Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka

Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka

popcorn 20:48, 28 sie 2012

haha, to się nazywa marketing szeptany
U mnie jeszcze 2 o których wiem w mieście, mogę poszukać jakby co! Ale cebule są niedrogie, a dobrej jakości, kupuję 3ci sezon i zawsze wszystko ładnie rośnie i kwitnie. I, co ważne, w opakowaniu dokładnie to co ma być - nie tak jak kupowane na sztuki lilie np...
powodzenia Wam wszystkim Dziewczyny w łowach!
Ana 21:01, 28 sie 2012

no właśnie dlatego ja się w te na sztuki nie bawię wcale...

I fakt, cebule z Biedrony zawsze ładne, bez grzyba i widac, że zdrowe...nawet jak mi się zdarzyło kupic parę jeszcze z promocji rok temu, takie resztki, to wszystkie się ladnie przyjęły...
popcorn 21:07, 28 sie 2012

Ja też się już wyleczyłam, choć te lilie piękne - ale różowe zamiast białych
To prawda, wszystko ładnie rosło Za to wiosenne byliny w pudełkach kartonowo-plastikowych - to jak dla mnie niewypał.. Funkii szukałam w tym torfie i znalazłam nadgniłą resztkę, nic nie urosło... to samo z przywrotnikiem... akurat miałam zawrót głowy i nie pojechałam reklamować, a powinnam... w każdym razie byliny nie, cebule - tak!
Miłego!!
akanta 21:16, 28 sie 2012

popcarol napisał(a)
Ja też, Kondzio! A ciasto pożarte, niestety
Może nowe upiekę, tylko jeżyny muszą dojrzeć

Poniedziałek! Brr

Obiecane zdjęcia:

Trzy nowe cisy przy furtce - kiedyś stworzą ekran mam nadzieję, tak żeby nie było widać od razu całego przedogródka z zewnątrz patrząc...

Dereń zza cisów jesienią wyleci za płot, trawę w tygodniu dosieję w miejscach kolein po szmabiarce...

Prostokącik pod maliny zrobiony, ziemia przekopana z obornikiem - niech leżakuje. Za miesiąc, może ciut mniej posadzę malinki

Chyba za mało miejsca zostawiłam na kosiarkę (między rabatą a płotem sąsiadów), zwłaszcza jak się maliny rozrosną...

Witam! Ja zdecydowanie radzę pociągnąć malinową rabatę do ogrodzenia,potem tam nie wejdziesz jak się rozrosną,wyjdą nawet na trawnik o metr ,chyba że brzegi dość gł.ok40 cm wyłożysz najlepiej czymś grubym np papą.Można też posadzić w dużych donicach.Polecam malinę "Polana"bo zawiązuje owoce w innej porze niż zasiedlają ją robale i o ile pamiętam owocuje na nowych pędach przez co jest zdrowsza.Cisy lepiej już przyciąć conajmniej o 1/3 to lepiej się rozgałęzią od dołu i nie wyłamią pod sniegiem.Ja takie ciachałam o połowę chyba ,że ma być kolumna wąska to trzeba przyciąć pędzel z góry po bokach i czubek.Na mojej rozplenicy dopiero szczoteczka wychyla się z łodyżki ,miło popatrzeć na Twoją aby sobie resztę wyobrazić.Pozdrawiam.

Pomidorowo (do góry nogami

Jabłuszkowo (na jabłonce szpalerowej):

Winogronowo:

Kwitnąco:

Nowe jeżówki:

akanta 21:28, 28 sie 2012

Pszczelarnia napisał(a)
Karola, maliny oprą się na płocie, nie wjedziesz kosiarką ale czy musisz? Miejsce już przygotowałaś. A ja swoim borówkom jeszcze nie ale mam już odmiany Bluecoś tam, Patriot i Bonus. I tak mnie swędzi ręka, żeby je do części warzywnej dać a koło nich poziomki (poziomki i truskawki lubią ziemię lekko kwaśną - właśnie się dowiedziałam). Boje się, że w sadzie wśród drzew zginie ich urok. Nie wiem.

Wstrzelę się Wam w rozmowę dziedzczęta bo o borówkach mowa.Ja swoje już kilkanaście lat uprawiam w donicach i kilka razy wędrowały po ogrodzie zakopywane a przy tej okazji wymieniałam donice na większe.Teraz rosną koło jabłoni.One lubią mocno kw.ziemię a donica zapobiega wypłukiwaniu przy podlewaniu i podczas deszczu /oszczędność nawożenia/.Z taką donicą można je posadzić wszędzie nawet koło r.lubiących śr.zas.Pozdrawiam.
popcorn 21:29, 28 sie 2012

Akanta ale się naszukałam Twojego postu
Poszerzę rabatkę pod maliny do płotu i wyłożę borderem od strony trawnika,a nowe rozłogi "rzechodzące" będziemy od tej strony po prostu kosić. Mam nadzieję będzie ok - nie mam innego miejsca na maliny, a w cisach nie mogą rosnąć Polana -zapamiętam! Chcę dokupić też ze 2 "Poranne rosy", żółte

70 cisów pod płotem cięłam jak piszesz, te zostawię chyba jak są - już wrzesień za pasem, jeszcze zaczną wypuszczać młode przyrosty... tamte sadziłam w kwietniu, mają nowe przyrosty

pozdrawiam, dzięki za odwiedziny!
popcorn 21:31, 28 sie 2012

Akanta - czyli w donicy wsadziłaś swoje borówki w ziemię? To jest myśl! Łatwiej utrzymać wilgotność, no i rosną ciągle w kwaśnej ziemi! Ale te donice to duże chyba? Jak duże? Plastikowe?
pozdrawiam!!
renatamama3 22:03, 28 sie 2012

Karola bylinki z biedronki to nie wypał masz rację ,kupiłam 6 wzeszła tylko 1.Ha ha to się M zdziwi jak się spyta w piątek gdzie jedziemy na zakupy bo ostatnio wolimy Lidla.Ale będzie sadzenia bo małe co nieco zamówiłam na allegro i kupiłam w LM fioletowe tulipany i czosnki.
Ana 22:05, 28 sie 2012

o tak, masz rację!! wiosenne gipsówki nie wzeszły wcale, a liatry jakieś skarlałe i pogięte i nie kwitna Racja racja - byliny NIE, cebule TAK

zaraz zaraz...liatry to były cebule? w takim razie jesiennym cebulom tak
popcorn 07:13, 29 sie 2012

Miłych zakupów i sadzenia, Dziewczęta!
i miłego dnia - już środa! Ale ten czas pędzi jak szalony...