Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "lilie"

Małe przeróbki ..... gotowa na wszystko 16:34, 16 lip 2012

Do góry
Witajcie Kilka tygodni czytania, obserwowania a przede szystkim podziwiania Waszych pomysłów, ogodów , realizacji planów, aż w końcu postanowiłam się zarejstrować i prosić was o pomoc.
Wasze wjazdy na posesje, ogródki a raczej ogrody są CUDOWNE.
Chęci do pracy z mojej strony i strony R (mojej połówki) są wielkie tylko brak pomysłu i jak narazie materiałów ;( roślinnych
Ale zacznę od początku. 9 lat temu przeprowadziłam sie po ślubie do meża czyli "migracja " z miasta na wieś - domek jednorodzinny "kawał pola" z brakiem pomysłów. Dorobiliśmy sie (raczej ja) małego ogródeczka kwiatowego (co bardzo lubię). Kawałek trawki, iglaczki, skalniaczki i byliny oraz jednoroczne. Ogródek jakoś ogarniam choć czekają go WIELKIE zmiany na jesień.

Moją zmorą jest jak narazie wjazd na posesję (zwykłe podwórko) Całośc wjazdu ma około 40 m długości (co widać na foto) i około 2 m szerokości (można troszkę poszerzyć). Wzdłóż betonowego płota posadziliśmy Tuje szmaragd narazie są malutkie ale myśle że sie szybko zadomowią i rozrosną. W tym roku z nadmiaru zimozielonych "powtykałam je pomiędzy tujki.
Nie ukrywam że brakuje tam odgrodzenia trawki (usychającej) od "szlaki " - wjazd będzie w przyszłości niedalekiej pokryty kostką i czegoś żywego. Myślałam o forsycji, bukszpanach, i wierzbach (jedna juz tam się znajduje)

Z nadzieją na waszą pomoc - jak to rozplanować wstawiam kilka foteczek - myśle że do ogarnięcia i zrozumienia co gdzie jest

Prawa strona WJAZDU i lewa strona mały kwiatowo - trawnikowo - iglasty ogródek (bałagan na kółkach) Między innymi: hosty, yuki (w nadmiarze) mieczyki, róże cantedeski, i LILIe (moje ulubione)

To mój wjazd:
1. po prawo bez biały ( nie do ruszenia - pamiątka po mamie )
2. Cis (chyba) ale malutki
3. skalniak
4. wierzba na pniu
Reszta do zaplanowania
Tujki musza pozostać

Mniej więcej w połowie płotku rosną 2 róże pienne a na końcu tych 40 m kilka tujek własnej hodowli , tawuła i yuki (młode)

Roślinki nie są wielkie ale ciesza oko jak rozną z roku na rok , choć jak Danusia wolałabym "już dorosłe sztuki "

Z nadzieją na pomoc z Waszej strony jeszcze raz się witam )
Iza

Wjazd

Całość po płocie

skalniak

Pośrodku młodziutkie w tym roku sadzone róże pienne (2 kolory ) - i jednoroczne kapustki ozdobne + canna do wykopania na jesień

Między tujami zimozielone (nie znam nazwy)

Całość beznadziejnie wykończona (przed betonem gdzie parkują autka) w tym roku na wiosnę roślinkami z "własnej prawie " produkcji ( yuki, tawuła - kupiona) malutka wierzba ) ;( Wszystko prosi sie o zmiany

POMOŻECIE ???

Mój ogródek pod Gdańskiem 16:30, 16 lip 2012

Do góry
Jestem
U ciebie bujnie i kolorowo i jak widzę, kochasz tez rośliny w donicach; a lilie tez masz piękne
pozdrawiam Moniko
Moje spełnione marzenie Małgocha 1960 16:20, 16 lip 2012

Do góry
Śliczne te ciemne lilie! I fioletowa róża moje marzenie sprzed roku. Trochę się wyleczyłam gdy minionej zimy zobaczyłam na termometrze -30 stopni
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi cz. I 13:17, 16 lip 2012

Do góry
majkel0326 napisał(a)

Irenko,cofnęłam się kilka stron,żeby nadrobić zaległości,a tam jakie cudowne liliowce zobaczyłam Kocham je,a Twoje są prześliczne!

Maju, masz piękne lilie, ale liliowce jednak są inne i chyba jak w kępie rosną, bardziej mnie do siebie zaczynają przekonywać przy okazji święta liliowców była sprzedaż w Wojsławicach, ale nie były za ciekawe; dostałam od babki wizytówkę i mówi, że ma więcej i prowadzi sprzedaż wysyłkową
będę musiała zerknąć, jak co podam ci namiary
pozdrawiam

Masz rację,że liliowce najładniej wyglądają w kępach.Moje są młode,jeszcze wszystko przede mną A o namiar poproszę jakby coś Ja liliowce kupuję na targach Gardenia,maja co roku spory wybór i jak na razie wszystkie rosną.

Moje też młode, ale juz pieknie się rozrastają; nadal będę kupować i podaję ci namiar, gdzie kupiłam swoje; babka ma niesamowite odmiany, takich nawet nie ma w Wojsławicach

http://www.ismena.olsztyn.pl/
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi cz. I 13:04, 16 lip 2012

Do góry
irena_milek napisał(a)

Irenko,cofnęłam się kilka stron,żeby nadrobić zaległości,a tam jakie cudowne liliowce zobaczyłam Kocham je,a Twoje są prześliczne!

Maju, masz piękne lilie, ale liliowce jednak są inne i chyba jak w kępie rosną, bardziej mnie do siebie zaczynają przekonywać przy okazji święta liliowców była sprzedaż w Wojsławicach, ale nie były za ciekawe; dostałam od babki wizytówkę i mówi, że ma więcej i prowadzi sprzedaż wysyłkową
pozdrawiam

Masz rację,że liliowce najładniej wyglądają w kępach.Moje są młode,jeszcze wszystko przede mną A o namiar poproszę jakby coś Ja liliowce kupuję na targach Gardenia,maja co roku spory wybór i jak na razie wszystkie rosną.
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi cz. I 12:20, 16 lip 2012

Do góry
majkel0326 napisał(a)

pozdrawiam
Moje poletko 10:30, 16 lip 2012

Do góry
barbara_krajewska napisał(a)

Dzisiaj nareszcie zrealizowałam,to co nie udawało mi się od 2 lat!
Dotarłam do Wojsławic
Wrażenia niesamowite i już wiem ,że nie była to moja ostatnia wizyta w tym miejscu
Zdjęć dużo, aż nie wiadomo co pokazać!
Długo nie ochłonę,bo oprócz tej ilości kolorów które tam na mnie "natarły"
doszło do absolutnego przypadkowego spotkania z Ewą z Pszczelarni
Zobaczyłam znajoma twarz ze zdjęcia z Ogrodowiska

No to miałyscie fajne spotkanie
Elfik tam też byla, z Dzidką
Celinko, kupiłaś coś?

Kupiłam a jakże!
żurawki, jeżówka, liliowce, lilie
Niestety byliśmy troszkę spóźnieni i co lepsze okazy zniknęły!
Ale i tak jestem zadowolona ,bo wycieczka super!

Ogrodnik mimo woli 23:56, 15 lip 2012

Do góry
andziulka napisał(a)
Już wiem , jakie mam dokupić kwiatki do swojej wiejskiej rabatki. na pewno lilie i jeżówki. Twoje są śliczne Ja też już jem swoje pomidorki, ogorki, cukinię

Wiejska rabata bez floksów, jezówek, lili , ostróżek, liliowców... nie jest wiejska.... Lilie niektóre intensywanie pachna... nie każdy to trawi..... wtedy trzeba kupowac bez zapachowe.... i przy pachnacych ózach lepiej ich nie sadzić razem...bo lilie które pachna... to chyba nic tak intensywnie w ogrodzie nie pachnie jak one..
Natomiast jezówki.... śliczne są do samej póżnej jesieni..... bo zasuszone koszyczki też są fajne.. dlatego je zostawiam na zime bez ścinania.... cieplej im.. i się wysiewają ,a zimą zdobią.....
Szkoda,że cię nie będzie w sierpniu u mnie... bo białe i różowe - mam dużo siewek... chyba na spotkanie wykopię zamiast wyrzucać i kto będzie chciał to sobie weźmie.... "kolorowe" to nowe nabytki.... ale przezimowały bez problemu... ale były przysypane korą....
W jarzynowie jesteś szybsza.. ale u Ciebie wszystko perfekcyjnie... Pełny szacunek dla gospodyni.... i dal psiaków co nie grandzą.. jesteście wyjątkowi .....
Ogrodnik mimo woli 20:13, 15 lip 2012

Do góry
Już wiem , jakie mam dokupić kwiatki do swojej wiejskiej rabatki. na pewno lilie i jeżówki. Twoje są śliczne Ja też już jem swoje pomidorki, ogorki, cukinię
Ogrodowy spektakl trwa ... 19:42, 15 lip 2012

Do góry
Celina napisał(a)
[

i stara się człek i sadzi i dba a przyjdzie taki nieodpowiedzialny i rozwala
jak można się walnąć we wrzosach ...

No jak widać można!
A jakie wystawione różowe poduszeczki w łapkach
Lilie trąbkowe cud malina !!.
Kupiłam też trąbkowe,miały być różowe; a wyszły ...nie trąbkowe i białe

Jaki słodziak.. ) Fajny! Trudno że niszczyciel..
Kolorowy ogród na piasku 17:55, 15 lip 2012

Do góry
viva napisał(a)

Viva, Twój ogród jest najpiekniejszy pod słońcem i jaki widziałam.... jest cudowny, róznorodny, lilie powalają na kolana, liliowce sprowadzają do parteru.... cudownie...

Aniu, mam nadzieję, że jak to pisałaś to miałaś przymróżone przynajmniej jedno oko
(pamiętasz bez lic.........)

Szczera prawda.... oczy mam jak zawsze jestem u Ciebie szeroko rozwarte... moi ogrodowi faworyci to Rodoendrownowy i Twój.... inne ogrody też są piękne, ale te dwa wymienione...z tych co zaglądam (bo mogą być też równie piekne) to najbliższe mojemu gustowi.... Naprawdę jest wiele pięknych ogrodów..... ale jakby one były w sklepie..to wybrałabym albo Twój albo Bogdzi... i sama nie wiem który bym wybrała...
Warmińskie dylematy 16:39, 15 lip 2012

Do góry
Witam wszystkich serdecznie i po raz pierwszy na forum, chociaż podglądam Was od jakiegoś czasu i z przyjemnością oglądam Wasze ogrody

Postanowiłam się ujawnić, bo mimo, że mój ogród już istnieje, to powstawał w kompletnym chaosie i od dłuższego czasu noszę się z myślą o jego reorganizacji, dopracowaniu kilku niedokończonych miejsc i powiększeniu rabat kosztem trawnika. Jak to bywa w życiu, albo nie miałam czasu, albo pieniędzy, albo pomysłu, żeby dokończyć dzieła I tutaj właśnie potrzebuję pomocy mądrych głów, bo sama jestem z tych osób, które chciałyby mieć wszystko - a tak się niestety nie da i widząc mój ogrodowy kogel-mogel , spowodowany też różnymi zielonymi prezentami, które musiałam gdzieś wsadzić, doszłam do wniosku, że najwyższa pora uporządkować przestrzeń, która ma mieć kojące działanie na moją rodzinę i dawać przyjemność z tego zielonego kawałka świata tylko dla nas.

Dodam, że mieszkam na Warmii, więc klimat nie dla wszystkich roślin, dodatkowo moja działka jest miejscem bitwy wiejących na przestrzał wiatrów, więc zimą bywa bardzo nieprzyjaźnie dla niektórych roślin, o czym nie raz już się przekonałam. Bardzo lubię pracę w ogrodzie, żadne zabiegi nie są mi straszne - na trawnik proszę nie patrzeć, bo w przyszłym roku i tak przejdzie założenie od podstaw. Lubię właściwie wszystkie rośliny, ale do niektórych mam wyjątkową słabość, są to żurawki, hosty, hortensje, azalie japońskie, piwonie, tulipany, liliowce i lilie, wrzosy, lawenda, bukszpany, klony i wszelkiej maści iglaki.
Za wszelkie uwagi, rady i pomysły będę wdzięczna

Poniżej przedstawiam zdjęcia, które powiedzą najwięcej o miejscu, które muszę dopracować w pierwszej kolejności - jak widać na zdjęciu przy płocie tuje, za nimi mini bukszpaniki z hodowli mojej mamy, na razie wsadzone do rozrostu, bo nie wiedziałam, co z nimi w tym miejscu zrobić, czy żywy płotek przy alejce, której na razie brakuje, czy może odwódka wkoło klonów ( sztuk 3) ?

Na bliższym planie i drugim zdjęciu widać moje azalie kwitną w tym miejscu drugi rok, więc nie chcę ich przesadzać, ale widoczne tam iglaki nijak mi nie pasują i nie podoba mi się, co tam siedzi, więc będę wdzięczna za uwagi i rady między klonami wzdłuż linii płotu jest poletko tulipanów, które w momencie kwitnięcia są przecudne i wzbudzają mój nieustający zachwyt, ale potem wygląda to wyjątkowo biednie i smutnie, więc kosztem trawnika jestem gotowa dodać temu miejscu życia i wigoru

Kolorowy ogród na piasku 16:31, 15 lip 2012

Do góry
asc napisał(a)
Viva, Twój ogród jest najpiekniejszy pod słońcem i jaki widziałam.... jest cudowny, róznorodny, lilie powalają na kolana, liliowce sprowadzają do parteru.... cudownie...

Aniu, mam nadzieję, że jak to pisałaś to miałaś przymróżone przynajmniej jedno oko
(pamiętasz bez lic.........)
Mój ogródek pod Gdańskiem 13:57, 15 lip 2012

Do góry
Moje lilie:

tych poniżej to tak na prawdę nie lubię (mają taki dziwny łososiowy kolor) ale nie mam sumienia ich zlikwidować a jak na złość kwitną drugi rok jak szalone..

Ogrodnik mimo woli 13:35, 15 lip 2012

Do góry
Aniu.... też żąłuję, że się jescze nie spotkamy..... ale mam nadizeję, że trafi sie jeszcze niejedna okazja..... do spotkania te najpięniejsze kwiatuchy i tak przekwitną sama się zastanawiam czy coś będzie kwitło... milin ma sznse, bo pąki juz ma.. a u innych w Rzeszowie już kwitną, mój leniwy, hibiskus... jeżówki napewno będą jeszcze kwitły.... i będzie posucha.... teraz jest najkolorowiej..... może te póxniejsze lilie... ale i one w tym roku sie rozpędziły...

Jola, i Majka - dzięki za odwiedziny i pochwały.

Aniu Monte ..u mnie pomidory rosna w buszu.... ciemnoście egipskie je otaczają i jak maja dojrzewać.... muszę wyciać połowę gałęzi, bo porosły jak chciały.... te ciapkowane pomidory smacznijesze niz te zwykłe.... U Mnie mikołajki zdychały.. nie rosły.. dopiero na skalniaku zaczęły szaleć gdzie go (bo to 1 szt. przesadziłam.... ) rozpycha sie niemiłosiernie i już musiałąm go opalikować i związać w snopek...

Ogrodnik mimo woli 11:53, 15 lip 2012

Do góry
Aniu ale u ciebie się dzieje, ma Jotka rację, leprze to od seriale w tv ogród pięknisty, te wszystkie jeżówki lilie ,liliowce, floksy i wszystkie inne przyprawiają o zawrót głowy i w tym wszystkim Ty pełna wigoru, roześmiana i ciągle coś robiąca Ania przygoda w oczku rozbawiła mnie, ale też trochę się zmartwiłam, bo przecież o wypadek nie trudno i co wtedy?...Strasznie żałuję, że nie będę mogła zobaczyć tego wszystkiego w realu
Ogrodnik mimo woli 11:18, 15 lip 2012

Do góry
I inne kwitnące lilie..... niestety bateryjka padła.. i to Was uratowało od zarzucenia fotami...
Te muszę gdzieś przesaadzić, bo wysokie jak akacja.... którem M nie powolił wyrzucić..... i lilie się pod nią nie mieszczą.... one mają co najmniej 2 metry wysokosci...

Kolorowy ogród na piasku 10:45, 15 lip 2012

Do góry
Mój 4 arowy azyl... 23:03, 14 lip 2012

Do góry
Zakwitł pierwszy kwiat na pędzie mieczyka, otwierają się kolejne lilie

Ogrodnik mimo woli 22:30, 14 lip 2012

Do góry
Bogdzia napisał(a)
To strasznie pracowity dzien miałyście. Miło że Danusia Ci pomogła . Bardzo to dobrze o niej świadczy, a Tobie ta pomoc bardzo się przydała. Tylko z tym oczkiem nie wiem po co jeszcze tam wchodziłas? Przeciez rośliny już posadziłaś.

W tym sęk, że one stały w sklepowych doniczkach... i pora je posadzić, bo już niektóre doniczki porozwalały korzenie.. Lilie tylko posadziłąm...
A teraz zwiewam d o kąpania i do spania.. ledwo zipię ... za to juz jestem sucha....
A d owody nie wchodizłm=am tylko spadłam z kamienia, bo był wrzucony byle jak.. i siezachwaił, a ja z nim i na głebokie... jak kamień w wodę.....
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies