Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "brzozy"

Ogród Sylwii od początku cz.II 19:42, 02 wrz 2013

Do góry
Łał!!! super! i te brzozy.... CZAD!
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 19:32, 02 wrz 2013

Do góry
Marzena2007 napisał(a)

No to sobie nie posiedzisz bo cię zwieje razem z poduchami, znów fruwają Zapraszam przed kominek popatrzymy na ścianę wodną i brzozy

dzięki
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 19:27, 02 wrz 2013

Do góry
makkasia napisał(a)
Marzenko,
U mnie też pada i wieje (a do pracy pojechałam rowerem ).Ma to dobre strony bo mogę spokojnie rozsiąść się u Ciebie na kanapie i podziwiać nową rabatę i te wszystkie Twoje zwiewności, świecznice, bukszpanowe wycinanki
Jak ja to lubię

No to sobie nie posiedzisz bo cię zwieje razem z poduchami, znów fruwają Zapraszam przed kominek popatrzymy na ścianę wodną i brzozy
Ogród z prostymi liniami 22:22, 31 sie 2013

Do góry
Toszka napisał(a)
Sylwia, tak czytam ostatnie posty i wiesz co ci powiem, ja już raz popełniłam błąd i kupiłam małe iglaczki, i co... minęły 3 lata, a one są dalej małe. Teraz nabrałam rozumu i wiem jedno - z pozoru cena większego iglaka jest wyższa, ale... jak przeanalizuje się wiek (czas!) iglaka to okazuje się, że to tylko ok. 10 złotych za rok. Tylko 10!!! I naprawdę warto kupić jeden większy zamiast kilku mniejszych. Zwłaszcza, że po 5-6 latach okazuje się, że ogród jest zapchany maksymalnie i jest problem komu oddać, jak rozsadzić. gdzie znaleźć miejsce, jak zapanować na chaosem, który sami zgotowaliśmy itd.
Brzozy Youngi rosną rozłożyście i zwisowo. Dobre są jako zaplanowany "namiot", jednakże są takie "pospolite", a to za sprawą pewnej fastfoodowej sieciówki, która je chyba bardzo polubiła

Toszka, proszę Cię o Twoje sugestie zmian. Brakuje mi doświadczenia, więc każda propozycja i rada jest dla mnie cenna
Zieleń to Życie 2013 20:12, 31 sie 2013

Do góry
i wystawa...

...fajne klony...

..i brzozy....

Ogród z prostymi liniami 11:53, 31 sie 2013

Do góry
Sylwia, tak czytam ostatnie posty i wiesz co ci powiem, ja już raz popełniłam błąd i kupiłam małe iglaczki, i co... minęły 3 lata, a one są dalej małe. Teraz nabrałam rozumu i wiem jedno - z pozoru cena większego iglaka jest wyższa, ale... jak przeanalizuje się wiek (czas!) iglaka to okazuje się, że to tylko ok. 10 złotych za rok. Tylko 10!!! I naprawdę warto kupić jeden większy zamiast kilku mniejszych. Zwłaszcza, że po 5-6 latach okazuje się, że ogród jest zapchany maksymalnie i jest problem komu oddać, jak rozsadzić. gdzie znaleźć miejsce, jak zapanować na chaosem, który sami zgotowaliśmy itd.
Brzozy Youngi rosną rozłożyście i zwisowo. Dobre są jako zaplanowany "namiot", jednakże są takie "pospolite", a to za sprawą pewnej fastfoodowej sieciówki, która je chyba bardzo polubiła
Zieleń to Życie 2013 11:17, 31 sie 2013

Do góry
Byłam widziałam i uważam, że warto pojechać. (no może nie ponad 200 km, ale jak ktoś ma blisko to warto ) Szmitowie swoją łąką zachwycają... nie mogłam odejść

Danuś a widziałaś brzozy szpalerowe???? No nie mogłam uwierzyć
Roztoczańskie klimaty 09:39, 31 sie 2013

Do góry
polinka napisał(a)
Mistrzostwo świata ta rabata brzozowa Przepięknie u Ciebie. Wrzosy, rozplenice, rozchodniki rewelacyjne. A ja tyle czasu szukałam inspiracji co do brzozy

Hehe dzięki ta inspiracja to z targów zieleń to życie ....jak zobaczyłam rozplenice z rozchodnikami to i ja poszalałam
Roztoczańskie klimaty 09:35, 31 sie 2013

Do góry
Mistrzostwo świata ta rabata brzozowa Przepięknie u Ciebie. Wrzosy, rozplenice, rozchodniki rewelacyjne. A ja tyle czasu szukałam inspiracji co do brzozy
Kondziowy Ogród :) 09:01, 31 sie 2013

Do góry
alinak napisał(a)
Konrad muskasz ogród ? pamiętam że coś ci miałam dać z roślin do sielskiej części pod brzozy ...ale zapomniałam . czy nie czasem tojeśc orszelinową ?. wypadłam z rytmu ogrodowiska całkiem , ale juz po wakacjach . trzeba się wziąć do pracy w ogrodzie . jakoś nie mogę zacząć . mam lenia
bo ci chyba nikt nie dokopał do tyłka hi hi hi hi werbenę patagońcką tak i tojeść hi hi hi
Ogród z prostymi liniami 01:24, 31 sie 2013

Do góry
Chyba przesadzę jednak brzozy 'Youngi' w to miejsce powyżej. Hortensje będą miały osłonę przed ostrym słońcem (o ile przezimują). W upały je bardzo poprzypało. Zasięgnę opinii mojego M, bo to jego brzozy, Nie pasują mi tam gdzie teraz rosną. Zbyt są oddalone od siebie i w tych bukszpanach... Kubeł nie pomógł. Kombinuję dalej.
Ogrodnik Mimo Woli cd 23:24, 30 sie 2013

Do góry
alinak napisał(a)
Anka metamorfozy fajnie się ogląda . Stan -przed zawsze mnie zadziwia , że mogłam tak coś posadzić i wymyślić takie kompozycje . ty pewno też już nie wołasz wow na te stare fotki .

Wołam..... za kazdym razem jak oglądam.. szczególnie , że połowy nasadzeń już nie ma.. bo było za gęsto i musiałam wyciepać.. Najśmieszniejsze, że teraz wcale nie sadzę mniej, a powiedziałabym , że gęściej Jestem niereformowalna

2008 - ależ byłam dumna z mojej pierwszej rabaty.. a raczej jej połowy

A to za 5 lat........ stwierdzam, że 5 lat.. to ogród się robi stary..... i najlepiej jaby sie został tak na 4 lata.. i został w miejscu
Tu prawa cześć sie nie zmieściła w kadrze.. z wisionka... wiec daje drugie foto... host na foto prawie nie widać.. i wszytko już tnę... 1/3 już nie ma bo było za gęsto..... poszerzyłem rabatę, bo się nie mieściło... szok. po prostu szok.... Klon na środku taki malutki, a teraz żałuję, że go posadziłam... wszytko zacieni... W tle są brzozy sąsiadów.. już ich nie ma.... jak podrosły nasze jodły to wycięli...

MASAKRA.
Kondziowy Ogród :) 23:20, 30 sie 2013

Do góry
Konrad muskasz ogród ? pamiętam że coś ci miałam dać z roślin do sielskiej części pod brzozy ...ale zapomniałam . czy nie czasem tojeśc orszelinową ?. wypadłam z rytmu ogrodowiska całkiem , ale juz po wakacjach . trzeba się wziąć do pracy w ogrodzie . jakoś nie mogę zacząć . mam lenia
Ogród z prostymi liniami 20:36, 30 sie 2013

Do góry
Ten świerk jest za mały na to miejsce, wysadź go. Ja kieruję się taką zasadą: nawet jeśli rośliny są małe to i tak piętra, które w rabacie są uwzględnione trzeba zachować, więc jeśli planujesz świerki wyższe z tyłu, a przed nimi coś innego, to zawsze te świerki musisz kupić większe, żeby proporcja była. Nie widzę tego buka, gdzie on jest? Projekt Danki jest śliczny z tymi brzozami i miskantami, ale na zdjęciu widzę płot i drogę. Czy chcesz w tym miejscu taki projekt zrealizować? Brzozy będą łyse zimą, a miskantów nie ma aż prawie do lata. Aby osłonić się od gapiów musisz mieć coś zimozielonego i tutaj mogłabyś posadzić choinę. Będziesz ją cięła, a jak się zagęści, to przepiękny żywopłot jest, na którego zieleni tle możesz posadzić krzewy zrzucające liście zimą, ale barwne w sezonie. Na forum nauczyłam się jednego, w dużych ogrodach należy sadzić jeden gatunek grupami, żeby to było widać. Kiedyś kupowałam po jednej sztuce i sadziłam. Bez sensu, tak można w malutkim ogrodzie. Teraz jak się wybieram po begonie na przykład, to kupuję z 50 szt., żeby rabata z daleka była widoczna.
Mam nadzieję, że pomogłam, a ten kubeł ... to ja mam takie usposobienie, że jestem taka wprost. Coś na duszy to i w mowie albo na klawiaturze . Pozdrawiam ciepło. Naprawdę nocka ciepła jest. Łaskawy ten sierpień.
Ogród z prostymi liniami 11:06, 30 sie 2013

Do góry
Borbetka napisał(a)
Jeśli rośliny są małe, to przeważnie jest niedosyt . 10 lat temu też mi się tak wydawało, a teraz wszystko mam takie wielkie, że z przesadzaniem jest bardzo duży problem, bo sił brak. Twój ogród prezentuje się pięknie moim zdaniem. Przypomina ogrody o kątach prostych tutaj prezentowane. Tosia tak robi, Madżen ma taki, Monia kwiat holandii, Wieloszka przecież i jeszcze parę dziewczyn widziałam jak tworzą geometrię. Jak wszystko trochę podrośnie, to będziesz sama widziała, gdzie brakuje koloru, gdzie zwiewności itd. Bylinami, trawkami zawsze zmienisz rabatę, więc się tak nie przejmuj. Mam nadzieję, że żywopłot cisowy urośnie Ci szybko . Sama posadziłam mały wokół kompostownika i mojego "roślinnego szpitala", ale nie wiem, kiedy ten bałagan zasłoni. Rośnie jednak wolno niestety. Polecam Ci choinę kanadyjską, na którą się czaję. Jeśli oczywiście jeszcze mam miejsce. Dla mnie ... jeszcze kanty trawnika wyrównać i jest perfect! No i sama zrobiłaś, dobrałaś, posadziłaś ... brawo. Gratuluję.
Pozdrowienia.

Dziękuję.Czasami trzeba wylać kubeł zimnej wody na głowę o poranku. Masz rację, rośliny są małe, teraz jeszcze nie prezentują się okazale, ale by się chciało ciągle więcej. Wiem, ze można łatwo przesadzić z ilością gatunków, bronię się żeby nie "zostać ogrodową kokoszką" - za malkul. Weszłam do Twojego ogrodu, piękny!!!Już mi lepiej
Ja też cisy posadziłam koło kompostownika. Po wrzuceniu skoszonej trawy sączy się zawsze z niego i nie wiem czy to cisom nie zaszkodzi, czas pokaże.
Powiedz mi w takim razie, gdzie tą choinę mogłabym posadzić, bo ja myślę o tych brzozach 'Doorenbos'.
Chciałabym zrobić w części ogrodu zakątek z brzozami 'Doorenbos' jak w pięknym projekcie Danusi Ogród z lustrem.
https://www.ogrodowisko.pl/watek/1033-ogrod-z-lustrem?page=234

Jeszcze raz moje rabaty, które może mogłabym zmienić.

W daliach ukrywa się buk chyba 'Pendula', męczą go te kwiaty, ale żal mi ich usuwać, nie spodziewałam się takich rozmiarów. Może tego świerka kującego wymienić na większego serbskiego i brzozy 'Doorenbos' ze srebrnymi miskantami? Brak doświadczenia jest dla mojego ogrodu szkodliwy!

kalina na razie wygląda słabiutko, podciałam ją, zeby się rozkrzewiła i nic.
Ogród z prostymi liniami 00:41, 30 sie 2013

Do góry
Trafiłam na wątek
https://www.ogrodowisko.pl/watek/1033-ogrod-z-lustrem?page=234
Nie mogę ochłonąć na widok tych brzóz 'Doorenbos', srebrnych miskantów, wrzosów (a może wrzośców) i żurawek, uff. Posadziłam u siebie brzozy 'Youngii', raczej ich nie wyrzucę i reszty też. Co robić?
Mam teraz niedosyt z ta rabatą.
Ogród z lustrem 23:10, 29 sie 2013

Do góry
W Magnolii był taras z tego ogrodu niedawno.
Odległości? nie wiem 1,5 - 2 metry a nawet chyba bliżej. A od płotu? nawet przy samym płocie. Brzozy mają to do siebie, że mogą być w grupach blisko siebie też.
Ogródek Anity 08:36, 29 sie 2013

Do góry
agata_chroscicka napisał(a)

wiesz co? tak sobie patrzę na ten piękny ogród i wydaje mi się, że brakuje tu 2-3 dużych drzew. Nie żadnych tam wynalazków typu śliwy czy miłorzęby tylko porządne drzewa z normalną koroną - buki, brzozy, klony. Złamały by tę linię średniowysokich krzaczków. Tak sobie pomyślałam pozdrawiam

Agata
masz racje, popieram - tym bardziej że Anita narzeka na "patelnie" w swoim ogrodzie, a tak w miare wzrostu tych drzew stworzyłyby sie kąciki z cieniem dla cieniolubnych roslin.
Ogródek Anity 22:48, 28 sie 2013

Do góry

wiesz co? tak sobie patrzę na ten piękny ogród i wydaje mi się, że brakuje tu 2-3 dużych drzew. Nie żadnych tam wynalazków typu śliwy czy miłorzęby tylko porządne drzewa z normalną koroną - buki, brzozy, klony. Złamały by tę linię średniowysokich krzaczków. Tak sobie pomyślałam pozdrawiam
Ogród Sylwii od początku cz.II 22:28, 28 sie 2013

Do góry
U Ciebie ciągle coś się dzieje nowego, brzozy odbijające się w lustrze, będzie super
Urzekły mnie kwiaty sedum i twoje trawy oraz oczywiście wypasione żurawki
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies