Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "magnolia"

Rododendronowy ogród II. 20:15, 13 mar 2015

Do góry
popcorn napisał(a)
Bożenko, Ty się znasz. Czy 30 zł za tej wielkości peonię drzewiastą to chyba dobra cena?
http://olx.pl/oferta/magnolia-rhododendron-pheonia-roze-szkolka-drzew-i-krzewow-CID628-ID9i4IJ.html

Karola odezwę się, pozdrówka.
Rododendronowy ogród II. 08:06, 13 mar 2015

Do góry
Bożenko, Ty się znasz. Czy 30 zł za tej wielkości peonię drzewiastą to chyba dobra cena?
http://olx.pl/oferta/magnolia-rhododendron-pheonia-roze-szkolka-drzew-i-krzewow-CID628-ID9i4IJ.html

Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 12:00, 12 mar 2015

Do góry
agniecha973 napisał(a)
Marta, a to epimedium z Belgii (cudne zdjęcia!) to na obu zdj. jest ta sama odm.? Jedna wygląda właśnie na taką brązowo nabiegłą.

Tam było npaewni kilka odmian, nie pamiętam juz czy to dwa te same.
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 12:00, 12 mar 2015

Do góry
agniecha973 napisał(a)
A ja musiałam przeglądać tą całą listę, bo mam zaznaczone dwa - Pink Elf i youngianum Niveum. ALe to była selekcja z wyglądu.

To Niveum kiedys poszukiwałam, bo wg mnie jest cudne

Pin Elf tez piękne

Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 11:55, 12 mar 2015

Do góry
agniecha973 napisał(a)
Tu dziewczyna pisze o kilku http://kattka.blogspot.com/2008/12/epimedium-grandiflorum-lilafee.html

chyba o nim czytałam że potrafi podmarznąć, ale moge sie mylić.
Dzieki Aga, popatrzę sobie
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 11:30, 12 mar 2015

Do góry
a jakie on ma epimedium?- nie doradzę speclajnie, lepiej on powie które jest mocne, ale podejrzę odmiany.

Zdjęcia sa cudne, ach!-było czym ładowac te akumulatory
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 11:28, 12 mar 2015

Do góry
wiem tylko że bardziej ekskluzywne odmiany moga miec kłopot z zimowaniem.
ja mam epimedium rubrum- u mnie nie rośnie zbyt mocno, u mojej mamy znacznie lepiej ( u niej glina).
Najbardziej popularne chyba jest Versicolor- żółto kwitnie.

Dla mnie bardzo ozdobne sa tez liście i pokrój.
Mam fotę ( nieststy słabawą) z ogrodu botanicznego w Belgii, gdzie było epiemedium sadzone masowo i mnie zachwycało

Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 11:13, 12 mar 2015

Do góry
na zdrowie.
Aga, tylko te żurawki z epim raczej plamą sadź, nie rządkiem
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 10:59, 12 mar 2015

Do góry
no to sobie popisałam- sorry że tak 'zespoliłam 'Twój tekst z moja odpowiedzią.
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 10:58, 12 mar 2015

Do góry
agniecha973 napisał(a)
Marta, powoli, bo namieszało się.

Tam, gdzie napisałam H pod brzozą, to hosty Krossa Regal x5 (niepotrzebnie użyłam tej samej litery co ty do hortensji pnącej).

Tawuła brzozolistna podoba mi się, myślę, że będzie ładnie jak nie będą tam same rh, na jesień dodatkowo się przebarwi. Ile ona kwitnie?

Hortensja pnąca raczej na tyły w tło, czyli z tyłu brzozy i pod cyprysiki.

Hortensji tam nie ma żadnych, więc nie ma potrzeby wprowadzać. Jak wyjdzie w praniu, że jest miejsce, to się zastanowię, ale na razie nie mieszam, chyba będzie za mało miejsca.

Przy tej strzałce z przodu zastanawiam się co dać, powtórzyć hosty? epimedium? żurawki?

Marta, jeśli mam tu 5 szt. krossa Regal, to utrzymywać tą kolorystykę host czy nie muszę? JAkie odcienie host tam będą pasować? [/quot

Brzozolistna jest śliczna- jesienią czerwona, taka spłaszczona kula. Kwitniena przełomie wiosny i lata- nie pamiętam jak długo, ale wg mnie pięknie.
To jak nie masz tam hortensji, to juz narazie nie dorzucaj, chyba że wyjda w praniu pustki to może wtedy.
Jeszcze myślałam czy nie próbowac tam hortensji pnącej prowadzić na krzak- potrafi być piękny jak się go trochę po czasie skoryguje. Ale to tez możesz decydowac później- jeśli dywan z niej się nie sprawdzi, można puścić na krzew.

Przy strzałce tojeść w takim razie- fajny pas wyjdzie.
A przed nią barwne np ciemne żurawki i epimedium- to ładne połaczenie. Hosty Krossa R w sasiedztwie tez grają. Możesz je dac plamą i jeszcze powtórzyć w tym zurawkach z epimedium punktowo czy mała grupą.
Mogą tez być inne hosty ale wg mnie o podobnych kolorach raczej, ewelnutalnie zielone, ale nie żółtawe, nie paskowane.
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 10:17, 12 mar 2015

Do góry
jaki rhod do Nowej Z?- jakiś co będzie kwitł w podobnej porze, nie za ogromny i jasniejszy. Myslę że lekkie fiolety,biało-różowe.... chodzi o to że Nova Z ładnie wygląda z kontrastem- wtedy nie gasną jej kwiaty
Ale tez możesz dobrać jakieś małe rhod zamiast Spirea betulifolia ( pod warunkiem że tam ich nie wypali słońce)

2. pod drugą brzozę mam drugą hortensję, mogę powtórzyć?- Ta Hortensja jest tam gdzie napisałaś H?

Nie umiem powiedziec jak tam z miejscem, czy zmieszczą się hortensje, ale jak tam sa to jesli sadzić, to właśnie gatunki które sa tam już. Mogą być tez jakies mniejsze odmiany żeby nie zrobił się ścisk.
Ty jeszcze na końcu pytasz czy hortensje obok cyprysików posadzić, tak? Można, tylko nie za wielkie, albo ciąć, żeby po 3 metry nie miały.

Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 23:50, 11 mar 2015

Do góry
magnolia napisał(a)
spróbujmy:

B- buk
c- Conica
Rh- jakis rhododendron do towarzystwa dla Novej Z, jasniejszy, niewielki gabarytowo
- Różowe elispy- 2 Nove Z
-białe mazy- Kacze dzioby
- Białe kulki- może Soirea Betulifolia, albo inna mała forma krzaczasta
- Fioletowe plamy- miodukna, albo żurawka, jesli urosnie cokolwiek przed jałowcem, a własciwie pod nim , to tez tam
-H- hortensja pnaca
-Zielona plama jasna- paprocie
- zielona ciemniejsza- hosty i epimedium, można jesszcze w małych kepach żurawki
Te zielone plamy mozna połączyć i dać paprocie kępami/grupkami, a między nimi hosty i epim.

Paprocie- ja lubię Adiatum Imbricatum- bardzi mi się podoba, ale to jest malec- 40 cm wys
co do innych paproci- nie pomogę,chyba tzreba popytać specjalistki. Ja bym dała tam paprocie kilkadziesiąt cm, nie za wielkie
Hosty- może nie z tych wielkich, albo jak wielka to 1- 2szt, a reszta z nie za dużych.Może gdzie kepka z Praing Hands.

Marta, wszystko świetnie. Podoba mi się. Pytania:
1. Jeśli Nova Z. kwitnie na czerwono-różowo, to jaki ten drugi kolor rh?
2. pod drugą brzozę mam drugą hortensję, mogę powtórzyć?

Wklejam domalowane zdjęcie

i oczywiście mam pytania

Domalowałam niebieskie słupki - to dwa cyprysiki, jeden jeszcze mały, ale docelowo zajmie sporo. Tylko one tam zostają z towarzystwa, więc i tu będzie trochę miejsca. Z tyłu wsadzę hortensję. To co pomazałam na biało to z myślą taką, że powtórzę tojeść. Co powtórzyć z przodu? Tam gdzie wskazuje biała strzałka.
Marta, a przyszły mi na myśl jeszcze hortensje, może coś tu wcisnąć? Czy już za dużo dobrego będzie? Chyba za dużo.
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 17:57, 11 mar 2015

Do góry
Od jakiegoś czasu obserwuję Wasze forum, szukając inspiracji. Jesteśmy na etapie rozmyślania jak zagospodarować nasze areały Chce zacząć od zrobienia dwóch rabat na froncie przed domem (strona południowo-zachodnia)

Bardzo proszę o jakieś sugestie w doborze krzewów/ bylin/ iglaków, mam nadzieję, że mi pomożecie. Może pani Danusia rzuci okiem fachowaca pasjonata?

Poniżej rzut z wymiarami

A tak wygląda to co chce zagospodarować

Przy siatce na około posadzimy thuje prawdopodobnie szmaragd

Na rabacie między chodnikiem, a wjazdem chciałabym żeby między innymi znalazł się jakiś iglak, który w okresie świątecznym można by było oświetlić.
Na tej rabacie z prawego boku chciałabym żeby znalazły się między innymi jakieś kwitnące krzewy np azalie, różaneczniki,albo magnolia może też by się znalazło miejsce dla jakiejś karłowatej brzozy(bardzo mi się marzy mieć na działce brzoze). Za tą planowaną rabatą w tyłu w rogu jest drewutnia i ona tam zostanie.

Czekam na Wasze sugestie, bo niestey za bardzo wiem co mogę posadzić w tych miejscach, a sezon tuż tuż Pozdrawiam

Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 13:23, 11 mar 2015

Do góry
Ufff... dobrze, ze jest Magnolia i to wszystko ogarnia
Macham Aguś! I kibicuję Wam
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 12:59, 11 mar 2015

Do góry
tam w hosty/epimedium mozna dac tez kępki Carexa Ice D lub innego Morrovi, żeby troszkę przełamywał kępiaste pokroje. Nie wiem ile tam jest miesjca-pare matrów 2 bedzie, co?
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 12:54, 11 mar 2015

Do góry
spróbujmy:

B- buk
c- Conica
Rh- jakis rhododendron do towarzystwa dla Novej Z, jasniejszy, niewielki gabarytowo
- Różowe elispy- 2 Nove Z
-białe mazy- Kacze dzioby
- Białe kulki- może Soirea Betulifolia, albo inna mała forma krzaczasta
- Fioletowe plamy- miodukna, albo żurawka, jesli urosnie cokolwiek przed jałowcem, a własciwie pod nim , to tez tam
-H- hortensja pnaca
-Zielona plama jasna- paprocie
- zielona ciemniejsza- hosty i epimedium, można jesszcze w małych kepach żurawki
Te zielone plamy mozna połączyć i dać paprocie kępami/grupkami, a między nimi hosty i epim.

Paprocie- ja lubię Adiatum Imbricatum- bardzi mi się podoba, ale to jest malec- 40 cm wys
co do innych paproci- nie pomogę,chyba tzreba popytać specjalistki. Ja bym dała tam paprocie kilkadziesiąt cm, nie za wielkie
Hosty- może nie z tych wielkich, albo jak wielka to 1- 2szt, a reszta z nie za dużych.Może gdzie kepka z Praing Hands.

Ogrodnik Mimo Woli cd 11:44, 09 mar 2015

Do góry
mira napisał(a)
Pracujesz ? no trudno kiedyś trzeba choć w święto i w taką pogodę jak dziś to chyba trudne.
Magnolia wszystko wynagradza .

Na magnolię jeszcze nie pora, ale ... już bliżej niż dalej. Wczoraj rano trochę pograndziłam w ogrodzie... a potem do rana pracowałam.. Po siedzeniu 3 tygodnie na dupie w domu, aż żal było nie wyjść.

Szczególnie jak z okna mam widok na żółte krokuski.. i świeżo posadzone ranniki..

Ogrodnik Mimo Woli cd 20:53, 08 mar 2015

Do góry
Pracujesz ? no trudno kiedyś trzeba choć w święto i w taką pogodę jak dziś to chyba trudne.
Magnolia wszystko wynagradza .
Kopać, grabić, sadzić.... Lubię to! 18:21, 08 mar 2015

Do góry
Bergenia zbiera się w sobie, róże mają ślady życia, magnolia całkiem gruba się robi, .
Ogrodnik Mimo Woli cd 17:45, 08 mar 2015

Do góry
iwonadm napisał(a)
Ta magnolia jest obsypana pączkami po prostu czadowa
czy zdradzisz jak o nią dbasz i jaka to odmiana? Moja nowa ma tylko 3

Magnolie u mnie posadzone w ziemię wymieszaną z kwaśnym torfem. Raz do roku wiosną sypię odrobinę nawozu dla różaneczników (przy okazji podsypywania borówek i różaneczników). Poza tym nic jej nie robię. Zresztą żadnej z magnolii, a tej w trawniku to nawet kwaśnego nie sypię, by nie zakwaszać ziemi na trawniku.. i też daje radę. Wiem jedno, że jak próbowałam okrywać pierwszy sezon, to szmaty urywały pąki.. i zaniechałam tego. Magnoliom najbardziej szkodzą wiosenne przymrozki, a nie zimowe.

Na rabacie rosną dwie, ale na foto w większości to magnolia gwiaździsta Magnolia stellata. Piszą, że jest dość wrażliwa na mróz, ale u mnie po zimie -30 przetrwała w dobrej kondycji. Kwitnie najszybciej ze wszystkich magnolii.
W zeszłym roku zakwitła pod koniec marca.. a normalnie to w drugiej połowie kwietnia. Jak nadal utrzymają się takie temperatury to 2-3 tygodnie i zakwitnie Jest piękna.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies