KIedyś byłam w Borach na grzybowych wczasach. Faktycznie to grzybny region. Zazdroszczę. Ale ponoć jeszcze w lasach niewiele pozysku. Życzę pełnych koszy.\
Dzień dobry wszystkim
Poszukuję jakiegoś wąskiego czerwonego drzewa (np. kolumnowego) lub krzewu, który by nas przysłonił, ale nie utrudniał przejścia w przyszłości. Proszę o pomoc. Myślałam o buku Obelisk (no, ale doczytałam, że osiąga 15m), może perukowcu (tylko czy nie będzie za szeroki)? Proszę o pomysły, pewnie będą lepsze. Tam gdzie są deski będzie kiedyś składzik na drzewo i narzędzia (będzie zaczynał się w tym samym miejscu).
Za klonami globosum rosną berberysy (słabo widać).
W ostateczności będą brabanty, jeśli nic innego nie znajdę.
Tak, kolejny punkcik do odkreślenia Tam jest przestrzeń do przycinania żywopłotu i od początku planowałam coś takiego. Naprawdę super, że trafiłam te płytki
Czekam z niecierpliwością na kwitnienie astrów, które uwielbiam, a trochę ich mam
O to chodziło szanownej pani? to dereń kousa zaczyna czarować
Z Wami wszystkimi( z Ogrodowiskiem)szybko poszło, tak mi się wydaje, że szybko...I choć ciągle jeszcze coś zmieniam , to cieszę się ,że ruszyłam z miejsca. Teraz sprawdzam jakie zestawienia roślin mi pasują, z jakimi się polubię i jakie polubią moją ziemię, mimo ciągłego wzbogacania, ciągle niełatwą dla niektórych roślin.
Ogrodowisko to skarbnica wiedzy, ale trzeba czasu by ją przyswoić, umieć zastosować...a i tak trzeba się uczyć na własnych błędach. Tym bardziej ,że chce się mieć ten swój ogród tak po swojemu( czasami wbrew regułom, czasami niższym kosztem..., czasami bo nie da się wszystkiego zmienić i zacząć od nowa...)
a nie chcesz plamami sadzic? dobrze by bylo wpleść jakies kulki iglakowe, zimą nie byloby pusto. ale fakt kólka, równe owale i półkola ciezko obsadzic, mialam ten problem u siebie i w pracy. W pracy posadzilam plamami i dałam jedno drzewo ale nie na środku a bardziej z boku i do niego 3 świerki na nóżkach róznej wysokości.
z rad Elfir zapamietałam zeby nie sadzic drzewa głównego centralnie w środku rabaty a bardziej z boku, łatwiej wtedy cos zaaranzowac i ładniej to wyglada po nasadzeniach. z kazdej strony inny punkt widzenia.
Nie jestem znawczynią dalii i upierać się nie będę ale proszę, to są kwiaty dalii Arabian Night ścięte do bukietu, z jednej karpy mam pełne i takie ze słoneczkiem w środku.
Bardzo lubię ten swój cienisty zakątek: hosty, brunery, języczkę,hortensje i prusznik oraz te widoczki na resztę ogrodu już bardziej kolorową
Na świerku po lewej stronie widać jak teraz smignął w górę bluszcz od Danusi.
Ten mój po prawej wspina się już kilka lat. I już go musimy ciąć, by nie zawładnął świerkiem
Ja od zeszłego tygodnia mam wymienione na froncie domu w donicach - 15szt ale tu lubuje się we wrzoścach - mają dzwoneczki pełniejsze, jakby nadmuchane i dają wyrażniejszą plamę koloru - zostawiam je do lutego Jeszcze na taras musze dokupić jak surfinie zbrzydną
Ciągle myślę i zmieniam zdanie co do frontowej rabaty przy ogrodzeniu. Chciałam przysłonić siatkę, która na razie nie zanosi się na wymianę. Ogród jest raczej minimalistyczny, prowadzony w nowoczesnych kształtach. Miały być hortensje pod drzewami, ale jednak myślimy o zimozielonej przysłonie. Czy takie ścianki z cisa byłyby ok? Mam już u siebie tak posadzone w dwóch miejscach, jeszcze małe, ale ładnie się zagęściły, widać je na drugim zdjęciu. Obecna lawenda nie zawsze jest ładna i nie stanowi przesłony. Będzie gdzie indziej razem z bukszpanami Czy uważacie, że to dobry pomysł?
Powiecie teraz, że jestem bardzo zmienna i marudzę, ale mój mąż namieszał mi wczoraj w głowie z tą frontową rabatą miała być w niedługim czasie zmiana siatki na coś ładniejszego, ale na tą chwilę nie tak szybko to się stanie. Wiosną katalpy ruszają bardzo późno, hortensje zanim będą miały kwiaty to też nie najwcześniej. Padł pomysł aby posadzić żywopłot z cisa, który byłby formowany w takie kostki i zasłoni siatkę. Jest przy okazji elegancki. Mam już u siebie taki, byłoby konsekwentnie do ogrodu. Bardzo lubimy cis i może to jest dobry pomysł? Co myślicie. Limki już mam z tyłu, widoczne z innych okien. Przygotowałabym odpowiednio glebę i byłoby im dobrze Musiałabym prowadzić go tak, aby nie stykał się z liśćmi drzew.