Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "lilie"

Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka 16:40, 02 wrz 2012

Do góry
Viva, bardzo dziękuję! Było bardzo fajnie A potem robiliśmy to (rysunek mojej Młodej, 5,5 roku):

Czyli: Młoda skakała na trampolinie:

A Mama (na rysunku podlewam sadziła mozgę przed róże (a najpierw pozbyła się 50 cm trawnika...) moze jutro skoncze, 1/4 została do zrobienia.

Jak M nie będzie poszerzę jeszcze trochę i posadzę drugi rządek mozgi, ale nie chciałam Go już denerwować zabieraniem trawnika
Mozgę wzięłam stąd:

Musiałam zrobić miejsce pod sadzenie fioletowych kulek z czosnków

Stojak na razie stoi przy ławce, na wiosnę postawię z nim ładne donice z jednorocznymi:

Wredei będzie tutaj - w miejscu doniczki z liliami:

Lilie:

A tu nad bordowymi żurawkami kupię i posadzę sobie drugie szczepione drzewko, może modrzewia pendula? Zielone, szczepione, zwisające. Pomiędzy oknem balkonowym a oknem.

Miłego!
Rododendronowy ogród II. 21:42, 01 wrz 2012

Do góry
Bogdzia napisał(a)

PO żółtym i czerwonym stoi w kolejce niebieski.... to tak a pro po wpisu Basi

Lubię wszystkie kolory.... ale jakbym miałą ustawiać w kolejce to czerwony, żółty, niebieski, ... różowy chyba na końcu.... a przed różem biały.. ale patrząc na moje nasadzenia.... to są wszystkie kolory i to mi się podoba najbardziej I dlatego podoba mi sie u Ciebie.. bo jest też kolorowo

To u mnie dokładnie taka sama kolejnośc by była. Niesamowite że myślimy jednakowo.A jak mnie sie podobało u Ciebie!

A mi u Ciebie

a mi u was z kolorami mam podobnie, jakoś żółtego najmniej, ale z drugiej strony, jak mam tyle aksamitek...?

Problem w tym czy Ci się te aksamitki podobają?A ja dziś kupiłam żółte krokusy ale tylko jedna paczuszkę bo zamówiłam w internecie ale przecież nie mogę wyjśc ze sklepu z pustą ręką i jeszcze krokusy Trikolor i 65 tulipanów i lilie i kwiatki w doniczkach, no i poczułam się od razu lepiej.Uwielbiam kupowac roslinki.

akurat one podobaja mi sie, sa wdzieczne i beproblemowe; mam wysokie i niskie i teraz jak kwitna, sama nie wiem, ktore ladniejsze
Bozenko, super zakupy i od razu poprawa nastroju, jak to nam nie wiele potreba
Rododendronowy ogród II. 20:44, 01 wrz 2012

Do góry
asc napisał(a)

A ja dziś kupiłam żółte krokusy ale tylko jedna paczuszkę bo zamówiłam w internecie ale przecież nie mogę wyjśc ze sklepu z pustą ręką i jeszcze krokusy Trikolor i 65 tulipanów i lilie i kwiatki w doniczkach, no i poczułam się od razu lepiej.Uwielbiam kupowac roslinki.

A ja dziś dzielnie tylko oglądałam.. i nic nie kupiłam Krokusy trikolorki są z tych malutkich.... ale jak sie rozłożą do słoneczka.. to wyglądaja magicznie

Aniu nic nie kupiłaś? Nie było roślin?
Rododendronowy ogród II. 20:36, 01 wrz 2012

Do góry
Bogdzia napisał(a)

A ja dziś kupiłam żółte krokusy ale tylko jedna paczuszkę bo zamówiłam w internecie ale przecież nie mogę wyjśc ze sklepu z pustą ręką i jeszcze krokusy Trikolor i 65 tulipanów i lilie i kwiatki w doniczkach, no i poczułam się od razu lepiej.Uwielbiam kupowac roslinki.

A ja dziś dzielnie tylko oglądałam.. i nic nie kupiłam Krokusy trikolorki są z tych malutkich.... ale jak sie rozłożą do słoneczka.. to wyglądaja magicznie
Rododendronowy ogród II. 18:57, 01 wrz 2012

Do góry
irena_milek napisał(a)

PO żółtym i czerwonym stoi w kolejce niebieski.... to tak a pro po wpisu Basi

Lubię wszystkie kolory.... ale jakbym miałą ustawiać w kolejce to czerwony, żółty, niebieski, ... różowy chyba na końcu.... a przed różem biały.. ale patrząc na moje nasadzenia.... to są wszystkie kolory i to mi się podoba najbardziej I dlatego podoba mi sie u Ciebie.. bo jest też kolorowo

To u mnie dokładnie taka sama kolejnośc by była. Niesamowite że myślimy jednakowo.A jak mnie sie podobało u Ciebie!

A mi u Ciebie

a mi u was z kolorami mam podobnie, jakoś żółtego najmniej, ale z drugiej strony, jak mam tyle aksamitek...?

Problem w tym czy Ci się te aksamitki podobają?A ja dziś kupiłam żółte krokusy ale tylko jedna paczuszkę bo zamówiłam w internecie ale przecież nie mogę wyjśc ze sklepu z pustą ręką i jeszcze krokusy Trikolor i 65 tulipanów i lilie i kwiatki w doniczkach, no i poczułam się od razu lepiej.Uwielbiam kupowac roslinki.
Ogrodnik mimo woli 21:45, 31 sie 2012

Do góry
barbara_krajewska napisał(a)
Nie widzę dwóch środkowych zdjęć Nie weszły? O, już są!
Astry masz do nieba! A i lilie jeszcze Ci kwitną!!!

Kwitną mi tylko te białe i jeszcze jedne rózwe.. i pożegnanie z liliami..... trzeba znów czekać...
No to dla Basi koloejna porcja mowy ogrodowiskowej... a forum coś sie dziś zacina...

Ogrodnik mimo woli 21:42, 31 sie 2012

Do góry
Nie widzę dwóch środkowych zdjęć Nie weszły? O, już są!
Astry masz do nieba! A i lilie jeszcze Ci kwitną!!!
Źródełka, ciurkadełka, inne elementy wodne 17:51, 31 sie 2012

Do góry
Moni - zależy czy jest to takie małe ciurkadełko czy staw - zależy też to od jego wielkości, bo wg mnie element wodny jest dodatkiem do ogrodu, a nie odwrotnie. Jeśli jest to ciurkadełko to może sobie samo stać na żwirowym placyku, a jeśli jest to wielki staw niech będzie obsadzony po bokach i niech pływają na nim lilie. Na Twoich 300 mkw stawu nie zmieścisz, ale ociekający kamień czy ścianę wodną jak najbardziej.
Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka 21:07, 28 sie 2012

Do góry
Ja też się już wyleczyłam, choć te lilie piękne - ale różowe zamiast białych
To prawda, wszystko ładnie rosło Za to wiosenne byliny w pudełkach kartonowo-plastikowych - to jak dla mnie niewypał.. Funkii szukałam w tym torfie i znalazłam nadgniłą resztkę, nic nie urosło... to samo z przywrotnikiem... akurat miałam zawrót głowy i nie pojechałam reklamować, a powinnam... w każdym razie byliny nie, cebule - tak!
Miłego!!
Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka 20:48, 28 sie 2012

Do góry
haha, to się nazywa marketing szeptany
U mnie jeszcze 2 o których wiem w mieście, mogę poszukać jakby co! Ale cebule są niedrogie, a dobrej jakości, kupuję 3ci sezon i zawsze wszystko ładnie rośnie i kwitnie. I, co ważne, w opakowaniu dokładnie to co ma być - nie tak jak kupowane na sztuki lilie np...
powodzenia Wam wszystkim Dziewczyny w łowach!
Ogród... reni 16:33, 28 sie 2012

Do góry
Ależ piękna ta dalia...

Dopiero co wróciłam z ogrodu... muszę koniecznie kupić do oczka lilie

Rododendronowy ogród II. 20:17, 27 sie 2012

Do góry
monteverde napisał(a)

Okazuje sie że lilie wodne rozwijają nowe kwiatki więc jeszcze je pokażę.

Bogdzia napisał(a)

Ja z nazwami podobnie ale muszę odszukac jak sie te niebieskie nazywają bo ładne to dobrze znac nazwę chocby po to by innym polecic.

Zerknij na rozpław sercowaty .

Dzięki Dzidka oczywiście masz rację to jest rozpław sercowaty. Fajnie długo kwitnie.Dzięki .

Dobrze,że mamy Dzidkę, rozpław sercowaty, ale fajna nazwa

Witaj Aniu. Dzidka to wielka specjalistka od roślin, ale i Tobie nic w tej dziedzinie nie brakuje . Jest kilka osób wprost niezastąpionych na Ogrodowisku.To wspaniałe jak się pokaże roślinkę i pisze nie wiem co to jest a już inni spieszą z pomocą.
zielonastrefa 17:28, 27 sie 2012

Do góry
c.d
przy schodach

kwitnące od niedawna lilie. Miały być Canovy, ale jak zwykle chyba nie są
Jedną dostała w bukiecie na ślub moja kuzynka i oszalała z zachwytu Te lilie pachną cudnie, nawet z daleka bardzo mocno je czuć
A teraz niespodzianka - miesiąc temu znalazłam pod balkonem mojej teściowej storczyka. Przestraszyłam się, że go wyrzuciła, bo ona niestety tak robi jak już nie kwitnie. Przeskoczyłam więc przez barierkę i go uratowałam. Żeby było śmieszniej, później się okazało, że ona go mogła tam wyeksmitować, bo on podobno musi mieć duże różnice temperatur, żeby zakwitł. Trudno, mam go już u siebie i nie oddam. Po przywiezieniu do domu, naczytałam się, że raczej mi już nie zakwitnie bo jest trudny w uprawie. Zaniosłam go więc na okno do spiżarni i zapomniałam. Po miesiącu odkryłam to

Pachnie obłędnie
Wiem już, że to jakieś oncidium, ale jakie? ktoś może wie? I jak z nim postępować?
Rododendronowy ogród II. 01:21, 27 sie 2012

Do góry
Bogdzia napisał(a)

Bogdzia napisał(a)

Ja z nazwami podobnie ale muszę odszukac jak sie te niebieskie nazywają bo ładne to dobrze znac nazwę chocby po to by innym polecic.

Dzięki Dzidka oczywiście masz rację to jest rozpław sercowaty. Fajnie długo kwitnie.Dzięki .

Dobrze,że mamy Dzidkę, rozpław sercowaty, ale fajna nazwa
W cieniu - zacieniona 23:47, 26 sie 2012

Do góry
Martek napisał(a)

Nacieszyłam oczy .
Macham do ciebie Bogusia
ja też....pozdrawiam

Widzę dzięki i wzajemnie
Lilie,hibiskusy,malwa pełna wszytko piękne
Widzisz,a u nas już po liliach ...
Zaczynam doceniać moją zacienioną...najpierw cieszę oczy kwiatami innych ...i z niecierpliwością czekam na swoje.
W cieniu - zacieniona 23:41, 26 sie 2012

Do góry
bogumila_bienko napisał(a)

Nacieszyłam oczy .
Macham do ciebie Bogusia
ja też....pozdrawiam

Widzę dzięki i wzajemnie
Lilie,hibiskusy,malwa pełna wszytko piękne
Widzisz,a u nas już po liliach ...
W cieniu - zacieniona 22:40, 26 sie 2012

Do góry
...to już ostatnie lilie w tym roku...szkoda...niektóre zdjęcia robiłam nocą.
Rododendronowy ogród II. 21:34, 26 sie 2012

Do góry
Dzidka napisał(a)

Bogdzia napisał(a)

Rododendronowy ogród II. 21:01, 26 sie 2012

Do góry

Bogdzia napisał(a)

Bogdzia napisał(a)

Rododendronowy ogród II. 20:35, 26 sie 2012

Do góry
Marzena2007 napisał(a)
Bożenko a co będziesz w tym roku przesadzać ?
I mam jeszcze pytanie czy lilie wodne nadają się do mojej miniaturowej sadzawki przy ścianie wodnej? Czytałam, że nie lubią ruchu wody więc chyba nie. Czy Bożenko coś innego co by mialo dobry wpływ na wodę i urodę plamy wodnej mogłabym posadzić???

A widac na zdjęciu powyżej co już przesadzone, a dziś były jeszcze dwa swierki. Jutro duży rh i byc może cztery spore azalie japońskie, a dalej jeszcze zobaczymy. Lilie nie lubią ruchu wody, źle wtedy kwitną a jak mają zmoczone liście to mszyce te wielkie czarne na nich żerują.Marzenko ale Ty chyba pod tą ścianą wodną masz bardzo mało wody to po co Ci tam rośliny? Zrób zdjecie albo wstaw stare ile tam jest tej wody.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies