Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu....

Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu....

Mala_Mi 02:34, 13 lis 2013

W ramach nabrania wigoru... poczytałam co u Ciebie... moje dżdżownice tak nie produkują tego ubocznego ustrojstwa.. aż tyle.... ale wierzę, że to nie turkuć.... masz już krewetki.. po co ci wojna gangów na ogrodzie.
Milka 05:40, 13 lis 2013

Marzena2007 napisał(a)

Irenko liczę, że to nie turkuć... Chyba bym go w rabatch dojrzała?
Brzozy albo zostana zaszczepione albo pójdą na podpałkę za kilka lat do kominka..... Bo wykopanie oznacza wyrywanie korzeni w rabacie w promieniu ok 3-4 m.... Lub poprzecinanie i wyrywanie na raty póki są młode... Za rok nie damy rady...ale wierzę w szczepienie, bo żal mi ich białych grubych pni...

Nie wiedziałam, że one aż tak mocne korzenie mają, szkoda byłoby zniszczyć, cokolwiek obok;
U mnie byly brzozy, 15 sztuk i wszystkie padly, czemu, nie wiem, to były moje początki w ogrodnictwie...
Natomiast pamietam, jakim horrorem było usuwanie wiąza, korzenie w promieniu 15 metrów, trudna walka była, dopiero wypalenie oomogło zasuszyć te korzenie
Myśle, ze twoj plan uda ci sie
Madzenka 06:07, 13 lis 2013

asc napisał(a)
W ramach nabrania wigoru... poczytałam co u Ciebie... moje dżdżownice tak nie produkują tego ubocznego ustrojstwa.. aż tyle.... ale wierzę, że to nie turkuć.... masz już krewetki.. po co ci wojna gangów na ogrodzie.

Ania właśnie stąd moje obawy... Skoro tak dużo jest tych kopczyków i są zbyt duże to czy tak intensywnie pracują dżdżownice. Nie mam nawet jak sprawdzić czy są tunele w ziemi bo ciemno gdy wychodzę i wracam...sprawdzę w weekend, wykroję kawalek darni aby sprawdzić, bo wykopywanie nic nie daje....
Madzenka 06:09, 13 lis 2013

irena_milek napisał(a)

Nie wiedziałam, że one aż tak mocne korzenie mają, szkoda byłoby zniszczyć, cokolwiek obok;
U mnie byly brzozy, 15 sztuk i wszystkie padly, czemu, nie wiem, to były moje początki w ogrodnictwie...
Natomiast pamietam, jakim horrorem było usuwanie wiąza, korzenie w promieniu 15 metrów, trudna walka była, dopiero wypalenie oomogło zasuszyć te korzenie
Myśle, ze twoj plan uda ci sie

Irenko widzę, że bardzo wcześnie wstajesz....

Wkopując bukszpany pod brzozami i tulipany w odleglości ok 2 m przekonałam się jakie długie mają korzenie i jak płytko są rozmieszczone...
Milka 06:46, 13 lis 2013

Jak zacznę wstawać póżniej, to znaczy...jest lepiej

Jak plytko, to już lepiej, bo widłami latwiej je podważyć, a potem łopata i pójdzie
Ale jeszcze masz w planie zaszczepienie na tych brzozach, to moze nie ma co, na zapas sie martwić
Jak siostra?
baraga1904 08:10, 13 lis 2013

...po przesadzeniu mojej brzozy wiosną dowiedziałam się prawdy jakie to mają korzenie...a brzózka miała 4 lata...nie chcę myśleć co by było gdyby była starsza...
.... szaro bury poranek u nas - czyli jesień jakiej nie lubię....potrzebuję zielonego do życia a tu ani grama.... dopiero wiosną dół mi się skończy.......pozdrawiam Marzenko....
Rench 15:54, 13 lis 2013

Powiązane trawy fajnacko wyglądają,tańczące hochoły też
Dobrze że pokazałaś te kupki ziemi podżdżownicowe,bo już moją psicę podejrzewałam o to
Pozdrawiam
gusiarz 17:01, 13 lis 2013

Oooo, czytam o poważnych dywagacjach na temat szczepienia brzóz... kurka takie szczepienie to Zbyszek z Borów Tucholskich robił na swoich drzewkach... niejednokrotnie. Ale szczepił różne iglaki i owocowe drzewka. Ładnie mu to wychodziło. Może coś doradzi...
Marzenko - ja nigdy Ci nie dorównam pod względem wiedzy na temat opuchlaków, skoczków, cięcia, oprysków i nawożenia.... ile ja się staram i nie mogę tego wszystkiego pojąć ... Podziwiam i chylę czoła
I jeszcze buziaki zostawiam
Zielona 17:16, 13 lis 2013

Marzenko - chciałam pokazać fotki z drzewami i bukszpanami ciętymi w kostki (fotki z weekendu), ale nie bardzo wiem, gdzie powinnam to zrobić. U Ciebie nie chcę - bo po co śmiecić. U siebie mogę, choć to nie mój klimat, więc nijak się ma do ogrodu. Czy jest jakiś wątek tematyczny, w którym uważasz, że takie obrazki mogą się znaleźć?
Bogdzia 17:58, 13 lis 2013

Mnie się wydaje ze jak na dzdzownice to za dużo tego jest na wierzchu , chyba ze zdjęcia mocno powiększone. Na tukuciach sie nie znam ale Robrt dobrze sie zna , wklej to zdjęcie u niego i zapytaj, myslę ze rozpozna czy to turkucia czy nie. Jesień masz nadal piękna w ogrodzie.Pozdrówka.