Evchen
13:11, 31 lip 2012
Irenko
Przepięknie wygląda ta brunera u Ciebie!
nawet ładniejsza niż żurawka bordowa...Ale u mnie będzie raczej z cyklu "Bruner, nie ze mną takie numery!"
- cały dzień patelnia - i to na całym ogrodzie....
A ziemia nie należy do najbardziej urodzajnych, więc brunera chyba odpadnie?... : (chociaż niewiele roślin nam się nie przyjmuje (sąsiedzi mówią, że dobrym ludziom rośliny dobrze rosną...
. ..
Tereniu
Dziękuję za link z trzmielinami
Białą już mam w formie kuli i bardzo mi się podoba
A z żurawkami pewnie zrobiłaś tak jak ja - CHCIAŁAM mieć ZURAWKI

A że były bordowe, to brałam co było
Ciekawe co my teraz z nimi zrobimy...
Widziałam, że ktoś sadził cytrynowe funkie (chyba miniaturowe) - i nawet mimo sporego kontrastu nieźle to wyglądało!
Trawka zielono - bordowa może przebarwiać się na borodowo i będzie ponuro Tereniu..Już chyba lepszy byłby Carex morrowii 'Variegata' :
http://sadzawka.pl/Carex_morrowii_Variegata-Turzyca_japonska_pstra
Tereniu, biały z założenia miał być kolorem dominujacym nawiązującym do białego tarasu, poza tym lubię biel.. Białe rośliny, które wpadły mi w oko to:
* rozchodnik sedum album – bylina płożąca kwitnie na biało od Diany
* płomyk szydlasty "white delight" - śliczny biały gęsty..
a poza tym jest też odmiana różowa i niebieska
* lilie
* hortensje (chociaż Limcia nie jest biała sensu stricte
* ubiorek wieczniezielony - cudnie kwitnąca niziutka krzewinka do 30 cm.. Ślicznie wygląda poprzetykany trawami
* trzmielina Euonymus fortunei 'Emerald Gaiety', moim zdaniem przed żurawki mogłaby być...
Odrobiłam zadanie domowe i podpatrzyłam co się da, robiąc notatki
Wnioski:
Inne kolory, które chicałabym mieć to:
1. fiolet - bo lubię lawendę, jeżówki fioletowe, kosaćće syberyjskie mnie urzekły...Podoba mi się szałwia omszona - ślicznie wygląda w zestawieniu z tawułą "Golden Princessbez filoletowy
biały też
2. cytrynowa zieleń - bo na jednej stronie ogrodu będzie żywopłot z pęcherznic, mam już tawułki golden princess o podobnej barwie, wierzba mandżurka też ma liście jasnozielone
pięknie wygląda przywrotnik ostroklapkowy - nie jest żółty, ale ma taką śliczną jasną zieleń. Cytrynową właśnie...
3. bordowe - bo mam pęcherznicę no i te moje żurawki...
, buk purple fontain,
4. róż... - ale ten tylko pojawi się raczej na altanie - Edenrose..
pytanie nr 1.
Czy takie zestawienie kolorów nie wprowadzi chaosu w galimatiasie?....
Te bordowe żurawki giną na razie na rabacie, ale może jeśli brzeg podsypię żwirkiem, wtedy będzie lepiej?... A jeśli nie będzie to fajnie wyglądało, to na obrzeża poszukam co innego, a żurawki posadzę w kępkach pod jakimś drzewkiem w zwartej grupie i już
Pytanie nr 2
Żwirek biały lub granitowy - biały jak taras albo granitowy jak obrzeża rabat - który byłby odpowiedniejszy...? Niezależnie od tego czy żurawki zostaną na obrzeżach czy nie żwirkiem i tak chciałabym podsypać przy obrzeżu, bo jakoś porządniej to wygląda niż kora

A ziemia nie należy do najbardziej urodzajnych, więc brunera chyba odpadnie?... : (chociaż niewiele roślin nam się nie przyjmuje (sąsiedzi mówią, że dobrym ludziom rośliny dobrze rosną...

Tereniu

http://sadzawka.pl/Carex_morrowii_Variegata-Turzyca_japonska_pstra
Tereniu, biały z założenia miał być kolorem dominujacym nawiązującym do białego tarasu, poza tym lubię biel.. Białe rośliny, które wpadły mi w oko to:
* rozchodnik sedum album – bylina płożąca kwitnie na biało od Diany
* płomyk szydlasty "white delight" - śliczny biały gęsty..

* lilie
* hortensje (chociaż Limcia nie jest biała sensu stricte

* ubiorek wieczniezielony - cudnie kwitnąca niziutka krzewinka do 30 cm.. Ślicznie wygląda poprzetykany trawami
* trzmielina Euonymus fortunei 'Emerald Gaiety', moim zdaniem przed żurawki mogłaby być...
Odrobiłam zadanie domowe i podpatrzyłam co się da, robiąc notatki

Inne kolory, które chicałabym mieć to:
1. fiolet - bo lubię lawendę, jeżówki fioletowe, kosaćće syberyjskie mnie urzekły...Podoba mi się szałwia omszona - ślicznie wygląda w zestawieniu z tawułą "Golden Princessbez filoletowy

2. cytrynowa zieleń - bo na jednej stronie ogrodu będzie żywopłot z pęcherznic, mam już tawułki golden princess o podobnej barwie, wierzba mandżurka też ma liście jasnozielone

3. bordowe - bo mam pęcherznicę no i te moje żurawki...

4. róż... - ale ten tylko pojawi się raczej na altanie - Edenrose..

pytanie nr 1.
Czy takie zestawienie kolorów nie wprowadzi chaosu w galimatiasie?....
Te bordowe żurawki giną na razie na rabacie, ale może jeśli brzeg podsypię żwirkiem, wtedy będzie lepiej?... A jeśli nie będzie to fajnie wyglądało, to na obrzeża poszukam co innego, a żurawki posadzę w kępkach pod jakimś drzewkiem w zwartej grupie i już

Pytanie nr 2
Żwirek biały lub granitowy - biały jak taras albo granitowy jak obrzeża rabat - który byłby odpowiedniejszy...? Niezależnie od tego czy żurawki zostaną na obrzeżach czy nie żwirkiem i tak chciałabym podsypać przy obrzeżu, bo jakoś porządniej to wygląda niż kora