co będzie się działo dalej w ogrodzie. Powiem jedno: Ogrodowisko to dobra szkoła na powstanie pięknego ogrodu, wystarczy prześledzić kilka wątków, co było kiedyś a co mają teraz najpiękniejsze ogrody. Ja nie chcę źle, ale tę drogę pewnie przejdziesz boleśnie, bo jak piszesz: tyle się podoba. To nic, niech się podoba, ale zdecyduj się, inaczej będzie to droga bez końca.
Po zdjęciu widzę: to nie jest kompozycja, to jest kolekcja roślin...a do pięknej rabaty nie jest aż tak daleko...pomogę Ci w tym.
Zacznij od stworzenia listy zadań, czyli co chcę mieć w ogrodzie i gdzie to ma być usytuowane?
Kopię, dostaję, kupuję a nawet kradnę [hehe!] i sadzę. Dostałam malin od 2 osób, jeszcze u jednej mam sobie ukopać w ten weekend. 2 rządki malin czerwonych posadzone. Parę drzewek też posadzone, 2 jabłonki i 3 czereśnie już w ziemi.
Dziś zamówiłam drzewa owocowe [fioletowe, renklody, morele i brzoskiwnie, czeresnie, agrest, porzeczki czarne i czerwone] ale przy okazji do koszyka dorzuciłam ze 3 piwonie i parę irysów . Mam nadzieję, że przyjdą na przyszły weekend
Tez mi sie podoba. Na sasiedniej jeszcze nie zabudowanej dzialce rozsialy sie fioletowe. Ukopalam i mam nadzieje, ze sie przyjma.
Napadlo mnie na astry.
Gosia mam i ja gazetke.
Kosmosy bardzo lubie wlasnie dlatego, ze kwitna bardzo dlugo. Do pierwszych przymrozkow. Hortensje Lime light nabraly glebszych kolorow. W zeszlym tygodniu wynieslismy krzesla z tarasu do garazu. Umylismy karszerem kostke. I tak konczymy powoli sezon.