Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "brzozy"

Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 20:05, 28 wrz 2013

Do góry
Ależ pracowity dzień miałaś. Za to efekty fantastyczne. Twoje trawy zachwycają coraz bardziej. A najbardziej podobają mi się te zwisające brzózki Long Trunk. Brzozy w tym roku coś kiepsko już wyglądają-plamy na liściach i szybko opadają. A Longi u Ciebie nienaganne. Na pewno u mnie się nad stawem pojawią.
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 19:43, 28 wrz 2013

Do góry
Carex wyszarapany spod brzozy...cudownie się podzielił i osiadł przy tarasie kuchennym

Molinie wiosną zostaną przesadzone za bukszpany, na razie szkoda mi ich widoku...
Tataraki w kulach
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 19:30, 28 wrz 2013

Do góry
Kule pod brzozami
Pod brzozą z prawej strony nic nie mogłam wkopać.... albo korzenie brzozy albo nawadnianie... więc bukszpany posadzone niesymetrycznie co mnie strasznie irytuje....ale innej opcji nie ma....

Aby wkopać kule znów musiałam wykopać: azalie, carexa oraz trzy hosty.... urobiłam się po pachy....
Ale dzięki temu mam carexy na rabacie przy tarasie kuchennym i hosty na hostowisko z tyłu domu
Kondziowy Ogród :) 20:51, 27 wrz 2013

Do góry
asc napisał(a)

I ja też

Marnować brzózki na obsadzenie żurawkami.... toć to grzech!!! Muszę chyba do Eweliny jeszcze raz zajrzeć....... Lubie żurawki, ale pod brzozy????
Konrad świetnie to rozpracowałeś, bo wrzosy są z brzegu, a uzupełniacze jako tło.. brzozy sie rozrosną ,a wrzosy zawsze będą mieć słoneczka wystarczająco
Piękna ta rabata wrzosowa .... mogę chwalić 100 razy..
hi hi hi hi
Kondziowy Ogród :) 20:49, 27 wrz 2013

Do góry
Kondzio napisał(a)
odkąd jestem na ogrodowisku bardzo się zmieniłem i mój ogród tak samo i z tego sie bardzo cieszę hi hi hi

I ja też

Marnować brzózki na obsadzenie żurawkami.... toć to grzech!!! Muszę chyba do Eweliny jeszcze raz zajrzeć....... Lubie żurawki, ale pod brzozy????
Konrad świetnie to rozpracowałeś, bo wrzosy są z brzegu, a uzupełniacze jako tło.. brzozy sie rozrosną ,a wrzosy zawsze będą mieć słoneczka wystarczająco
Piękna ta rabata wrzosowa .... mogę chwalić 100 razy..
Wilcza Góra 19:24, 27 wrz 2013

Do góry
witam!
Widzę, że podczas mojej nieobecności na Ogrodowisku pojawił się kolejny cudny ogród. Brzozy i hortensje mnie urzekły, zapisuję się na stałe podglądanie Waszego zakątka.
Pozdrawiam
Pilny ogród Moni 10:31, 27 wrz 2013

Do góry
Rabata z dużymi drzewami, że tak ją nazwę

Od lewej: świerk, pod nim zaplanowane hosty, a na nim bluszcz pospolity (też na razie tylko na papierze), leszczyna, pęcherznica kalinolistna 'Luteus' (jeszcze nie zasadzona, ale kupiona), śliwa wiśniowa 'Hessei',(jeszcze nie zasadzona, ale kupiona) brzoza, forsycja i wysunięta do przodu morela (w sumie to już jej nie wliczam do rabaty, ale jest widoczna to o niej piszę).
Na zdjęciu całkiem na prawo ta linia to granica działki, a jeszcze przed nią ma się zmieścić żywopłot z thuji szmaragd więc za forsycją już się nic nie zmieści. Pod świerkiem po lewej stronie planuję ławkę, a po prawej choć jest jeszcze sporo miejsca (od pnia do pnia 3,9 m) to nie wiem czy coś będzie chciało tam rosnąć.
O wymiarach rabaty napisałam, że ma 19 m, ale wliczając w to forsycję to 21 m. Jak pisałam gałęzie świerku i brzozy sięgają 4 m, ale od granicy działki całość wynosi koło 5,5m. Wydaje mi się bez znaczenia, bo przy samym płocie i tak niczego nie będziemy sadzić, chyba że coś pnącego na siatkę. Przyjmijmy, że takie dokładne wymiary to 21 m na 5,5 m z tym, że nie ma tam brzegów jak na razie i możemy "wychodzić" jak chcemy. Ziemia jest tam dobra przynajmniej pod brzozą walczyłam z pokrzywami, a to podobno świadczy o zasobności gleby. Problem jest w tym, że jest tam dość dużo cienia- jak na duże drzewa przystało i ciągną wodę
Kondziowy Ogród :) 09:57, 27 wrz 2013

Do góry
polinka napisał(a)
Ale czad Brzozy z wrzosami wymiatają Wyszło rewelacyjnie. Strumień i te trawy to strzał w 10.
Masz talenta Kondziu
wy mówicie ja wykonuje hi hi hi
Kondziowy Ogród :) 08:57, 27 wrz 2013

Do góry
Ale czad Brzozy z wrzosami wymiatają Wyszło rewelacyjnie. Strumień i te trawy to strzał w 10.
Masz talenta Kondziu
Marzenia i plany vs. rzeczywistość 19:01, 26 wrz 2013

Do góry
Krysia, sugeruj - po to jest to forum

Odnośnie tej rabaty - chcę żeby zostały tam tylko brzozy, derenie robiłyby jako tło. Miskanty na prawo od brzóz, tez jako tło.
Hosty zupełnie gdzie indziej wyląduja.
A pod brzozami kule bukszpanowe - o, teraz nasuneły mi się trawy, jak haconechloa - i wsio
Wiosna czosnki.

No i chyba sama rozwiązałam ten problem
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 23:29, 25 wrz 2013

Do góry
Koniec o zimie , jeszcze nie pora! U nas znów leje.... Kiedy ja brzozy skonczę....???
Ogród Sylwii od początku cz.II 22:50, 25 wrz 2013

Do góry
butterfly napisał(a)

Oj, to może i ja uciekne z moim hamakiem w inne miejsce...
znów dałas mi do myslenia ! dzieki
I też miałabym widok na swoje brzozy....

uwielbiam to forum!!!!

myśl Motylku , myśl cieszę się razem z Tobą
Ogród z perspektywą na przyszłość 21:11, 25 wrz 2013

Do góry
też kocham takie badyle Mam z brzozy ale jeszcze nie były wykorzystane bo kora im odpada i mnie wkurzaja. musze nowe wykombinować. Pieknie to wyszło.
Ogród Sylwii od początku cz.II 20:57, 25 wrz 2013

Do góry
Syla napisał(a)

hamak będzie podwieszony w altanie z widokiem na brzozy już kiedyś napisałam , że dążę do tego aby w ogrodzie utonąć w hamaku z książką z widokiem na brzozy przy pluskającej wodzie

Oj, to może i ja uciekne z moim hamakiem w inne miejsce...
znów dałas mi do myslenia ! dzieki
I też miałabym widok na swoje brzozy....

uwielbiam to forum!!!!
Ogród Sylwii od początku cz.II 20:53, 25 wrz 2013

Do góry
butterfly napisał(a)
hamak - a gdzie on bedzie ???
to ostatnio mnie nurtuje....

I baardzo fajne bedą te schodki

hamak będzie podwieszony w altanie z widokiem na brzozy już kiedyś napisałam , że dążę do tego aby w ogrodzie utonąć w hamaku z książką z widokiem na brzozy przy pluskającej wodzie
Dylematy ogrodowe czyli...jak z brzydkiego stworzyć coś ładnego... 18:39, 25 wrz 2013

Do góry
Witaj, po takim fajnym przywitaniu u mnie koniecznie muszę Ci pomóc, przynajmniej na początku. Jakbym zapomniała, znowu się przypomnij

Masz już dośc fajnie, brakuje smaczków i konkretnych roslin, które dadzą albo kontrast albo uzupełnienie. Niektóre można usunąć.

Najbardziej nie w moim stylu, jest rabata wybrzuszona z czyścem.
Zobacz w ten ogród, jest taki sam w stylu jak Twój:

http://www.gardenarium.pl/realizacje/ogrod-z-brzozami

Twój ogród wcale nie jest brzydki, ma duży potencjał, który należy wydobyć. Brzozy są wartością dodaną.
Dylematy ogrodowe czyli...jak z brzydkiego stworzyć coś ładnego... 17:06, 25 wrz 2013

Do góry
Witaj Polinko,
a wiesz, ze te brzozy są moim utrapieniem? Mają system korzeniowy rozchodzący sie płytko na boki i inne rośliny kiepsko pod nimi rosną, bo jest sucho. Lecę poczytać Twój wątek
Dylematy ogrodowe czyli...jak z brzydkiego stworzyć coś ładnego... 16:50, 25 wrz 2013

Do góry
Witam się i ja u Ciebie koleżanko zza ''granicy''
Brzozy wyglądają rewelacyjnie, ile ja bym oddała za takie duże drzewa
Będę podglądać Twoje zmagania ogrodowe.
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 09:29, 25 wrz 2013

Do góry
Poczytałam was z rana i teraz mimo mgły i mżawki dzień zaliczam do udanych!
Brzozy z kulami u nóg - zachwycające! U Madżen w ogrodzie nawet z kulą u nogi można czuć się wyjątkowo.
Inspiracja z CHFS - piękna. Każdy chciałby pewnie taką kompozycję u siebie. Brzozy lubią wilgoć a u mnie sucho. Muszę więc podciągnąć wodę do ogrodu. No, muszę!
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 21:40, 24 wrz 2013

Do góry
Marzena2007 napisał(a)

Tylko dlaczego tak nierówno te brzozy bujnęły.... Przecież pospolitej nie wygnę na pendulę.... A penduli nie mogę wyprostować
nie ma innego wyjścia jak tylko mówić, że tak miało być
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies