Sylwia, tak czytam ostatnie posty i wiesz co ci powiem, ja już raz popełniłam błąd i kupiłam małe iglaczki, i co... minęły 3 lata, a one są dalej małe. Teraz nabrałam rozumu i wiem jedno - z pozoru cena większego iglaka jest wyższa, ale... jak przeanalizuje się wiek (czas!) iglaka to okazuje się, że to tylko ok. 10 złotych za rok. Tylko 10!!! I naprawdę warto kupić jeden większy zamiast kilku mniejszych. Zwłaszcza, że po 5-6 latach okazuje się, że ogród jest zapchany maksymalnie i jest problem komu oddać, jak rozsadzić. gdzie znaleźć miejsce, jak zapanować na chaosem, który sami zgotowaliśmy itd.
Brzozy Youngi rosną rozłożyście i zwisowo. Dobre są jako zaplanowany "namiot", jednakże są takie "pospolite", a to za sprawą pewnej fastfoodowej sieciówki, która je chyba bardzo polubiła
Byłam widziałam i uważam, że warto pojechać. (no może nie ponad 200 km, ale jak ktoś ma blisko to warto ) Szmitowie swoją łąką zachwycają... nie mogłam odejść
Danuś a widziałaś brzozy szpalerowe???? No nie mogłam uwierzyć
Mistrzostwo świata ta rabata brzozowa Przepięknie u Ciebie. Wrzosy, rozplenice, rozchodniki rewelacyjne. A ja tyle czasu szukałam inspiracji co do brzozy
Chyba przesadzę jednak brzozy 'Youngi' w to miejsce powyżej. Hortensje będą miały osłonę przed ostrym słońcem (o ile przezimują). W upały je bardzo poprzypało. Zasięgnę opinii mojego M, bo to jego brzozy, Nie pasują mi tam gdzie teraz rosną. Zbyt są oddalone od siebie i w tych bukszpanach... Kubeł nie pomógł. Kombinuję dalej.
Wołam..... za kazdym razem jak oglądam.. szczególnie , że połowy nasadzeń już nie ma.. bo było za gęsto i musiałam wyciepać.. Najśmieszniejsze, że teraz wcale nie sadzę mniej, a powiedziałabym , że gęściej Jestem niereformowalna
2008 - ależ byłam dumna z mojej pierwszej rabaty.. a raczej jej połowy
A to za 5 lat........ stwierdzam, że 5 lat.. to ogród się robi stary..... i najlepiej jaby sie został tak na 4 lata.. i został w miejscu
Tu prawa cześć sie nie zmieściła w kadrze.. z wisionka... wiec daje drugie foto... host na foto prawie nie widać.. i wszytko już tnę... 1/3 już nie ma bo było za gęsto..... poszerzyłem rabatę, bo się nie mieściło... szok. po prostu szok.... Klon na środku taki malutki, a teraz żałuję, że go posadziłam... wszytko zacieni... W tle są brzozy sąsiadów.. już ich nie ma.... jak podrosły nasze jodły to wycięli...
Konrad muskasz ogród ? pamiętam że coś ci miałam dać z roślin do sielskiej części pod brzozy ...ale zapomniałam . czy nie czasem tojeśc orszelinową ?. wypadłam z rytmu ogrodowiska całkiem , ale juz po wakacjach . trzeba się wziąć do pracy w ogrodzie . jakoś nie mogę zacząć . mam lenia
Ten świerk jest za mały na to miejsce, wysadź go. Ja kieruję się taką zasadą: nawet jeśli rośliny są małe to i tak piętra, które w rabacie są uwzględnione trzeba zachować, więc jeśli planujesz świerki wyższe z tyłu, a przed nimi coś innego, to zawsze te świerki musisz kupić większe, żeby proporcja była. Nie widzę tego buka, gdzie on jest? Projekt Danki jest śliczny z tymi brzozami i miskantami, ale na zdjęciu widzę płot i drogę. Czy chcesz w tym miejscu taki projekt zrealizować? Brzozy będą łyse zimą, a miskantów nie ma aż prawie do lata. Aby osłonić się od gapiów musisz mieć coś zimozielonego i tutaj mogłabyś posadzić choinę. Będziesz ją cięła, a jak się zagęści, to przepiękny żywopłot jest, na którego zieleni tle możesz posadzić krzewy zrzucające liście zimą, ale barwne w sezonie. Na forum nauczyłam się jednego, w dużych ogrodach należy sadzić jeden gatunek grupami, żeby to było widać. Kiedyś kupowałam po jednej sztuce i sadziłam. Bez sensu, tak można w malutkim ogrodzie. Teraz jak się wybieram po begonie na przykład, to kupuję z 50 szt., żeby rabata z daleka była widoczna.
Mam nadzieję, że pomogłam, a ten kubeł ... to ja mam takie usposobienie, że jestem taka wprost. Coś na duszy to i w mowie albo na klawiaturze . Pozdrawiam ciepło. Naprawdę nocka ciepła jest. Łaskawy ten sierpień.
Dziękuję.Czasami trzeba wylać kubeł zimnej wody na głowę o poranku. Masz rację, rośliny są małe, teraz jeszcze nie prezentują się okazale, ale by się chciało ciągle więcej. Wiem, ze można łatwo przesadzić z ilością gatunków, bronię się żeby nie "zostać ogrodową kokoszką" - za malkul. Weszłam do Twojego ogrodu, piękny!!!Już mi lepiej
Ja też cisy posadziłam koło kompostownika. Po wrzuceniu skoszonej trawy sączy się zawsze z niego i nie wiem czy to cisom nie zaszkodzi, czas pokaże.
Powiedz mi w takim razie, gdzie tą choinę mogłabym posadzić, bo ja myślę o tych brzozach 'Doorenbos'.
Chciałabym zrobić w części ogrodu zakątek z brzozami 'Doorenbos' jak w pięknym projekcie Danusi Ogród z lustrem. https://www.ogrodowisko.pl/watek/1033-ogrod-z-lustrem?page=234
Jeszcze raz moje rabaty, które może mogłabym zmienić.
W daliach ukrywa się buk chyba 'Pendula', męczą go te kwiaty, ale żal mi ich usuwać, nie spodziewałam się takich rozmiarów. Może tego świerka kującego wymienić na większego serbskiego i brzozy 'Doorenbos' ze srebrnymi miskantami? Brak doświadczenia jest dla mojego ogrodu szkodliwy!
kalina na razie wygląda słabiutko, podciałam ją, zeby się rozkrzewiła i nic.
Trafiłam na wątek https://www.ogrodowisko.pl/watek/1033-ogrod-z-lustrem?page=234
Nie mogę ochłonąć na widok tych brzóz 'Doorenbos', srebrnych miskantów, wrzosów (a może wrzośców) i żurawek, uff. Posadziłam u siebie brzozy 'Youngii', raczej ich nie wyrzucę i reszty też. Co robić?
Mam teraz niedosyt z ta rabatą.
W Magnolii był taras z tego ogrodu niedawno.
Odległości? nie wiem 1,5 - 2 metry a nawet chyba bliżej. A od płotu? nawet przy samym płocie. Brzozy mają to do siebie, że mogą być w grupach blisko siebie też.
Agata masz racje, popieram - tym bardziej że Anita narzeka na "patelnie" w swoim ogrodzie, a tak w miare wzrostu tych drzew stworzyłyby sie kąciki z cieniem dla cieniolubnych roslin.
wiesz co? tak sobie patrzę na ten piękny ogród i wydaje mi się, że brakuje tu 2-3 dużych drzew. Nie żadnych tam wynalazków typu śliwy czy miłorzęby tylko porządne drzewa z normalną koroną - buki, brzozy, klony. Złamały by tę linię średniowysokich krzaczków. Tak sobie pomyślałam pozdrawiam
U Ciebie ciągle coś się dzieje nowego, brzozy odbijające się w lustrze, będzie super
Urzekły mnie kwiaty sedum i twoje trawy oraz oczywiście wypasione żurawki