Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "ElzbietaFranka"

Ptasi gaj 16:40, 21 mar 2018

Do góry
A to dzisiaj pierwszy dzień wiosny zapomniałam. U nas nie najgorzej swieci teraz słonko ale wiatr chłodny..

Ptasi gaj 15:49, 21 mar 2018

Do góry
Milka napisał(a)

Tak, to trawa kępiasta, pół zimozielona.
Nigdy nie siałam, ale obserwując siewki, to pewnie z kilku nasion wschodzą, bo nie jest to pojedyncze źdźbło, tylko od razu malutka kępka. Może powinnaś kilka w kupkę dać, aby tę kępkę mieć
Podziwiam plany donicowe, będą z nawadnianiem, czy będziesz km tłuc z konewkami?
I czytam o zmianach, jakby tu zrobić, aby się nie narobić, też właśnie tego sposobu szukam Elu

Dzięki Miluś tak zrobię kilka w Kępie posadze.

Jeżeli chodzi o nawodnienie jak widzisz moja trawa na pierwszej focie jest nawadniana automat i można dysze zdjąć i podłączyć wąż i podlewać.
Wszystkie moje tuje są podlewane kropelkkwo w tym roku zrobimy na wszystkich rabatach bo warto.
Mam już deski jeszcze kantówkę muszę kupić na naroża folie kubełkowe mam do środka.
U mnie węży bardzo dużo latem ich nie składam tylko leżą.
Ptasi gaj 15:38, 21 mar 2018

Do góry
zoja napisał(a)
Dziękuję Elu
czyli najpiękniejsze i zasłaniające są jesienią

Zoja bo ja wiem każda pora urokliwa z tymi trawami. Te orliki też nie źle się prezentują. To są foty z 2015 w tym roku w tym roku jakbym pozwoliła orlikow byłby łańcuch. Jest łyso z wiosny, ale na rabatach też od razu wszystko nie kwitnie.
Może późnym latem i jesienią jest najlepiej. Zimą też trawy są piękne.
Ptasi gaj 13:33, 21 mar 2018

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)

Milka u mnie Stipa posiana pierwszy raz więc nie mam czego wybierać z ziemi.
Powiedz mi stipa to trawa kepiasta. Ile trawek wsadzić do jednej Kępy nie mogę tego nigdzie wyczytać.

Tak, to trawa kępiasta, pół zimozielona.
Nigdy nie siałam, ale obserwując siewki, to pewnie z kilku nasion wschodzą, bo nie jest to pojedyncze źdźbło, tylko od razu malutka kępka. Może powinnaś kilka w kupkę dać, aby tę kępkę mieć
Podziwiam plany donicowe, będą z nawadnianiem, czy będziesz km tłuc z konewkami?
I czytam o zmianach, jakby tu zrobić, aby się nie narobić, też właśnie tego sposobu szukam Elu
Ptasi gaj 13:19, 21 mar 2018

Do góry
Tak wygląda wiosną maj 2015 r. Zoja zob. jeszcze na str. 5 mojego wątku tam też jest ostatnia fota jak to wygląda z 2016 r.

Na deser kaczeńce które kwitną ciut wcześniej nie mam foty z nimi od str. traw

Co i jak? Nowicjuszka 11:45, 21 mar 2018

Do góry
Dobrze Mira wieczorem bo muszę przejrzeć wątek do czego się zobowiązałam chodzi o choiny ale konkretnie. Zajrze więzorem
Ptasi gaj 11:41, 21 mar 2018

Do góry
Znalazłam w telefonie kilka fot mam w komputerze z Orlika i wieczorem pokaże.

To jest 10 czerw ubr.

To jest początek lipca 6

Ptasi gaj 11:12, 21 mar 2018

Do góry
zoja napisał(a)
Elu a wstawisz zdjęcie tego miejsca z trawami po ich wiosennym cięciu?
na zacytowanym ostatnio zdjęciu widać, że robią ładną przesłonę - ciekawa jestem jak jest gdy ich nie ma

Zoja w tym sek, że trawy są piękne, ale gdzieś do połowy maja jest rżyko. Później bardzo szybko rosną.
Za trawami jest Posadzony różanecznik biały i hortensje w trawie ściętej w tym rżysku rozsianych się orliki więc wcześniej kwitną. Może znajdę fotę to pokaże jak to wygląda.
Ale kamienie żwir też jest ozdobą. Tak przywykłam do takiego widoku.
W tym roku mam zamiar zrobić donice drewniane i posadzić w nich kwiaty aby trochę zasmakować brak traw zielonych. Wszystko w planach.
Z ogródka na wsi 10:19, 21 mar 2018

Do góry
W takim razie czekamy

Anna i Ogród 09:36, 21 mar 2018

Do góry

Teraz w te pieniądze wszy luksusy. Moje dzieci miały regularnie co 2 tygodnie były takie środki że śmierdzialo na odległość trzeba było siedzieć kilka godzin z tym na głowie. Wszyskie dzieci na klatce miały nikt się nie przyznał jedno od drugiego dostawało tego świństwo.
Teraz w aptece kupujesz smaruje zmywacz i po krzyku.
Trzeba dzieciom profilaktycznie pluskać raz w tygodniu octem i będzie dobrze.

Tak, tata mi opowiadał o tych proszkach. Teraz siedzi się godzinę z foliowym czepkiem na głowie ale nawet gnida nie przetrwa. Minus to przesuszone włosy i musi teraz używać odżywki bo straszne siano ma.
Miłkowo - sezon 2016-2022 05:36, 21 mar 2018

Do góry
Widzisz Miluś masz zimę jakie piękne czapeczki.

Miałam w zeszłym roku pierwszy raz heliotrop roślina nie z tej ziemi kwitnie na okrągło zapach w całym ogrodzie więc w tym roku sądzę większą ilość.

Takie same zdanie mam o niej
Elu, ze śniegu się ucieszyłam, ochronił rośliny

ogrodowym dzięki temu mróz nie zaszkodził, w każdym miejscu mają się doskonale

u Hortensjady czytałam na temat cięcia i odmładzania hortensji, moje tu 6-letnie, tnę w ten sposób, nie ścinam do cna, nie ma potrzeby, a w sezonie są ogromne, tak 2,5m i wspaniale kwitną; część hortensji chcę mieć w formie drzewektzn aby do 4m dorosły
usuwam wiotkie gałązki, a te w rozgałęzieniu skracam maksymalnie, główny pień nadal idzie na wysokość.

a młode, fot.2 bardzo nisko
Mirkowy ogród (początki) 22:43, 20 mar 2018

Do góry
anka_ napisał(a)
Mirko musisz płytę Dody kupić to się wyniosą.

Anka szkoda prądu na nich jak mają i tak przyjść i szkody robić.
Ale pomysłowi byli w tych fortach.
Ogrodowy miszmasz... pod kontrolą 21:19, 20 mar 2018

Do góry
Małgosiu przysyp leciutko ziemia zmieszana z piaskiem. Tak mi lepiej po wschodzily. Po tygodniu wschodzi stipa.
Dzięki Elu - czytałam u Ciebie Jutro sianie stipy
Najgorsze jednak później to pikowanie
Kwiaty we włosach 21:04, 20 mar 2018

Do góry

Donia tak długo. Może małe kupiłaś moje też nie największe. No trudno będę czekać. Ta ciemna może bardziej szlachetna i dlatego tak późno zakwitła.

No długo czekałam. Ale nie pamiętam jaką dużą kupiłam. Mam też coś podobnego ale w zielonym kolorze, liście też ma jak świecznica i rośnie u mnie już z 7 lat i dopiero w tamtym roku miała jeden kwiatek. Może u mnie im nie służy?
Ptasi gaj 20:33, 20 mar 2018

Do góry

Ja przysypałam trochę piaskiem tak aby nasion nie było widać. Jak siejesz stipę to odróżnia się na ziemi ma jasne nasiona. Zmieszaj trochę ziemi z piaskiem i leciutko przysyp. Po tygodniu wschodzi.
Ok, dzięki
Ogrodowy miszmasz... pod kontrolą 19:47, 20 mar 2018

Do góry
Małgosiu przysyp leciutko ziemia zmieszana z piaskiem. Tak mi lepiej po wschodzily. Po tygodniu wschodzi stipa.
Moja działka na Dębowym Lesie 19:42, 20 mar 2018

Do góry
Witam Aniu też w tym roku skusiłam się na lilie szczerze mówiąc nie lubię ich zapachu jest za intensywny.
Kupiłam worek miksa i parę takich bardziej eleganckich.
Trzeba już pewnie je sądzić ale jeszcze ziemia zmarznięta dopiero po świętach będzie cieplej.

U ciebie to dużo tych lilii. Mam dużo iglaków i nie mam już specjalnie dużo miejsca na nowe nasadzenia bo coraz to więcej róż u mnie, ale jak piszesz ze wszędzie masz Posadzone to może i ja tak będę robić.
Na razie czekam na tulipany jak zaczną kwitnąć też są wszędzie razem z czosnkiem.
Mała działka - wielkie nadzieje 19:31, 20 mar 2018

Do góry
Aniu więc czekaj cierpliwie teraz jeszcze wszystko pozamykane po świętach będzie mnóstwo otwartych wiosna to żniwa dla nich w ciągu roku wszystkie na twojej trasie na twoją działkę poznasz na wylot.
Pozdrawiam
Ptasi gaj 19:20, 20 mar 2018

Do góry
m_gocha napisał(a)
Ela! Właśnie zakupiłam nasionka stipy. Jak głęboko siać? Czy tak jak na opakowaniu 0,5cm? Czy płytko? Gdzieś czytałam na O. że można w ogóle nie przykrywać ziemią

Ja przysypałam trochę piaskiem tak aby nasion nie było widać. Jak siejesz stipę to odróżnia się na ziemi ma jasne nasiona. Zmieszaj trochę ziemi z piaskiem i leciutko przysyp. Po tygodniu wschodzi.
Ptasi gaj 18:23, 20 mar 2018

Do góry

Dziwna sytuacja ze stipa siałam w rządkach i są przerwy. Siałam też do małych doniczek i na 20 w trzech nie weszły nasiona z tej samej paczki na pewno posiałam bo sprawdzałam nasiona nie wypuścił.
Moim zdaniem nasiona były za głęboko przysypane piszą, że 0,5 cm pod powierzchnią bo za płytko.
Lepiej wg mnie siać do małych doniczek bo z kuwety pewnie trzeba przesadzać do doniczek mając na uwadze wioskie roślinki to aptekarska robota.
Ela! Właśnie zakupiłam nasionka stipy. Jak głęboko siać? Czy tak jak na opakowaniu 0,5cm? Czy płytko? Gdzieś czytałam na O. że można w ogóle nie przykrywać ziemią
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies