Odzew - pomożemy (no, trochę na wyrost to z mojej strony, bo nie umiem, ale chęci się liczą, a i co kilka głów, to nie jedna, prawda?
Ewuś, a możesz wrzucić jakiś szkic ogrodu z wyznaczoną linią rabat i obecnymi nasadzeniami?
Bo trudno coś radzić, jak się ogrodu nie widzi.
Ja pamiętam tylko, za to doskonale, gdzie ma być ciurkadełko i tę rabatę przy ścianie (co myślałaś, żeby ekran z cisów za nią zrobić).
Więcej nie
Chętnie dzielę się roślinami z każdym, kto po nie przyjedzie, albo odbierze w jakimś umówionym miejscu. Ale nie wysyłam roślin.
Kondzio - sam widzisz jak jest.... Tereniu - na Ciebie zawsze można liczyć
zaczęłam szkicować, ale czasu mi było szkoda - wolałam sadzić i pielić to co pozarastało. Wypisałam sobie sporo inspiracji ogrodowiskowych. Mam nadzieję, że dzisiaj skończę Może i u mnie kiedyś będzie pięknie
Irenko patrząc na Twój ogród jestem przekonana, że masz spore możliwości A na pewno większe niż moje, chociaż ja też się tutaj sporo nauczyłam Pierwszą żurawkę kupiłam nie wiedząć, że to żurawka - liście mnie urzekły A to była marmolada
O turzycach i miskantach nie wiedziałam nic.. bukszpany ignorowałam, a cisy brzmiały obco
Mam problem z bordową żurawką, bo gubi się na rabacie.. chyba przód wysypię jakim żwirkiem... bo z niziutkich roślin na myśl przychodzi ostrokrzew karbowanolistny golden gem - Danusia o nim pisała. Ale połączenie bordo i żołci jakoś do mnie nie przemawia.. za duży kontrast. Może białą trzmielinę pod to dać?...
wiem wiem tylko ja narazie przyciolem rośliny zrobiłem kancikii nic wiecej nie zrobiłem oprucz dziur na trawie która mi się spalila po odżywcze rośliny jeszcze czekają bo alinak ma wpaść domnie ale nie możemy się jakoś z grać ale może jutro wpadnie
czy ta obwódka będzie w miarę w cieniu? jeśli tak, to przed żurawką mozna dać brunerę Jack Frost, mam ją u siebie i bardzo mi się podoba, liście ładnie się układają i żurawki nie zasłoni, ona tak niebiesko, biało zielona jest, a kwiaty niebieskie jak kwitnie
wrzucam ci link i fotkę z nimi; możesz też połączyć z trawką o 2 kolorach, biało niebieską lub trzmielina w tym kolorze http://kwiaty-ogrody.pl/?p=2787
i przykład u mnie, lilie- ale mogą być żurawki i dołem ta brunera, pod tulipanowcem
Biała moim zdaniem jest zbyt kontastowa, choć to zalezy także od tego, czy zakątek będzie miał inne plamy w odcieniu bieli.
Jutro wkleję ci link z różnymi trzmielinami, one są w najróżniejszych odcieniach i obwódkach.
Danusia jedyś pokazywała je u kogoś, wrzuciłam w ulubione, ale mam na innym komputerze
Też kupiłam bordowe i trochę żałuję, bo one jednak ciemne są, też mi na razie z niczym zagrać nie chcą ale to nie znaczy, że nie znajde dla nich towarzystwa
Chętnie dzielę się roślinami z każdym, kto po nie przyjedzie, albo odbierze w jakimś umówionym miejscu. Ale nie wysyłam roślin.
Ewa, co myślisz o połączeniu tej bordo żurawki z trawką zielono-bordową?
W zależności od tego, jaką chcesz mieć kompozycję: Red baron (wyższa chyba, niż ta druga proponowana -Hakonechloa Nicolas.
A dlaczego ci ona ginie na tej rabacie - bo od kory nie odbija?
Ev, z opóźnieniem, bo dopiero wróciłam , a dzisiaj miałam co robić w ogrodzie.... podaję odległość między moimi tujami (Nie ja sadziłam!) wg pomiaru ok.50-60cm tuja kolumnowa
W ogrodzie połączenie bordowego z żółto-zielonymi liśćmi równiez jest piękne
Naszkicuj planowany układ rabat bo aż mnie ciekawość zżera
Buziole, za 5 godzin wsiadam w samolot.