Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Zielony galimatias

Zielony galimatias

Tess 14:03, 30 lip 2012

Evchen napisał(a)
A ja wytyczyłam nowy kształt rabat, a teraz będę siedziała i myślała co gdzie poprzesadzać, żeby było ogrodowiskowo

Tematyka mojego dzisiejszego zadania nocnego to nasadzenia piętra pierwszego, a raczej parteru Będzie kilka takich odcinków-rabat przechodzących jedna w drugą. Próbowałam narysować to w paincie, ale poległam - nie potrafię Naszkicuję to na kartce i zamieszczę w razie czego. Zaraz sobie pooglądam nasze ogrodowiskowe ogrody wzorcowe i pewnie coś wpadnie mi w oko, ale co kilka głów to nie jedna

Do dyspozycji mam:
biało-zielone hosty - chciałam dać je z przodu tuż obok obrzeża z kostki. Czy to dobry pomysł?..Czy lepiej dać coś niziutkiego, a hosty za tym..?

Bordowe żurawki - niestety jako, że były najbardziej dostępne mam ich chyba z 10. Z czym to połączyć?... Chyba je podsadzę trzmieliną białą, albo wyspię granitowym grysem, żeby ładnie odbijały od ziemi...

Zurawki marmelade - mam ich około 6. Chyba nie będę ich sadzić koło bordowych... dam na inną rabatę...

kostrzewa sina - mam ok. 8 szt. I z tym wbrew pozorom mam największy problem.. Nie "czuję" tego koloru. U Domi mi się podoba, u Danusi też jest chyba.. a ja się motam jak bąk w pąku...

Na główną rabatę przesadziłam perukowca Grace, bo zakochałam się w bordowych liściach i peruczkach. I w okół niego teraz będzie się wszytko kręcić...

No i hasło na dziś: Pomożecie?
Odzew: Pomożemy

Buziolki
Ev

Odzew - pomożemy (no, trochę na wyrost to z mojej strony, bo nie umiem, ale chęci się liczą, a i co kilka głów, to nie jedna, prawda?

Ewuś, a możesz wrzucić jakiś szkic ogrodu z wyznaczoną linią rabat i obecnymi nasadzeniami?
Bo trudno coś radzić, jak się ogrodu nie widzi.
Ja pamiętam tylko, za to doskonale, gdzie ma być ciurkadełko i tę rabatę przy ścianie (co myślałaś, żeby ekran z cisów za nią zrobić).
Więcej nie
Evchen 15:20, 30 lip 2012

Kondzio - sam widzisz jak jest....
Tereniu - na Ciebie zawsze można liczyć
zaczęłam szkicować, ale czasu mi było szkoda - wolałam sadzić i pielić to co pozarastało. Wypisałam sobie sporo inspiracji ogrodowiskowych. Mam nadzieję, że dzisiaj skończę Może i u mnie kiedyś będzie pięknie
Evchen 15:26, 30 lip 2012

irena_milek napisał(a)
Mimo galimatiasu swojego, może i ja na hasło pomożemy, załapię się jednak ciut wiem, tu się też douczyłam, będę doradzać w miarę możliwości
wrzucaj fota, szefowa Madżenka wraca, będzie dyrygować

Irenko patrząc na Twój ogród jestem przekonana, że masz spore możliwości A na pewno większe niż moje, chociaż ja też się tutaj sporo nauczyłam Pierwszą żurawkę kupiłam nie wiedząć, że to żurawka - liście mnie urzekły A to była marmolada
O turzycach i miskantach nie wiedziałam nic.. bukszpany ignorowałam, a cisy brzmiały obco

Mam problem z bordową żurawką, bo gubi się na rabacie.. chyba przód wysypię jakim żwirkiem... bo z niziutkich roślin na myśl przychodzi ostrokrzew karbowanolistny golden gem - Danusia o nim pisała. Ale połączenie bordo i żołci jakoś do mnie nie przemawia.. za duży kontrast.
Może białą trzmielinę pod to dać?...
Kondzio 15:42, 30 lip 2012

Evchen napisał(a)
Kondzio - sam widzisz jak jest....
Tereniu - na Ciebie zawsze można liczyć
zaczęłam szkicować, ale czasu mi było szkoda - wolałam sadzić i pielić to co pozarastało. Wypisałam sobie sporo inspiracji ogrodowiskowych. Mam nadzieję, że dzisiaj skończę Może i u mnie kiedyś będzie pięknie
wiem wiem tylko ja narazie przyciolem rośliny zrobiłem kancikii nic wiecej nie zrobiłem oprucz dziur na trawie która mi się spalila po odżywcze rośliny jeszcze czekają bo alinak ma wpaść domnie ale nie możemy się jakoś z grać ale może jutro wpadnie
Milka 16:12, 30 lip 2012

Evchen napisał(a)

Mimo galimatiasu swojego, może i ja na hasło pomożemy, załapię się jednak ciut wiem, tu się też douczyłam, będę doradzać w miarę możliwości
wrzucaj fota, szefowa Madżenka wraca, będzie dyrygować

Irenko patrząc na Twój ogród jestem przekonana, że masz spore możliwości A na pewno większe niż moje, chociaż ja też się tutaj sporo nauczyłam Pierwszą żurawkę kupiłam nie wiedząć, że to żurawka - liście mnie urzekły A to była marmolada
O turzycach i miskantach nie wiedziałam nic.. bukszpany ignorowałam, a cisy brzmiały obco

Mam problem z bordową żórawką, bo gubi się na rabacie.. chyba przód wysypię jakim żwirkiem... bo z niziutkich roślin na myśl przychodzi ostrokrzew karbowanolistny golden gem - Danusia o nim pisała. Ale połączenie bordo i żołci jakoś do mnie nie przemawia.. za duży kontrast.
Może białą trzmielinę pod to dać?...

czy ta obwódka będzie w miarę w cieniu? jeśli tak, to przed żurawką mozna dać brunerę Jack Frost, mam ją u siebie i bardzo mi się podoba, liście ładnie się układają i żurawki nie zasłoni, ona tak niebiesko, biało zielona jest, a kwiaty niebieskie jak kwitnie
wrzucam ci link i fotkę z nimi; możesz też połączyć z trawką o 2 kolorach, biało niebieską lub trzmielina w tym kolorze
http://kwiaty-ogrody.pl/?p=2787

i przykład u mnie, lilie- ale mogą być żurawki i dołem ta brunera, pod tulipanowcem

Tess 16:45, 30 lip 2012

Biała moim zdaniem jest zbyt kontastowa, choć to zalezy także od tego, czy zakątek będzie miał inne plamy w odcieniu bieli.
Jutro wkleję ci link z różnymi trzmielinami, one są w najróżniejszych odcieniach i obwódkach.
Danusia jedyś pokazywała je u kogoś, wrzuciłam w ulubione, ale mam na innym komputerze

Też kupiłam bordowe i trochę żałuję, bo one jednak ciemne są, też mi na razie z niczym zagrać nie chcą ale to nie znaczy, że nie znajde dla nich towarzystwa

Tess 20:37, 30 lip 2012

Ewa, co myślisz o połączeniu tej bordo żurawki z trawką zielono-bordową?
W zależności od tego, jaką chcesz mieć kompozycję: Red baron (wyższa chyba, niż ta druga proponowana -Hakonechloa Nicolas.

A dlaczego ci ona ginie na tej rabacie - bo od kory nie odbija?
anula_wn 20:48, 30 lip 2012

Ev, z opóźnieniem, bo dopiero wróciłam , a dzisiaj miałam co robić w ogrodzie.... podaję odległość między moimi tujami (Nie ja sadziłam!) wg pomiaru ok.50-60cm tuja kolumnowa
Madzenka 20:54, 30 lip 2012

W ogrodzie połączenie bordowego z żółto-zielonymi liśćmi równiez jest piękne
Naszkicuj planowany układ rabat bo aż mnie ciekawość zżera
Buziole, za 5 godzin wsiadam w samolot.
Tess 08:28, 31 lip 2012

Ewuś, dzień dobry z rana

Obiecany link do trzmielin:
https://www.google.pl/search?q=euonymus+fortunei&hl=pl&prmd=imvns&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=4uwQUIafBsTMsga0wYDACA&sqi=2&ved=0CEEQ_AUoAQ&biw=1600&bih=775#q=euonymus+fortunei&hl=pl&sa=X&tbm=isch&prmd=imvns&fp=1&biw=1024&bih=571&bav=on.2,or.r_gc.r_pw.r_qf.&cad=b&sei=XXoXULD8LsOWsgbdrIGAAQ

Ło matko, jaki on długaśny